返回列表 發帖
倒轉 ... 我覺得佢係 需要放手 比人攪哂
Bluejays 發表於 2020-8-24 08:06

同意應該放手俾人搞
香港人,只聽廣東歌

轉公司之後好似愈做愈唔得
明明上年的歌可以流行同獨立FEEL共存
今年走偏哂
一首唔得過一首

轉公司之後好似愈做愈唔得
明明上年的歌可以流行同獨立FEEL共存
今年走偏哂
一首唔得過一首 ...
gordon0807 發表於 2020-8-26 08:13

佢上年同今年間公司有唔同咩

同意應該放手俾人搞
BillyTam 發表於 2020-8-26 06:53

同感,不如搵華納 A and R.

對上一首loop Alfred既歌已經係青春頌
我在乎~~~~我在乎~~~~~

同感,不如搵華納 A and R.
Ching2015 發表於 2020-8-26 15:35

恨 呢首歌係華納A&R搵嘅
Alfred 之前訪問有提及
佢哋一聽demo就覺得呢首歌要俾許廷鏗唱

對上一首loop Alfred既歌已經係青春頌
henhenhen 發表於 2020-8-26 19:11

我對上覺得ok既係上年首9字歌

佢哋一聽demo就覺得呢首歌要俾許廷鏗唱 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-26 20:25

其實A&R 有咩入行資格

佢哋一聽demo就覺得呢首歌要俾許廷鏗唱 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-26 20:25

我知,我都覺得呢首幾啱佢唱,所以我覺得Alfred不如放手交比華納做歌,好過自己搞。
對上一首我覺得ok係將心比己

我對上覺得ok既係上年首9字歌

其實A&R 有咩入行資格
Garfield 發表於 2020-8-26 21:17

學歷要求要有大專或上
最好有音樂方面既文憑
要識聽同鑑賞不同類型嘅歌曲
因為A&R就好似「歌曲狩獵人」
要係收歌過程中
在眾多不同作曲人demo入面
搵啱適合佢旗下嘅歌手唱既歌

我知,我都覺得呢首幾啱佢唱,所以我覺得Alfred不如放手交比華納做歌,好過自己搞。
對上一首我覺得ok係將 ...
Ching2015 發表於 2020-8-26 21:21

咁sdoorworkshop又唔係一無是處嘅
佢嘅idea同做歌揀歌理念
都同Alfred 好夾
當然偶有失手
但整體上仍有可取之處

我認為一隻碟10隻歌
sdoorworkshop同華納A&R
可以各自負責一半(5首歌)
咁就平均d囉,出事風險也較低

唔係淨係 搵 曲詞編監 嘅問題

我得 單數 份詞
我得 綠洲 份詞

我唔得 無力感 份詞
我唔得 Negative 份詞

請找 相同 與 不同
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

我得 單數 份詞
我得 綠洲 份詞

我唔得 無力感 份詞
...
Bluejays 發表於 2020-8-27 11:30

前兩首放手比人地攪,後兩首自己掂。

首歌好悶吓,唱法一樣,冇突破

我得 單數 份詞
我得 綠洲 份詞

我唔得 無力感 份詞
...
Bluejays 發表於 2020-8-27 11:30

Negative真係一首全靠編曲既歌 詞唔詞都...

btw今次恨佢都係掂過份詞
所以係咪代表掂咩死咩

5分....真係俾唔落手
好過negative根本唔知想做乜 思路清晰咗但係旋律差過停半分鐘/我們與愛
Jason Playlist 2020 Week 42
#1 感情這回事 | 陳柏宇

佢上年同今年間公司有唔同咩
Kaka07165 發表於 2020-8-26 15:21

轉左華納之後
17年個隻好差18年開始好返少少
上年個隻係佢華納做得最好
今年三首都唔入耳

始終星夢個兩隻係市場接受度同自主BALANCE得最好

呢的真係睇佢街客流失得太勁

feel到鏗鏗開始去到啲樽頸位

轉左華納之後
17年個隻好差18年開始好返少少
上年個隻係佢華納做得最好
今年三首都唔入耳

始終星夢個兩隻 ...
gordon0807 發表於 2020-8-27 16:16

睇佢幾時整返個星夢home coming

仲敢唱夕兒的歌
而唔用何方填詞
已經值得加分了
keung_1234 發表於 2020-8-23 23:54

何方其實即係林夕?
感謝永遠有歌把心境道破

係,今次真係有啲失望
有啲新人嘅派台仲好過呢首...
不過loop多一陣就幾上腦!
hiyoudontknowme

向高音挑戰

出在成個星期得果3萬views… 反應真係差到
當我望向這一扇門 背後還想等到什麼

Negative真係一首全靠編曲既歌 詞唔詞都...

btw今次恨佢都係掂過份詞
所以係咪代表掂咩死咩 ...
Kaka07165 發表於 2020-8-27 12:48

都係果句啦
佢太想有突破
但係突破唔到自己嘅限制(唱功、鑒賞能力)
香港人,只聽廣東歌

出在成個星期得果3萬views…  反應真係差到
cathay1996 發表於 2020-8-29 02:42

高過negative2星期2萬

聽完 Negative,我發覺我讚 單數 嘅 vocal 讚得唔夠 (雖然當時已經好讚)
聽完 恨,我發覺我讚 偽人 嘅 vocal 讚得唔夠 (雖然當時已經好讚)
聽完 恨,我慶幸我有 全力讚 無力感 嘅 vocal

我明白 恨 個 range 好闊
但 真聲 (尤其是低音部分) 同 假音 個 tone 真係好唔接
我聽到假音嗰幾句,因為個 vocal tone jump 得太緊要,我係要重新投入過
我相信 真聲 (尤其是低音部分) 同 假音 個 tone,兩樣都可以 adjust 少少
令成個 vocal 嘅 flow smooth 啲

無力感 個 range 都吃力,但 vocal 啲轉折位 好 flow 好 smooth
偽人 就個 vocal tone 攞得好靚,同埋 vocally 說故事個 flow 都好好
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

今年拎金獎又真係幾無說服力 雖然我鍾意你可能未必喜歡我(但都係唱得衰)
我在乎~~~~我在乎~~~~~

今年拎金獎又真係幾無說服力 雖然我鍾意你可能未必喜歡我(但都係唱得衰) ...
henhenhen 發表於 2020-8-31 22:00

咪當今年個獎,係賠翻比佢上年嘅成績囉
上年壓佢 AP 壓到咁

如果作為今年主打歌
感覺被無力感同negative 都要差

偏過 negative 食唔落
46. 我正發覺我有生命必會有光 若還未照亮別人也照亮了我
Week43
1再聚2地球來的人3幸福門

首歌有啲悶
鍾意無力感同negative多啲

如果作為今年主打歌
感覺被無力感同negative 都要差
mic9090 發表於 2020-9-1 14:08

今年呢三首黎講都係negative最正(我認為)

今年Negative project咁多鋪排但出黎有d失望
上年「拾」入面任何一首歌都好過呢首同無力感
希望sidetrack會有驚喜但不敢抱有厚望

咪當今年個獎,係賠翻比佢上年嘅成績囉
上年壓佢 AP 壓到咁
Bluejays 發表於 2020-8-31 22:13

有同感 ,我都係當還獎。個男金其實遲左攞。

佢今年3首都認真麻麻哋
上年都仲有我們與愛的距離聽下

恨唔係唔好聽 但係真係好普通 (同前幾plugs compare)