返回列表 發帖

A New Day - 馮允謙

單選投票, 共有 103 人參與投票
88.35% (91)
2.91% (3)
1.94% (2)
1.94% (2)
4.85% (5)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 29/09/2020

曲:馮允謙 / JNYBeatz
詞:T-Rexx / 馮允謙
Rap lyrics: Jonnic
編:JNYBeatz / 周錫漢 / 馮允謙
監:周錫漢

烏鴉 那聲音
如伴隨一切晃震
燈光 已消失
而面前一片灰暗
終點竟這麼的近
安穩的家轉眼失陷

一呼 再一吸
重蹈求生那路向
終於 到出口
而大門都已鎖上
可想到轉身一看
可找到一扇未閉的窗 仍能攀上

世界如混沌了
等於開展新氣象
末世中 尚有窗
連繫著新的境界不曾遇上

Oh! Gotta have faith, gotta create,
you gotta be patient
Oh! Don’t be afraid, it’s a new day,
you gotta imagine
蓋掩了灰燼 那就到焦土栽花
天即使黑 但亦未晚

Oh! Gotta have faith, gotta create,
Oh 總有轉機 相信世間有不變的魔法
崩解後總可轉化為進化一刻
在這軌跡裡 一再公轉
重遇初開的驚嘆

RAP:
Whole world feeling shaky,
Flipping through the gram,
be like bad news daily,
People been hurting man they feeling crazy,
Good vibes coming they just being wavy,

Hey don't quit, just chill, everything's uphill,
Started at the bottom now we getting our refills,
Goodwill, that's how we gonna get our thrills,
People helping people yeah, that’s how we deal.

世界如留白了
方可繪出新氣象
在腦海內構想
埋藏著新的境界 總能遇上

Oh! Don’t be afraid, it’s a new day,
you gotta imagine
已倒塌的家 要用你手築起它
天即使黑 但亦未晚

Oh! 總有轉機 相信世間有不變的魔法
崩解後總可轉化為進化一刻
在這軌跡裡 一再公轉
重遇初開的驚嘆

Oh! 總有轉機 相信世間有不變的魔法

鍾意呢類曲風,好好聽
鍾意呢首多過地球來的人

Jay Fung唱英文好正

近十年最underrated的男唱作人之一

近十年最underrated的男謙B之一

不過都係loop地球上的人多d
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

今年男金之選!

超正, 100分, 呢首我簡直覺得係佢暫時歌唱生涯最佳歌曲, 一聽就令人唸起非洲大草原萬物生生不息個景象, 聽完令人充滿希望

Jay Fung的歌曲一首比一首高質

勁高質,完勝領先男歌手嗰個
我們能出走 偏偏很沮喪

允B 今年首首高質

新生代jf 陳建安 黎曉陽真係超正  男金都正但爭呢三位少少了

超正 一首比一首入耳
今年一定男三甲!加油加油
hiyoudontknowme

今年jay fung 三首歌都好高質

JF 有個人風格之餘又唔會首首歌聽落都好似差唔多咁
在這畢生不滅 無極的狀態

有啲keep on fight on嘅feel 幾正
「微笑之中 接受還未有 答案。」

地球來的人好聽啲.

新生代jf 陳建安 黎曉陽真係超正  男金都正但爭呢三位少少了
teennum1 發表於 2020-10-3 12:04

全部寰亞
冇咁多quota

好正能量~
mv後半以為睇緊michael c

好正能量~
mv後半以為睇緊michael c
polarbearbear 發表於 2020-10-3 23:07

同一個導演

高質 5 fun

連寰亞歌手都開始搵T-Rexx填詞
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

5 fun!!
jf 今年真係首首高質
呢類曲風好啱佢

同一個導演
losyes 發表於 2020-10-4 11:19

唔怪得la

可以接住橙海同相信一切是最好的安排一齊聽

要用你手足起它
允b好黃

so niceeee

a new day 英文rap 哥段好好j
但係地球會比較易入口D

Jay Fung首歌好positive

牙醫應該穩袋男金架啦, 不過佢今年真係首首都好negative!! 個世界已經夠sad, 可能佢都需要一個出口去放負, 明白gei

阿Jay ig post左自彈自唱acoustic version都好正

JF音樂性係無得彈 唱功又好
係個image太悶
係香港呢個咁嘅社會 冇一個出位嘅形象真係好難紅
以初心 對抗暴雪
不怕在低温中氣喘
願望無懼否決

都係鍾意佢舊年d歌。

JF 有個人風格之餘又唔會首首歌聽落都好似差唔多咁
losyes 發表於 2020-10-3 13:19

呢句似係影射緊某男唱作歌手
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

54:14      開始倒數 (合唱)
57:54      陀飛輪 (合唱)
1:17:59   Preciously Mine
1:22:24   地球來的人
1:29:14   Free Love (原唱Honne)
1:33:33   A New Day

再細味歌詞, 都係手足歌

係感動人心既作品 希望有唱作金

Jay Fung 唱英文其實真係冇得輸,好可惜佢係英皇時期既宣傳策略一直都唔識強調呢點,一直都想佢出返張英文碟

回復 38# powerful

我都想佢出英文碟, 其實佢簡簡單單一支結他出張acoustic album已經會好好聽, 分分鐘賣得重好過佢d廣東碟

全部寰亞
冇咁多quota
ka_sakura 發表於 2020-10-3 19:42

上年寰亞冇位谷佢

今年幾乎all in晒佢
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

啱啱話做完呢隻碟最後一首歌 Awaken

真係好期待

希望 A new day都可以順利冠軍

啱啱話做完呢隻碟最後一首歌 Awaken

真係好期待

希望 A new day都可以順利冠軍 ...
aus 發表於 2020-10-30 23:10

Awaken似碟名多
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

Jay今年值得攞男金

Jay今年值得攞男金
qchenthechinare 發表於 2020-11-3 23:59

係呀,À New Day都值得有No.1

all in JF

回復  powerful

我都想佢出英文碟, 其實佢簡簡單單一支結他出張acoustic album已經會好好聽, 分分鐘賣得 ...
June21 發表於 2020-10-24 02:08

想佢出英文碟 +1 但係有d歌可以照做full編曲

呢首歌還好,但其他由2019年底到今年出的歌都好聼,Jay 係一個幾特別嘅talent。香港樂壇係欠佢一個認同!希望今年可以得到~
Take a Leap

MV 好靚
香港好靚
47. Bring Him Home
week19
1 . TheCrush        Possession

奇怪crossover with小花, Jay好唱得, 小花就

奇怪crossover with小花, Jay好唱得, 小花就
boy4dudes 發表於 2020-11-19 16:07

JF唔足以令我鼓起勇氣睇條片