返回列表 發帖
全力支持陳生!!
見到陳生踏入另一階段
開始主導自己音樂路線
唱自己真正喜歡嘅歌
計劃用三年時間rebuild自己嘅music character
無論結果係點,都好戥佢開心
好期待亦希望佢會成功

講返首歌
作為新project頭炮,我覺得合格有餘
Jason唔想唱k歌
但今年咁遲先有第一首歌派台
多少都要顧及市場需要
今次選曲都算攞到平衡
而且係Jason好耐冇唱嘅類型
佢亦演繹得好好
雖然曲風比較偏唔會大hit
但相信大部分欣賞Jason歌聲嘅樂迷都會喜歡

Jason話嚟緊會試多啲cantopop少做嘅音樂
認為呢首都係悶或唔啱口味嘅朋友
希望遲啲有作品會令你改觀

另外我想講,今次真係大開眼界
見識到一啲「所謂」樂評人嘅專業同眼光淺窄
原來黑白風喺香港樂壇已被人專有化
不能用,用就構成抄襲
仲要被視為「抄足」
即使整個mv concept同故事內容完全唔同
更勿論歌曲本身

又原來,inspired by原意係欣賞嘅呢兩個字
係不能講,係禁忌
有人做一件事做得好被欣賞
係不能成為他人嘅inspiration或reference
即使普通如黑白拍攝

試想像,假如個mv同啲宣傳相唔係黑白
會唔會有人覺得似麥大導作品?

有留意陳生嘅都知
佢雖然有時口沒遮攔
但其實係好humble嘅人,一向只會妄自菲薄
相信佢完全無意用一首歌一個mv同藝術家嘅偉大創作比拼甚麼視野同畫面
佢只希望自己一路進步
如果批評佢嘅係普通樂迷或藝術家fans都算
但請呢幾位毫無音樂知識又以樂評人自居嘅人
唔好用幾句說話就抹煞一班音樂人同創作人多月嚟嘅心血

我覺得黑白唔係重點,事實上 Juno 都唔係所有嘢都係黑白。

但 MV 某些鏡頭真係似 、又有角色名、重有ca ...
SPD 發表於 2020-9-19 11:51

但黑白的確係重點,如果唔係黑白,即使有齊你所講嘅元素,都唔會令人聯想到Juno。玩懷舊有call台出現有幾奇,角色名更加普通到冇得再普通(其實mv只出現一個角色,得個姓)。只可以話佢唔好彩,用咗黑白令人先入為主覺得所有嘢都係抄。其實就算Sony有幾廢、陳生平時有幾低能,喺樂壇打滾咁多年,有咩可能蠢到特登直抄人哋個mv搏鬧

各有各睇法啦,只係香港藝人確實比較少用黑白相/影像,但我覺得似唔係因為黑白。

同埋就算唔係黑白,都 ...
SPD 發表於 2020-9-19 14:39

Exactly,係因為Jason自己講之嘛,佢唔講你都未必覺啦,一句inspired by就比人無限放大。算啦,佢都係衰太直腸直肚

同埋回應某樂評人,如果你個ig story係指我嘅話,我意思係喺呢件事上面,陳生講inspired by嘅原意係欣賞。分析任何說話都要睇個context係common sense嚟,可以唔使特登提醒我

希望Sony請我完成個故:

感情這回事 / 文案

1986年4月 切爾諾貝爾  夜
我們 17歲

那天不知怎的,香港, ...
hehehaha 發表於 2020-9-19 21:47

笑死人咩

唔係喎,佢未講我已經覺得似  

我咪講咗有角色名、有故事線、call 台留言、MV 某些鏡頭 ... 太 ...
SPD 發表於 2020-9-19 23:41

唔係喎,佢未講我已經覺得似  

我咪講咗有角色名、有故事線、call 台留言、MV 某些鏡頭 ... 太 ...
SPD 發表於 2020-9-19 23:41

有故事線都計?大把人做緊架喎?!點都好,尊重你睇法,我只係反感有啲人用啲賤格口吻去串人同踩人。只可以話今次係不幸事件,希望陳生團隊汲取教訓後會慢慢建立到自己風格

啱啱見到YouTube有人話個故事係Romeo and Juliet現代版,詳細解構左mv 。陳生團隊下次可以再天馬行空啲,例如其中一個主角死唔去之後玩穿越返古代,咁就唔會再踩到藝術家條尾

我係話一個 project 有幾個相同元素。算啦大家有唔同睇法,你尊重我,我都尊重你。

但乜嘢叫做踩到藝術 ...
SPD 發表於 2020-9-20 01:01

講吓笑啫朋友,你係Juno‘s fan? 你有冇睇過某樂評話陳生想扮Juno但扮唔到,然後Juno repost咗?咁又算唔算有尊重人?尊重一個表明欣賞自己嘅人?

邊個人???
kk8733 發表於 2020-9-20 01:34

香港有幾多人會寫呢啲

篇樂評係寫 Juno 首歌,佢 repost 自己首歌嘅樂評好正常,佢根本成日 repost IG Story。

同埋個樂評都 ...
SPD 發表於 2020-9-20 08:20

吓?Repost唔使睇吓人哋寫咩?冇指名道姓等於冇?我諗我地真係無需要討論落去

好啦我自首,JUNO篇野係我寫嘅,
我指係提出一個問題,inspired = 可以抄足?
呢個問題用係邊個歌手到都可 ...
艾石仔 發表於 2020-9-20 13:30

「所以故事格式、影像風格可以相似,但麥浚龍的態度/心思和質素都是「扮」不來的...」

同一時間,「inspired = 可以抄足?」

如果你堅持以上唔係針對Jason首歌嚟寫,而係我對號入座,我都冇野好講。亦唔係得我一個咁諗,本身都係朋友叫我睇。暗串就咁叻,認就唔敢?

至於落credit,我冇呢方面嘅知識唔識評論,支持你去叫Sony Music回應