返回列表 發帖

時光邊緣的人 - 陳健安

單選投票, 共有 87 人參與投票
81.61% (71)
5.75% (5)
4.60% (4)
3.45% (3)
4.60% (4)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 14/09/2020

作曲:Lesta Cheng
填詞:Oscar
編曲:何秉舜@goomusic
監製:何秉舜@goomusic

快將一千歲 擦過身邊萬人
怎麼只得我 不老不滅
始終死不去 我似終身被困
時代怎轉變 仍為愛興奮

從生死間 來回 依戀 誰人
最後都只有我
從翻滾的 洪流 擁緊 誰人都
總跌進奈河
無窮年歲經過
無從尋覓結果

難乞討老天成全
人間情緣 總要走遠
明知不算得無緣
再陪你多世 怎拖都太短
誰根本已經輪迴
一千個冷冬
也一早回暖
年月每秒消逝 遺下我拼命轉

歷史的推進 我也親身看見
世事如生命 永遠兜轉不變

曾穿 錦衣 華袍 一起 榮華
他早消失了嗎
曾於深山 避靜 一起 捱窮的
他已轉世吧
和平完 戰爭過
年華仍似泥沙

難乞討老天成全
人間情緣 總要走遠
明知不算得無緣
再陪你多世 怎拖都太短
誰根本已經輪迴
一千個冷冬
也一早回暖
留著各種故事 求不記得 便算

奇在不會死
偏不敢愛 因不愛別離
難受得要死
可否一剎 就識穿你
前續百世亦是你

如果得老天成全
唯一情人 不再走遠
離開總有歸來時
再來過千世 都始終眷戀
如新一次的輪迴
跨千里誕生
我不知路遠
仍為你走向前
這戀愛未會斷

共你在時光中 繾綣

陳健安唱乜都好聽
中意呢首嘅編曲

廢學播得咁差 唔知呢首趕唔趕得切上十大尾班車呢
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

忽然啲派台歌更新得好快

忽然啲派台歌更新得好快
kenneth 發表於 2020-9-18 12:41
~love1314~ 好快手架
我成日都唔夠佢快
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

點解安仔可以咁高質
希望播得起
Btw有冇人覺得個intro頭兩粒音似太難開始

初步聽覺得還可以
廢學好好多

好好聽,又一首十大標準
今年可唔可以安,雙謙男三甲呀

光_ _ _  時_ _ _  邊緣的人

好聽,曲詞唱高質
5分

安仔既歌keep住高質

編曲:何秉舜
填詞:Oscar

鍾意編曲
雖然都值5分 但鍾意未知道同廢學多啲
不過都希望on仔有十大

鯨落outro最尾接 intro第一下琴聲簡直係100分

聽第一次已經好touching,編曲夠大器好好聽
覺得有啲Eason嘅感覺

個故事其實有點老套,但暫時都仲好襟聽

呢首好似有D慢熱,一開始聽我覺得只值3-4分,但Loop多兩日又覺得唔錯,4+1=5分

還是比較中意廢學

陳健安係完美既

On仔好正,好鍾意呢首歌

5分,曹永廉真係唱乜都好聽

好正 5fun

5分走唔甩

5分 時光ban完的人!

感動了

支持族長 首首都咁高質
希望可以播到攞男銅又唔影響唱作結果

連埋在錯誤的宇宙尋找愛一齊聽
別有一番滋味

5分 for sure

呢首感覺比較慢熱
編曲比較清突顯到on仔把聲既清脆同唱功,但又未至於清到悶
呢首歌幾岩on仔唱
oscar手詞寫得愈黎愈好
但可惜首歌個主題難引起共鳴
5分

評分人數

好有心, 時光邊緣的人MV個thumbnail同在錯誤的宇宙尋找愛MV個thumbnail對應

好有心, 時光邊緣的人MV個thumbnail同在錯誤的宇宙尋找愛MV個thumbnail對應

...
boy4dudes 發表於 2020-10-5 16:32

The 本原 and the Rest of It

好正!!

回復 30# lmml4

條仔仲露過條女 鏡頭又多 大家快D推

回復  lmml4

條仔仲露過條女 鏡頭又多 大家快D推
henhenhen 發表於 2020-10-5 21:50

條仔好多腳毛

lmml4 發表於 2020-10-5 12:08

支持小薯茄阿冰

支持小薯茄阿冰
PEACH 發表於 2020-10-6 05:15

係鍾雪嚟架好多人都搞錯,唔知你係曲定直?

係鍾雪嚟架好多人都搞錯,唔知你係曲同直?
fungbear123 發表於 2020-10-6 12:30

我覺得係曲囉 LOL 一睇就知係鍾雪

回復 30# lmml4

鍾雪好衝擊勁過秋分

呢首感覺比較慢熱
編曲比較清突顯到on仔把聲既清脆同唱功,但又未至於清到悶
呢首歌幾岩on仔唱
oscar手詞寫 ...
cmho 發表於 2020-10-3 00:55

同意,活一千歲唔死太FF...無咩共鳴
如果個主題係男主角生死輪迴n次,世世都要不斷面對與女主角愛與分離既痛苦
我諗會易啲代入....

同意,活一千歲唔死太FF...無咩共鳴
如果個主題係男主角生死輪迴n次,世世都要不斷面對與女主角愛與分離 ...
PEACH 發表於 2020-10-8 14:19

同意無共鳴
香港人,只聽廣東歌

鍾雪

條仔好多腳毛
cmho 發表於 2020-10-5 22:38
條仔叫Lai Chai Ming - 上次SoulJase Bounce Back MV床戲, 今次On仔時光邊緣的人MV床戲, being typecast? 下次King or 釗峰MV床戲?

如果首歌係拍hehe MV
可能喺CM已經紅多十倍

明明同宇宙一樣咁慘情
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

呢首好似有D慢熱,一開始聽我覺得只值3-4分,但Loop多兩日又覺得唔錯,4+1=5分 ...
samxdxd 發表於 2020-9-21 10:09

講到慢熱有無人夠我慢
首歌出左咁耐依家先聽得入耳

上次 在錯誤的宇宙尋找愛 成績差都起碼有TVB一個#1, 今次 時光邊緣的人 成績好差, 好失望

上次 在錯誤的宇宙尋找愛 成績差都起碼有TVB一個#1, 今次 時光邊緣的人 成績好差, 好失望  ...
boy4dudes 發表於 2020-11-14 23:03

而家TVB直頭唔上佢啲歌反而CF佚名同萬惡不赦上得好快 連Jay地球來的人我諗都係因為Viu唔冠先上 本身應該冇諗住上
希望佢下plug出返自己寫嘅歌903會播多啲

宇宙is better
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

好聽 不過我鍾意聽佢同牙mag個cover多d

而家TVB直頭唔上佢啲歌反而CF佚名同萬惡不赦上得好快 連Jay地球來的人我諗都係因為Viu唔冠先上  ...
winky.h 發表於 2020-11-15 18:49

tvb上到當bonus 上唔到都唔洗恨啦
想聽時光邊緣的人 x 時光倒流一句話