返回列表 發帖

~旋轉with me* - Serrini

單選投票, 共有 68 人參與投票
76.47% (52)
4.41% (3)
5.88% (4)
2.94% (2)
10.29% (7)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 28/09/2020

詞 Serrini
曲 Serrini, Yeung Tung
編 Yeung Tung
監 Serrini, Yeung Tung

旋轉兜圈的感覺太逼真
神遊興奮背後 寫滿敏感 請慢慢行近
誰貪心加速剪碎我的心
明知太過分 繼續發生 (biu)

不堪一擊的主角太抑鬱
旁人加倍洩恨 逼到太緊 想日夜懲罰
偏偏不小心戀上我聲音
纏繞你渴望 變習慣就勇敢

無法來設防的 全部無味無色
愚昧人未明的 各種不懂我的驚恐反應
由我來駕馭的 重疊全部顏色
提示人未來的 先會愛恨永續繼續刺激

給我熱情 我可以放棄暴走 終日亡命

頭香 !
繼續5分
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

咁快有一分

雖然今年一姐詠同女金aga表現突出好多,但mami的新歌都依然保持水準
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

女金mami

牙茵唔係幾唱得開心歌
網絡安全隱患算係特例 比較黑色幽默
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

Mami的歌係質素保證!

牙茵唔係幾唱得開心歌
網絡安全隱患算係特例 比較黑色幽默
b01091018 發表於 2020-10-3 01:07

認同,歌真好,VOCAL很差

覺得佢把聲好造作,但首歌ok,3分支持

佢都係作下曲詞比人算啦 唔好唱

支持缺氧系走音女歌手
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

幾似容祖儿早期嗰啲快歌 eg Luvin’ U
唱得都唔算好好 主因係首歌唔係好稱身
前幾首太出色 呢首有少少比下去

ho jeng!想跟住mani一齊起舞!

賣唱作都唔係唱到咁呀 搵個老師執執佢啦

幾似容祖儿早期嗰啲快歌 eg Luvin’ U
唱得都唔算好好 主因係首歌唔係好稱身
前幾首太出色 呢首有少少比下 ...
bagfgfcde 發表於 2020-10-3 16:12

我都覺得verse好似2000年代頭嘅歌!好正好懷舊
係chorus麻麻地

點解歌詞得一半?

回復 14# kenneth
唔夠氣唱全首
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

同意呢首爭d...

淑芬去左邊
week16

淑芬去左邊
b01091018 發表於 2020-10-5 23:54

1998年7月6日,赤鱲角機場正式啟用,淑芬都飛咗返香港,喺依個故鄉開始~旋轉*

其實Mami唱歌把聲不嬲都係咁架喎- -係前幾首唔同加上你鍾意唔代表呢首唔好...

^ 其實 Serrini 前兩隻碟我都有買,亦係個人心目中年度專輯之選,對佢唱腔亦有好多包容
但呢首我覺得係佢近年既一個低點 (not saying it’s terrible cuz it’s not)
如果比較另一位b會員所講既「開心歌」
我會鍾意Diamond Mine多啲

^ 其實 Serrini 前兩隻碟我都有買,亦係個人心目中年度專輯之選,對佢唱腔亦有好多包容
但呢首我覺得係佢近 ...
bagfgfcde 發表於 2020-10-6 09:55

開心歌梗係pink song 啦
week16

開心歌梗係pink song 啦
b01091018 發表於 2020-10-6 13:19

Pink Song >>>

其實Mami唱歌把聲不嬲都係咁架喎- -係前幾首唔同加上你鍾意唔代表呢首唔好... ...
Thomas 發表於 2020-10-6 09:44

把聲不嬲係咁唔代表唱所有style都岩架嘛

把聲不嬲係咁唔代表唱所有style都岩架嘛
kanxd 發表於 2020-10-6 16:26

所以應該唔關係唔係 唱作人/搵唔搵老師執執佢/佢唱成點,你地所講既係根本首歌唔啱佢? 我有冇理解錯?

~旋轉with me* 唔係一首flat嘅開心歌黎㗎,裡面充滿trauma reference,但係也充滿 ~* 感覺嘅retaliation 但係如果你feel到佢原來有多層意思然後選擇take the light side 都係好嘅~因為我地都係~*

唔該大家努力裝備一下自己嘅理解能力先會更有feel理解全碟㗎!唔係之後d 密碼、意象、怨念、cray cray 你又唔明咁就唔好玩㗎啦。

鑽石娛樂字

要反省鳥
week16

要反省鳥
b01091018 發表於 2020-10-8 15:59

係咪得我一個已經幾個月睇唔到佢個fb page早幾日突然得返一日半日結果而家又消失咗
[已結束] Jayant Replay Awards 2023

所以應該唔關係唔係 唱作人/搵唔搵老師執執佢/佢唱成點,你地所講既係根本首歌唔啱佢? 我有冇理解錯? ...
Thomas 發表於 2020-10-6 17:39

其實可能只係plug錯歌XDDDDD

kayzzz 發表於 2020-10-3 17:58

今次仲唔係要教人唱歌

越來越喜歡Serrina 唱歌

kayzzz 發表於 2020-10-3 17:58

以下真實對白

Mami: 唔啱聽咁你咪唔好聽囉!(反白眼) 過主囉!Thats fine! 我啲歌係用黎promote我自己!

以下真實對白

Mami: 唔啱聽咁你咪唔好聽囉!(反白眼) 過主囉!Thats fine! 我啲歌係用黎promote我自己! ...
hehehaha 發表於 2020-10-8 18:27

佢會好elegant咁講 GO TO NEXT DOOR 唔鍾意? QUIT 音樂囉!

發覺依個post 某幾個都幾癲 連小小負皮都容納唔到
不過香港上中下層都越黎越多依d人

有營養既負皮唔介意食得多,bag會員呢啲comment咪有營養得多,唔該自己都反省下

全日狂聽(5分)

有營養既負皮唔介意食得多,bag會員呢啲comment咪有營養得多,唔該自己都反省下 ...
Thomas 發表於 2020-10-9 17:42

講留言係無人及你咁有 "營養" 嘅
其實Mami唱歌把聲不嬲都係咁架喎- -係前幾首唔同加上你鍾意唔代表呢首唔好... ...
Thomas 發表於 2020-10-6 09:44
佢會好elegant咁講 GO TO NEXT DOOR 唔鍾意? QUIT 音樂囉!
Thomas 發表於 2020-10-9 09:23

講留言係無人及你咁有 "營養" 嘅
kayzzz 發表於 2020-10-9 18:47

首先我講既野唔係負評 (which 我指負皮有營養唔介意食得多,唔知你睇唔睇得明),第二要自己有營養先可以批評別人冇營養 (excuse me 什麼邏輯? 即係克警邏輯住公屋冇資格出聲? 定係藍C邏輯要有樓有交稅先可以批評正苦? 唔知你邊款),BTW 你呢個程度既區分能力仲好意思講呢句 我送番比你

發覺依個post 某幾個都幾癲 連小小負皮都容納唔到
不過香港上中下層都越黎越多依d人 ...
kayzzz 發表於 2020-10-9 15:12

首先我講既野唔係負評 (which 我指負皮有營養唔介意食得多,唔知你睇唔睇得明),第二要自己有營養先可以 ...
Thomas 發表於 2020-10-10 09:26

I have to laugh  請問我邊句令你覺得「自己有營養先可以批評別人冇營養」?

我只不過純粹指出你留言十分低質

你覺我批評無「營養」 我覺你留言無水準

沒有誰比誰高尚既 原來你咁都唔明

越聽越好聽!

I have to laugh  請問我邊句令你覺得「自己有營養先可以批評別人冇營養」?

我只不過純粹指出你 ...
kayzzz 發表於 2020-10-10 10:52

無所謂 所以由頭到尾我都冇話自己有幾高質
你收到我比你話你既留言冇咩「營養」既feedback就得啦

無所謂 所以由頭到尾我都冇話自己有幾高質
你收到我比你話你既留言冇咩「營養」既feedback就得 ...
Thomas 發表於 2020-10-10 10:57

你冇話自己高質 但你明顯接受唔到人地對你偶像既批評囉
護主護到咁
套用番你d邏辑 唔通留言「無營養」又唔可以留言批評?我個批評又唔係人身攻擊 你理得我?
仲叫人唔鐘意就”quit音樂”

好!有自己風格

支持樹
誰跟你幸福觀天看星

東京係咪好多靚仔靚女架
week16