返回列表 發帖

感情這回事 - 陳柏宇

單選投票, 共有 78 人參與投票
38.46% (30)
17.95% (14)
16.67% (13)
6.41% (5)
20.51% (16)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 11/09/2020

作曲:佳旺
填詞:陳詠謙
編曲:佳旺 / Edward Chan / Ariel Lai@emp
監製:Edward Chan

仍相信未來 不記恨
如一臉倦容 放心 靠近

或有一剎感覺沒有愛
霎眼一切可以很精彩
別說分開 你別說分開

哪裡有些感情無瘡疤
誰敢說黑夜無烏鴉
颳風沙 靜默後颳風沙
河流跨過高地和低窪
誰希冀感情無瘡疤
怕不怕 唯望與你躺下
聆聽內心的變化

或有一秒不怕沒有你
霎眼一再給你小驚喜
遠走高飛 帶你一起飛

哪裡有些感情無瘡疤
誰敢說黑夜無烏鴉
颳風沙 靜默後颳風沙
河流跨過高地和低窪
誰希冀感情無瘡疤
怕不怕 唯望與你躺下
懷緬愉快的盛夏

抵抗寒夜太累嗎

哪裡有些感情無瘡疤
誰敢說黑夜無烏鴉
要搬家 路上或更可怕
誰所有舊恨拒絕放下
誰亦有著缺陷 你知嗎
留在家多一晚
陪我待到天亮吧

有冇人覺得 颳風沙 靜默後颳風沙
依句好似 玄彬果首那個男人

佢係電台訪問話參考麥浚龍
咁黑白係一種色調,唔計
但有角色名、有故事線、call 台留言、MV 某些鏡頭 ...
會唔會用咗太多相同的元素?
有時真係唔識得分參考同抄的分別

首歌個感覺好emotional,
冇咁商業
有d固執嗰期既feel

佢係電台訪問話參考麥浚龍
咁黑白係一種色調,唔計
但有角色名、有故事線、call 台留言、MV 某些鏡頭 ...
...
SPD 發表於 2020-9-15 11:58

已經過分咗
香港人,只聽廣東歌

算係Jason近年我比較鍾意嘅歌
唱返悲情歌都唔錯呀,今次慢得嚟更考演繹

首歌幾耐聽
同埋今次起碼知佢做緊咩

仲以為del晒ig新歌個形象/感覺會好大改變...
不過同意樓上係似早期慘情歌feel
但[颳風沙]果度好似唱得好用力
hmm.. 都可以再聽下

其實仲係好普通

我預期係有一個大改變,出到來有少少失望,可能因為有Juno個例子係度啦....
首歌有他早期慘情歌的feel,算耐聽....
我就是我!

呢首幾正 夠慢熱 愈聽愈有味

個旋律寫得幾有FEEL
除咗「颳風沙」突兀咗

4 分 pls
覺得唔差
但之前雷聲太大
期望太高

聽到intro嘅時候我仲係以為係青春頌

首歌其實唔差,但睇唔到同之前有咩大分別
不過都好過19年嘅歌
4分。

颳風沙唱得好un耳,不過首歌都算好聽。
I talk a lot of BS.

幾時有千字文案?

對上一次唱得咁肉緊係咪 所多瑪城
旋律係弱啲 不過演繹搭救

點都好過七折 金草莓
加上年頭本能寺都高質 希望呢個project係佢回勇之作
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

期待全個sony歌手都有個角色
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

期待全個sony歌手都有個角色
HOTMAN 發表於 2020-9-18 02:08

陳柏宇  飾 董節
林=汶  飾 蒲銘森
林奕匡  飾 藍定玲
黃妍  飾 戴遲欣
葉巧琳  飾 寒零
Joanthan@Lil Ashes  飾 神秘借煙人
Pollie@Lil Ashes  飾 董蒲(銘森女兒)
Michael C  飾 董仔(董節兒子)

音樂 文案 映畫
不日
指教

陳柏宇  飾 董節
林=汶  飾 蒲銘森
林奕匡  飾 藍定玲
黃妍  飾 戴遲欣
葉巧琳  飾 寒零
Joanthan@Lil A ...
hehehaha 發表於 2020-9-18 02:19

成件事好似即刻變左中學生PROJECT, 咁不如加埋陳明熹

陳柏宇  飾 董節
林=汶  飾 蒲銘森
林奕匡  飾 藍定玲
黃妍  飾 戴遲欣
葉巧琳  飾 寒零

黃妍係蒲銘心會好啲
林二汶個格似戴慈欣

全力支持陳生!!
見到陳生踏入另一階段
開始主導自己音樂路線
唱自己真正喜歡嘅歌
計劃用三年時間rebuild自己嘅music character
無論結果係點,都好戥佢開心
好期待亦希望佢會成功

講返首歌
作為新project頭炮,我覺得合格有餘
Jason唔想唱k歌
但今年咁遲先有第一首歌派台
多少都要顧及市場需要
今次選曲都算攞到平衡
而且係Jason好耐冇唱嘅類型
佢亦演繹得好好
雖然曲風比較偏唔會大hit
但相信大部分欣賞Jason歌聲嘅樂迷都會喜歡

Jason話嚟緊會試多啲cantopop少做嘅音樂
認為呢首都係悶或唔啱口味嘅朋友
希望遲啲有作品會令你改觀

另外我想講,今次真係大開眼界
見識到一啲「所謂」樂評人嘅專業同眼光淺窄
原來黑白風喺香港樂壇已被人專有化
不能用,用就構成抄襲
仲要被視為「抄足」
即使整個mv concept同故事內容完全唔同
更勿論歌曲本身

又原來,inspired by原意係欣賞嘅呢兩個字
係不能講,係禁忌
有人做一件事做得好被欣賞
係不能成為他人嘅inspiration或reference
即使普通如黑白拍攝

試想像,假如個mv同啲宣傳相唔係黑白
會唔會有人覺得似麥大導作品?

有留意陳生嘅都知
佢雖然有時口沒遮攔
但其實係好humble嘅人,一向只會妄自菲薄
相信佢完全無意用一首歌一個mv同藝術家嘅偉大創作比拼甚麼視野同畫面
佢只希望自己一路進步
如果批評佢嘅係普通樂迷或藝術家fans都算
但請呢幾位毫無音樂知識又以樂評人自居嘅人
唔好用幾句說話就抹煞一班音樂人同創作人多月嚟嘅心血

另外我想講,今次真係大開眼界
見識到一啲「所謂」樂評人嘅專業同眼光淺窄
原來黑白風喺香港樂壇已被人專有 ...
Crooks 發表於 2020-9-19 11:20

我覺得黑白唔係重點,事實上 Juno 都唔係所有嘢都係黑白。

但 MV 某些鏡頭真係似 、又有角色名、重有call 台留言、IG 新 post 嘅宣傳相 ... 咁呢啲嘢當然唔係 Juno 獨有,但係一個 project 同時出現,真係有太多相似嘅地方。

黃妍係蒲銘心會好啲
林二汶個格似戴慈欣
Jason0223 發表於 2020-9-19 09:34

希望佢抄足 想聽啲合唱歌

其實我以為佢搞咁大壇野
會翻翻去2013年嗰陣既風格 甚至更加dark
但呢首同佢一貫曲風唔算好大分別 本身旋律都寫得一般
希望遲啲真係會有唔同野出現

PS 連埋個MV聽會覺得成個production係比以前精緻咗既
算加少少分咁啦

我覺得黑白唔係重點,事實上 Juno 都唔係所有嘢都係黑白。

但 MV 某些鏡頭真係似 、又有角色名、重有ca ...
SPD 發表於 2020-9-19 11:51

但黑白的確係重點,如果唔係黑白,即使有齊你所講嘅元素,都唔會令人聯想到Juno。玩懷舊有call台出現有幾奇,角色名更加普通到冇得再普通(其實mv只出現一個角色,得個姓)。只可以話佢唔好彩,用咗黑白令人先入為主覺得所有嘢都係抄。其實就算Sony有幾廢、陳生平時有幾低能,喺樂壇打滾咁多年,有咩可能蠢到特登直抄人哋個mv搏鬧

個旋律寫得幾有FEEL
除咗「颳風沙」突兀咗
Garfield 發表於 2020-9-16 09:37

首歌好似叫人去“刮痧”

陳柏宇  飾 董節
林=汶  飾 蒲銘森
林奕匡  飾 藍定玲
黃妍  飾 戴遲欣
葉巧琳  飾 寒零

MV會有hehe 情節嗎?希望Jason同 Phil可以在電梯內接吻。

但黑白的確係重點,如果唔係黑白,即使有齊你所講嘅元素,都唔會令人聯想到Juno。玩懷舊有call台出現有幾 ...
Crooks 發表於 2020-9-19 12:57

各有各睇法啦,只係香港藝人確實比較少用黑白相/影像,但我覺得似唔係因為黑白。

同埋就算唔係黑白,都好難會聯想唔到Juno 喎,因為Jason 點名話有參考,佢自己都話唔怕有比較;重有個 project 又係做兩、三年,香港樂擅有幾何一個 project 會做兩、三年。

陳柏宇走火入魔
咬字越來越作狀

"""風""沙" 3個字都好礙
唔好再用ABC tone咬廣東話....以前都唔係咁
留返比唔係讀國際學校既AGA啦

1分

陳柏宇  飾 董節
林=汶  飾 蒲銘森
林奕匡  飾 藍定玲
黃妍  飾 戴遲欣
葉巧琳  飾 寒零

希望俾多 d 機會 Michael C show 肌
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

希望俾多 d 機會 Michael C show 肌
星勤 發表於 2020-9-19 19:49

咪咁淫啦你!

希望Sony請我完成個故:

感情這回事 / 文案

1986年4月 切爾諾貝爾  夜
我們 17歲

那天不知怎的,香港,原來也會下著雪;世界的另一個盡頭發生了一夜巨變的災難,電視播著各種災難的片段,人生,原來可以一秒間改變。而我,跟她剛好約會了100日,這夜,我,連她的名字也不知道,手碰著她少少豐滿的身體,只知道我很想她懷著我們的孩子。

從懂事以來便沈默寡言的我,竟然找到性格很奇怪的她,我倆在街頭上玩遊戲機,旁若無人,我們的世界只有我們,你們我們,身邊人,沒有你,我突然覺得自己什麼都不是。

到入旅館,我試著找領錢給櫃枱的叔叔,不知怎的,咀角右邊上揚,對我笑了一笑;我拖著她的手,走進房間,那道門可能對她來説小了點,誰介意?

我未脫下褲子,她已經脫去上衣

「Jason」我説
「mm.....Eman」她含蓄地笑了

就這樣,我們的故事這樣開始

感情這回事 映畫
不日
指教

#TheJasonAndtheRestofIt

各有各睇法啦,只係香港藝人確實比較少用黑白相/影像,但我覺得似唔係因為黑白。

同埋就算唔係黑白,都 ...
SPD 發表於 2020-9-19 14:39

Exactly,係因為Jason自己講之嘛,佢唔講你都未必覺啦,一句inspired by就比人無限放大。算啦,佢都係衰太直腸直肚

同埋回應某樂評人,如果你個ig story係指我嘅話,我意思係喺呢件事上面,陳生講inspired by嘅原意係欣賞。分析任何說話都要睇個context係common sense嚟,可以唔使特登提醒我

希望Sony請我完成個故:

感情這回事 / 文案

1986年4月 切爾諾貝爾  夜
我們 17歲

那天不知怎的,香港, ...
hehehaha 發表於 2020-9-19 21:47

笑死人咩

Exactly,係因為Jason自己講之嘛,佢唔講你都未必覺啦,一句inspired by就比人無限放大。算啦,佢都係衰太 ...
Crooks 發表於 2020-9-19 22:23

唔係喎,佢未講我已經覺得似

我咪講咗有角色名、有故事線、call 台留言、MV 某些鏡頭 ... 太多相似的元素

係估唔到佢講到明話參考,重要個 project 又係做兩三年,之後啲宣傳相都似

我咪講咗有角色名、有故事線、call 台留言、MV 某些鏡頭 ... 太 ...
SPD 發表於 2020-9-19 23:41

我咪講咗有角色名、有故事線、call 台留言、MV 某些鏡頭 ... 太 ...

有故事線都計?大把人做緊架喎?!點都好,尊重你睇法,我只係反感有啲人用啲賤格口吻去串人同踩人。只可以話今次係不幸事件,希望陳生團隊汲取教訓後會慢慢建立到自己風格

啱啱見到YouTube有人話個故事係Romeo and Juliet現代版,詳細解構左mv 。陳生團隊下次可以再天馬行空啲,例如其中一個主角死唔去之後玩穿越返古代,咁就唔會再踩到藝術家條尾

有故事線都計?大把人做緊架喎?!點都好,尊重你睇法,我只係反感有啲人用啲賤格口吻去串人同踩人。只 ...
Crooks 發表於 2020-9-20 00:34

我係話一個 project 有幾個相同元素。算啦大家有唔同睇法,你尊重我,我都尊重你。

但乜嘢叫做踩到藝術家條尾?你都尊重下人好喎。

我係話一個 project 有幾個相同元素。算啦大家有唔同睇法,你尊重我,我都尊重你。

但乜嘢叫做踩到藝術 ...
SPD 發表於 2020-9-20 01:01

講吓笑啫朋友,你係Juno‘s fan? 你有冇睇過某樂評話陳生想扮Juno但扮唔到,然後Juno repost咗?咁又算唔算有尊重人?尊重一個表明欣賞自己嘅人?

Exactly,係因為Jason自己講之嘛,佢唔講你都未必覺啦,一句inspired by就比人無限放大。算啦,佢都係衰太 ...
Crooks 發表於 2020-9-19 22:23

邊個人???

黃妍係蒲銘心會好啲
林二汶個格似戴慈欣
Jason0223 發表於 2020-9-19 09:34

黃妍同陳柏宇飾夫妻,黃妍氣質似正室
林二汶飾黃妍偷食對象,搞sheshe
林奕匡飾陳柏宇死黨,林奕匡暗戀陳柏宇,搞hehe
葉巧琳氣質似小三,可以同林奕匡飾夫妻,同時飾陳柏宇的sp

講吓笑啫朋友,你係Juno‘s fan? 你有冇睇過某樂評話陳生想扮Juno但扮唔到,然後Juno repost咗?咁又算唔 ...
Crooks 發表於 2020-9-20 01:12

篇樂評係寫 Juno 首歌,佢 repost 自己首歌嘅樂評好正常,佢根本成日 repost IG Story。

同埋個樂評都無話陳生想扮 Juno。

我都係一開始就覺得似
其實都好明顯
香港人,只聽廣東歌

一開始覺得有D悶, 不過越聽越好聽
5fun

邊個人???
kk8733 發表於 2020-9-20 01:34

香港有幾多人會寫呢啲

篇樂評係寫 Juno 首歌,佢 repost 自己首歌嘅樂評好正常,佢根本成日 repost IG Story。

同埋個樂評都 ...
SPD 發表於 2020-9-20 08:20

吓?Repost唔使睇吓人哋寫咩?冇指名道姓等於冇?我諗我地真係無需要討論落去

大歌格和 Jason 品味出哂來. 雖然要小小時間消化, 但今年必選歌曲.5+分

同埋個樂評都 ...
SPD 發表於 2020-9-20 08:20

好啦我自首,JUNO篇野係我寫嘅,
我指係提出一個問題,inspired = 可以抄足?
呢個問題用係邊個歌手到都可以,
而我concern嘅係juno style。

他的手法,早在「Chapel of Dawn」或「問世」當中見識過了,他們團隊對於事情的一致性如董折對浦銘心一樣堅貞。
所以故事格式,影像風格可以相似,但麥浚龍的態度 / 心思和質素都是扮不來的。欣賞麥大導對於自已企劃的心思,請繼續用你的方法和心思來創作。

請問邊到有講過jason chan呢首歌?
如果咁樣都叫暗示嘅,我無嘢好講。
其實我係講某廣告歌好似《前傳》又得唔得?
inspired =/= 欣賞
inspired 係靈感來源。
年頭jude 0分 cover都係inspired by外國歌手
佢最後都要落番credit啦?
而如果陳生講到明係inspired by juno mak
Credit係咪要加番inspired by juno mak先?

C AllStar首歌嘅MV,都講到明係inspired by world order / 殭屍先生 / 上海灘賭聖
如果佢真心係inspired by someone,
唔該落番credit,
creative呢樣野係好緊要,
incase你唔落credit都知會一聲對方,
而我見到嘅係兩樣都無做到。
再重申一次,
我從來都係提出一個問題,
呢個問題可以應用落去每一個單位到都可以,
無指名亦無道性。
如果係要對號入座嘅ok fine,
你喜歡~

咁都講到成版
其實jason個project都好明顯有參考juno the album啦 even jason本人都自爆左
就咁睇感情這回事個mv都有浸麥大導除
兩者分別就係 jason演繹高班太多 但麥大導既MV分鏡 take shot角度以至選曲監製更勝唔只一籌
我覺得jason依個project都幾大風險 the album已經證明香港樂迷無乜耐性追故
the album唔算十分成功既情況下 我都想睇下jason依個project會做成點
利申:唔係juno or jason fans

其實仲係用緊EDWARD 仲係做緊呢D 歌
乜鬼嘢風格MV 藝術元素不如算啦
由15 年返嚟做差唔多嘅嘢做到今年第六年