返回列表 發帖
好啦我自首,JUNO篇野係我寫嘅,
我指係提出一個問題,inspired = 可以抄足?
呢個問題用係邊個歌手到都可 ...
艾石仔 發表於 2020-9-20 13:30

冷靜啲,開名果個不嬲都只得我
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

好啦我自首,JUNO篇野係我寫嘅,
我指係提出一個問題,inspired = 可以抄足?
呢個問題用係邊個歌手到都可 ...
艾石仔 發表於 2020-9-20 13:30

「所以故事格式、影像風格可以相似,但麥浚龍的態度/心思和質素都是「扮」不來的...」

同一時間,「inspired = 可以抄足?」

如果你堅持以上唔係針對Jason首歌嚟寫,而係我對號入座,我都冇野好講。亦唔係得我一個咁諗,本身都係朋友叫我睇。暗串就咁叻,認就唔敢?

至於落credit,我冇呢方面嘅知識唔識評論,支持你去叫Sony Music回應

愈聽愈正。。。

有人話無開名評邊個就得。。擺明有心打擊JASON。。

黑白色MV。。係佢專利。。搞笑。。

用長故事方法派歌。。係佢專利。。快D 註冊。商標。

其實佢唔講我真係唔會覺得好 juno……雖然大家都係黑白但好唔同喎,Juno 嗰隻係偏灰頹廢look,呢隻係 high contrast 西裝 look
亦唔見有 juno 式長鏡頭,各有各好嘅
不過佢開名話 inspired 就梗係好啦,難得有香港人咁大方欣賞對手作品,又唔介意俾人話「抄」

不過首歌就幻國嗰邊高幾班,sorry

香港有幾多人會寫呢啲

吓?Repost唔使睇吓人哋寫咩?冇指名道姓等於冇?我諗我地真係無需要討論落去 ...
Crooks 發表於 2020-9-20 12:31

特登睇咗原文,只談前文後理理解,我真係睇唔出邊度有Offensive
原文:但麥浚龍的態度/心思質素都是不來的。

你有少少當局者迷,試下抽離少少去睇,套第二個歌手個名入去思考下個句。如果,如果一篇寫0鏗嘅樂評,有以下呢句:許廷鏗的態度/心思質素都是不來的。

其實只係讚緊0鏗風格特別,現今暫時未有人可以超越

再睇返原句,其實只係讚緊 Juno 咋嘛⋯⋯連你偶像都認 Inspired by Juno,好心你就唔好起曬鋼咁,周街對號入座⋯⋯

香港有幾多人會寫呢啲

吓?Repost唔使睇吓人哋寫咩?冇指名道姓等於冇?我諗我地真係無需要討論落去 ...
Crooks 發表於 2020-9-20 12:31

有故事線都計?大把人做緊架喎?!點都好,尊重你睇法,我只係反感有啲人用啲賤格口吻去串人同踩人。只可以話今次係不幸事件,希望陳生團隊汲取教訓後會慢慢建立到自己風格

啱啱見到YouTube有人話個故事係Romeo and Juliet現代版,詳細解構左mv 。陳生團隊下次可以再天馬行空啲,例如其中一個主角死唔去之後玩穿越返古代,咁就唔會再踩到藝術家條尾
Crooks 發表於 2020-9-20 00:34

退一萬步去講,相信陳生同大家分享佢Inspired By Juno,原意一定唔係想啲FANS搵位去攻擊/批評JUNO

越聽越正,好難唱

黃妍係蒲銘心會好啲
林二汶個格似戴慈欣
Jason0223 發表於 2020-9-19 09:34

支持 應該會幾有趣

我想問,佳旺作曲人係唔係馬來西亞人?

起碼呢首好聽啲先囉 5分
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

我想問,佳旺作曲人係唔係馬來西亞人?
schoe 發表於 2020-9-25 00:07

https://www.facebook.com/keonchia/

在這畢生不滅 無極的狀態

嫌佢呢首歌咬字做作.....尤其「風沙」「低窪」唔知係咪因為太高音

呢首真係唔啱聽

Live反而唱得自然D

aaaaaaaa

一眼睇出呢 2 個填詞人想 ruin 首歌
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

又要追故仔✋

都係覺得呢首好聼過新歌
誰跟你幸福觀天看星

首歌慢熱, 但越聽越有感覺, 隱世歌王無改錯名

刺鼻吧 等等我再刮風沙