返回列表 發帖

梁文禮鬧爆Anson Lo歌迷 借送禮物誘商台DJ播歌如行賄

LINK: https://hk.appledaily.com/entert ... SZAQNPRKYOAMAMB4JY/

商台DJ麻利與鄭裕玲一起主持電台節目《口水多過浪花》,5月時在社交網站中出post,希望大家重視「咬字」問題,不過分享後卻惹來一眾姜濤fans「對號入座」,留言叫麻利不要單打姜濤,令麻利忍不住連續出post反擊,之後姜濤為「姜糖」行為道歉。

事隔4個月,有傳MIRROR fans又出動,今次就係成員盧瀚霆(Anson Lo)的歌迷。事緣DJ梁文禮昨晚以「粉絲行為.偶像埋單」為題出post,指903所有DJ,甚至連「Do姐」鄭裕玲都收到某歌迷的私訊,質問他們為甚麼收禮物後,不播放自己偶像的歌,更表示若支持的偶像在1月1日拿不到獎,就不會再支持商台。

梁文禮就反擊此舉根本是賄選:「首先DJ因為收到禮物,而去播歌已經唔啱,屬於『賄賂行為』 ;另外我哋唔頒獎畀你偶像就唔支持,呢方面係『威脅』。仲有首新歌本身並唔係零播放,亦有上榜。」梁文禮指今次將事件公佈,主要是各商台DJ收到該訊息後均覺得相當反感,希望歌迷們可以用更有智慧的手法去支持偶像。

............................................................................

P.S. COPY唔曬 圖都自己入去睇啦

KENNETH評:沒完沒了 藝壇從此多事

我唔係同意內文,我都覺得呢個粉咁做同諗法有問題
我只不過斟酌緊AK係咪o係適當o既時候做緊d適當o既o野
...
polarbearbear 發表於 2020-9-28 16:55

都有好多人唔信係真粉做,話係AK粉特登黑AL,其實真真假假邊查到,
不過啲fans日鬥夜鬥真係好無聊,
每套戲每隻歌每個story每個播放率都要互相批鬥,
慢慢先會變成今日咁。

ak 粉咁鍾意屈al粉,ak粉會唔會太霸道呀?
鬧ak ian一定係al粉?ak疑似買 followers又係al粉做?
唔鍾意ak ...
kimjj 發表於 2020-9-28 01:04

但問題係鬧AK DM係AL FANS SEND

鬧ak ian一定係al粉?ak疑似買 followers又係al粉做?
唔鍾意ak ...
kimjj 發表於 2020-9-28 01:04

o岩,一定唔止AL粉唔鐘意AK
睇過AL kkbox live俾人入去網暴d msg就覺得佢好慘....
人身攻擊講隻狗講埋屋企人乜都出齊....
今次又俾人擺上檯
AK要出聲扮中立o既就唔該早d出聲啦....

唔該你睇睇內文先,個dm指名道姓話AK
" 我發現好多DJ們都播蝸牛,而且仲要同一個DJ日日都播"
"AK唱歌經常 ...
jasonbloom 發表於 2020-9-27 22:38

我唔係同意內文,我都覺得呢個粉咁做同諗法有問題
我只不過斟酌緊AK係咪o係適當o既時候做緊d適當o既o野
阿禮同麻利 d po火頭直指AL粉(如果係真粉)dm呢個行為...
除非AK覺得係佢自己o既粉咁做啦....
唔理真粉定黑粉,AL都硬食左同埋成為受靶o個個
睇新聞標題就知啦

"AK唱歌經常 ...
jasonbloom 發表於 2020-9-27 22:38

唔鍾意ak唔一定係al 粉架,定係要做咗al粉先可以唔鍾意ak?

唉 點解Mirror咁鬼多是非

點解大家唔可以多啲專注喺音樂質素方面

回復 84# polarbearbear

我覺得佢好似妖艷版狄義達

又或者咁講,AK 要出聲的話,其實早響歌迷會鬧 AL 時就應該要出聲
(我覺得兩邊都應該要出聲)
或者當時佢出左聲,後來嘅是是非非的確就有機會少好名,亦唔會越演越烈
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

DJ係講緊AL d fans wor
我又覺得AK冇必要幫手道歉
尤其上次follower單新聞已經搞到兩邊fans互鬧。。
越黎 ...
polarbearbear 發表於 2020-9-27 19:12

"AK唱歌經常走音,靠痴DJ們上位谷歌,兩首計一首完全係不合理"
咁都唔關AK事?
咁樣都唔可以道歉,
會唔會太霸道?
好肯定遲啲出《男排女將》d fans又會話戲份不均,又話點解佢唱歌唱多兩句,但根本組合就好難完全公平,
唔通要啲airplay一模一樣咩

我都感覺到AK對音樂係有熱誠既
佢對音樂既選擇亦有自己一套
希望可以再選擇多D適合自己唱既好歌
再講 ...

咁我諗好多歌手都對音樂有熱誠。。
不太苟同AK〝對音樂既選擇亦有自己一套〞
我覺得特登同蝸牛都好普通。。
蝸牛叫好少少,千億個或許直頭聽唔晒成首
Jer同AL d 歌真係睇到有一個特定個人風格
暫時睇唔到AK有
可能口味問題

而家係啲人插AK同DJ熟,所以佢播放率特別高,
唔理真粉定假粉,
件事AK係主角喎,
啲人係話佢走後門喎,
...

DJ係講緊AL d fans wor
我又覺得AK冇必要幫手道歉
尤其上次follower單新聞已經搞到兩邊fans互鬧。。
越黎越對AK冇好感,覺得佢唔識得慎言。。

回復 38# 艾石仔
游大東係ak fans
就在世間最亂時 你是最穩的牆

再講 ...
kenneth 發表於 2020-9-27 02:06

就算再講,同DJ熟有冇乜問題?
903不嬲愛將係有特權㗎啦,
唔抵得嘅咪又去混熟下。
d fans成日搵嘢嚟互插真係好搞笑,
呢個又話吓佢,
嗰個又話返佢,
出個ig story又話人別有用心,
同DJ玩又話人靠痴上位,
本來啲星自己冇心病都比d fans搞到有心病

唔理真粉定假粉,
件事AK係主角喎,
啲人係話佢走後門喎,
...
jasonbloom 發表於 2020-9-27 00:22
差啲以為Oscar同麻利係Rita上司
可以掌控叱咤賽果
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

唔理真粉定假粉,
件事AK係主角喎,
啲人係話佢走後門喎,
...
jasonbloom 發表於 2020-9-27 00:22

再講 千憶個或許咪佢自己作
嚮903明明都無上過榜添啦

AL硬食左
AK又出story抽水真係有d肉酸

睇返d好野~
AL跳舞o個種charm暫時香港樂壇真係冇幾個{:1_ ...
polarbearbear 發表於 2020-9-26 18:43

其實Anson Lo跳舞真係幾正
佢對腳好修長 跳起上黎但又好靈活好柔軟
好正 好好睇
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

AL硬食左

睇返d好野~
AL跳舞o個種charm暫時香港樂壇真係冇幾個{:1_ ...
polarbearbear 發表於 2020-9-26 18:43

唔理真粉定假粉,
件事AK係主角喎,
啲人係話佢走後門喎,
咁都叫抽水?
平心而論,的確覺得《蝸牛》係幾好,係mirror慢歌嚟講top3 質素啦,起碼曲詞正正常常先~

AL硬食左

睇返d好野~
AL跳舞o個種charm暫時香港樂壇真係冇幾個

MIRROR經理人花姐接受《香港01》查詢時解釋事件只是一場誤會,又指她在知悉事件後已經馬上向梁文禮和麻利了解,經查證後認為發出私訊的是黑粉帳戶:「問過歌迷會,呢個Account唔係(屬於)歌迷會嘅人。我睇過DM(私訊)嘅內容,語氣的確係重咗,所以我第一時間都有同佢哋道歉,但係呢個人係咪真係Fans呢?我就唔敢肯定。」

她又透露,粉絲其實是效法韓國男團後援會,不時按歌曲主題製作小禮物送給傳媒,性質就如唱片公司向DJ送上派台禮物一樣:「好似Anson Lo派《Burn Out》嘅時候,Fans都會送啲蠟燭畀DJ,類似嘅嘢好多唱片公司都有做,只不過我哋係Fans幫手整。」
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

真fans唔會打Burn out, 而係會打Burn Out
同埋唔會用張咁out嘅廣告照做icon (2019年頭拍)
...
lalaland 發表於 2020-9-26 11:27

無謂再拗真假粉,AL食咗架喇,明白件事就得。
唔知AL粉見唔見到,唔好再dm dj,無論想感謝定投訴都唔好dm dj,而家903viutv 既取向好明顯,粉絲只要支持自己偶像就夠。

其實最尾嗰段配返之前走音蝸牛廣告嘅脈絡係承接到
的確好難話係鬼acc就當單嘢無到
我亦信個世界有人係黑心 ...
kenneth 發表於 2020-9-26 07:20

真fans唔會打Burn out, 而係會打Burn Out
同埋唔會用張咁out嘅廣告照做icon (2019年頭拍)
https://www.instagram.com/p/BtX2ocAAzVD/

四台成績差到...搞到佢個維基百科要寫埋cm共和榜嘅成績榜單出嚟
on07111 發表於 2020-9-26 09:48
或者淨係mark港台個冠軍就得其他歌全部台都ban晒
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

叱吒夠hea播CM女皇Serrini嘅歌,咁CM樂迷們係咪又要去電台搞搞震講真人地DJ鐘意播乜關你地咩事 ...
SugarFree 發表於 2020-9-26 09:33

四台成績差到...搞到佢個維基百科要寫埋cm共和榜嘅成績榜單出嚟
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

叱吒夠hea播CM女皇Serrini嘅歌,咁CM樂迷們係咪又要去電台搞搞震講真人地DJ鐘意播乜關你地咩事 ...
SugarFree 發表於 2020-9-26 09:33

你講左我心事出黎

我亦信個世界有人係黑心 ...
kenneth 發表於 2020-9-26 07:20
好懷疑係咪同喺蘋果出廣告係同一條友
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

叱吒夠hea播CM女皇Serrini嘅歌,咁CM樂迷們係咪又要去電台搞搞震講真人地DJ鐘意播乜關你地咩事

追星acount都可能係黑粉啊

我亦信個世界有人係黑心到咁

笑死我 會唔會即刻全台停播
不過佢應該都穩奪三甲啦
係咪要俾埋個男金佢先開心

支持ICAC調查!! ...
星夢情真 發表於 2020-9-25 21:05

無影行動2.0?

點解話他系同性戀系抹黑?
cathay1996 發表於 2020-9-26 00:11

我覺得係描述同埋佢既特點

好不雅
John 發表於 2020-9-25 17:41

篇稿唔係我寫架
無意侮辱任何鏡
btw 想睇佢兩個 直播x愛

Anson Lo 好慘。。之前又被人刻意起底抹黑,話他係hehe
xteve 發表於 2020-9-25 22:16

點解話他系同性戀系抹黑?
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

都好公開 係人都知㗎喇喎
佢自己po上YouTube又唔參賽前清理下,唔洗人報料記者都遲早搵到 ...
jasonbloom 發表於 2020-9-25 22:59

條片係跳舞比賽官方片,唔係佢自己post

Anson Lo 好慘。。之前又被人刻意起底抹黑,話他係hehe
xteve 發表於 2020-9-25 22:16

都好公開 係人都知㗎喇喎
佢自己po上YouTube又唔參賽前清理下,唔洗人報料記者都遲早搵到

其實好似不斷有人想整死Anson lo同埋Anson Kong點解又要出個story,令人好懷疑 ...
michael344 發表於 2020-9-25 11:08

笑死我 會唔會即刻全台停播
不過佢應該都穩奪三甲啦
係咪要俾埋個男金佢先開心

支持ICAC調查!!

應該學Gin aga出兩首合唱歌
on07111 發表於 2020-9-25 20:03

蝸out 火牛

我建議anson kong同anson lo兩個一齊開一次ig live去解決問題,去化解兩班fans嘅矛盾 ...
michael344 發表於 2020-9-25 15:54

應該學Gin aga出兩首合唱歌

回復 62# michael344

我都係 睇左好多次
我估錯這個世界得到教訓

我覺得Viutv可以派d粉絲福利比Fans,搞好Mirror個社交平台,或者出d未公開花絮出嚟轉移下視線,而家三日唔 ...
mrshadowll 發表於 2020-9-25 18:33

淨係上幾個月Kkbox個live都已經令我好開心

我覺得Viutv可以派d粉絲福利比Fans,搞好Mirror個社交平台,或者出d未公開花絮出嚟轉移下視線,而家三日唔埋兩日就上報,無非都係d鏡粉太過得閒
我估錯這個世界得到教訓

論歌曲和唱功,jer係超班啦。不過柳柳粉同阿jer比較低調,所以應該冇人想搞阿jer ...
michael344 發表於 2020-9-25 13:24

如果真係有人搞阿Jer嘅話
佢應該會比至少半個鏡圈圍插

始終柳柳粉理性、低調 唔會搞呢啲野

LINK:

商台DJ麻利與鄭裕玲一起主持電台節目《口水多過浪花》,5月時在社交網站中出post,希望大家重視「 ...
kenneth 發表於 2020-9-25 01:01

好不雅

個人覺得,首先花姐要避免做啲偏心既野,花姐覺得自己無偏心,但連外人都睇到待遇唔同,粉絲就唔洗講。同 ...
figthing 發表於 2020-9-25 17:08

作為fans嘅我深表認同
公平偏心呢d野loop到我自己都覺得煩
同埋啱timing post呢樣野真係好中

LINK:

商台DJ麻利與鄭裕玲一起主持電台節目《口水多過浪花》,5月時在社交網站中出post,希望大家重視「 ...
kenneth 發表於 2020-9-25 01:01

卑鄙,收左禮物著數拎哂就數臭人地,夠薑還返禮物

因為我一直收到 dm 話點解花姐唔出手
但每次問返轉頭,花姐可以點出手… 又真係無人答到  

我覺 ...
星勤 發表於 2020-9-25 15:47

個人覺得,首先花姐要避免做啲偏心既野,花姐覺得自己無偏心,但連外人都睇到待遇唔同,粉絲就唔洗講。同埋勸喻成員講說話前用啲時間諗下內容有無問題,啱唔啱timing

可否直播做愛
John 發表於 2020-9-25 16:03

感激卻無緣變做愛
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

我建議anson kong同anson lo兩個一齊開一次ig live去解決問題,去化解兩班fans嘅矛盾 ...
michael344 發表於 2020-9-25 15:54

可否直播做愛

可能私底下已經做左