返回列表 發帖

5分!

上一首水刑物語太正,所以都有擔心今次迴光會唔會被比下去。不過聽第一次已經有感動到,尤其是最後一段,完全無失望!

Btw 好似無人post過原本小克想填既版本 (from https://www.instagram.com/p/CDyz ... ce=ig_web_copy_link)

個bridge本來係咁:
「茫茫宇宙 沒有光
遙遙盼望 它破滅 成全美好」

然後同監製溝通上出現誤會,出街變成咁:
「遙遙盼望 沒有光
茫茫宇宙 它破滅 成全美好」

有睇,覺得錯有錯著,出街版本嘅意思更有趣~
原版嘅 遙遙盼望 它破滅 感覺比較被動希望宇宙破滅
出街 ...
ka_sakura 發表於 2020-8-29 02:45

同意錯有錯著, 2個版本各有意義

足本重溫 Jer 柳應廷《迴光物語》Music Live 音樂會
KKBOX: https://www.facebook.com/191473504869/videos/2817582278343376
MOOV: https://www.facebook.com/watch/?v=2817493538352250&extid=QWIHwomSe47KzkTJ

迴光物語 高質live @06:15

真 唔求過高嘅位置
只求留多幾個禮拜,播放率多啲就足夠啦
不過有啲新人金前途唔太好
最後一句 我地相信牙 ...
hiyoudunnome 發表於 2020-9-3 21:11

呢個真
不過想佢攞金其實唔係在意個名次
而係想多d人會有機會認識佢既歌
同埋Viutv無藉口下年唔繼續俾佢出solo

阿jer今年成績咁好下年唔會無solo呀嘛...
fish3333 發表於 2020-9-4 00:33

正常黎講唔會無,但電視台高層諗咩我地唔會明
如果加埋Edan Jeremy = 7個人solo (每人2-3首歌)+ 1-2首團歌 = 下年Mirror系可能高達23首歌 = 差不多每個月要派2首歌

下年edan jeremy唔會唔又一齊同日出歌
michael344 發表於 2020-9-4 10:39

多數都會啦 做訪問買一送一

其實想討論其他派台歌既話,可以考慮去返關事既post
呢度主題係迴光物語/柳應廷

蝸牛做咩仲播得咁勁,花蛆唔係真係想谷佢新人金呀?

快啲谷柳
samxdxd 發表於 2020-9-19 10:47

如果花姐有本事谷新人金, 你覺得上年Ian會無獎嗎?

柳做好自己就可以了, 無需要太執著某一首歌播多定播少

柳應廷Music Live:

9:05 其實寂寞 (謝安琪)
17:11 一人之境 (林家謙)
27:37 孤獨病 (姜濤)
34:08 寂寞還是你 (蕭敬騰)
43:25 月球上的人 (陳奕迅)

柳柳好慘慘, 希望比多d機會比佢
on07111 發表於 2020-9-22 08:35

如果係花姐監製, 無好過有啦

prefer上一plug水刑物語, 有無人找到四個台灣人個水刑物語demo
boy4dudes 發表於 2020-9-25 23:12

好似無公開發表過?
在這畢生不滅 無極的狀態

歌單
1. 失落沙洲 (10:56)
2. 聽海 (20:32)
3. 掉進海的眼淚 (27:47)
4. 深藍 (37:37)
5. 崖上的波兒 (46:20)
6. Baby Shark (48:01)
7. 鯨落 (51:19)

新歌係空之物語?
kakako 發表於 2020-10-1 07:41

雖然同樣都係三部曲,《有時》+《重逢》+《星塵》真係神級作

《物語》第三話行空靈路線都估到應該唔易handle
加埋小克都話趕客嘅詞,期待最終成品就算唔係大眾聽開嘅歌,但都會令人有驚喜!

牙柳叻仔
下次唱live要再穩啲!
eemia 發表於 2020-10-11 22:39

恭喜柳兒
irenetso_star 發表於 2020-10-11 22:49

之前未投嘅朋友仔快D去投迴光物語喇~~~

今日截止

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=17869&extra=&page=1

congratssss 兩台冠
雖然愛柳
但柳兒Vocal同台風上都要更加努力
唔好畀人覺得唔值
外型上冇ak al ...
eemia 發表於 2020-10-17 14:53

唔知如果有機會上台唱歌, 係唔係唱迴光呢