返回列表 發帖

迴光物語 - 柳應廷

單選投票, 共有 122 人參與投票
68.03% (83)
6.56% (8)
4.92% (6)
2.46% (3)
18.03% (22)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Julie Yiu

派台日期: 12/08/2020

作詞:小克
作曲:吳林峯
編曲:王雙駿
監製:王雙駿

昏暗中 街燈與流螢
燦爛裡 起舞
有沒有 擔心絆倒
不可歸家 那漫長路

幽暗中 凝望飛灰化作浮塵
結聚似 荒島
那地厚 與這天高
仰首一笑 不知道

我被遺落 在寬廣的 銀河
面前繁星 多不勝數 Wow
卻沒半顆 樂於照亮 新去路
漆黑之中 堅持望見 光譜

黑暗中 等不到黎明
這雙眼 看不出恐怖
已習慣 處身孤單的煎熬
披星戴月 以淚光 照地圖

面前繁星 多不勝數 Wow
卻沒半顆 樂於照亮 新去路
漆黑到底 尋遍光線 那預告
Wow Wow

遙遙盼望 沒有光
茫茫宇宙 它破滅 成全美好

永恆流落 在寬廣的 銀河
淡忘前因 不顧後果 Wow
最後我 石破天驚 來全力粉碎
新與舊 星宿 同創造
一刻天荒和地老
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

Must 5分

評分人數

• CunninG

Infinity & Eternity

隻歌好啱同地球來的人一齊播
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

Mirror入面唯一一個得到普遍樂迷認可的歌手

首歌冇水刑咁震撼, 但好loop過水刑

街燈與柳應
支持峰兒同柳兒
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

Mirror入面唯一一個得到普遍樂迷認可的歌手

首歌冇水刑咁震撼, 但好loop過水刑 ...
rickychan0809 發表於 23/8/2020 20:52
其實咁排頭兩plug的確幾好

首歌個vocal以佢既能力黎講係可以做得好d既

呢首好loop過水刑物語
希望下一首會有多D爆發力,同唔同feel

呢首有水準,不過鍾意水刑多啲

一定係五分啦 愛柳

首歌100分
個melody真係好靚
係今次個vocal表現爭少少
期待下首 「風」之物語

同地球來的人好似

仲好聽過水刑
希望Jer爭到新人金啦

永愛柳兒 5分

未投到票 但係我心目中絕對五分!!愛柳!!

同地球來的人好似

仲好聽過水刑
希望Jer爭到新人金啦
longdistance 發表於 2020-8-23 22:48

佢真係抵新人金 水刑同迴光新人黎講算係超班

個旋律好舒服
雖然冇水刑咁catchy 但係好loop啲
支持柳應廷

佢真係抵新人金 水刑同迴光新人黎講算係超班
Swamp 發表於 2020-8-23 23:02

希望一月一有得睇佢現場唱!

5分

好好loop
曲詞唱都好正

5分 聽完會想瘋狂loop

好聽

評分人數

• CunninG

好多未投到票ge新會員
歡迎加入CM

支持柳兒
三首之中最鐘意呢首!
希望佢繼續加油,花姐俾多啲機會佢

未投到票 但係我心目中絕對五分!!愛柳!!
hei041212 發表於 2020-8-23 23:00

多啲喺度討論柳應廷 到70分就可以投票
話時話點解每次柳啲曲都咁正,我覺得可以自成一個 “柳派”,呢首迴光一聽就知係100%適合柳嘅歌

咁有諗法把聲又咁好聽
5fun for sure
我愛柳應廷希望可以現場睇你拎獎
btw期待出完今年物語系列會睇到唔同風格嘅柳

隻歌好啱同地球來的人一齊播
John 發表於 2020-8-23 20:51

啱啊 睇我個sign就知 其實唔覺得兩首似 但個feel好match

首歌個vocal以佢既能力黎講係可以做得好d既
kayzzz 發表於 2020-8-23 21:11

最後果段一上高音啲鼻音出晒黎,好難聽

啱啊 睇我個sign就知 其實唔覺得兩首似 但個feel好match
ka_sakura 發表於 2020-8-24 01:20

應該因為副歌頭幾粒音似
而且歌詞都係一句過
而且兩首歌歌詞都有提及太空、地球呢類概念
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

Melody好易上腦
但唔夠水刑驚喜
而且好似吳林峰唱緊咁
5分
Steven's Top 20 Collections Week 28
01  到時見 - 張蔓莎 feat. Lewsz
02  So Deep! - The Hertz
03  Not too close - Kayan9896

好林宥嘉
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

作為Mirror嘅main vocal,今次演繹都幾令人失望

冇水刑咁驚豔,但係有細水長流feel,夜晚一個人聽會起雞皮

鍾意水刑多d

鍾意水刑多d
irenetso_star 發表於 2020-8-24 11:34

水刑個曲好聽好多
香港人,只聽廣東歌

呢首無水刑咁好聽,但未至於1分掛

作為Mirror嘅main vocal,今次演繹都幾令人失望
Crooks 發表於 2020-8-24 06:36

想知邊個位失望,願聞其詳
應該係呢三年新人入面唱得最好嘅一個

好想JerJer有新人金獎啊
我就是我!

想知邊個位失望,願聞其詳
應該係呢三年新人入面唱得最好嘅一個
samxdxd 發表於 2020-8-24 17:11

有期望先會失望,又唔見我話對ak失望?
佢聲底好,但佢唱腔總係有種拖拖拉拉好唔利落嘅感覺
我唔知呢啲叫咩腔,你亦可以話係佢特色,但我覺得唔好聽囉
呢首嘅chorus尤其嚴重,特別係chorus頭兩句
令我完全唔想loop首歌
追星嘅實認為粒星點唱都好聽架
唔代表其他人都要認同

唱得太作狀
但仍值得支持

我唔知呢啲叫 ...
Crooks 發表於 2020-8-24 21:44

咁又唔好咁講可能人地真係覺得好聽

希望下首歌嘅編曲可以簡單啲
到時佢嘅聲線同唱功就見真章

回復 37# Crooks

我明你想講乜,即係以下紅字咗幾隻字,好似有點「好唔利落嘅感覺」,我第一次聽都覺得有點油膩

面前繁 多不勝數Wow

卻沒半顆 樂於照去路

到底 尋遍線 那預告

但聽聽下我又覺得幾夾個編曲,如果你唔鍾意呢個腔,可能要等柳唱啲簡單嘅小清新歌再睇下佢表現成點

回復 37# Crooks
明白你嘅諗法,曾經嘅我都係咁諗
有時佢唔好唱咁多慢歌,好似拖拖拉拉咁,但係可能係歌曲需要。
不如咁講,其實佢呢”三步曲”嘅風格的確係冇咁主流
雖然未必係你所提起ak個種感覺,但呢種曲風都幾好罕見
曲風都好影響用聲嘅一大元素,其實你可以聽下jer比較溫柔啲嘅cover
佢把聲的確係剛柔皆可,而且都幾安撫人心!
曾經我係一個封閉自己嘅人,但係被佢嘅嘅點醒咗
相信佢也可以改變你的看法!!

呢首歌背後嘅message係要慢慢咀嚼,好具意義嘅一首歌
希望可以令你清楚啲柳應廷同兩首歌啦!
hiyoudontknowme

回復  Crooks
明白你嘅諗法,曾經嘅我都係咁諗
有時佢唔好唱咁多慢歌,好似拖拖拉拉咁,但係可能係歌曲需 ...
hiyoudunnome 發表於 2020-8-25 11:20

係,作為新人佢已經超曬班,同埋佢嘅聲線係有一種感動人心嘅感覺

下一plug係咪仲要wow叫 ??

爆發點唱得好,完全感受到首歌的用意
我估錯這個世界得到教訓

下一plug係咪仲要wow叫 ??
lmml4 發表於 2020-8-25 12:37

想知下plug會係咩主題,水,空都唱咗,下首會唔會係陸,整個水陸空三部曲
eg 大地物語,泥土物語

想知下plug會係咩主題,水,空都唱咗,下首會唔會係陸,整個水陸空三部曲
eg 大地物語,泥土物語 ...
samxdxd 發表於 2020-8-25 13:22

JER話本身有諗過 「火」
但下一首應該係「風」之物語

我唔知呢啲叫 ...
Crooks 發表於 2020-8-24 21:44

你點出咗問題嘅重點
不過我覺得係個曲唔夠好累事多啲
老實講 吳生份人無問題 同dj king一樣
純粹唔中意佢哋啲創作

好想JerJer有新人金獎啊
okadav6 發表於 2020-8-24 21:31

到時3個有1-2個有獎
無果個會唔會無歌出?
香港人,只聽廣東歌

到時3個有1-2個有獎
無果個會唔會無歌出?
BillyTam 發表於 2020-8-26 06:50

唔會 陳卓賢上年冇攞獎今年都有歌出
就算真係咁 嗰個都唔會係Jer 佢依家睇嚟應該攞新人銀冇問題金就有少少難 因為root(新人)嘅人間有愛播到100次以上