返回列表 發帖

群星盲跟黑白相Challenge Sammi GiGi被嘲女權菠蘿雞

群星盲跟黑白相Challenge 阿詩寸選擇性發聲 
Sammi GiGi被嘲女權菠蘿雞

娛樂圈一眾女星名媛最近在社交網響應黑白照challenge,聲稱支持女性平權,但卻被網民狠批不知是次challenge目的,其實是指控土耳其的女生被殺案及聲援當地女性受暴力對待狀況,結果鄭秀文及梁詠琪被嘲是「女權菠蘿雞」。何韻詩更暗寸女星未有聲援在香港受警暴的女受害者,只是選擇性發聲。

近日不少女星名媛在社交網接受黑白照challenge,貼出個人黑白相,再邀女性朋友參加以支持女性平權「Women Empowerment」,富商劉鑾雄太太陳凱韻(甘比)、千億新抱徐子淇、黎姿、李嘉欣、鄭秀文(Sammi)及梁詠琪(GiGi)等近百人連日來接力貼出黑白相。但有網民批評女星名媛根本不知今次黑白照challenge的真正意義,其實是控訴上月中在土耳其一名女學生被殺的慘劇,以及土耳其女性被殺害、暴力對待及性侵的情況,而甘比和徐子淇等人貼相時皆未有提及,惹來網民批評她們行為偽善。

https://hk.appledaily.com/entert ... KWOE4OHBNCK5QYRKNQ/

見二汶IG都有POST
究竟佢地係咪唔知Challenge啲乜?
再將我相信的如煙火般綻放

關注遜尼派國家人權問題

反對土耳其去世俗化

還我聖索菲亞教堂

群星盲跟黑白相Challenge 阿詩寸選擇性發聲 
Sammi GiGi被嘲女權菠蘿雞

娛樂圈一眾女星名媛最近在社交 ...
kaman921 發表於 2020-8-3 15:26

二汶應該都知既
Sammi 就難講d
不過佢又唔係好off trend
好似都算知道世界發生咩事

Sammi都唱過薩拉熱窩的羅密歐與茱麗葉,應該有follow d世界事件掛
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

期待藍奕邦開live一個一個咁小醒佢哋

Sammi 可能只是覺得多一個機會po自拍相
佢日日都發幾張selfie架喇 順手加多個hit啲嘅hashtag啫

二汶應該都知既
Sammi 就難講d
不過佢又唔係好off trend
好似都算知道世界發生咩事 ...
pkl 發表於 2020-8-3 15:44

有人話對二汶好失望喎

https://www.instagram.com/p/CDLl_TFpV1S/?igshid=1ndjbwqc2nm7h

Sammi 可能只是覺得多一個機會po自拍相
佢日日都發幾張selfie架喇 順手加多個hit啲嘅hashtag啫 ...
wzx0825 發表於 2020-8-3 16:09

比人鬧佢係偽基督徒

有人話對二汶好失望喎
kaman921 發表於 2020-8-3 16:11

有咩好失望佢都算有表態有關心香港發生既事阿
關心埋其他地方既事又有咩問題

有咩好失望佢都算有表態有關心香港發生既事阿
關心埋其他地方既事又有咩問題 ...
pkl 發表於 2020-8-3 16:18

係囉,仲出咗首最後的信仰

Sammi都唱過薩拉熱窩的羅密歐與茱麗葉,應該有follow d世界事件掛
on07111 發表於 2020-8-3 15:46

邊關事 佢收到歌詞就會唱
除咗 交換溫柔 係佢受到911事件啟發俾個方向夕爺填之外 佢呢位歌手多數都係好盡責咁收到就錄
從來都唔覺得佢係憑歌寄意type (本身都少關懷社會既歌)

至於follow世界事件 我覺得佢係有留意既
首先演唱會期間出面發生咁多事點可能唔知 每晚既開場都有好隱晦咁提 未至於離地到平行時空
佢強調就係要做好自己本分去娛樂大家
另外 615佢有出po RIP (冇del到)
疫情期間做義工 落區派口罩派飯盒 (自己ig瘋狂po showoff 唔係夾定記者去影)
當然 我覺得佢經理人Wallace係好有功勞 識PR之餘都係黃底? (人山人海) 會令佢盡量唔講錯野接錯job等等
例如daydaycook一俾人爆係藍 佢都好快就unfollow咗 (仲快過某位姓藍既前歌手)

今次俾人拉落水鬧下都係好事嚟
係覺得成件事由Tommy呢件垃圾KOL吹雞覺得嘔心姐
總之未光復之前就咩都唔可以關心 咩都唔可以參與 除非你有發過聲
If this is the benchmark, so be it. 祝福你成功
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

除咗 交換溫柔 係佢受到911事件啟發俾個方向夕爺填之外 佢呢位歌 ...
JasOh103 發表於 2020-8-3 17:00

但係插曲 唔係都係佢意思咩?

除咗 交換溫柔 係佢受到911事件啟發俾個方向夕爺填之外 佢呢位歌 ...
JasOh103 發表於 2020-8-3 17:00

所以覺得sammi 算係咁
特別同佢同期既暗星 好多都藍到黑

其實一開始用黑白相
係用遺照方式去令人注意呢件事
但而家搞到好似大家唔知頭唔知路就爭住 po 車頭相咁
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

家下真係唔做就唔會錯
雖然唔做一樣大把人批鬥

其實收到呢d咁嘅邀請真係好無奈,po又唔係,唔po又唔係
我估錯這個世界得到教訓

期待藍奕邦開live一個一個咁小醒佢哋
hlyung 發表於 2020-8-3 15:59

"She's such a fake bitch!" (再飲啖紅酒扮慘)

突然想起曾幾何時
何韻詩同sammi 好Fd
佢好似暗串過sammi unfollow 佢
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

但係插曲 唔係都係佢意思咩?
kenneth 發表於 2020-8-3 17:30

呢首的確係佢當年既寫照/心聲 不過就唔知係因葵雪中送炭定係自己想咁表達
所以我就唔對號入座了

交換溫柔係第一場Show Mi有認證過
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

on07111 發表於 2020-8-3 15:46

當年唱薩拉熱窩的羅密歐與茱麗葉嘅sammi真係好難講

扮作開心天真知不多

fake bitches

好心你啦唔好再扮香港人啦,真的不知所謂,垃圾偽人,不知所謂,偽善撚

Sammi ig comments

笑 Sammi 係香港人點扮香港人

好心你啦唔好再扮香港人啦,真的不知所謂,垃圾偽人,不知所謂,偽善撚

Sammi ig comments

笑 Sammi ...
kaman921 發表於 2020-8-3 20:11

林鄭夠係香港人啦

真天真 假天真
我怕我忘了怎麼區分
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

林鄭夠係香港人啦
henhenhen 發表於 2020-8-3 20:21

佢國藉中英都有啵

Sammi 唔係咁咪變咗中國最受歡迎女歌星?

到頭來底個浸始終都撇唔甩中國人本性
骨子裡都係咁L鍾意內鬥
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

到頭來底個浸始終都撇唔甩中國人本性
骨子裡都係咁L鍾意內鬥
JayantL 發表於 2020-8-3 20:59

班女平行時空左一年 無join過

當年唱薩拉熱窩的羅密歐與茱麗葉嘅sammi真係好難講
艾石仔 發表於 2020-8-3 19:22

How about 加爾各答的天使 - 德蘭修女?

呢班八婆好應該比人call out。
其實依家女權都唔會齋講 ”empowerment”,呢隻字都變得幾空洞吓。

仲廢過#blackouttuesday

真天真 假天真
我怕我忘了怎麼區分
on07111 發表於 2020-8-3 20:40

Kelly從來唔玩呢味嘢

<<別對藝人抱有太大期望>>

藝人,不過是一份較多人留意的工作而已。

曾幾何時,我們也會視某些藝人為心目中的偶像。他們能歌善舞,他們魅力四射;他是十大傑青,她是禁毒大使⋯ 形象統統也是正面的。或許是這個假象,我們會期望他們在某些關鍵時刻,會站出來,會說句話,會表個態。

但對不起,大部份的他們也看不見,或是裝作看不見。

他們看到利潤的數字,卻看不到傷痛的數字。
唱片銷量,累積票房,登台收入⋯ 也是他們關注的數字。那麼,那些受傷的,消失的,Never forget的數字呢?對不起,合約內沒有列明,他們便選擇了「不回應」。

他們看到城外的評論,卻看不到城內的日常。
有時候真的不得不佩服藝人們的世界觀,他們的視野寬闊,關注全球議題,化身人權戰士。那麼,香港每天發生的議題呢?對不起,你不是澳洲的袋鼠,我也不是南極的冰塊,試問又怎能引起國際化藝人們的關注?

他們看到讚美的說話,卻看不到批評的留言。
愛之深責之切,被批評的會痛,但試問多年來的歌迷影迷,看着自己的偶像越變越陌生,又怎會不心痛?那麼,你的意見他們會聆聽嗎?對不起,任何負面的評論,在他們看到之前,就早已被工作人員剷除了。

或許,他們也忘記了是哪個地方令他們有今天的位置了;大概,那個地方在他們今天的心中已不存在什麼位置了。

藝人,不過是穿得亮麗一點的打工族,甚至,只是被Marketing包裝過的商品。看清一點,所謂的道理,只是詞人編劇替他們說的話;所謂的真性情,也不過是劇情需要的公關伎倆。

今天的他們不再吸引,不是因為我們已長大成人,而是因為他們沒有磊落做人,沒有與香港人同行。

在這個年代,在離地的高空歌唱演戲的,大概只是藝人;能夠憑良心說人話,不折腰的並肩同行,才是真正的明星,真正的偶像。

https://www.facebook.com/1116893348376480/posts/3304624239603369/

對佢地無期望又點會失望

藝人,不過是一份較多人留意的工作而已。
對佢地無期望又點會失望
kaman921 發表於 2020-8-4 01:14

同意,其實藝人都會驚冇左份工,點解D人覺得自己冇左份工唔得但藝人比人封殺就OK?
殘酷D講佢地為我地發聲有咩好處? 真係唔洗養家咩
我真係唔會對班藝人咁harsh,最起碼佢地唔會做到好似譚伯荷蘭叻呢啲喪心病狂咁,但我都唔會support佢地做埋d onX 野
以家香港個情況就係咁,如果唔係啲人想佢地點呢其實? 上年咁慘烈都唔醒覺就唔好有期待啦,做自己應該要做既野啦!

當然過去呢一年真係好多人付出左好多,可以鬧可以比較但都要尊重

反而我想follow/鬧佢地個point係「係咪盲跟」「有冇宣揚到本身個campign既意義」

同意,其實藝人都會驚冇左份工,點解D人覺得自己冇左份工唔得但藝人比人封殺就OK?
殘酷D講佢地為我地發聲 ...
Thomas 發表於 2020-8-4 09:30

同意,我覺得大家鍾意批評藝人係因為有嗰種老闆心態,又係嗰種「唔係有我哋支持你甚麼不是」嘅心理,諗深一層同當年嗰個自由行遊客嘅soundbite有啲似。   
我只係覺得大家有表態自由都有不表態自由,倫伯嗰啲公開表態被人批評係自招,但唔表態又要鬧就真係過咗火位,或者人哋有想法只係唔會公開講,其實大家日常工作環境又何嘗唔係一樣?

同意,我覺得大家鍾意批評藝人係因為有嗰種老闆心態,又係嗰種「唔係有我哋支持你甚麼不是」嘅心理,諗 ...
Serendipity 發表於 2020-8-4 13:58

Yea
同我哋同道一直話唔好做yellownazi迫啲舖頭表態一樣
被政府同財團掌握咗嗰啲數據 好大可能會進一步打壓或唔續租

Kelly從來唔玩呢味嘢
kenneth 發表於 2020-8-4 00:54

話時話Kelly近況如何?佢IG 2020年完全冇更新,不過上次見佢有回Gigi嘅post

話時話Kelly近況如何?佢IG 2020年完全冇更新,不過上次見佢有回Gigi嘅post ...
Serendipity 發表於 2020-8-4 14:45

好似入咗紙開紅館? 可能排練ing

係咪得我唔知咩係菠蘿雞
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

同意,我覺得大家鍾意批評藝人係因為有嗰種老闆心態,又係嗰種「唔係有我哋支持你甚麼不是」嘅心理,諗 ...
Serendipity 發表於 2020-8-4 13:58

啲人鬧kay唔係鬧緊佢唔表態咁簡單
係又要食貼地民主路線呢條水又要唔為民主發聲
你睇kelly sammi呢啲完全冇表態無人話佢哋
因為不嬲都唔係走貼地路線

咁當然「民主女神」呢個名都係人哋俾佢而唔係佢自稱
但可惜佢嘅成功的確好大程度係靠住呢樣嘢得嚟

好同意

話時話Kelly近況如何?佢IG 2020年完全冇更新,不過上次見佢有回Gigi嘅post ...
Serendipity 發表於 2020-8-4 14:45

Kelly都唔玩social media平時應該都係助手update啦,
佢最醒避曬政治野,po得越少越唔會出事

Kelly都唔玩social media平時應該都係助手update啦,
佢最醒避曬政治野,po得越少越唔會出事 ...
stephybest 發表於 2020-8-5 17:29

你偶像都無乜講架啦,都唔知佢地咁偏激仲乜

你睇kelly sammi呢啲完全 ...
hihi 發表於 2020-8-5 00:58

你咁講又唔完全啱
人地2018年咪講明轉路線囉
早過晒上年d社會運動

好似入咗紙開紅館? 可能排練ing
kenneth 發表於 2020-8-4 14:46

我估佢本身想今年暑假,而家肯定唔知延到幾時。

你睇kelly sammi呢啲完全 ...
hihi 發表於 2020-8-5 00:58

咁呢啲係觀眾先入為主啫,佢嗰陣時有興趣做呢啲題材,唔會估計到大家因呢樣嘢而推佢上位。若果咁的話今日有部份支持者流失都未嘗唔係好事,因為佢都未必想自己事業只建基於社會歌上。

咁呢啲係觀眾先入為主啫,佢嗰陣時有興趣做呢啲題材,唔會估計到大家因呢樣嘢而推佢上位。若果咁的話 ...
Serendipity 發表於 2020-8-7 00:40

係呀我咪話「民主女神」係人哋套俾佢
只係事實係佢的確好大原因因為呢個稱號得到而家嘅成功
咁大家自然對佢有expectation - 期望越大,失望越大
所以係呢個環境佢唔發聲而好多人群起反佢又唔係無道理
無人care佢係咪講過轉歌路,只係知道佢食過呢條水而家賺完就算

但若只專注音樂
佢做咗心姐之後聲線運用的確係進步咗好多嘅
可能對佢長遠嚟講係好事(歌藝進步outweigh俾人鬧雙面人)

突然想起曾幾何時
cathay1996 發表於 2020-8-3 18:52

Sammi好似冇follow過佢

突然想起曾幾何時
cathay1996 發表於 2020-8-3 18:52

何韻詩以前同好多人都好F,宜家應該都反曬面啦

大肚婆尋晚被推跌,又比人鬧唔出聲唔表態啦!