返回列表 發帖
中國一度拉開比分,日本靠頑強防守追上比分,中國以16:15暫時領先進入第四局第二次技術暫停!

中國關鍵時候反超1分,日本要求暫停!頂住啊!

王一梅成為救世主!挽救中國女排第四局!
第五局注意木村紗織,整場比賽攔防她都不成功!

大家為女排加油!希望可以上演逆轉好戲!

中國一傳要頂住!3:4,中國要求暫停!

中國6:8交換場地!加油!

王一梅屢屢下球,9:8反超,日本要求暫停!

日本繼續失誤,中國11:9再度領先,日本再次暫停!

日本再度追上11:11,中國要求暫停!加油!頂住!

看見球員紛紛落淚真的很心酸!

王一梅,魏秋月,徐雲麗,馬蘊雯等隊員都是最後一屆參加奧運會!
真的很心酸!

今天其實惠若琪,王一梅兩個主攻發揮得還是不錯,分別拿下26和22分,特別是王一梅頂住腳傷很不容易呀,結果卻事與願違!今天副攻卻莫名全線啞火!副攻不下球這是中國輸的其中一個因素!
另外日本兩個主攻手木村紗織和江畑幸子分別拿下33分成為全場最高分,成為日本救世主!

1/4決賽詳細比分以及半決賽賽程已經更新在3#
前兩場的比分競爭得相當慘烈,本來中國女排輸了已經心情很差,連我喜愛的俄羅斯名將sokolova也淘汰了,心臟好像被射了兩箭一樣!:'(
昔日的強隊中國,俄羅斯,意大利都被意外淘汰,接下來還會發生意想不到的驚喜嗎?

新華社倫敦8月9日奧運專電(記者易淩徐征) 她那座近兩層樓高的灰白色人像還矗立在伯爵宮排球場外,但加莫 ...
bagfgfcde 發表於 2012-8-10 11:30

Gamova也是一個很悲情的隊員!

日本3:-0
今次打得比上次進步左好多
實力ruby 發表於 2012-8-11 20:19

恭喜日本時隔28年再次站上奧運頒獎台!

詳細比分更新在3#

我的南韓呀
Stanley 發表於 2012-8-11 20:12

可憐的金延璟:'(

有一次韓國女排唔滿意裁判判日本有一分
個個分韓國女排係咪打唔到? ...
實力ruby 發表於 2012-8-11 20:45

你係咪講扣完球觸網果分?

恭喜日本拿銅牌
木村沙織
discovered 發表於 2012-8-11 20:47

我都中意木村紗織:loveliness:

但我支持美國,唔想巴西衛冕;P

係....................
實力ruby 發表於 2012-8-11 20:53

球未落地之前係唔可以觸網,但球落地之後觸網係可以!
但金延璟認為佢自己係扣完球之後,個球已經落地自己先再觸網,所以同裁判爭拗,但最終裁判認為球未落地之前佢已經觸網,所以判咗日本得分!

所有更新工作終於完成,雖然我支持的球隊都通通輸了,但還是感謝所有隊伍奉獻了一場場精彩的賽事,有歡笑,有淚水,有驚喜......
再感歎一下美國,果然拿冠軍是需要底蘊的,真心可惜,可憐的Tom!

巴西金
4年後就到佢地做主場
實力ruby 發表於 2012-8-13 21:16

巴西三連金勝利在望??:)

我諗未必喇...其實都好睇得出巴西近年來實力不斷下滑
我唔係唔認同巴西女排今屆既努力....我只係覺得佢地 ...
jason 發表於 2012-8-13 22:51

睇得出美國第二局開始輕敵,巴西係一支好有霸氣既球隊,一有翻身機會其他隊伍都好難對付!

令人震驚的消息:俄羅斯女排主教練爾盖·奧夫欽尼科夫突然辭世,有俄媒體猜測,奧夫欽尼科夫可能爲自殺,其原因是俄羅斯女排在倫敦奧運會上成績不佳。倫敦奧運會上,俄羅斯女排在小組賽上壹場未敗,但在四強爭奪戰中2:3不敵後來奪冠的巴西女排。

RIP~

姐係現任果個?
jason 發表於 2012-8-30 23:06

係呀!可惜:(