返回列表 發帖
hins梗係夠佢哋爭啦
但唔夠你個美祖爭呀嘛
11月紅館?想支持下都冇機會呀
康文都講左1 ...
森姆@結論 發表於 2020-10-4 14:56

你嗰邏輯好有問題喔。不過邏輯有問題應該唔會影響視力㗎,我都有睇到消息你會睇唔到?

幾勤力幾努力都好
一諗起佢賣身俾老闆加打壓全港九成女歌手
再叫西方寫衰Kay
而家仲要奶共
講嘢又冇腦
真係 ...
森姆@結論 發表於 2020-10-4 15:10

好多謝你幾句已經summarise 佢惡行 抵佢係樂壇無得再爭奬 今年要爭傑青
     Kay 早佢十年拎傑青 證明呢個獎唔係靠錢就爭到
       突登五年前成立基金 鋪路爭傑青 呢個女人 為.咗奬 咩做得出

你嗰邏輯好有問題喔。不過邏輯有問題應該唔會影響視力㗎,我都有睇到消息你會睇唔到? ...
tham 發表於 2020-10-4 15:14

你如果講呢個公告
https://eeg.zone/#/news/2819
我都一早知啦
所以唔關邏輯同視力問題事

我或者應該講清楚啲
係話如果有人放返啲飛出嚟幾時公開發售?
因為我舊年本身係撲唔到飛
英皇係咪應該要交待一下最新情況?
唔通hins咁勁遲左一年開show一張飛都冇人放返出嚟?

我覺得我真係撐緊祖=,=
我反容架
John 發表於 2020-10-4 15:14

一齊喜歡祖兒啦^^
我的醉愛係無人知道雙子座
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

一齊喜歡祖兒啦^^
我的醉愛係無人知道雙子座
on07111 發表於 2020-10-4 15:43

無人知道雙子座真係唔差
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

無人知道雙子座真係唔差
John 發表於 2020-10-4 15:47

我覺得牆紙先係最好
喜歡祖兒^^

好多謝你幾句已經summarise 佢惡行 抵佢係樂壇無得再爭奬 今年要爭傑青
     Kay 早佢十年拎傑青 證 ...
洗衣王國130 發表於 2020-10-4 15:19

佢TBB無得再爭奬,唔再玩
真係多得月巴人老同菊姐

你如果講呢個公告

我都一早知啦
所以唔關邏輯同視力問題事

我或者應該講清楚啲
係話如果有人放返啲飛 ...
森姆@結論 發表於 2020-10-4 15:26

邏輯係回復前面頭兩句。我無特別follow演唱會消息,早排無意中睇到alex fung嗰IG story話紅館meeting緊,演唱會係佢搞,不過啲飛應該唔係佢理。英皇會不會放飛可能需要睇疫情/示威情況。。。

邏輯係回復前面頭兩句。我無特別follow演唱會消息,早排無意中睇到alex fung嗰IG story話紅館meeting緊, ...
tham 發表於 2020-10-4 16:02

而家你又話無特別follow演唱會消息
咁你之前就唔好話有睇到消息啦
仲話我視力有問題

Mani話就話係英皇所有artist既management director
但親疏有別
假如頒獎典禮只係容許hins同美祖是旦一個得奬
英皇肯定毫不猶疑幫美祖爭多過hins
所以我根本唔覺得邏輯上有乜嘢問題
不過算啦,祖粉當然係咁講,明嘅

祖国兒女三個月無update ig
擔心祖兒

微博又有更新
再將我相信的如煙火般綻放

而家你又話無特別follow演唱會消息
咁你之前就唔好話有睇到消息啦
仲話我視力有問題

Mani話就 ...
森姆@結論 發表於 2020-10-4 16:09

英皇所有歌手只係映襯一姐
     Hins 係男歌手已經幸運
       如果係女歌手 好似泳兒 只能活係一姐的陰影下

英皇所有歌手只係映襯一姐
     Hins 係男歌手已經幸運
       如果係女歌手 好似泳兒 只能活係一 ...
洗衣王國130 發表於 2020-10-4 16:35

英皇有啲男歌手
好似當年王傑、鄭伊健都冇資源
就算係基仔,雖然係上左神枱
但上年亂世情侶四台冠
結果一個獎都係冇

回復 110# 森姆@結論

英皇已經講咗演唱會飛嘅消息會系官方網站公佈,而家補場登記未結束,我又唔知你無買飛等緊放飛,咁自不然就會認為係飛以外嘅消息。你話祖祖霸晒資源搶傑青,累到hins無得出歌,但係其他英皇藝人出到歌,你又話hins肯定爭得贏佢哋,呢啲叫有邏輯?ok,我無嘢講啦

陳慧琳 亦都係 世界傑出青年...
應該暫時得佢一個香港女歌星拎過...
Joey應該去搶叱個獎而唔係本地傑出青年

Joey應該去搶叱個獎而唔係本地傑出青年 ...
hokc422 發表於 2020-10-4 17:06

祖兒慢慢嚟啦
按步就班
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

你慌佢唔會 ? 佢係爭獎界KOL 喎

我最喜愛女歌手 攞過一次呢一世都唔會再攞到

我最喜愛女歌手 呢一世又點會攞到
kaman921 發表於 2020-10-4 17:23

呢個04年拎過喇
反而係我最喜愛的歌曲未攞到

呢個04年拎過喇
森姆@結論 發表於 2020-10-4 17:26

咁我幾肯定 容祖兒永遠拎唔到 呢個獎

呢個04年拎過喇

心之科學都拎唔到

心之科學都拎唔到
on07111 發表於 2020-10-4 17:34

出首人話/肥媽2.0就會有了
睇下祖兒肯唔肯為左香港人放棄大陸

我睇到新聞心情好,咁啱又得閒就好有耐性復不過都講得七七八八啦~話時話講講下發現祖祖 ...
tham 發表於 2020-10-4 14:42

其實成蟲,壞左男人都拎過,拎左唔代表有光環,某某都要唔抵得係幾開心

出首人話/肥媽2.0就會有了
睇下祖兒肯唔肯為左香港人放棄大陸
John 發表於 2020-10-4 17:40

唔肯
呢個04年拎過喇

難啦

其實成蟲,壞左男人都拎過,拎左唔代表有光環,某某都要唔抵得係幾開心 ...
sexykaren 發表於 2020-10-4 17:40

係呀,所以我話傑青形象係好係壞係見仁見智嘅,無論係kay、祖,定係其他人。不過無可否認,成龍事業上係出色,sammi始終都愛許志安。而我心情好係因為我覺得祖祖拎到個獎佢本身係真心開心嘅,佢亦都相信羅記會戥佢開心,成日一提起羅記就喊到成個細路女咁,而家仲得到過同一個獎

係呀,所以我話傑青形象係好係壞係見仁見智嘅,無論係kay、祖,定係其他人。不過無可否認,成龍事業上係 ...
tham 發表於 2020-10-4 17:58

其實只係表揚祖祖樂於助人,主要有個人名義慈善基金,haters當哂祖祖變左品格高尚的聖人,大家知不知呢個獎究竟係乜?
祖祖開心多數因為可同羅記一齊拎同一個獎係光榮,haters自以為是以為大媽拎過我就要拎,係祖祖眼中大媽甚麼都不是啦

好多容粉表示今日先知有容祖兒基金

大家買票睇容祖兒演唱會同時亦支持緊容祖兒基金

大家買票睇容祖兒演唱會同時亦支持緊容祖兒基金
on07111 發表於 2020-10-4 21:21

亦都支持緊佢公司撐警撐林奠
一舉三得

之前有會員話早已係暗黃

過期芋絲炸春卷就快停經先來拿傑「青」
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

Sammi, Sandy, Sally, Faye and Cass 所有天后都冇
xteve 發表於 2020-10-3 18:02

唔覺得佢哋會走去報名玩呢啲

祖国兒女三個月無update ig
擔心祖兒

微博又有更新
kaman921 發表於 2020-10-4 16:33

Update 小紅書就有份

祖祖幾時爭埋香港電影評論學會最佳女演員?
王菲,鄭秀文,楊千嬅,鄧麗欣都爭到

呢度已經反到病態復都費事
恭喜美祖攞傑青
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

其實只係表揚祖祖樂於助人,主要有個人名義慈善基金,haters當哂祖祖變左品格高尚的聖人,大家知不知呢個 ...
sexykaren 發表於 2020-10-4 20:54

咁我覺得有無基金會都可以助人嘅。。。佢15年之前都有做緊。btw, copy and paste一下傑青嘅三大目的
  • 表揚在事業上取得卓越成就及對社會有特殊貢獻的年青人;
  • 鼓勵年青人肩負更重要的使命,貢獻社會,締造更美好的未來;及
  • 激勵年青人在個人事業及社會服務方面更積極進取。

咁我覺得有無基金會都可以助人嘅。。。佢15年之前都有做緊。btw, copy and paste一下傑青嘅三大目的表 ...
tham 發表於 2020-10-5 20:32

有基金說服力大淨係第3點祖祖已最值,祖祖積極進取認第2無人認第1

有基金說服力大淨係第3點祖祖已最值,祖祖積極進取認第2無人認第1
sexykaren 發表於 2020-10-5 20:39

嘔 ! 祖祖最有說服力 係為爭奬 咩都做得出 不惜公司打撃對手/當紅女歌手

嘔 ! 祖祖最有說服力 係為爭奬 咩都做得出 不惜公司打撃對手/當紅女歌手 ...
洗衣王國130 發表於 2020-10-5 20:53

打撃你
證明放你在眼內
睇得起你
比天后視為對手
唔係人人都有本錢

呢度已經反到病態復都費事
恭喜美祖攞傑青
Qmen 發表於 2020-10-5 20:06

本身唸住反駁,一路睇下來反而覺得好搞笑。美祖今晚綠緊《我們的歌》啦,好快又要新live聽
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

其實 JY 成立慈善基金之前都做唔少善事喇
例如 2000,2006,2017 演唱會都有將部分門票受益捐出去
成班講到個慈善基金真係為恨獎而成立
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

例如 2000,2006,2017 演唱會都有將部分門票受益捐出去 ...
616.1314 發表於 2020-10-6 01:04

同佢哋解釋佢哋會聽?20年來酸的少咩?唔係得個酸,改變到咩,容祖兒唔係一樣該摞獎摞獎,該出歌出歌,該開演唱會開演唱會不過人身攻擊真係好cheap,希望有d人可以積口德啦
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

例如 2000,2006,2017 演唱會都有將部分門票受益捐出去 ...
616.1314 發表於 2020-10-6 01:04 AM

你漏咗08starlight

本身唸住反駁,一路睇下來反而覺得好搞笑。美祖今晚綠緊《我們的歌》啦,好快又要新live聽 ...
TT进化论 發表於 2020-10-5 11:21 PM

又唱咩歌

同佢哋解釋佢哋會聽?20年來酸的少咩?唔係得個酸,改變到咩,容祖兒唔係一樣該摞獎 ...
TT进化论 發表於 2020-10-6 01:23

你地容粉即管圍爐取暖啦 點解呢度咁多會員負皮祖祖 一定有原因
        不過 你地都唔會理咩原因 你哋繼續崇拜呢個過氣女歌星啦 叫佢以後唔好返香港喇 !

本身唸住反駁,一路睇下來反而覺得好搞笑。美祖今晚綠緊《我們的歌》啦,好快又要新live聽 ...
TT进化论 發表於 2020-10-5 23:21

攞個咁既wfc獎都咁癲, 直頭malding
笑死人喇
仲要唔知醜到無啦啦搬謝安琪出黎同容祖兒比較事業

有D人生存目的可能真係除左容祖兒乜都冇

反駁有咩用,IQ 層次LEVEL唔同其實浪費時間,睇下D人幾embarrassing 仲好笑

攞個咁既wfc獎都咁癲, 直頭malding
笑死人喇
仲要唔知醜到無啦啦搬謝安琪出黎同容祖兒比較事業

有D人生 ...
SPNicole 發表於 2020-10-6 08:45

除左抹黑反容GE 人  你地仲可以出邊招  ?       容祖兒根本就係OVERRATED   
         佢事業表現同佢獲得嘉許不成正比
             所以 先咁多人串佢係爭獎界KOL  
                 因為佢只估沽名釣譽
                   如果呢度恥笑佢GE人係NONSENSE
                     你地使咩走入黎護主  
                       咪由得我地狂踩容祖兒咪算囉 係咪 ?
                         依家好笑在  佢連傑青都要埤尾班車爭  
                            呢個先係POINT嘛
                              建議你地去FACEBOOK 睇下  
                                如果你地睇完個度對容小姐獲傑青GE COMMENT
                                  我相信你地會認為呢度會員已經比較上鍚住容小姐

616.1314 發表於 2020-10-6 01:04

其實真係要講下祖兒d好人好事
佢太多負面新聞/傳聞
有時做左好事都冇人知咁

娛樂圈停擺,期間藝人結婚、生仔、離世,有喜有悲。中秋節假期則接連有幾個
︰林家棟憑《手捲煙》首度獲提名金馬獎影帝,陳百祥獲頒銅紫荊星章,容祖兒
獲頒十大傑青。入行多年,豐收應該的。

容祖兒因身在上海未能返港出席頒獎禮,她透過視像多謝提攜她晉身天后的各位恩
人,提到已故恩師羅文時,她哽咽,可感受到她的百般滋味。嚴師出高徒,容祖兒
出道不久,拜師羅文門下,羅文是完美主義者,他不但要容祖兒歌好音準,還要收
身,培養品味,懂得打扮。祖兒告訴我,羅文為訓練她的定力,請她到家中吃飯,
一桌佳餚,包括蒸魚、煲仔飯等,但只許容祖兒吃魚骨和煲底的飯焦,她再餓也不
敢抗命,結果得出一副模特兒身材,至今仍fit爆!如果她不肯捱苦,就未必有今日
的成就。

容祖兒是典型香港勵志故事,出身基層,屋邨長大,今日貴為天后,還記得她入行
之初搬到跑馬地,誰知電綫短路,屋企火燭,當晚她應我邀請出席仁濟慈善晚會當
表演嘉賓,就只能穿T衫牛仔裙和波鞋出席,全場嘉賓大為感動,拍掌鼓勵她。她
應得獎另一原因︰她是廿四孝孝順女。

(本欄逢周一、三、五刊登)

撰文: 查小欣娛樂教母
欄名: 娛樂酷辣辣

爆足一周個查小欣連陳百祥都撐
我寧願佢唔好寫文讚祖兒 簡直死亡之吻

其實真係要講下祖兒d好人好事
佢太多負面新聞/傳聞
有時做左好事都冇人知咁 ...
John 發表於 2020-10-6 13:15

可以貼下容祖兒金句
金句集
「用一億買一季衫。」[2]
「歌迷對我的Fantasy都冇了。」
(譯:歌迷對我的幻想已蕩然無存。)[3]
「我是偶像派,我真的不能說太多。」[3]
「曾經有人跟我說,我很像安祖蓮娜祖莉。」
(安祖蓮娜祖莉是不少男生迷戀的性感女星。)
「我是打飛機過來的。」
(譯:容氏原想以普通話說「搭飛機」,即坐飛機過來。在港語裡卻變成「我是靠著『自慰』才能熬到這裡來」。)[4]
「I am from Hong Kong. I am a Superstar.」
(譯:我是從香港遠渡而來的超級巨星。)
「下次抄得聰明些,不會抄得一模一樣,最重要是著(穿)得舒服。」[5]
「以後傳媒報導我負面新聞之前,要衡量後果輕重!」[6]
曾在簽名會上說︰「我惹人犯罪。」[7]
「唱歌是造福人民。」
2005年度叱咤樂壇頒獎典禮,容祖兒奪得叱咤樂壇女歌手金獎時說︰「你地唔係噓我呀嗎?」
(譯:你們不是在向我發出噓聲吧?!)[8]
「雖然我唔係參加新秀,但我1995年都參加過歌唱比賽,都有十年架。」
(容祖兒奪獎前,楊千嬅及何韻詩均表示她們入行已有十年。容祖兒因此被部份網民稱為「容十年」。)[8][9]
「人說戲子無情,但原來觀眾更加無情。」[8]
「祝觀眾豬年,豬咁肥!豬咁蠢!」
(譯:像豬般肥,像豬般笨。)[10]
「我不是標準靚女。」[11]
「我個樣似賢妻良母。」
(譯:我的樣子像一位賢妻良母。)[12]
在電視台舉行的比賽節目《殘酷一叮》內擔任評判,以六秒「叮走」(淘汰掉)一名表演參賽者,接著毫不留情地跟對方說︰「我受夠喇!」[13]
「今年拎左呢個獎,下年唔知拎咩獎好喇?」
(譯:今年拿下這個獎,明年拿什麼好呢?)(於2003叱咤樂壇頒獎典禮首次奪得攞得女歌手獎的感言)
「非洲小朋友食樹皮好似食蔗咁,好得意!」
(此句有點「何不食肉糜」的意味。譯:那些非洲小孩吃樹皮時,像在吃甘蔗,真可愛!)
鄭希怡在演出期間不慎露點,其後啼哭,容氏便問她:「是不是多倫多沒乳貼賣?」[14]
以嘉賓身份出席臺灣歌手梁靜茹演唱會時,在台上說:「哼,我同佢一樣係靚女、好女仔、唱歌一樣咁好聽!」
(可能只是自嘲以熱鬧現場氣氛。譯:哼,我跟她一樣都是美女、好女孩、歌也唱得一樣動聽!)
又說:「(梁靜茹)可以在香港開兩場演唱會,是不是很厲害呀?」[15]
演唱《我的驕傲》時英語部份發音不準而被蘇施黃指責教壞細佬道:「我揀左部發錯音既電子字典。」
(譯:我選了部發音錯誤的電子辭典。)[16]
「我唔似女王出巡,我似仙女多o的!」
(譯:我不像女王出巡,反倒像仙女多些!)
被郭富城婉拒當其排舞老師,事後回應:「人地Aaron係天皇巨星,自己只係個歌星。」
(譯:人家是天皇巨星,而我自己只是一位歌星。)
曾於張信哲與其共同演唱的《容我信愛》音樂會中,說道:「多謝張信哲來做我的嘉賓!」(其實音樂會是二人共有,張信哲並非她嘉賓)[17]
這個台(英皇娛樂台)有好多自己製作的節目,其實係好「小本經營」。 [18]
對顏福偉被補的回應:「我唔信,難以置信,話曬佢都係咁大人物,晨早流流嚇我,我聽到之後毛管都鬆一鬆,如果佢索一索白花油就乜酒醉都醒啦。」[19]
(有冇聽過Kary隻碟?)「唔係太聽本地音樂。」[20]
「化妝品入面有好多化學物質,又唔環保。」身為化妝品代言人的容祖兒公開地自稱自不會用粉底,更提出若娛樂圈中人停止使用化妝品,會是一件好事,又發表以上言論,結果被其代言的化妝品公司「Colour Zone」指容的「唱反調」行為嚴重影響產品的宣傳,令其蒙受損失,因此入稟法院追討違約陪償。[21]
「係呢度要多謝陳光榮,Wyman,多謝喜歡我呢首曲既人」
(譯:在這兒要多謝陳光榮,Wyman,多謝喜歡我這首曲的人)
(《陪我長大》這首曲是林夕填詞的,她本應多謝林夕,卻多謝了Wyman(黃偉文),有人打趣地說讓黃偉文幫她寫了另一首《喜帖街》,她才多謝還未遲。)[22]
「多謝今年曾經同我有關...發生過關係既所有人!(主持大笑)係!佢地每一每一個人既力量都令我既...路...行得更加...舒服!」
(譯:多謝今年曾經同我有關...發生過關係的所有人!(主持大笑)是的!他們每一每一個人的力量都令到我的...路...走得更加...暢順!)[23]
「我是師奶殺手,8歲至80歲的人都喜歡我!」[24]
「我好受黑皮膚男士歡迎,繼之前喺泰國俾個黑皮膚男士搭訕後,喺日本飛去成都時,又有黑人問我攞電話,不過我乜都冇畀。」(剛度過生日的祖兒,在日本度假後出席頒獎禮時自爆,因為她在飛機上自動請纓幫一名黑人和空姐溝通,事後該黑人問她索取電話號碼但遭她拒絕[25])
「好...首先要多謝...TBB」(2010-01-16,容祖兒於2009年度十大勁歌金曲頒獎典禮錯誤將無線TVB說成TBB - 2009年度十大勁歌金曲頒獎典禮(選第二首勁歌金曲獎, 10:33-10:35))
「原來這個世界很不安全,好像赤裸一樣。」(當時她慨嘆自己慘被人偷拍而說出這番話,容祖兒於2010年1月28日自爆曾被一名司機偷拍其「睡姿」,幸好被她機警地發現,事後司機主動交出手機讓容祖兒刪除短片[1][2])
「陳奕迅,踩扁佢!」(記者於2010年1月30日問及容祖兒今年有沒有信心奪「傳媒大獎」,她誇口時突然說出此話 - 祖兒誇口贏硬Eason:踩扁佢!)
「想上位都唔係同呢個人啦!」(咁應該同邊個?)「其實係唔應該用呢個途徑!」(「蜥蜴仔涉姦少女案」,容祖兒回應少女出賣肉體入娛樂圈一事,說想上位不應找蜥蜴仔曾德華,跟著記者反問她應找誰,她急忙改口說不應出賣肉體而上位)
「好有創意囉!我細個時候都遇過呢啲人,入行有好多途徑,唔好損害身體。」(容祖兒對蜥蜴仔曾德華指「入娛樂圈要陪瞓」時的反應)
「估唔到自己係人地心目中的公主!」(容祖兒對蜥蜴仔曾德華自誇曾與容祖兒有染時的反應)
「多謝容祖兒完美既演繹!」(容祖兒在2011年度十大勁歌金曲頒獎典禮代黃偉文領最佳填詞獎獎時所說的得獎感受)
「他痴人說夢話,大家多給他愛心和關懷吧!」(容祖兒回應「Eason又自言跟劉德華及張學友同級」)[26]
「走音好小事,自己走得好完美,嗰時好忘我,你哋唔會覺得我唱得渣,係音樂上呈現破相效果囉。」(容祖兒回應她在2012年Wyman演唱會上被指走音)[27]
「我覺得無所謂呀,就是因為你們那些(無綫以外)電視台才讓我今天能夠講出不錯、還可以的普通話,所以在這十幾年,也多得這條條例。所以我真的覺得無所謂,有機會讓我多講普通話,我是覺得還好的。」(2013年9月,通訊局裁定無線電視規定歌手接受其他電視台訪問時不可用廣東話回答,是反競爭行為。容祖兒對此規定的回應。)
「拍Diva從來不是為攞影后」(2014年3月,容祖兒在facebook斥責杜汶澤時所說,後經高登仔考究,證實她曾公開說希望憑與杜汶澤合作拍攝電影奪得影后,前言不對後語。)

可以貼下容祖兒金句
金句集
「用一億買一季衫。」[2]
「歌迷對我的Fantasy都冇了。」
(譯:歌迷 ...
on07111 發表於 2020-10-6 13:27

祖兒d噴言真係好好笑