返回列表 發帖

一對替代一個 - JC陳詠桐

單選投票, 共有 28 人參與投票
32.14% (9)
14.29% (4)
3.57% (1)
10.71% (3)
39.29% (11)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: peter722

派台日期: 25/09/2020

曲:WE5
詞:張楚翹
編:何秉舜
監:何丙

尚記得 從何時跟你遇見
沿路有過驚險
唯求同步去改變
情感也許 從無心之間早引領路線
緩緩地接近你 慢鏡拍低每天

讓記憶 隨時光散落將浪漫呈現
讓我看真 原來相戀似穿針引線
需要學會專心不要敷衍
懸崖或低谷如沒法可免
靠著這熱吻共抱世間變遷

從一開始找到了最好一個
從來都知你愛護我
這一刻經歷就算多
原來一起可分擔更多
複雜過才明簡單都夠好
足夠快樂過
從今一對替代一個
甜蜜總比苦澀多

從今開始不要誰來許可
情人從來都喜愛  我是我
可交出心靈猶如當初
談情 根本不必驚結果
因為你才明簡單的抱擁
足以抱住我
從今一對替代一個
請一生繼續陪住我

共你一起 才明瞭不靠賣相
仍願意去欣賞
從相識已經 戀上
場景太多 難忘於街中跟你笑著吻
甜蜜地眼望眼  越看越覺得  吸引

從一開始找到最愛的這一個
從來都知你愛護我
這一刻經歷實在太多
原來一起不必講太多
複雜過才明簡單都夠好
足夠快樂過
從今一對替代一個
甜蜜總比苦澀多

從今開始不要誰來許可
情人從來都喜愛我是我
可交出心靈猶如當初
談情 根本不必驚結果
因為你才明簡單的抱擁
足以抱住我
從今一對替代一個
請一生繼續陪住我

請一生繼續陪住我

鍾意我該放手多啲
呢首曲&詞都係普通

係咪得老闆先請得郁SIRI填詞
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

陳泳彤定桐? lol 我該放手好聽D。
I talk a lot of BS.

陳泳彤定桐? lol 我該放手好聽D。
angelicdestiny 發表於 2020-9-27 04:20

陳詠桐 --> 陳泳彤 --> 陳詠桐
個名改完泳彤又改返詠桐

點解我覺得有d似老闆首顧家

甜蜜總比苦澀多
辦法總比困難多?

點解 cover 個造型 & pose 可以咁老土

點解 cover 個造型 & pose 可以咁老土
SPD 發表於 2020-9-29 09:48

大陸味好重

陳詠桐 --> 陳泳彤 --> 陳詠桐
個名改完泳彤又改返詠桐
boy4dudes 發表於 2020-9-27 19:50
想問下佢之前啲歌係咪都係以「JC 陳泳彤」做歌手名,到這首開始改做「JC 陳詠桐」?

出道時已經叫JC 陳詠桐後改JC 陳泳彤而家又改返JC 陳詠桐
~love1314~ 發表於 2020-10-1 13:35
知唔知邊首歌開始叫「陳泳彤」?

我該放手慘情歌impressed多d
不過呢首都唔差 有d老土但幾sweet
但應該都好快會聽厭

唔係我杯茶

想問下佢之前啲歌係咪都係以「JC 陳泳彤」做歌手名,到這首開始改做「JC 陳詠桐」? ...
microka 發表於 2020-10-1 13:30
知唔知邊首歌開始叫「陳泳彤」?
microka 發表於 2020-10-1 13:40

2016年 年中出道用「陳詠桐」(說散就散、好心分手、別說)
2017年 年中派 現任朋友 開始用「陳泳彤」
2018年 派 別X我 時光如剪 用「陳泳彤」
2019年 出Album1用「陳泳彤」
2020年 上半年派 我該放手 仍然用「陳泳彤」
2020年 九月派 一對替代一個 用返「陳詠桐」

好想知 eason 聽到啲乜而推介呢首歌...
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

2016年 年中出道用「陳詠桐」(說散就散、好心分手、別說)
2017年 年中派 現任朋友 開始用「陳泳彤」
201 ...
boy4dudes 發表於 2020-10-1 17:01
感謝資料搜集!

好想知 eason 聽到啲乜而推介呢首歌...
星勤 發表於 2020-10-1 18:12

Eason連 無人知道雙子座 都推介過啦
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

唱腔有少少轉左 比之前阿婆腔有新鮮感
雖然都仲係阿婆腔
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

very very old school
love wins!

頂唔順佢個唱腔
唔睇歌詞真係唔知係sweet歌

聽你唱歌好辛苦,次次都係慘情歌果種唱腔
以為上完"超級"唱放手之後有改善,點知又係咁

歌曲宣傳人員: peter722

派台日期: 25/09/2020

曲:WE5
詞:張楚翹
編:何秉舜
監:何丙

尚記得 從何 ...
CunninG 發表於 2020-9-26 23:06

何秉舜/ 何丙是否同一人?

定係何丙=HO C?
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

何秉舜/ 何丙是否同一人?

定係何丙=HO C?
l00540 發表於 2020-10-5 01:39
何秉舜=何丙,唔明點解唔統一。
btw,首歌副歌部分感覺走走哋音,同李靖筠《Getaway》嘅感覺差不多。家陣流行咁玩?

卡啦ok lyric mv
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

評分人數