返回列表 發帖

同檯 - 鄧小巧

單選投票, 共有 100 人參與投票
46.00% (46)
8.00% (8)
7.00% (7)
5.00% (5)
34.00% (34)
您所在的用戶組沒有投票權限
派台日期: 27/07/2020

作曲 / 填詞:藍奕邦
編曲:蘇道哲
監製:藍奕邦 / 謝國維

遺傳著你那份深邃及沉默
同時亦偶爾不識趣地唐突
逢夜晚同坐一桌
待到咀邊那一句
隨著飯餸一口吞去更適合

連夜問暖與寒暄卻又嫌未老實
然而又怕吐盡心肺只淪為洩憤
眼睛雖滿是奢盼
還是以客套幽默
蓋掩不便碰觸的敏感

不想拍檯離開
親暱卻詐不來
若然內疚也因這個根永割不開
亂世中 吃得開
人在家 卻痴呆
就連面對你 恨愛也覺不該

如何共你再陌生也是連著血脈
才能為半句話點中死穴而腳震
看彼此似是張鏡
才避免爆發衝突
怕最親最可傷得最深

不想拍檯離開
親暱卻詐不來
若然內疚也因這個根永割不開
亂世中 吃得開
人在家 卻痴呆
就連面對你 恨愛也覺不該

摑下來掟下來
不需要再慷慨
或能令我倆心底那鬱結化得開
恨到底 還是愛
還未可 說出來
壽辰或歲晚 又怯慌又期待

凝望著你昨日黑髮漸成白
如提示我告白將到達時限
除下戒心沒抑壓
但更驚越描越黑
皮肉易碎要用雙筷小心夾
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

個人偏好與人多啲!
愛巧
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

藍奕邦不了

3分for 小巧
作曲同填歌詞個位就....
曲有啲沉悶
再將我相信的如煙火般綻放

見到藍奕邦投1分是常識吧
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

小巧20分,作曲人,填詞人同監製各扣5分。

首歌一出就中意,希望唔好比哥個人影響到

呢種歌的題材好中。。。正如當年我都好中意Candy的圍牆。
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

小巧唱功又邁進一歩  5fun

好過與人同行,尤其係份詞

覺得好多個位唔夠smooth
係咪特登用嚟表達難以溝通

希望藍奕邦先生多啲同樂壇fake bitch謝安琪合作
咁就唔洗成日比人浪費哂啲歌
又唔怕冇人搵自己寫歌
又可以一齊開ig live講咸濕嘢

老少平安不了 1分
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

原來呢度d人唔係用耳聽歌
淨係幫個fake bitch報仇

首歌真係生不逢時

希望下首派台作由返音樂才子林家謙作曲

雖然小巧好似已經做左好幾首歌。。。
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

原來呢度d人唔係用耳聽歌
淨係幫個fake bitch報仇
lorbat 發表於 2020-8-3 20:16

個vocal可以好啲
後段踩鋼線踩到哭喪咁
啋!

小巧20分,作曲人,填詞人同監製各扣5分。

首歌一出就中意,希望唔好比哥個人影響到 ...
on07111 發表於 2020-8-3 06:02

what happen?

好好聽

5分比謝安琪事件

可能藍生寫呢隻歌就係諗起佢同Kay食飯
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

《同檯》MV: 鄧小巧、麥曦茵、袁富華、林耀聲四人對談

鄧小巧新歌《同檯》唱家庭矛盾 袁富華林耀聲MV父子戲真情流露

歌手鄧小巧早前在加拿大閉關埋頭苦幹,一共製成了三首歌,三部曲繼助人掙脫傷痕的《與人同行》後,二部曲《同檯》描述在飯桌上與父輩的矛盾,矛盾之深,讓小巧拍攝 MV 時,竟也哭出真眼淚來。

小巧説:「同檯食飯,有時內心其實想大鬧一場,但還是靜靜地緊握碗筷,吃完一餐飯。當天只拍了兩take,唱到一半眼淚就忍不住,導演沒有叫停,情緒攻陷讓我措手不及。唱完後,導演說兩take就夠了,之後同事問我是否有感而發,我會形容一時感觸。」

她說自少有『大時大節節日恐懼症候群』:「因為逢節日便有飯聚,便有爭吵,便有眼淚。由於父親工作性質,不是每天都在家,我每日傍晚要由我打電話問他會否回來吃飯。內心掙扎是我很想見到他,但也很怕見到他。」

她指父親在家必定看賽馬節目,所以MV 特意安排一段賽馬的旁述,就如她們在餐桌之間,只有賽馬聲和零碎的搭嘴。

MV 中飾演父子的金像獎最佳男配角袁富華 (Ben) 及新一代演員林耀聲,拍攝時也被歌詞內容所感染,當應導演要求大打出手時,還真的打到流鼻血,迫真非常。

小巧形容:「今次導演麥曦茵找了袁富華配合林耀聲演出,他們好投入好觸動到觀眾,我拍完自己那部分後都留低看他們演出,做得好精彩。」

《同檯》這歌也可說是小巧的一個心結,早在三年前藍奕邦已寫好這歌,但錄了好些版本,改完又改還是不滿意,小巧解釋:「呢首歌改過幾次編曲,同阿邦由同檯變反檯。年初在印尼放空時,提議不如再嘗試做這首歌。親情這樣複雜,難以釋懷,難以啟齒。我們交給一首歌去承載,希望可以釋懷一點點。」

JayantL 發表於 2020-8-4 00:25

明明係藍絲同黃絲 一家人
再將我相信的如煙火般綻放

鄧小巧好似被歸類為靚聲歌手,通常靚聲歌手我都鍾意,佢係唯一例外,除左造作冇其他感覺,加埋作曲填詞嗰位,更加唔想聽

鄧小巧好似被歸類為靚聲歌手
Crooks 發表於 2020-8-4 03:06

係咪等同於Kary因為樣衰俾人叫實力派
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

係咪等同於Kary因為樣衰俾人叫實力派
JayantL 發表於 2020-8-4 03:14

有關呢點我都覺得好神奇

聽聽下覺得好普通, loop 唔起

JayantL 發表於 2020-8-4 00:25

恨到底 還是愛
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

恨到底 還是愛
帥小寶` 發表於 2020-8-4 12:14

記得現在聽903叱吒樂壇, 有小巧介紹新歌

比爆5分
CM好多護琪手

一般般~

美淫d fans真係好叻
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

撐小巧
摑下來掟下來嗰句

如果因邦邦而給一分的會員, 你們同邦邦有什麼分別.

可能我有兩位仔女的父親, 聽完好有感觸, 一邊聽, 一邊回想和仔女的相處,每次都會好小心處理. 5+fun

hkwilliamsiu 發表於 2020-8-5 11:29

佢做初一 人地做十五啫   你咁講 世人唔使以牙還牙啦

hkwilliamsiu 發表於 2020-8-5 11:29

香港威廉比好多cm member高質

遺傳著你那月光
兒時睡過那睡床

愛巧不愛邦

唔鐘意一個人連帶唔欣賞佢作品,純粹個人喜好,光明正大,可以同啲小人行為相題並論?你都幾侮辱人

有D沉重
唔會經常聽

唔鐘意一個人連帶唔欣賞佢作品,純粹個人喜好,光明正大,可以同啲小人行為相題並論?你都幾侮辱人 ...
Crooks 發表於 2020-8-5 21:45

原來你都是小人嗎?失敬失敬

留言睇謝安琪fans亂吠護架
#幫偶像倒米

回復 37# Crooks
真小人
總好過偽君子既

小巧都幾無辜
首歌仲要幾年前寫好

有成23個一分

原來你都是小人嗎?失敬失敬
hkwilliamsiu 發表於 2020-8-6 00:49

駁唔到就人身攻擊,果然物以類聚,難怪你從來唔明點解你頭號偶像嘅歌好聽到識飛都冇用

個曲感覺好古裝

平心而論,係幾好聽MV好好睇,但與人同行好好多!

BTW 我唔鍾意藍大姐,但我鍾意大巧有愛 5FUN啦

首歌錄咗三年一部分原因係小巧想降key但藍奕邦唔俾
但我覺得而家個key聽落去都係太高

首歌錄咗三年一部分原因係小巧想降key但藍奕邦唔俾
但我覺得而家個key聽落去都係太高 ...
joycewy 發表於 2020-8-8 12:51

小巧依個range唔好聽 d高音好尖

一開頭聽有d似莫文蔚
總體而言平平無奇

呢首有d失望
高音真係好刺耳
原罪>與人同行>>>>>>同檯