返回列表 發帖
個個都表演自己強項咪算
特登加個dance battle仲要佔咁重
之後觀眾投票領先好多嘅優勢又冇埋
真係Cloud is  ...
WZA111 發表於 2020-12-26 23:41

如果結果是Ben ,葦璇和cloud 就perfect

Ben 好睇是反差好大,上台表演完全另一個人。勁正

今次花姐都幾頭痛,阿Ben所有橋都是收埋哂,都唔知點安排表演給他。

佢啲表演次次都一樣style

話Ben折骨悶 其實佢咪仲悶
Lewis 發表於 2020-12-27 00:19

講真可塑性最強是阿Cloud ,可惜決賽慢歌有點失準

CY 咩事 答評判太直
洗衣王國130 發表於 2020-12-27 00:22

原本評判想讚佢,仲比他加分位,點知柒咗以為評判講負面,所以牛頭不答馬嘴

我係追 B3 跳舞 的
但我都係 connect 唔到 with AnsonB 嘅舞
我得另外四個 方方 右雨 NY Mark

去到廿強 ...
Bluejays 發表於 2020-12-27 06:18

睇dance battle ,發覺阿Ben 紅衫好有問題,完全遮蓋了他跳舞的優點,如果不是自己挑選,看似要他讓賽,幸好兩個自選項目都好穩定。

原來阿Ben 第一回合星級評判排尾二和觀眾投票第四,好彩第二回合和dance battle 跑番上嚟到第三,觀眾投票第二,總分攞冠軍。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

ben ben完成大反擊
睇返第一round分數 齋唱歌真係好輸蝕  mischa同cloud都係得30分{:1_11: ...
小伙子. 發表於 2020-12-27 08:28

Ansonbean 第一round 唱到咁差都攞第二,Kimman 唱得咁好竟然尾二尾三,真係唔係做馬都無人信。

好想知道阿Ben隻舞是自己排,還是有導師或幕後公司幫忙,如果靠自己就真的抵他贏。

贏咗又無獎品
參賽者care多唔多fans好過啦
Lewis 發表於 2020-12-27 09:48

訪問中好似話所有參賽者都有公司經理人,節目是提高他們知名度,所以無奬品

第二round dance battle 後的分數
CY Kimman 和Mischa影響最大,三個都攞好低分。

我係追 B3 跳舞 的
但我都係 connect 唔到 with AnsonB 嘅舞
我得另外四個 方方 右雨 NY Mark

我諗真係 ...
Bluejays 發表於 2020-12-27 06:18

A組阿Ben 算唔算真_dancer

第二round dance battle 後的分數
CY Kimman 和Mischa影響最大,三個都攞好低分。
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-27 10:16

明明兩round 阿璇都贏AB 六分,最後一round Ansonbean 有無理由攞咁高分升上評判第一。突然間有預感阿璇是專登輸最後回合,想成就Ansonbean 攞第一,但阿Ben跳彊屍舞太出色,連觀眾都改投才嬴冠。

最後評判加觀眾投票結果

淨係得第一屆冠軍有100萬獎金
節目紅咗之後,二三屆都已經唔洗送錢了
gocrazy 發表於 2020-12-27 11:44

第二屆都有奬品,祗是無現金奬。

回復  losyes

個感覺好似送返manson入十強比賽咁
不過係好睇ge
on07111 發表於 2020-12-27 13:14

Manson表演好吸引

佢係咪唔識欣賞Ben啲折骨舞
小伙子. 發表於 2020-12-27 22:37

折骨舞祗是其中一段,其他包括化裝,表情和舞蹈都非常高水準。

不斷重看阿Ben片2.0 ,真的十分十分好看,他第一次攞三盞燈入選五十強是跳骨折舞,但同今次表演是舞蹈+音效,骨折祗是配合舞蹈鋪排,反而令人印象深刻,整體Ben表情和舞蹈真係高質之作,百看不厭。

單看葦璇表演是精彩演唱會,但全民造星是一個真人騷比賽,觀衆想睇她的變化就欠逢,輸了一個馬鼻就是新鮮感。

再睇一次Dance battle , 花姐真的是偏心,喜歡的組員放哂中間,包括 Ansonbean,葦璇 和 Klau 企中間,阿Ben企最側外,還要衣不稱身毫不上鏡,似要他無咁耀眼,幸好自選跳舞項目攞哂分,否則都幾難攞冠軍。

在連登找到推算出來總分成績,大家可以評論一下。

感想:Anson bean 第三回合分數有點唔理解

在連登找到總分成績,大家可以評論一下。

感想:Anson bean 第三回合分數有點唔理解 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-28 11:26

另外第一和第三回合都是四位評判評分,但分數比例可以高低差咁多
陰謀論:睇完計算方式,看得出viu tv是預算Ansonbean 冠軍,因為一開始觀眾投票Ansonbean和葦璇都是13.6%排第二,祗要Ansonbean 觀眾投票三甲內,他就能一分壓過葦璇取冠,可惜觀眾投票爆冷,Ansonbean 僅排第四。

有先見之明
on07111 發表於 2020-12-29 01:18

但坤坤唔會得罪評判

聽講聲夢傳奇有造星2其中參賽者
kaman921 發表於 2020-12-29 12:34

這一段宣傳好似好一點

這是Ben三年半前作品,阿Ben 跳機械舞都好勁,大家覺得Timo 和 Ben 一齊跳,誰會優勝

你睇 總決賽 (Part 10) 跳 前傳 嗰 part 搵答案啦

衫 係阻唔到一個 dancer 的
如果唔係,AB 嘅上半身、 ...
Bluejays 發表於 2020-12-30 05:21

我可能唔熟悉dancing ,但總覺dance battle 阿Ben套衫有問題,突顯唔到一些跳舞的特質和細節位。最後宣佈結果前跳前傳,阿Ben 套白色舞衣就無問題。
睇完另一個前傳live version,基本上阿Ben 不是花姐想捧的人,好明顯有8位是焦點,包括葦璇,Timo ,Ansonbean ,方方,Alina ,NY ,子娟和Singsing。阿Ben是舞者,跳舞是他的強項,但前傳要找到他身影真的好少。

在連登找到推算出來總分成績,大家可以評論一下。

感想:Anson bean 第三回合分數有點唔理解 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-28 11:26

再看一看連登推算的成績,阿Ben第一回合是26分,Ansonbean是31分,葦璇是37分,排尾二的阿Ben要爭入三甲是其實都有難度。Dance battle 環節,三位是同分,但睇翻節目的設計是想Ansonbean和葦璇帶出,好彩結果是三個同分。兩個回合加埋分數是 B59,A64,C70 。最後的一個回合,結果是 A>>>>B>C ,其實整體看應該是阿Ben表現最好,但結果是Ansonbean攞最高分而且是極高分數 ,而葦璇分數都是排第三,但分數是低到足以跌落第二位。評判最後總分是 A 第一,C第二 ,B第三。如果觀眾評分祗要A能夠三甲就一定可以攞冠軍,可惜最後A 觀眾評分是第四,ViuTv造Ansonbean第一不成功,阿Ben 就因禍得福,觀眾投票後勁凌厲下升上第二位 變成 和A,B同分下觀眾投票排最高情況下攞冠軍,Viutv 應該是始料不及的結果。

你仲係聽唔明 ... AB 璇 Alina 喺 前傳 件衫
比 Ben 喺 dance battle 件衫仲阻,咪又係照跳冇事
比件衫阻 ...
Bluejays 發表於 2020-12-30 11:35

Dance Battle基本上是阿Ben 強項, 是攞分位, 舞衫是沒有阻礙他跳舞, 而是觀感上突出不到他跳舞優勢. 仲有前傳MV, 可能年紀大, 祗是看見近鏡約一秒多見到阿Ben 轉手的一刻鏡頭, 其他都是遠距離一齊跳的鏡頭.而主打8位就起碼超過多次近鏡和突出位.

係佢跳 dance battle / 前傳 冇優勢呀
兩次 前傳 live 都跳得唔好
dance battle 都係跳嗰類野
有冇比件衫 ...
Bluejays 發表於 2020-12-30 11:57

總決賽Dance battle 阿Ben, Ansonbean和葦璇是最高分,而且是同分,Dance battle 阿Ben 是跳得好好,但外觀上突出唔到他的肢體,如手部和腳步的節奏感,所以Solo 時換完衫後跳恐佈劇2.0 他的手部和腳步的節奏和美感,加上面部表情都是加分位。

其實唔關事 葦璇第二round低AB 6分就追過啦?
第二round 葦璇慢歌仲畀Ivana彈 AB最勁既跳Rap 追到6分有幾 ...
tree 發表於 2020-12-30 12:49

問題在於葦璇,她已經是知名歌手,願歌祗得約三分鐘,作為總決賽比賽歌曲是不太適合,當我小心眼是想成就Ansonbean 攞冠軍,可惜觀眾投票贏咗AB是始料不是及。

點解你唔中意葦璇就要比AB攞冠軍,點解唔可以係降低葦璇評審分數,之後由Ben順利成章拎評審第二位instead  ...
on07111 發表於 2020-12-30 13:56

我覺得葦璇應該攞冠軍, 因為第三回合差距我唔覺有咁大. 另外我是根據連登刋登的成績來計算,  當初viutv 是計算了冠亞是Ansonbean 和 葦璇 , 阿ben是viutv 估錯觀眾投票結果下變成的冠軍.

Ben 跳完自己 solo 之後嗰 part 大合跳
Ben 係甩左 step 的,甩 step 有機會係比件衫阻左
但同 前傳 一樣 ...
Bluejays 發表於 2020-12-30 12:42

最後前傳大合跳都唔計分

oh sorry , 睇唔明誤會左你
on07111 發表於 2020-12-30 14:05

因為想根據個表來分析,所以表達不太清楚。

本身個表都係亂估者, Ben 第三回合無論高葦璇一分定十分都有可能 ...
on07111 發表於 2020-12-30 14:20

我都是估估下分析

KLau 民賤K
9MO 丁脫
CY 臭貨卡文

最爆應該係
李浩軒 粉紅頭

成組B都係全民造愛

得返左左同WaiWai痴線 ...
Frankiekiekie 發表於 2020-12-29 19:01

仲有馬拉Karen

我加翻啲名詞 再嚟一次:

Dance battle 最後一 part
即係喺 Ben 跳完 dance battle 自己嘅 dance battle ...
Bluejays 發表於 2020-12-30 17:28

想問清楚兩次前傳live 是否記者招待會跳前傳

今次有心人剪輯哂阿Ben全晚表演,Dance battle 環節紅衫好明顯有影響演出,好彩dance battle solo 個part 跳得好,否則輸咗就唔抵。另外solo 後個part 根本不是他不夠力度,而是紅衫阻礙了他跳舞的力度,你再看他第三回合跳就知道,所有舞步都好有力量,而且十分準確。

睇完這一篇阿Ben 全民造星冠軍的評論, 對他的觀點十分認同.

全民造星3總賽過了半個月, 現在都會定期看翻看阿Ben的比賽片段和他放上網的Solo dance. 其中有一些高質的跳舞片段值得重温一下.