返回列表 發帖
好似暫時都係20強比賽好睇d
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

Ben Ben

Anson Lo 一貫水準

Free bus

香港樂壇(用普通話講)
HOTMAN 發表於 2020-12-26 21:55

都幾諷刺。。。

毛姐話AB唱得,好嘢,搵個聾嘅評判過來
SugarFree 發表於 2020-12-26 22:14

黃真真d frd

Manson

Ben God

支持天使/魔鬼 Ben

諗起 Ivana都唱過 願

集氣Ben Ben三甲

Zeno

Ben!!!!!

評判果然比AB最高

但cloud好似係Dance battle個30秒扣分最多

恭喜BenBen
bagfgfcde 發表於 2020-12-26 23:30

終於知你呢三個emoji點解

如果結果是Ben ,葦璇和cloud 就perfect
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-26 23:43

x2, 另外想知Cloud 投票win幾多

評判俾契豆最高分

果然...
rickychan0809 發表於 2020-12-26 23:52

評判話佢唱得ma
講一百次就變真

第二round dance battle 後的分數
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-27 10:16

想睇埋第三回合嘅評判分數同埋截票後最後嘅投票百分比,不過應該無

完全唔知好聽係邊

佢敢唱慢歌未
JasOh103 發表於 2020-12-27 10:51

[曲]
普通人可能handle唔到,但ab型嘛,女人都好buy嘅,呢啲咪就係偶像歌手嘅魅力咯。有個靚仔好sweet咁係你耳邊話佢對你有興趣,邊個唔會動心(/ω\)   同埋佢今次情感處理得又幾好喎,有冇人同我一樣聽到佢唱到最尾個輕笑,即刻成個人融化曬(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

回復 1681# losyes

個感覺好似送返manson入十強比賽咁
不過係好睇ge

睇返今年民選三甲都比較年輕,馬拉Karen都入唔到二十強,擔心馬拉Gin 下年34歲參加全民暗星IV 都係入唔到決賽

如果決賽九展直播係咁高難度,連續三屆都搞唔好,
咁不如下屆搵一round係廠度做live熱吓身先,好過每年都倒 ...
HOTMAN 發表於 2020-12-27 17:06

已經無乜評判時間但都超時,一晚21個表演仲未計嘉賓真係有d趕

昨晚ben贏 梁文禮在ig話:What?
他有咁憎ben
cathay1996 發表於 2020-12-27 22:33

佢爆咗料未呀,淨係記得佢收收埋埋又唔肯講

琪琪impact好勁  
啲參賽者又ear mon冇聲 又走音 又多謝自己 又翻唱彳亍  ...
JasOh103 發表於 2020-12-28 01:22

想聽Cloud唱 入型入格 喪婆

另外第一和第三回合都是四位評判評分,但分數比例可以高低差咁多
陰謀論:睇完計算方式,看得出viu tv是預算Ansonbean 冠軍,因為一開始觀眾投票Ansonbean和葦璇都是13.6%排第二,祗要Ansonbean 觀眾投票三甲內,他就能一分壓過葦璇取冠,可惜觀眾投票爆冷,Ansonbean 僅排第四。hkwilliamsiu 發表於 2020-12-28 11:35

的確估唔到葦璇民意都有第三...

全民造星III.專訪︱Ben從沒想過奪冠:原本以為連Casting都唔入

《全民造星III》總決賽於周六(26日)在九展Star Hall舉行,Ben(趙祥誠)以17分贏得觀眾緣奪冠,不過這個結果完全是他意料之外,Ben說:「我原本覺得自己連Casting都唔入,慢慢喺度做到自己想做嘅嘢、畀人睇到我,自信亦都慢慢多咗,但我真係冇想像過今晚有名次。」所以當強尼宣布他是冠軍、毛舜筠頒獎之際,他還有點未反應過來,回想起那一瞬間的眼淚,他說:「係感動加激動,下?真係㗎?當刻有啲接受唔到,宣布完之後全部人湧過嚟,Feel到大家好有愛,好感動!」

撰文:葉詩

拍攝:梁碧玲、葉志明
Ben又很滿意自己今晚的表現:「今晚表現好過彩排,今次對於自己係一個好大嘅突破,第一次企喺舞台上面淨係唱歌,而且係咁大嘅舞台,完全未試過!」至於選擇林宥嘉的《想自由》他就說是順應民意:「觀眾話我把聲有少少似林宥嘉,不如就唱佢嘅歌回應觀眾要求。」至於日後的計劃,除了鑽研「獨門絕技」折骨舞以外,Ben就表示:「想帶多啲唔同嘅表演畀香港觀眾。」令人意外的是:「其實我都諗住唱歌、我諗住自己作歌甚至唱Rap。我仲有一樣嘢未做就係Rap,上次《好人》Rap咗兩句,希望以後有機會可以試下。」

Ben憑出色的舞蹈能力、折骨絕技,加上不俗唱功在《全民造星III》奪冠,亦在這個過程中憑真誠、呆萌的個性成為A組「心肝椗」之餘,更因為舞台前後的反差萌收獲逾三萬名粉絲,連友台藝人王君馨也曾留言大讚Ben「Handsome」!不過在接受訪問之際,Ben就坦言其實當初沒有信心,也不太有意欲參加節目:「面試的時候覺得自己會不合格, 即使合格了也沒有什麼參加的意欲;因為我未試過跟別人說這麼多事,也未試過在電視節目唱歌給別人聽,那時我未準備好面對自己不好的一面。」

翻看Ben的IG,不難發現幾乎每張照片中的他都戴着鴨舌帽,並將帽檐壓低,做訪問這天如是,他解釋道:「不知道為什麼戴帽就有安全感,一脫帽就沒有;如果你仔細觀察的話,我戴帽的時候樣子會比較有自信。」(梁碧玲攝)

令Ben回心轉意的原因有二,第一個原因很現實很骨感——沒有工作,其次就是心理因素:「別人都以為參加完《這就是街舞2》感覺很光彩,但那一段才是我生命中最灰暗的時候。」Ben長嘆一口氣娓娓道來:「回來後才知道香港發生很多事,在內地真的什麼消息也不知道。然後不斷想為什麼會這樣,那時候在家躲了半年,情緒很低落,有種想結束自己生命的感覺。」

幸好,Ben後來決定走出情緒的陰霾,放手一搏去參加《造星》,亦慢慢從負擔變得享受,而這段旅程亦讓他無悔:「我覺得隊員之間的人情味是這裏獨有,連導師也交出真心十分珍貴!」

Ben憑真誠、呆萌的個性成為A組「心肝椗」之餘,更收獲逾三萬名粉絲,連友台藝人王君馨也曾留言大讚Ben「Handsome」!(梁碧玲攝)
YouTube是我的跳舞老師

談起對跳舞的喜愛是怎樣養成,Ben坦誠地說:「從小到大都沒有什麼事別人認為我做得好、或者比其他人優秀,而跳舞是唯一可以帶給我成功感的。」也許,他和跳舞是命中注定的緣份,他笑說中學的時候不喜歡讀書、成績也不好,偶爾在YouTube看到跳舞的影片:「放個腳架、拍着自己跳舞的樣子就有超過一億人觀看,覺得挺有趣,心想若然自己能模仿他也許都能吸引不少觀眾。」然後Ben開始在YouTube搜尋「How to moonwalk」、「How to wave」,跳着跳着他漸漸發現:「對於享受孤獨的我來說,跳舞很能抒發自己的情緒。」

談起對跳舞的喜愛是怎樣養成,Ben坦誠地說:「從小到大都沒有什麼事別人認為我做得好、或者比其他人優秀,而跳舞是唯一可以帶給我成功感的。」(梁碧玲攝)
不甘平凡:想帶視覺衝擊畀人

那時候,Ben很喜歡跳街舞,也開始憑舞蹈得到掌聲,可是他並沒有沉溺在滿足感之中,反而開始思考:「很多人說起街舞都是Breaking、Popping,而我的體格不太能做到Breaking或做風車之類的動作,跳着跳着就覺得欠缺個人風格。」Ben不甘平凡,於是他開始尋覓一些截然不同、甚至標奇立異的舞風:「我很喜歡一些具視覺效果、很震撼的事物,有時候個人太悶,就想在視覺上為自己帶來一些衝擊,而我也想將這感覺帶給其他人!」直到有一天,Ben在《全美一叮》看到一個黑人將自己扭來扭去,心裏很是雀躍,想學習的念頭油然而生:「那時候很堅信自己能做到(這招式)就一定會成功!」

於是,Ben再度拜訪「YouTube老師」,在上面搜尋「How to bone-breaking」,可是卻看來看去也看不懂,苦尋突破的他決心放手去試,Ben分享了第一次挑戰嘗試Bone-breaking的場景,令在場所有人都目瞪口呆:「我第一次在房間練習這個舞的時候,決心大到在手機按了999,有什麼事就立刻打電話求救!」他仔細地說:「我把心一橫按着影片所說扣起自己的雙手向後反,然後我在床上痛了很久,痛到也按不了通話掣,也不敢跟家人說。」當每個人都受到驚嚇之際,他淡然地笑說:「幸好沒有甩骹!」

不過那時Ben的決心很大,第一次的疼痛並沒有令他卻步:「但這個決心之後讓我做到了,第一次沒有甩骹,覺得沒事就再試一次,之後我每天都試一次,每一次痛苦都少一點,學到一招又繼續學下去!」練了足足兩個月,驀然回首他才發現用錯了方法,在做之前忘記拉筋。回想起當日的那份衝勁,Ben仍有點後怕:「幸好沒事,我也不知道那時候為什麼會那麼勇敢,現在回想起來也覺得自己很魯莽。」

自行鑽研了折骨舞,成為了香港跳這個舞種的第一人,可是想找個人發問、學習、甚至切磋也沒有:「香港真的沒有人能教我,我問過很多香港的跳舞前輩、老師,他們都說我是第一個挑戰這個舞種的人。」但Ben仍然覺得自己不足:「好唔夠,看得多別人也會覺得悶,所以應該繼續進步下去。」是的,觀眾很嚴格,香港觀眾尤甚,去到節目中後期已經有觀眾提出過類似的疑問,不過在10強一戰,Ben憑着《恐怖片》又令觀眾驚艷了一番。

成為香港「拆骨」第一人,Ben坦言有自豪的感覺,不過他又帶點落寞、苦惱地說:「同時也有一點孤獨,為什麼來來去去都只有我一個,也沒有人能教我,怎麼辦?有種無助的感覺。」旁邊的Manson以一句話總結,笑說:「無敵是最寂寞!」

個人感想:支持Ben Ben

可惜節目一開始公佈票數%只係嚇到原本排緊第4嘅Ben粉瘋狂投票
SugarFree 發表於 2020-12-28 21:58

我本來都想將比Cloud個票比埋Ben Ben,但唔知改投票要唔要驗證碼多一次,所以放棄左

見到零分笑左
佢中學比賽唱過到此為止https://youtu.be/pLmqpQ-QpMs
CY 有坤坤影子
kaman921 發表於 2020-12-17 23:09

有先見之明

但坤坤唔會得罪評判
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-29 12:09

所以坤坤開到兩次紅館

我覺得評判最想睇係跳唱
只係睇企喺度唱歌會好悶
Cloud 個人表演又無跳唱
kaman921 發表於 2020-12-29 16:04

希望Aga可以上台示範跳唱3am比佢地學習

KLau 民賤K
9MO 丁脫
CY 臭貨卡文

最爆應該係
李浩軒 粉紅頭

成組B都係全民造愛

得返左左同WaiWai痴線 ...
Frankiekiekie 發表於 2020-12-29 19:01

A組 得Manson Zeno 璇璇?
定有其他我無follow到

Cloud 會唔會對Kay講你咪係唱人話個位歌手

邊個VICKY?
wchild 發表於 2020-12-29 21:20

馮穎琪

問題在於葦璇,她已經是知名歌手,願歌祗得約三分鐘,作為總決賽比賽歌曲是不太適合,當我小心眼是 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-30 13:42

點解你唔中意葦璇就要比AB攞冠軍,點解唔可以係降低葦璇評審分數,之後由Ben順利成章拎評審第二位instead of宜家的評審第三位?

我覺得葦璇應該攞冠軍,  阿ben是viutv 估錯觀眾投票結果下變成冠軍.
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-30 14:00

oh sorry , 睇唔明誤會左你

因為想根據個表來分析,所以表達不太清楚。
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-30 14:14

本身個表都係亂估者, Ben 第三回合無論高葦璇一分定十分都有可能

【無得出街倒數? 一齊留喺屋企睇派獎典禮】

2020 年最後一夜,為大家送上 2020 ViuTV 金Bear圍威喂派奬典 ...
losyes 發表於 2020-12-29 16:34

今晚就係!希望會好笑啦^^

希望Viu唔好放manzeno尋晚首我們上youtube...好驚

聽完開始懷疑全民造星其實偷偷地都有tune音

唔知雙導師viu 會唔會out budget

鏗鏗負責講人生道理、比賽經驗、唱歌技巧etc.

其他方面要有其他人做。