返回列表 發帖

全民造星III︱ViuTV小花李昭南蔡寶欣入局 Alan@E-kids都有份玩

最後更新日期:2020-09-09 02:51

曾捧紅過姜濤的ViuTV選秀節目《全民造星》今年來到第三季,並安排於11月首播。去年《全民II》迴響不大,今年ViuTV決定轉換賽制,增加新鮮感,由過往只有男參賽者改為男、女混合賽制。節目剛於周二晚(8/9)開廠錄影,據了解,今屆參賽者女多男少,兩者差距亦頗為明顯,並且吸引不少已入行的藝人參加,《香港01》搶先披露兩位ViuTV小花李昭南(Mishy)蔡寶欣(Pony)已順利入局成為參賽者。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]Mishy於周日(6/9)接受《香港01》訪問時大爆自己有份參加《全民造星III》,並在自己主辦的《亞洲模特盛典Face of Hong Kong 2020》中,稱呼兩位曾參加《造星II》的參賽者陳勇龍和李展程為「師兄」,她透露自己剛加入《造星III》的錄製不久,都要向陳勇龍偷師,包括釐清賽制,她又指今屆賽制非常有驚喜,「連我哋啲導師都有啲surprised!」。據知,另一位ViuTV小花蔡寶欣(Pony)亦已獲選成為《造星III》參賽者。

另外,今年參賽者有很多都是已入行的歌手,包括曾經參加《造星II》但與十強無緣的劉瑞祈(Kay),他接受訪問時承認再戰:「我自己決定再玩,邊度跌低,邊度企番起身,今年真係想入到十強玩現場Live。」

此外還有Judas Law羅凱鈴、丁悅(Tiffany Ting)、王嘉莉(Kelly Wong)、陳毅燊(Anson)、吳筱茵(Candy Ng)、阿左(Geor)、陳澤言 (Chase)、、前女子歌唱組合As One成員陳葦璇(原名陳嘉茵)、E-kids成員林詠倫(Alan)、組合樂遊團主音葉巧琳、男歌手李浩軒、女子跳唱組合Bingo成員關嘉敏(Carman)和陳康琪(Odilia)等等。另外還有演員劉若寶(Polly Lau)

事實上,上述參賽者很多都不是「白紙一張」。葉巧琳的樂遊團於2013年出道;Bingo與劉瑞祈原本屬於的男團ReVe則同於2016年出道;而Judas早於5年前開始Busking,在去年因自彈自唱的片段被擺上網,人氣急升,獲唱片公司賞識加盟,並於去年出道。其中最老資格當數「E-kids」成員林詠倫,他早於2002年就已經出道,可稱之為「老前輩」。至於李浩軒亦小有名氣,他在2018年出道,並於同年獲港台十大中文金曲「最有前途新人獎 優異獎」。到底今屆選人的準則如何?為何會有那麼多「舊人」再戰?記者曾聯絡《全民造星III》的監製「花姐」黃慧君,但暫時未有回覆。

Link: https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E ... 9%E4%BB%BD%E7%8E%A9

(版規要求貼link, 但HK01 唔建議大家click入去)

Judas要紅了
其他好多都唔識

為何會有那麼多「舊人」再戰?

因為今屆由一開始就係去信各大唱片公司經理人公司
叫佢地派人去參加囉
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

為何會有那麼多「舊人」再戰?

因為今屆由一開始就係去信各大唱片公司經理人公司
叫佢地派人去參加囉 ...
星勤 發表於 2020-9-9 15:25

咁都好睇過全部素人嘅

點解冇serrini?

Judas Law快D俾tvb ban啦

支持一出道就比人話把聲好似許廷鏗既李浩軒
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

啲人真係唔太吸引
好難令人追看

點解冇eye catching idol

啲人真係唔太吸引
好難令人追看
kakako 發表於 2020-9-9 15:41
ViuTV一姐Shirley Sham應該報名
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

成班暗星 完全沒興趣
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

cymusic 發表於 9/9/2020 15:37
支持出道未出碟已經拎咗我十大但而家將個晧字改咗嘅李浩軒
成班暗星 完全沒興趣
cathay1996 發表於 9/9/2020 15:51
係紅就唔洗造啦聰明

cymusic 發表於 2020-9-9 15:37

係咪星娛樂果個?好似聽過佢一首歌叫講感情傷感情,有排 youtube成日彈出嚟

私心想有 Serrini, J. Arie, 吳林峰
不過應該唔會有

私心想有 Serrini, J. Arie, 吳林峰
不過應該唔會有
rickychan0809 發表於 2020-9-9 16:01

呢D都唔係暗星只不過係半紅不黑

呢D都唔係暗星只不過係半紅不黑
michael344 發表於 2020-9-9 16:02

呢啲係要再造ge星

紅就唔洗造啦聰明
kwanie 發表於 2020-9-9 15:51

環球個Oscar應該都要再造一造

Mischa is back to "樂遊團主音"?

I wish 黃浩琳 had this opportunity instead.

ViuTV一姐Shirley Sham應該報名
cymusic 發表於 2020-9-9 15:46
有 Shirley Sham 就會有 Yoshi Yu,佢地兩個成日一齊做節目
如果 Jace Chan 有報名點睇

有 Shirley Sham 就會有 Yoshi Yu,佢地兩個成日一齊做節目
如果 Jace Chan 有報名點睇 {:1_115: ...
chanchan0909 發表於 2020-9-9 16:17

Jace Chan應該會屌打全部人

係紅就唔洗造啦聰明

係有潛質既一早紅在啦仲洗造 聰明
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

好心搞好咗mirror先啦~依家又出女團,錢多過頭冇地方fing?
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

Pony參加過Good Night Show 廣告女皇‎
洗唔洗叫埋黃絲tommy上去同alan一齊唱開始戀愛
再將我相信的如煙火般綻放

如果 Jace Chan 有報名點睇 {:1_115: ...
chanchan0909 發表於 2020-9-9 16:17
有埋Yoshi就會變咗做貼身36
Jace Chan已經係明星 佢參選既話個節目就要改名

viu 我是歌手
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

疫情影響咗公開招募
所以先搵咁多暗星充數
好似係 除非唔係
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

同我想象中一樣,陳嘉茵真係會參加
我估錯這個世界得到教訓

好心搞好咗mirror先啦~依家又出女團,錢多過頭冇地方fing?
SugarFree 發表於 2020-9-9 18:06

參加節目所需要嘅費用都差唔多係自費Viutv鬼有錢幫佢地啊 只係揾d懶係有夢想嘅人搞場真人show姐
我估錯這個世界得到教訓

疫情影響咗公開招募
所以先搵咁多暗星充數
好似係 除非唔係
JayantL 發表於 2020-9-9 18:48

都搵左兩屆素人啦 (雖然都係男), 今屆搵有track record 嘅應該會多啲人睇
有唔少參賽者都等緊一個機會一個平台比佢地吸多啲粉, 好彩嘅可以一夜成名
ViuTV又多個高收視節目
雙贏

不過應該唔會組新團啦, 始終好多參賽者本身有簽公司

環球個Oscar應該都要再造一造
hehehaha 發表於 2020-9-9 16:04

Gin Lee可以參賽嗎?
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

Gin Lee可以參賽嗎?
John 發表於 2020-9-9 19:13

可以

可以
hehehaha 發表於 2020-9-9 19:15

Gin Lee不紅
天理不容

走音祖兒
fun化最強
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

參加節目所需要嘅費用都差唔多係自費Viutv鬼有錢幫佢地啊 只係揾d懶係有夢想嘅人搞場真人show姐 ...
mrshadowll 發表於 2020-9-9 19:10

ViuTV 都係借人地黎谷收視 吸sponsor啫
   又唔怕會比人鬧點解節目完左唔簽啲參賽者

不過作為樂迷都歡迎ViuTV幫手撐起個樂壇

造星 ? 星係邊 ?
造星2班人呢 ?

造星 ? 星係邊 ?
造星2班人呢 ?
lmml4 發表於 2020-9-9 19:18

免費巴士,衰十一,Marco  

格硬開一季真係好咩

李浩軒會唔會冠軍?

可以
hehehaha 發表於 2020-9-9 19:15

30以下?

都搵左兩屆素人啦 (雖然都係男), 今屆搵有track record 嘅應該會多啲人睇
有唔少參賽者都等緊一個機會一 ...
rickychan0809 發表於 2020-9-9 19:11

據了解要有經理人先參加得

李浩軒應該The best?另外想知環球出咩暗星...Yan Ting?

cymusic 發表於 2020-9-9 15:37

佢啲歌正到
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Wfc全民再造星iii

李浩軒應該The best?另外想知環球出咩暗星...Yan Ting?
keung_1234 發表於 2020-9-9 21:07

想知佢傳說中嘅4隻新歌去左邊

Gin Lee不紅
天理不容

走音祖兒
fun化最強
John 發表於 2020-9-9 19:17
喜歡。造星3
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

參加節目所需要嘅費用都差唔多係自費Viutv鬼有錢幫佢地啊 只係揾d懶係有夢想嘅人搞場真人show姐 ...
mrshadowll 發表於 2020-9-9 19:10
搞到D參賽者以為自己都可以有fans喺大電視播MV、喺巴士站同蘋果日報落廣告就慘

咁都好睇過全部素人嘅
rickychan0809 發表於 2020-9-9 15:32

同感 但估唔到有葉巧琳 羅凱鈴

搞到D參賽者以為自己都可以有fans喺大電視播MV、喺巴士站同蘋果日報落廣告就慘 ...
SugarFree 發表於 2020-9-9 21:35

見到星2嗰班咁樣, 應該唔會有咁嘅期望嘅
  其實好多參賽者呢排都應該冇咩job, 難得有個平台可以發揮下宣傳下自己

點解參賽者同我預期的唔一樣....除左Judas,葉巧琳,Alan,其他人想點
我就是我!

參加呢次既人唔知咩心情呢?如果今次都唔掂係咪會放棄,唔再留戀娛樂圈?

Judas 加入mirror?

支持出道未出碟已經拎咗我十大但而家將個晧字改咗嘅李浩軒係紅就唔洗造啦聰明 ...

十大Too
佢特登呢期改做李浩軒就為左當新人參賽?