返回列表 發帖
佢係電台訪問話參考麥浚龍
咁黑白係一種色調,唔計
但有角色名、有故事線、call 台留言、MV 某些鏡頭 ...
會唔會用咗太多相同的元素?
有時真係唔識得分參考同抄的分別

另外我想講,今次真係大開眼界
見識到一啲「所謂」樂評人嘅專業同眼光淺窄
原來黑白風喺香港樂壇已被人專有 ...
Crooks 發表於 2020-9-19 11:20

我覺得黑白唔係重點,事實上 Juno 都唔係所有嘢都係黑白。

但 MV 某些鏡頭真係似 、又有角色名、重有call 台留言、IG 新 post 嘅宣傳相 ... 咁呢啲嘢當然唔係 Juno 獨有,但係一個 project 同時出現,真係有太多相似嘅地方。

但黑白的確係重點,如果唔係黑白,即使有齊你所講嘅元素,都唔會令人聯想到Juno。玩懷舊有call台出現有幾 ...
Crooks 發表於 2020-9-19 12:57

各有各睇法啦,只係香港藝人確實比較少用黑白相/影像,但我覺得似唔係因為黑白。

同埋就算唔係黑白,都好難會聯想唔到Juno 喎,因為Jason 點名話有參考,佢自己都話唔怕有比較;重有個 project 又係做兩、三年,香港樂擅有幾何一個 project 會做兩、三年。

Exactly,係因為Jason自己講之嘛,佢唔講你都未必覺啦,一句inspired by就比人無限放大。算啦,佢都係衰太 ...
Crooks 發表於 2020-9-19 22:23

唔係喎,佢未講我已經覺得似

我咪講咗有角色名、有故事線、call 台留言、MV 某些鏡頭 ... 太多相似的元素

係估唔到佢講到明話參考,重要個 project 又係做兩三年,之後啲宣傳相都似

有故事線都計?大把人做緊架喎?!點都好,尊重你睇法,我只係反感有啲人用啲賤格口吻去串人同踩人。只 ...
Crooks 發表於 2020-9-20 00:34

我係話一個 project 有幾個相同元素。算啦大家有唔同睇法,你尊重我,我都尊重你。

但乜嘢叫做踩到藝術家條尾?你都尊重下人好喎。

講吓笑啫朋友,你係Juno‘s fan? 你有冇睇過某樂評話陳生想扮Juno但扮唔到,然後Juno repost咗?咁又算唔 ...
Crooks 發表於 2020-9-20 01:12

篇樂評係寫 Juno 首歌,佢 repost 自己首歌嘅樂評好正常,佢根本成日 repost IG Story。

同埋個樂評都無話陳生想扮 Juno。