返回列表 發帖

特登搵太宰治個短篇嚟睇,一路睇一路聽首歌就好有畫面
最愛林家謙❤️

份詞再用心點就更好嘅

2020 song of the year 誕生 恭喜gin 再造big hit
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

搵Oscar Tao真係同自殺無分別
boy4dudes 發表於 2020-9-27 23:24

美男子與李私煙 呢?

一陣搵Oscar tao 真係唔出好過出
PEACH 發表於 2020-9-27 23:21

搵Oscar Tao真係同自殺無分別

你慌冇合唱版咩
HOTMAN 發表於 2020-9-27 23:15

一陣搵Oscar tao 真係唔出好過出

歌名美男子與香煙
但無美男子唱呢首歌
PEACH 發表於 2020-9-27 19:51

你慌冇合唱版咩
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

歌名美男子與香煙
但無美男子唱呢首歌

CM會員牙John

你地想要Alan Tam, Adrian Fu定Alvin Leong
on07111 發表於 2020-9-27 20:53

Alfred 唱 hehe version (一個愛美男子但係唔愛香煙嘅男人)
林德信 同 Gin 合唱 sexy version

唔知港台/新城會比呢首歌曲獎定幸福門呢
個人偏愛呢首歌多少少,可能因為我中意Dark/Down d既歌 ...
Garfield 發表於 2020-9-26 23:24

港台 - 幸福門因為less dark
新城 - 呢首有機

歌名美男子與香煙
但無美男子唱呢首歌

你地想要Alan Tam, Adrian Fu定Alvin Leong  
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

呢首903應該ban, 希望另外三個榜有三甲啦

歌名美男子與香煙
但無美男子唱呢首歌

Love your concept, 不過會
幸運星 (校長) 換 小幸運 (田馥甄)
+幾首歌
你幸福嗎 (楊千嬅)
兩個人 ...
boy4dudes 發表於 2020-9-27 18:30

其實我主要諗啲歌大部分係環球自己有返版權
因為之前幾次啲rundown好多環球歌

今年三首派台除咗 敢 都冇乜驚喜
bagfgfcde 發表於 2020-9-27 18:05

有d似2018年。不過很堅強、信、自我感覺還好呢三plug高質d

所有有個 幸 字歌名嘅歌!
Rundown都諗埋

1. 吹水環節,叫大家聽新歌
2. 幸福在這裡 (蔡琴)
3. 你們的幸 ...
hehehaha 發表於 2020-9-27 01:19

Love your concept, 不過會
幸運星 (校長) 換 小幸運 (田馥甄)
+幾首歌
你幸福嗎 (楊千嬅)
兩個人的幸運 (梁詠琪)
小確幸 (陳凱彤)
幸而 (胡杏兒)
說好的幸福呢 (周杰倫)

今年三首派台除咗 敢 都冇乜驚喜

Rundown都諗埋

3. 你們的幸 ...
hehehaha 發表於 2020-9-27 01:19

where is 幸而
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

平凡活到精彩 敢於越界
josey 發表於 2020-9-27 14:22

totally   agree.
呢個先係Gin型像。美男子與香煙岩AGA/心姐多d

邀請d美男子上去唱
henhenhen 發表於 2020-9-27 01:24

叫盧冠廷出馬都好喎

雖然字面上係 越戒越愛越愛越戒
但聽親都會聽到係
越戒越愛 越愛越界  或者  越界越愛 越愛越戒
再恐怖再 ...
hehehaha 發表於 2020-9-27 05:01

其實呢個聯想幾真實。。有時真係會利用身體的痛來減輕精神上的痛。。所以先會有人用刀片頻頻界手,愛一次,界一次

好掛住唱正面快歌的Gin
on07111 發表於 2020-9-27 05:50

平凡活到精彩 敢於越界

越唱越形象模糊
環球初都仲有文青路線

5分 好入腦

真心好聽。5分
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

呢個唔一定,張敬軒可能唱得好聽過gin
mrshadowll 發表於 2020-9-27 08:38

如果AGA 唱,可能會被讚好有character,有個人特色

講到尾睇邊個唱啦
如果比李克勤Hana張敬軒故鴻鈎陳柏宇唱
一定話悶
hehehaha 發表於 2020-9-26 23:17

呢個唔一定,張敬軒可能唱得好聽過gin
我估錯這個世界得到教訓

繼第一章〈幸福門〉後,Gin Lee在第二主打〈美男子與香煙〉中,唱出一個情慾愛恨交纏的愛情經歷。明知愛情有毒,但仍是放不開;就算再污煙瘴氣,還是想捉緊那不可能的幻象。〈美男子與香煙〉MV找來好戲之人胡卓希(Jason)和韋羅莎(Rosa)任男女主角,畫面尺度非常大膽。

〈美男子與香煙〉由Vincent Chow作曲,何方填詞,Alvin Leong監製和Gary Tong編曲。「明知愛情有毒,但偏偏放不開,撇不下。」Gin Lee這樣概括新歌。她的演繹,也由一開首訴說別人故事的淡然,漸漸隨旋律加強了力度,投入於歌曲中的痴戀情感,交出了完美的唱功和演繹,一字一句均令人動容。至於MV拍攝,由Jason和Rosa擔任男女主角,分別飾演希雲和雪嫣角色。

情慾鏡頭令人心跳加速

這次破天荒在四日內完成三個MV的拍攝,除了第一主打〈幸福門〉MV外,還有這次第二主打〈美男子與香煙〉的MV,和接下來第三首派台歌的MV,也在同一時間完成拍攝。三個MV拍攝都在同一間屋內發生,為此製作團隊特別花了半個月時間搭景,屋內陳設都充滿懷舊味道。〈美男子與香煙〉MV營造出80年代畫面,這次像電影製作的MV拍攝,由同門歌手周殷廷Yan Ting做監製,張蚊和陳品任導演,整個團隊都來自不同的電影專業範疇。

Gin表示:「〈美男子與香煙〉MV具有情慾戲份,尺度好大膽,睇嘅時候令人心跳加速。雖然在這個MV中我與Rosa沒有對手戲,但在拍攝當日我特地早些去看她的演出。當時她在演繹最崩潰、激動的一幕,看見自己毀容而打破玻璃鏡,我在現場向她偷師。」

〈美男子與香煙〉故事大綱

獨身的酒吧老闆娘雪嫣,擁有著過人的美貌,對於香煙和男子總是愛不釋手。她每晚都會帶不同的男人回家共度春宵,歡愉後都會像抽完的香煙一樣拋棄,從來都只有她拋棄別人,沒有任何人可以放棄她。可是,雪嫣因意外導致毀容,當初的天姿國色,如今早已變得像怪物一樣。雪嫣每天行屍走肉,不願外出。

後來,她得知一個實驗能讓她放下過去,她馬上試驗,當中她竟找到過去的美好,還愛上了為她進行實驗的醫生希雲。自此,雪嫣每日沉醉於實驗裡頭,分不清現實和幻想,醫生為了治療好她的心病,忍痛將儀器帶走,決意不讓雪嫣沈迷下去,但最後竟弄巧反拙,雪嫣始終無法面對那殘酷的現實。

好掛住唱正面快歌的Gin

雖然字面上係 越戒越愛越愛越戒
但聽親都會聽到係
越戒越愛 越愛越界  或者  越界越愛 越愛越戒
再恐怖再虐心啲
個戒字變成 界刂

曲好普通唔掂,起碼幸福門個chorus入腦D。
I talk a lot of BS.

有咩意見比煎

想聽新歌Live
Garfield 發表於 2020-9-26 23:54

邀請d美男子上去唱

有咩意見比煎

想聽新歌Live
Garfield 發表於 2020-9-26 23:54

Rundown都諗埋

3. 你們的幸福 (kay)
4. 幸運星 (校長)
5. 幸福門
6. Q&A環節
7. 最幸福的眼淚 (kary) (嘉賓AGA)
8. 幸災樂禍 (eason)
9. 幸福 (ivana)
encore:
新歌唱一句

已透露3rd plug係由作曲家李幸倪作
Nathan 發表於 2020-9-26 23:50

希望係突破自我之作!

有咩意見比煎

想聽新歌Live
Harvard都不可教導

bridge去副歌既推進好過幸福門 不過主歌比較弱
唱我覺得今次好啲 始終密麻既詞對佢係種挑戰
呢首後段爆發力 ...
JasOh103 發表於 2020-9-26 23:39

已透露3rd plug係由作曲家李幸倪作

bridge去副歌既推進好過幸福門 不過主歌比較弱
唱我覺得今次好啲 始終密麻既詞對佢係種挑戰
呢首後段爆發力+感情投放冇得輸

唔知之後第三首係咪輪到CC一個人作呢?
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

Rosa 因為佢比5分
再將我相信的如煙火般綻放

呢首副歌比幸福門更入腦,希望成績可以好d

唔知港台/新城會比呢首歌曲獎定幸福門呢
個人偏愛呢首歌多少少,可能因為我中意Dark/Down d既歌
Harvard都不可教導

我發覺CM人(包括我)好中意d 90/00年代風格既K歌
所以會鍾意依首歌 個人覺得幸福gin好聽少少 ...
kayzzz 發表於 2020-9-26 23:12

講到尾睇邊個唱啦
如果比李克勤Hana張敬軒故鴻鈎陳柏宇唱
一定話悶

我發覺CM人(包括我)好中意d 90/00年代風格既K歌
所以會鍾意依首歌 個人覺得幸福gin好聽少少

除左個歌名
其實畀吳若希唱都一樣
如果歌名係"越戒越愛"就更加明顯
hehehaha 發表於 2020-9-26 23:07

點解copy我句野? haha

btw 其實我覺得好聽 咁講無貶意