返回列表 發帖
編曲+melody已經100分
編曲用返violins似係勇悍17既對應
呢首應該係心姐飛機失事後, 董折自己一個去到切爾諾貝爾守約
最後段配樂應該係講佢自殺? (堅貞到 陪著偉大建築殉情.... 完成這壓軸戲 腳踏這地)

冇諗過呢首係CM都有唔少好評
第一次聽堅係麻麻 聽耐咗之後有少少改觀
呢首算係part 3入面 除咗再 ...
cymusic 發表於 2020-9-13 20:33

當我知道2018年除左part one個7首歌
仲另外已經錄左再度(全個project第二首錄)、黑盒、兩首寂寞、偷情的禮儀
而上年2019已經有字典 與 聖經、只想死於你身邊、合唱歌
用part 1 2 3咁去比較邊一年好聽d好似好唔fair
p.s. 2018年中已經有大約20首歌既demo, 本身兩首寂寞、再度、偷情應該真係原本係part one出,但有人堅持逐首歌派

記得宣傳人妻講過隻碟有11首歌
我估指kay part有11首
人妻 女浴室 沐春風 基因 陽台 寂寞 偷情 再度 三生 ...
chanching 發表於 2020-9-14 13:56

11首歌應該係指本身Part One
當時宣傳拉闊話個project有成20首歌
Part 1 10首 Part 2 10首咁
但上年已經加到30幾首

無矛盾 都係各人約10首歌
覺得最後無30首
依家正式出左21首,睇個勢差幾首埋尾 ...
chanching 發表於 2020-9-14 17:15

希望仲有6-7首

別瘋狂 下個一月
願如期團聚於 Chernobyl某地方

Kay之前話2018年已經收哂廿幾首歌, 亦好多已經錄好, 唔知呢首係唔係?

會唔會後來再改過歌詞? 少修 ...
aus 發表於 2020-9-21 14:16

係,呢首歌雛形兩年前已經有
只係今年先正式錄音編曲同製作
詞都係今年先有(幾個月前wyman自己都唔知自己負責寫呢首歌)

唔係樓上講都留意唔到個香港allegory
依家用唔到第二個方法睇嚕
just11256 發表於 2020-9-24 15:45

董折等唔到既野
希望香港人會等到

又隔着岸纏綿
也不顧身處在  兩地

董折去錯地方?

個mv冇budget到冇眼睇
係幻國office放張床call個model就扮去咗切爾諾貝爾