返回列表 發帖
JER話本身有諗過 「火」
但下一首應該係「風」之物語
hehehaha 發表於 2020-8-26 00:48

下首可能係牧場物語

JER話本身有諗過 「火」
但下一首應該係「風」之物語
hehehaha 發表於 2020-8-26 00:48

可以Cover Rain《分手物語》~~
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

到時3個有1-2個有獎
無果個會唔會無歌出?
BillyTam 發表於 2020-8-26 06:50
新城應該都分到個新人獎比柳掛
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

cymusic 發表於 2020-8-26 13:15

可能rthk有優異獎

呢首歌開頭聽有幾句比較難捉到個旋律,同意樓上講唔似<水刑物語>咁一聽就有種驚艷嘅感覺。
但係聽多幾次,熟咗音符嘅跳動同細味一下歌詞,又會覺得好好聽。
JER嘅聲線好攝人,不過我覺得今次的吸氣聲比較大同長 (較早吸氣),可能開頭音樂較靜,比較明顯。
阿JER很努力,支持佢,希望佢在頒獎禮有好成績。

唔會 陳卓賢上年冇攞獎今年都有歌出
就算真係咁 嗰個都唔會係Jer 佢依家睇嚟應該攞新人銀冇問題金就有少少 ...
Swamp 發表於 2020-8-26 09:59

而家最危嗰個係咪AK?
香港人,只聽廣東歌

cymusic 發表於 2020-8-26 13:15

我覺得會jer有
AL可能有 AK多數無
香港人,只聽廣東歌

唔知ak同al有冇得一齊拎獎呢 有就好啦
Love Hong kong

鐘意水刑爆個下多d
不過新人黎講其實2首都好高班

而家最危嗰個係咪AK?
BillyTam 發表於 2020-8-26 16:15
佢同AL我覺得要睇第三首先知道

佢同AL我覺得要睇第三首先知道
Swamp 發表於 2020-8-26 21:57

見AK頭兩Plug都咁差,有點期待佢出跳唱歌

回復 61# samxdxd
係 但係啲DJ唔見得鍾意
佢嘅新人金夢可能要碎咗

回復  samxdxd
係 但係啲DJ唔見得鍾意
佢嘅新人金夢可能要碎咗
Swamp 發表於 2020-8-26 22:58

如果三首反應都麻麻
真係幾大機會到下個
香港人,只聽廣東歌

回復 62# Swamp
可能拎到女新人金呢

呢個時局再聽呢首歌 特別感慨...

我反而覺得verse唱得差過chorus

呢首個vocal真係最大缺點

回復 65# hhsssssffff

黑暗中等不到黎明

回復 64# Hoitungtang
小心比班生粉圍攻佢哋攻擊力幾強喎

回復 68# Swamp

我唔理
  總之柳應廷世界第一

我反而覺得verse唱得差過chorus

呢首個vocal真係最大缺點
maksiuhong 發表於 2020-8-27 15:52

相比水刑今次vocal確係冇咁有震攝力 verse有種拖泥帶水嘅感覺 不過新人嚟講還算唔錯

回復  hhsssssffff

黑暗中等不到黎明
Hoitungtang 發表於 2020-8-27 16:24

不得不佩服小克嘅詞 一絕

回復 71# hhsssssffff

聽聞下次都係佢填

聽完會受形柳

回復  hhsssssffff

聽聞下次都係佢填
Hoitungtang 發表於 2020-8-27 18:47

係真就好 成個故事結構會好齊整 風格統一

回復  Hoitungtang
小心比班生粉圍攻佢哋攻擊力幾強喎
Swamp 發表於 2020-8-27 16:27

物似主人形,AK班fans同個偶像一樣鐘意亂咬人
btw 迴光今個星期播放率仍然唔錯

回復 75# samxdxd

今日好似播左三次 唔知al同ak嗰兩首咩環境呢

繼續吹奏柳應廷
呢個衰仔debut就整首咁高質嘅嚇親人喇,推到個standard咁高,真係好過份
所以迴光物語顯得冇咁驚喜都正常,聽第一次感受唔算深,但越聽越有感覺,越有感覺就越有聯想
同柳一樣係優質潛力股

回復  samxdxd

今日好似播左三次 唔知al同ak嗰兩首咩環境呢
Hoitungtang 發表於 2020-8-27 19:37

AL已落榜
AK......應該都差唔多要落

AL已落榜
AK......應該都差唔多要落
samxdxd 發表於 2020-8-27 20:39

全力推Jer上位? 不過呢首歌確係值
3首入面最中意呢首

全力推Jer上位? 不過呢首歌確係值
3首入面最中意呢首
longdistance 發表於 2020-8-27 21:14

應該係 BurnOut 鯨 蝸 三首都Bam Bam地,得迴光狂播

應該係 BurnOut 鯨 蝸 三首都Bam Bam地,得迴光狂播
samxdxd 發表於 2020-8-27 21:21

蝸牛都快落榜
今年MIRROR應該得柳應廷攞到新人獎

btw 迴光今個星期播放率仍然唔錯 ...
samxdxd 發表於 2020-8-27 19:11
呢度應該冇乜生粉

我驚你會比佢哋咬死

話說我都幾想睇電台榜之後公布神徒、生粉同Hello嘅反應

btw 迴光今個星期播放率仍然唔錯 ...
samxdxd 發表於 2020-8-27 19:11

我覺得Ian啲Fans癲啲好多護主盲粉, 少少批評下都俾人圍攻

我覺得Ian啲Fans癲啲好多護主盲粉, 少少批評下都俾人圍攻
rickychan0809 發表於 2020-8-27 22:43

睇啲hellossss盲撐鯨落係早排上facebook ig嘅樂趣

回復 83# rickychan0809

北韓fc mv出左一個月都就已經70萬views
    真係冇買views

回復 82# Swamp
應該嬲到傻
嗰陣jer mv少views過ian
啲hellos仲話擺明jer冇實力
Ian一定可以行得好遠 鯨落會有好成績
又話咩年尾就知結果
好想見到佢哋知道「結果」個反應

回復  Swamp
應該嬲到傻
嗰陣jer mv少views過ian
啲hellos仲話擺明jer冇實力
Ian一定可以行得好遠 鯨落 ...
Hoitungtang 發表於 2020-8-27 23:55

好心咪內鬥,身為Jer Fans,其實我都對 ian 唔反感,係對佢啲fans反感

回復 87# samxdxd

真呀
  粉絲行為 偶像埋單
  Ian多haters都多得佢哋唔少

回復 86# Hoitungtang

其實作為一個普通樂迷 真係唔太清楚Mirror成員們之間 (and Fans之間)嘅恩恩怨怨
凈係覺得Jer (同姜濤) 都比較謙虛
加上Jer唱live真係比較穩同埋把聲可以駕馭到唔同曲風 (不過佢唱歌成日帶點哭腔)
相信Jer可以走得好遠

AK唱live好多問題 但佢點都會chok個自信樣
Ian把聲其實幾好聽但太柔, live 好多大小走音位, 唱solo又冇咩表情 (呢一點造星唔係成日講架咩?)

不過成員之間唔一定係競爭對手, 唱歌方面可以互相幫下大家
Mirror入面暫時只覺得Jer 拍得住 一二線嘅歌手

回復 89# rickychan0809

其實我覺得佢地12個私底下都fd
    好似lokman stanley嗰啲都會教下Jer跳舞
    Jer ian又會幫下啲唱歌冇咁好嘅成員
    一直以黎都係啲fans傳佢地不和咋嘛
    12-1=0

回復 89# rickychan0809

Ian好似唱其他英文歌最正常同埋啱佢嗰feel
反而Mirror啲歌佢就成日炒車
不過chill club鯨落係真係好過music live嗰版本好多

回復  rickychan0809

Ian好似唱其他英文歌最正常同埋啱佢嗰feel
反而Mirror啲歌佢就成日炒車
不過chi ...
Hoitungtang 發表於 2020-8-28 00:31

Chill Club 大部分都有執過啲音先播出街

回復 92# rickychan0809

咁music live先係真正見真章嘅時候
     順便宣傳下 柳庭廷 30/8 8pm Mirror yt有music live!!

好心咪內鬥,身為Jer Fans,其實我都對 ian 唔反感,係對佢啲fans反感
samxdxd 發表於 2020-8-28 00:10

係啦唔好內鬥,是但一個形象差其實都會影響外人對成團既印象
其他成員既fans 講d乜做d乜大家控制唔到
但柳份人都係低調做實事,大家都係跟返佢作風唔好挑紛爭比較好
亦相信佢地私底下就算唔係個個都好close
都會係一齊努力互相幫助既好partner

Chill Club 大部分都有執過啲音先播出街
rickychan0809 發表於 2020-8-28 01:06

睇chill club,江生首特登執到好機械人聲

chill club 我記得特登係唱現場
但 鯨落 蝸牛 都係咪咀架喎

其實一切都未塵埃落定嘅,或者al ak第三首有好大突破呢,雖然我係柳柳粉啦,好想佢攞到新人,但係都唔想俾太大壓力柳。的確兩首plug好驚人,尤其是水刑,但係始終新人獎背後有好多考慮因素!知道佢一直都好努力去實現夢想,唱歌越來越好,相信佢夢寐以求嘅三部曲會有完美的句號!
hiyoudontknowme

chill club 我記得特登係唱現場
但 鯨落 蝸牛 都係咪咀架喎
leung1020 發表於 2020-8-28 03:31
我覺得係後製既問題
因爲連而婆同Ian合唱條片都係聲畫唔同步
同埋如果蝸牛係咪咀既話就唔使降key啦
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

samxdxd 發表於 2020-8-28 00:10

呢個真 佢哋真係要慶幸Jer嘅fans算好理性
不然可能就會變成兩邊互鬧鬧到上新聞

回復 99# Swamp
係啊因為兩個都算唱得之人
但係就係因為咁所以要鬥我覺得唔值
加上都會破壞到本身jer同ian嘅兄弟情
hiyoudontknowme