返回列表 發帖
支持新人何方

不過講戒男都係因葵大師首戒男深入d
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

特登搵太宰治個短篇嚟睇,一路睇一路聽首歌就好有畫面
路易 發表於 2020-9-28 02:38

呢一篇嗎? LINK
.
.
.
.
我朝上野公園走去,邊走邊說,話漸漸多了起來:

「其實,一路上我什麼都沒有看到。我只是想着自己的痛苦,徑直往前走。但是現在,我明白你們為何特意選我去走過地下通道了,一定是因為我是個美男子。」

所有人都大笑不止。

「不,我不是在開玩笑。也許你們沒注意到,儘管我一路直行,還是發現那些躺在陰暗角落裏的流浪漢幾乎全是容貌端正的俊美男子。也就是說,美男子比別人更有可能淪落到地下通道。想你這樣膚色白皙的美男子也很危險,要小心點喲,我也會小心的。」

又爆出一陣大笑。

人們總是驕傲自大、自以為是,猛然覺醒時,自己已經躺在地下通道的角落裏,甚至不再算是人了。我由通道中經過時,切實感受到這個事實的毛骨悚然。

「除了『美男子』,您還有什麼別的發現嗎?」

「還發現了香煙。似乎看不到那些美男子有喝醉的,但他們大都抽煙。香煙也並不便宜。若是有錢買煙,應該也能買得起一張蓆子或一雙木屐吧。他們蜷縮在水泥地上,赤着雙腳,嘴裏卻吞雲吐霧。人啊,不,現在的人啊,就是墜入萬丈深淵、赤身裸體,也做不到不抽煙。我並非指責別人,這話在我身上也同樣適用。我的確有在那裏生活的潛質,這一發現又為這潛質增加了一分可能。」

我們走到上野公園前面的廣場。方才的四位少年此刻沐浴在冬日正午的陽光下,嬉鬧着。我搖搖晃晃,慢慢地向那群少年走去。
.
.
.
.
Harvard都不可教導

支持新人何方

不過講戒男都係因葵大師首戒男深入d
on07111 發表於 2020-9-28 07:24

我都好支持呢位新進填詞人
希望佢拎到填詞人大獎親身拎獎
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

何方既詞又令我諗起中學讀果堆文章
永遠唔會一睇就知答案係乜 

一陣搵Oscar tao 真係唔出好過出
PEACH 發表於 2020-9-27 23:21

Oscar Tao 22歲小白臉
岩比Rosa當佢係發洩工具 係MV出現1-2秒

何方是新進填詞人
林夕客串做美男子
今次真的有點失望, 幸福門贏成條街, 今次無咗細緻位, 多首堅姐派台歌中最不喜歡的一首.3fun

2日就輕鬆有半百個5分
實力天后再臨

"越戒越愛越愛越戒 彷彿終生討債
違逆我的宗旨送抱投懷 不免病態

越戒越愛越愛越戒 彷彿終生討債
無論你多烏煙瘴氣難捱 眉目似禁色無涯"

夕爺

shame on 903, Gin got banned again

其實首歌大路得黎都幾入腦
5分
吾若希唱到咁既 level 先算...
lorbat 發表於 2020-9-28 05:10

樂壇有另一個若希,不過唔知佢夠18歲未
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

好聽,但我鐘意幸福門多啲

其實首歌大路得黎都幾入腦
5分
吾若希唱到咁既 level 先算...
lorbat 發表於 2020-9-28 05:10

直情無可能啦,若希點唱到呢個range,開頭verse同之後chorus個對比都好大。
呢隻歌應該有potential hit過幸福門,始終幸福門chorus唔係太catchy,但唯一問題係歌名港台未必buy,同埋個MV唔係老少咸宜。
見煎煎呢隻歌MV入到youtube trending,kkbox成績又唔錯,希望遲啲可以多啲迴響。

首歌好似可以加入the album系列....

你慌冇合唱版咩
HOTMAN 發表於 2020-9-27 23:15

一姐詠找林家謙,咁Gin Lee可否搵張敬軒

直情無可能啦,若希點唱到呢個range,開頭verse同之後chorus個對比都好大。
呢隻歌應該有potential  ...
Serendipity 發表於 2020-9-29 00:30

呢個post都上咗CM Trending

是否錯愛都 紫昕變態

幸福門同呢首都係concept同流行性上平衡得唔錯
期待新碟

首頁何解唔用正式MV,出post仲後過MV出

曲詞編都好洗腦, 仲要唔小心單曲播放咗成個鐘,結果腦海不停越戒越愛越愛越戒

如果做ViuTV劇歌就好了,好想Gin Lee有一首真正big hit

琴日Gin係KKBOX透露2條消息:

1. 有人叫環球唔好將敢入碟,因為敢同新碟主題唔夾。 Gin回應話歡迎大家同環球反映。係咪暗示佢無話事權?

2. 下一首歌大約11月左右出

1. 有人叫環球唔好將敢入碟,因為敢同新碟主題唔夾。 Gin回應話歡迎大家同環 ...
Garfield 發表於 2020-9-30 12:10

學浮世繪分兩隻CD咪得囉
同埋個”有人”係何方定啲煎粉?

學浮世繪分兩隻CD咪得囉
同埋個”有人”係何方定啲煎粉?
阻住 發表於 2020-9-30 12:21

應該係粉

今年兩首都好好聽
可惜俾 903 hea 播
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

1. 有人叫環球唔好將敢入碟,因為敢同新碟主題唔夾。 Gin回應話歡迎大家同環 ...

Gin lee大碟會否由何方包碟?

即係大概12月/ 下年1月出碟

回復 49# hehehaha
何方究竟係新人還是林夕

唔錯 好過幸福門
唔知903會唔會ban呢

原來煎煎啱行elegant路線
首歌好貴氣

想聽 洗衣王國130 唱
一定會成為經典

即係大概12月/ 下年1月出碟
hehehaha 發表於 2020-9-30 15:28

11月中出唔切, 無得同Aga爭港台最佳中文唱片獎

恭喜定Aga得2020十大中文金曲最佳中文唱片獎 (女歌手) - So Called Love Songs

想聽 洗衣王國130 唱
一定會成為經典
hehehaha 發表於 2020-10-1 21:01

想聽佢偶像唱多點
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

曲詞編都好洗腦, 仲要唔小心單曲播放咗成個鐘,結果腦海不停越戒越愛越愛越戒

如果做ViuTV劇歌就 ...
on07111 發表於 2020-9-29 23:33

係囉 好岩做劇歌

GL facebook:
【期待您的歌單】
Gin Lee Music Suite 最終回 - Can You Read My Mind
Music Suite 終於來到最終回!我將會在發行過的7張唱片中各選出一首最愛的Side Track歌曲,看看您能否read my mind,全數選中7首歌曲!
在這個post留言又全中的幸運兒,我將送他 / 她一個特製的《美男子與香煙蠟燭》~ 這是我很喜歡的蠟燭香味,而且在 Music Suite 中只會送出一份 !
若果答案全中的幸運兒不只一位,在 Music Suite的尾聲將會即場抽籤,選出一位得獎者 !
遊戲提示:我會在以下7張唱片的歌曲中各選一首

Here I Come
1. 陪襯
2. 十年如當日
3. Superwoman
4. If I Ain’t Got You

Gin Lee
1. 好姊妹
2. 換季生活
3. 默哀
4. 認真先輸了

Ginetic
1. 下一位
2. 如果牆會說話

BeGin
1. 含蓄
2. 一想到你
3. 未來
4. 很想要吧

Live In The Moment
1. 今朝有酒
2. 好風如水
3. 緣.兩半
4. Live

Bold & Beautiful
1. 人間鬍子
2. 抱夢而活

浮世繪
1. 餓
2. 聽不懂
3. 耽誤

感想
首歌好好loop
side track竟然冇天地一沙鷗,特倫斯夢遊仙境同型人道揀
惟有希望佢同Aga唱好姊妹

首歌叫董折與gin lee

【期待您的歌單】
Gin Lee Music Suite 最終回 - Can You Read My Mind
Music Suite 終於來 ...
on07111 發表於 2020-10-3 06:10

佢同jerald不和??
點解冇jerald啲歌同killer揀?

今年呢位歌手推出咗全新嘅廣東作品
一如以往啦
佢將每一首歌都當至尊歌咁去處理
旋律澎湃動人啦
歌詞創新療癒
歌者演繹得絲絲入扣
恭喜Gin Lee
做到一首叱吒至尊歌級數嘅Song of The Year
年度大作 美男子與香煙

佢同jerald不和??
點解冇jerald啲歌同killer揀?
josey 發表於 2020-10-3 14:35

好強摩擦力

【期待您的歌單】
Music Suite 終於來 ...
on07111 發表於 2020-10-3 06:10

My pick:
Here I Come - 陪襯
Gin Lee - 認真先輸了
Ginetic - 下一位
BeGin - 含蓄
Live In The Moment - 緣.兩半
Bold & Beautiful - 人間鬍子
浮世繪 - 餓

天地一沙鷗有派台(997第二)冇得揀
奇怪Tequila Sunrise、前科、Killer、仙境夢遊愛麗絲冇得揀

Song of the year 2020!
可惜畀 903 狠 Ban
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

睇來下一首都會ban,今年D歌冇首係big hit。
I talk a lot of BS.

環球近年Big hit都係女金迦所拎到

呢首市場無反應不意外呀

今年呢位歌手推出咗全新嘅廣東作品
一如以往啦
佢將每一首歌都當至尊歌咁去處理
旋律澎湃動人啦
歌詞創新療 ...
hehehaha 發表於 2020-10-3 19:18

會成真嗎?kay 18年類似歌名都拎到十大第二

會成真嗎?kay 18年類似歌名都拎到十大第二
kenneth 發表於 2020-10-4 08:29

成段拎黎形容Zpecial大作更適合

成段拎黎形容Zpecial大作更適合
on07111 發表於 2020-10-4 08:30

so true

Song of the year 2020!
可惜畀 903 狠 Ban
616.1314 發表於 2020-10-4 02:25

903 is bullshit! Wasting a good song lol

首歌有hit 嘅潛力,但俾Ginlee 唱好似有d 衣不稱身,唱得唔夠入型入格

打個比喻,Ginlee 唱《今天終於一人回家》 就好入型入格啦
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

希望今個星期四有新歌LIVE

屋企概念大碟去左邊
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

個FEEL 似偷情的禮儀

商台收檔啦,兩plug咁正都播得咁hea