返回列表 發帖

So Called Love Song - AGA

單選投票, 共有 121 人參與投票
57.85% (70)
9.92% (12)
4.96% (6)
0.00% (0)
27.27% (33)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: UserinCMF

派台日期: 18/09/2020
收錄大碟: So Called Love Song

作曲:AGA江海迦
填詞:陳詠謙
編曲:T-Ma 馬敬恆
監製:舒文@Zoo Music

(Da da da da I Don’t Love This Song)

你我試過接吻 接慣了 接上癮
上癮到劫去我 明明自主的一生
然後剩低身份責任

而我也吃過教訓 愛貼愛 太過近
過近會引致我 盲目窒息死於假亢奮

長期循環著這「love song」
能如何投入你 這「love song」
怎麼我未覺被愛只滲冷汗
你覺得這叫「love song」
我卻時時問我「what’s going on?」
只得你編曲監製作曲填詞
I don’t love this song

Baby, come back to me
明明隨著旋律奔馳
你卻要逼我換一種拍子 不可以
Now you see what I see
談情誰為紅極一時
你創作的愛是一張廢紙 oh~oo~wo

仍然循環著這「love song」
能如何迎合你 這「love song」
多想你換個視角跟我對望
你覺得這叫「love song」
我卻時時問我「what’s going on?」
即使再不拘小節也想變奏
Can we change this So Called Love Song?

明明隨著旋律奔馳
你卻要逼我換一種拍子 不可以
Don’t you see what I see
談情誰為紅極一時
你創作的愛是一張廢紙 oh~Yes

寫出一首情歌 情歌卻害相戀的一雙拆夥
恐怕全程是你在製造快樂
逼我共同快樂 若我未崇拜你便來詆毀我
將我敘述成 「對你太冷漠」

明明隨著旋律奔馳
你卻要逼我換一種拍子 太幼稚
Now you see what I see
談情誰為留青史
平凡人但求一章一節 也合著

No I don’t love this song…

呢首好過SYNT, aga今年發力了
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

鍾意呢首多過synt

好聽過SYNT,不過唱歌還要改進

SCLS 有點技窮, 一聽就知Aga 作品. 祗計流行歌曲,可聽性算高. 5-1=4 fun

算係AGA正常發揮,不過都係中意初出道個種唱腔or錄音方式
我估錯這個世界得到教訓

太普通, 唔夠突出

好聽過今年個兩首 4fun

好聽wor 啲1分係咩事 Gin粉定蕾粉
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

好聽~

幾好聽喎
btw睇唔出原來aga身材咁勁

女金不二之選
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

鍾意Verse 多過chorus

準女金 / 歌手紅左都一定有多haters 好慘
5FUNNNNNNNNNNNNNNNN

今年一首比一首好聽
呢首個曲算係Aga比較易入腦嗰堆
另外幾鍾意份詞
諗起 主旋律

好catchy,不過佢個tone永遠都好似死死下咁,ending果句成日都flat。
I talk a lot of BS.

呢首比較好loop,不過AGA作品真係好重複,開始悶

只得你編曲監製作曲填詞
牙謙串緊謙b

5FUNNNNN
全力支持AGA女金
好似連續兩年3rd plug都係呢類輕快的旋律

愈聽愈正

一定5fun,一定要拎女金
btw 下年可唔可以出D唔同D嘅作品,大家都聽到悶啦

原來呢首歌係AGA第二首寫的歌
當年帶去見舒文的demo之一

如果可以唱呢首歌拎女金
意義就更大了

Aga 算唔算去到有小小樽頸?

好耐聽!

如果可以唱呢首歌拎女金
意義就更大了{: ...
longdistance 發表於 2020-9-23 14:51

OMGGGGGG
難怪呢首咁有迦妹初期Feel

Aga 算唔算去到有小小樽頸?
jasonscy 發表於 2020-9-23 19:05

開始樽頸了 自從Luna之後就開始分唔清邊首打邊首
3AM嗰期嘅驚艷之後嘅AGA就悶得好緊要

bridge 個五下重拍鋤落去真係好迦
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

好有superman+3am+能說不的秘密既feel
5fun

希望aga今年女金啦

好聽
不過老實講我一次過聽哂最hit既同近排嗰幾首,感覺上唔差得遠,可能因為唱腔一模一樣

每次見到 SCLS 就會諗起 SCLC (small cell lung carcinoma)
咁唔吉利嘅歌,一分都嫌多
AGA 真係好 Flop... 當年首首都 GQ
十年都無就咁快重複自己又悶
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

聽落耳仔好舒服
陳詠謙填啲中英夾雜又幾好

聽落耳仔好舒服
陳詠謙填啲中英夾雜又幾好
lalaland 發表於 2020-10-3 13:10

英文詞唔知係咪跟demo
理性與任性之間 落淚又大笑之間
結局最後縱使終於輸給時間

係咪寸謙謙曲詞編監一腳踢做哂

如果可以唱呢首歌拎女金
意義就更大了{: ...
longdistance 發表於 2020-9-23 14:51

第一首是那一首?
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

bridge 個五下重拍鋤落去真係好迦
b01091018 發表於 2020-9-28 11:35

SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

第一首是那一首?
cathay1996 發表於 2020-10-5 14:40

Better Me
留意片段4:31

評分人數

~love1314~ 發表於 2020-10-9 22:12

Chic

副歌真係好90年代歐美feel
有冇人諗起Mariah首Always Be My Baby?

成隻碟最有天后格既一首
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

雖然話係aga以前的歌,但無No no no始終差d
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

雖然話係aga以前的歌,但無No no no始終差d
on07111 發表於 2020-10-9 23:27
今年三首歌都冇No no no
好難得
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

呢首真係雙面刀
搵返首舊DEMO 仲好聽過近年嘅
即係話佢越作越悶

呢首真係雙面刀
搵返首舊DEMO 仲好聽過近年嘅
即係話佢越作越悶
kwanie 發表於 2020-10-9 23:48
原本我上個comment都想講呢句 最後因為唔想太mean佢所以delete咗
多謝meanie
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

原本我上個comment都想講呢句 最後因為唔想太mean佢所以delete咗  
多謝meanie  ...
cymusic 發表於 9/10/2020 23:57
中肯評論都MEAN 好難搞喎咁

勁高汁, 越戒越愛越愛越戒AGA
同公司果個就不停出K歌

原來作好左幾年....係ig講到自己好勤力

Weird MV. I really think her mouth movements prohibit her enunciation and ability to sing; you can hardly see her mouthing the lyrics.
I talk a lot of BS.

副歌真係好90年代歐美feel
有冇人諗起Mariah首Always Be My Baby?

成隻碟最有天后格既一首{:1_8 ...
JasOh103 發表於 2020-10-9 22:39

有D 多得他既Feel

只得你編曲監製作曲填詞
呢句完全講中曬我對唔知咩境唔知咩on嘅感受

btw環球會唔會整個remix定acoustic version定demo跟住出第二版

評分人數

只得你編曲監製作曲填詞
呢句完全講中曬我對唔知咩境唔知咩on嘅感受

bt ...
UserinCMF 發表於 2020-10-13 05:34

demo咪搞喇,入碟果隻都咁嘅樣
何況呢首人生第二首demo