返回列表 發帖

溝渠暢泳 - 泳兒

單選投票, 共有 100 人參與投票
74.00% (74)
6.00% (6)
4.00% (4)
3.00% (3)
13.00% (13)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: peter722

派台日期: 25/09/2020

作曲:馮穎琪
作詞:周耀輝
編曲:Josh Yeung / CMgroovy
監製:CMgroovy / 馮穎琪

親愛的 親愛的
跟我不顧後果的走入垃圾堆
親愛的 親愛的
請你不要笨到強求拯救誰
可與一隻老鼠做鄰居
不與一串吊燈做情侶
寧願淌下去    淌下去
淌下每滴記憶與畏懼

陪著我在溝渠
若吻就吻在低溫的溝渠
願未能未能高飛的我們
暢聚   暢遊    暢泳
當仰望有星星
我們與星星
暢泳    暢泳

高貴的    精緻的
猜你虛耗半生的積極而疲累
失喪的    掙扎的
催我知道夜了自然想愛上誰
整個都市再光亦毋需
所有傷痛再深仍陶醉
隨便淌下去   淌下去
淌下每滴暗黑眼淚

陪著我在溝渠
若吻就吻在低溫的溝渠
願未能未能高飛的我們
暢聚   暢遊   暢泳
當仰望有星星
我們與星星
淌在溝渠
被美麗世代拋棄別回去
願未能未能高飛的我們
當仰望有星星
我們與星星
暢泳
別怕流淚

難過的   頹廢的   殘破的   離散的
陪著我在溝渠
若吻就吻在低溫的溝渠
願未能未能高飛的我們
當仰望有星星
我們與星星
淌在溝渠
被美麗世代拋棄別回去
願未能未能高飛的我們
當仰望有星星
我們與星星
暢泳   暢泳    暢泳

唱得幾好!有突破!
Support

Chorus我稔起佢 “我自在“ album 的 心呼吸。其實呢首都算catchy,不過都係 野木蘭 果類曲風 pop d 會易d 紅。

Chorus我稔起佢 “我自在“ album 的 心呼吸。其實呢首都算catchy,不過都係 野木蘭 果類曲風 pop d 會易d  ...
hkbaby 發表於 2020-9-26 23:53

其實佢唔會再紅到
唱多啲呢類偏鋒歌反而存在價值會高啲

BTW係咪已經冇人記得《再出發》係有邊個唱
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

其實佢唔會再紅到

BTW係咪已經冇人記得《再出發》係有邊 ...
JayantL 發表於 2020-9-27 00:19

吾係ge, 如果佢公司肯all in, 但到40歲就真係吾使旨意。 再出發 都只係播左2weeks 倒,就收反。

吾係ge, 如果佢公司肯all in, 但到40歲就真係吾使旨意。 再出發 都只係播左2weeks 倒,就收反。 ...
hkbaby 發表於 2020-9-27 00:27

我呢世都會記得
香港人,只聽廣東歌

我呢世都會記得
BillyTam 發表於 2020-9-27 00:49

最紅最多人講就係果次@@

暢泳 暢泳 好好聽
I talk a lot of BS.

近期新歌最愛美泳呢首,終於唔係悶歌
我估錯這個世界得到教訓

Vincy把聲終於好番
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

支持歌詞有 暢泳 兩隻字既歌!

好正!
都幾洗腦得嚟又舒服

唔知仲有冇人記得美泳隻《暢泳》?
唔係《溝渠暢泳》喎

支持歌詞有 暢泳 兩隻字既歌!
bagfgfcde 發表於 2020-9-27 12:34

潛水呢差唔多者
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

唔知仲有冇人記得美泳隻《暢泳》?
唔係《溝渠暢泳》喎
FY5856 發表於 2020-9-27 15:35

女飛魚嘛

也諗起周博賢寫的是「望遠方泳兒在競賽」
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

女飛魚嘛

也諗起周博賢寫的是「望遠方泳兒在競賽」
l00540 發表於 2020-9-27 17:55

「望遠方泳兒在競賽」 果首係 愛人與海,但 溝渠暢泳 就真係吾好有太大期望,903 死位已經算有交代。

「望遠方泳兒在競賽」 果首係 愛人與海,但 溝渠暢泳 就真係吾好有太大期望,903 死位已經算有交代。 ...
hkbaby 發表於 2020-9-27 18:20

應該坐亞望冠吧!

暗黑泳兒 x 周耀輝 系列:

係咪得我一個覺得佢handle唔起首歌
唱得好參差
特別係d轉音

其實佢唔會再紅到

BTW係咪已經冇人記得《再出發》係有邊 ...
JayantL 發表於 2020-9-27 00:19

有知音就好
希望佢做到自己中意既音樂

p.s. 我記得一隻小豬果陣有話係泳兒既人蒞左cm答問題

唱得好參差
特別係d轉音
hehehaha 發表於 2020-9-28 01:12

我覺得佢唱得算okay, 好難想像邊個香港女歌手會handle起首歌, 黑暗歌曲黎講總好過Ella Koon唱眼淚極黑.
唯一人選可能係已經退左休既關淑怡.
如果有國話版, 我會選張惠妹or李佳薇

唱得好參差
特別係d轉音
hehehaha 發表於 2020-9-28 01:12

我覺得今次ok, 種類泥講呢首應該算係 Trip Hop, 香港真係好少有,英國都吾多。 花心 就真係Handle 吾到,佢d 透氣位同共鳴位都好有問題,成首歌好似追巴士甘趕頭趕命,咬字又差。
不過,都五好旨意首歌會點有回響,佢拎多次 女演 就真係功成身退啦。

好聽, 泳兒應該多d同Vicky Fung合作

好聽, 泳兒應該多d同Vicky Fung合作
lorbat 發表於 2020-9-28 05:11

希望Vicky寫首暗黑K歌俾Vincy

希望今week 上到啦

其實覺得個封面好誘人

其實覺得個封面好誘人
kenneth 發表於 2020-10-5 07:04

其實個mv 拍得好好,男主角d 演技真係好好,果d 頸圈,鐵環,鐵釘。。。。好大膽。 其實好想知,點解美泳 由 花心 開始就用塊嘢蒙頭。 不過好慘,1week 都係得6k view,  真係人氣太差啦。

其實個mv 拍得好好,男主角d 演技真係好好,果d 頸圈,鐵環,鐵釘。。。。好大膽。 其實好想知,點解美泳 ...
hkbaby 發表於 2020-10-5 12:42

今週應該可以上榜~

好正!!

正到PK
十大啦好無

正到PK
十大啦好無
Frankiekiekie 發表於 2020-10-6 22:40

的確係吾K 之餘兼洗腦,好幾次半夜醒,個腦就稔住“陪著我在溝渠,若吻就吻在那低溫的溝渠“。 好恐怖。。。不過,冠到已經好好。

好洗腦 成個腦都係溝渠

我都覺好洗腦 anyway好聽 5分

首歌夠特別唔係大路野,好好聽

呢首愈聽愈有味道
支持泳兒

好有驚喜的作品,高質之作~

快D上Chill Club唱。
I talk a lot of BS.

終於要Youtube 落廣告
睇泥佢人氣真係谷底。

幾特別 , 歌名好爆
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

依首歌好突破又高質喎
泳姨都係啱唱d無咁爆既歌

一直都以為係C.Y.Kong作曲編曲。。。

第一次聽嘅感覺:果然係泳兒
鍾意嘅快啲聽返佢上次live,更加震撼
長埋在我心我的你不會變。

吾知點解,上次同 美艾 fb live 果次佢唱le 首,我覺得佢把聲好吵,唔係話唔好聽,而係未慣佢le 把聲。

頭幾粒音我以為係馮穎琪+Juno首何地有方
呢首都好聽既
不過總係覺得泳兒個唱腔唔夠型,始終仍然係有少少老套feel
我連著janice首垃圾2首黑暗歌一齊聽就會覺得泳兒個處理可以再唔同d

頭幾粒音我以為係馮穎琪+Juno首何地有方
呢首都好聽既
不過總係覺得泳兒個唱腔唔夠型,始終仍然係有少少老 ...
鍾文約 發表於 2020-10-15 09:08

佢都係未放得低果種 所謂 王菲轉音唱腔 : 其實王菲都係抄 The Cranberries.  感覺 美泳可以係低音發揮多d,  聽左佢 披著人皮的獸, 就知道佢低音係吾差,美泳音域比想像中闊。

周耀輝d詞好正!

馮穎琪 x 周耀輝 5分組合
聽live佢把聲好似好返好多
不過live冇咗嗰種迷幻feel

痴線
愈聽愈好聽
特別係個編

支持冰兒再出發,以再出發歌手黎講,佢算最有誠意ge一個
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high