返回列表 發帖

吳業坤新歌疑抄Mr.舊作 布志綸:我可以原隻《森林》唱入去

樂隊Mr.主音布志綸(Alan)今日於社交平台數度發文,表示自己於電台聽到某歌手的新作,頓時覺得此歌跟其十年前的作品《森林》極為相似,Alan先於FB上表示:「電台聽到某歌手的新歌,個音樂底我可以原隻全首《森林》唱入去。」之後他又轉到IG發表長文,表示自己並不介意對方的新作跟自己的舊作相似:「其實也不是太大問題,正如家駒亦曾說過,音樂從來沒有100%原創,都是聽過其他作品因而被啟發去創作,我亦慶幸《森林》這首歌也曾經啟發過不少樂迷。」

Alan又指自己寫《森林》時,亦是受Radiohead的《No Surprises》影響而創作出來,他坦言不論音符、編曲、聲音等都是大同小異。對於疑似抄歌的歌手身份,Alan就未有公開,但不少網民就指此人正是吳業坤,並指其新歌《原始心態》不論是掃chord的pattern,還是歌曲中的停頓位,都跟《森林》有八成相似。

其實當年Mr.出道時,他們的作品亦曾多次被指抄襲其他歌手,如《Mr. Tam》就被指抄襲Bon Jovi的《It’s my life》、《搖擺》亦是跟Bon Jovi的《Everyday》非常相似。

《森林》一曲是由布志綸作曲,並由Mr.另一成員MJ作詞,而吳業坤的新歌《原始心態》,則由黃思彥作曲及編曲、陳詠謙填詞,並由舒文擔任監製。

https://hk.appledaily.com/entert ... em4rpM_Melh-7AjR1es

乜好似咩,我又唔覺喎
再將我相信的如煙火般綻放

時光機 留給你
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

即係Thom Yorke間接啟發咗kwan gor
Thom Yorke好勁

Alan Po話人抄歌 真係幾好笑

又唔覺得係抄喎

唔係喎
我覺得似
本來佢未講我都已經覺得首歌好似有D熟口熟面
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

chord progression 都唔同

又試自製新聞

乜人諗乜嘢
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

唔講抄唔抄既問題
森林 好聽過 原始心態 不知幾多倍

乜人諗乜嘢
PenguinMusic 發表於 2020-8-19 23:04

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=17458&

扮完窮又扮被人偷歌
下次扮咩好?

https://www.instagram.com/p/CEE0CycggbY/?igshid=164a4rpzk6d3n

Mr.幾時加返其他writers嘅「credit」落去

即係Thom Yorke間接啟發咗kwan gor
Thom Yorke好勁
hehehaha 發表於 2020-8-19 21:29

笑死
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

乜人諗乜嘢
PenguinMusic 發表於 2020-8-19 23:04

EXACTLY!

今天兩方都有向記者提問回應:

東網聯絡上布志綸,問有網友猜測與吳業坤新歌有關,他回覆:「Hey,首先我冇講邊首,亦冇講人哋係抄呀,我只係話聽住個音樂底,我可以唱番《森林》首歌出嚟啫。我唔知首歌係邊個㗎啦,我只係揸緊車時喺電台度聽到。」

而吳業坤接受訪問時表示:「佢個post其實冇講係邊個嘅,所以係咪我呢?我都唔作出回應或評論,我想講係我做每一首歌,我相信幕後嘅班底,作曲、填詞、監製、編曲都好用心去做好佢哋嘅部份,我亦好用心去唱好每粒字,所以我係對所有我做出嚟啲歌係好有信心同喜歡,仲有係我亦相信每一個做音樂嘅人都用心。」
另外布志綸在自已blog 亦有以下補充:

其後,他再發文:「其實也不是太大問題,正如家駒(黃家駒)亦曾說過,音樂從來沒有100%原創,都是聽過其他作品因而被啟發去創作,我亦慶幸《森林》這首歌也曾經啟發過不少樂迷。」他更表示當年寫《森林》時多多少少是受到外國樂隊Radiohead的《No Surprises》所影響而創作出來。

Alan指其音符、編曲、聲音可以是大同小異,最重要音樂所表達出來的畫面、內容、情緒令聽眾而有所啟發、動容,便是好的音樂,他指「聽音樂絕對是主觀,要提升自己聽歌的品味與風格,首先你要聽多點不同風格的音樂,感受歌者及樂手表達的情緒畫面,了解歌曲背後的故事,你自然便找到聽音樂給你超脫現實的樂趣。」

感想: 原來森林都是受Radiohead 的歌曲影響

原來森林都是受Radiohead 的歌曲影響
hkwilliamsiu 發表於 2020-8-20 11:18

真相大白

東網聯絡上布志綸,問有網友猜測與吳業坤新歌有關,他回覆:「Hey,首先我冇 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-8-20 11:18

坤哥其實想講,都係你抄我我抄你,唔洗分咁細啦

又試自製新聞
kenneth 發表於 2020-8-19 22:48

單飛後成日無啦啦上娛樂版 心諗WFC

連登的評論笑到停唔到

「個音樂底我可以原隻全首《森林》唱入去」
有無人試吓

真相大白
kenneth 發表於 2020-8-20 13:28

嗱 呢鋪我就撐坤坤啦

吳業坤坤哥是一位很努力的歌手
希望他和他的新歌不要被這些新聞所影響
支持吳業坤

「個音樂底我可以原隻全首《森林》唱入去」
有無人試吓
lmml4 發表於 2020-8-20 19:28

森林個音樂底 我夠覺得可以擺燕尾蝶入去

吳業坤坤哥是一位很努力的歌手
希望他和他的新歌不要被這些新聞所影響
支持吳業坤 ...
keung_1234 發表於 2020-8-20 20:27

你好似以前嘅hkwilliamsiu

會唔會係曲線幫吳業坤宣傳咋
而家首歌幾多人聽

東網聯絡上布志綸,問有網友猜測與吳業坤新歌有關,他回覆:「Hey,首先我冇 ...

布生呢段回應先係重點,兜咁大個圈都係想澄清自己只係聽歌挪靈感,重來無抄歌。

其實成件事就係意外,就係首歌咁啱出現喺佢打開收音機嘅呢個時間。而又咁啱成首歌裡面有幾粒音令布生代入森林。

會唔會係曲線幫吳業坤宣傳咋
而家首歌幾多人聽
thomas199028 發表於 2020-8-21 11:59

有呢個效果

Alan Po話人抄歌 真係幾好笑
小伙子. 發表於 2020-8-19 21:40

畢竟是抄歌專家,當然對別人是否抄歌有自己一套專業的見解
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

想聽坤坤唱Creep

想聽坤坤唱Creep
hehehaha 發表於 2020-8-23 20:04

首歌都好dark, 留給alanPo 出森林2.0
多謝AlanPo 介紹 Radiohead , 原來man of war 都可以用森林唱入去.

it’s my life, 笑喊憤怒像無形