返回列表 發帖

40歲容祖兒趕上尾班車獲「十大傑青」

在樂壇上得過不少獎項的容祖兒,今年剛踏入40歲,趕上尾班車獲選今年度的「十大傑出青年」(參加年齡須為21至40歲)。祖兒表示格外珍惜「傑青」這個意義重大的獎,因為這麼多年來,大家較為熟悉在鎂光燈下的她,今次以自身經歷讓大家認識鎂光燈之外的自己,其實跟很多香港人一樣,是屋邨長大的普通人,只是幸運地找到自己的興趣,為追夢而努力。

出身基層的祖兒自小喜歡唱歌,1999年出道前曾幾經波折,不被外界看好,之後20年的音樂道路,她一直秉持一個信念,就是比其他人更努力。祖兒表示:「很榮幸得到呢個榮譽,是音樂賦予我的生命更多意義,最想將獎項與歌迷分享,因他們陪伴我共同成長,經歷高低起跌,還有所有支持我的人,包括屋企人、公司老闆楊受成博士、同事、朋友,他們一直對我不離不棄,能夠得到音樂以外這麼有份量的獎,很受鼓舞,代表一個新的里程碑、新的動力。申請傑青的過程亦給了自己一個機會回望過去,雖然仍有很多不足,但會更有使命感,堅守初心,堅持夢想。

祖兒多年來參與近千次公益活動,接觸過很多兒童,她明白到家庭條件會令兒童缺乏機會拓闊接觸面,祖兒覺得每個兒童都應該有機會享受快樂,和做自己有興趣的事,所以很想集中精力去支持這班兒童,於是在2015年她成立「容祖兒慈善基金」,希望更多基層兒童有機會找尋夢想,有日能有所成就。疫情期間,祖兒連同慈善基金會積極籌款捐贈予有需要的學童,探訪基層,並參與抗疫慈善義演等活動。

報道來源 : https://today.line.me/hk/v2/article/J1xwvx?utm_source=copyshare

———————

人地謝安琪 十年前已經拎傑青啦
容祖兒真係咩都要爭 連傑青都要趕尾班車
人地真心想比 唔會等你40 碎 就嚟超齡 先施捨比你啦

都有十年架
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

醜死怪
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

恭喜祖兒

原來祖兒有慈善基金
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

佢真係咩獎都要爭

ching?

喺酒店表現傑出?

奶共表現傑出

無言
無諗過今時今日佢連呢個獎都唔放過

「今日拎咗呢個獎,下次唔知拎咩獎好喇」
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

做得天后點都要有傑青

文匯G星值得嘉許

寄語年青人堅守初心
多謝祖祖手足
唔好番香港
留喺支那唱
再將我相信的如煙火般綻放

幾時出首傑出青年

祖儿
地獄的最底層已預留一個位置給她
撒旦如是說

40歲都仲係青年
唔怪得某焗腸話60歲先係中年

黎緊再拎埋個金針獎
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

原來我仲有20年既青年
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

在樂壇上得過不少獎項的容祖兒,今年剛踏入40歲,趕上尾班車獲選今年度的「十大傑出青年」(參加年齡須為21 ...
洗衣王國130 發表於 2020-10-3 14:26

人地容祖兒 十年前已經拎女金啦
謝安琪真係咩都要爭 連女金都要趕尾班車
人地真心想比 唔會等你40 碎 就嚟超齡 先施捨比你啦

既然呢個獎大家都不當一回事。何必食檸檬?
貼條蘋果嘅新聞節選:容祖兒因為身在上海未能返港出席頒獎禮,唯有透過視像參與,大會對候選人的年齡資格是18至40歲,現年40歲的祖兒剛好趕及尾班車得獎,她透過螢幕說:「好開心呀,我覺得呢次拎咗個好有質量嘅獎項,係人生新階段、新里程,回想當日報名參選,去面試時睇番自己過往經歷,攞到呢個加許,更加堅持自己初心,好希望可以多啲回饋社會,幫到年輕人同小朋友,可以令佢哋好似我咁,我都係出身基層,但尋找到自己夢想,唔怕辛苦,一步一步行落去,我想透過自己經歷同大家分享,亦想借助自己藝人影響力,令佢哋有更多學習機會,同分享佢哋找尋夢想嘅方法。」祖兒同時希望多與新晉音樂人合作,大力推廣廣東歌壇,也會利用自己5年前成立的慈善基金去幫助有需要的人。對於未能親到現場領獎,祖兒深感遺憾,不過她透過視像接受媒體訪問時都表現激動。這段期間她一直逗留內地工作,更為新歌做錄音。經理人霍汶希(Mani)今日伴在祖兒身邊做視像訪問,當宣佈祖兒得獎,Mani上前吻及送上鮮花。

祖祖錄緊新歌,同埋鬱金香係歌迷接機送嘅!霍汶希真係……
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

貼條蘋果嘅新聞節選:容祖兒因為身在上海未能返港出席頒獎禮, ...
TT进化论 發表於 2020-10-3 17:28

出國語碟先?
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

http://toyp1.jcihk.org/past-hk-toyp-awardees/

List of 十大傑青藝人
1977 許冠文
1981 汪明荃
1982 關正傑
1983 羅文
1985 陳美齡
1986 成龍
1989 盧業瑂
1994 倫永亮
1998 張學友 黎明
1999 劉德華
2002 陳慧琳
2003 郭富城 梁詠琪
2005 許志安 古巨基 楊千嬅
2010 謝安琪
2011 伍樂城
2012 關心妍 王祖藍
2014 方力申

Kelly, Gigi, Miriam, Kay, Jade有, Joey 當然要爭

出國語碟先?
l00540 發表於 2020-10-3 17:37

應該唔係啦,完全無聽過任何國語碟消息,但廣東歌就好似已經錄咗幾首

貼條蘋果嘅新聞節選:容祖兒因為身在上海未能返港出席頒獎禮, ...
TT进化论 發表於 2020-10-3 17:28

原來要自己報名參加,點解佢/佢公司可以咁唔知醜40歲都仲參加傑青

原來要自己報名參加,點解佢/佢公司可以咁唔知醜40歲都仲參加傑青
just11256 發表於 2020-10-3 17:47

唔知佢係年齡呢一欄填40係咩感受 算啦,佢開心就好

恭喜祖兒

原來祖兒有慈善基金
John 發表於 2020-10-3 14:51

可能為咗個傑青獎
先有慈善基金
有心幫小朋友
十幾年前就應該要做
何必等到2015

睇wiki原來梁美芬都係40歲果陣攞傑青

1977 許冠文
1981 汪明荃
1982 關正傑
1983 羅文
1985 陳美齡
1986 成龍
...
boy4dudes 發表於 2020-10-3 17:37

Sammi, Sandy, Sally, Faye and Cass 所有天后都冇

真係乜獎都要拎..
見人地有, 自己又要有
40歲都仲要博下得唔得...
真係 拎獎界KOL
太平公主

無言

「今日拎咗呢個獎,下次唔知拎咩獎好喇」 ...
ricnature 發表於 2020-10-3 03:13 PM

叱吒最我喜愛的歌曲大獎
港台金針獎

仲有LI D獎佢未拎過
都仲有個目標既..
太平公主

上年容祖兒二十週年唔比, 留到今年奶完共才給傑青, 真的好肉酸

1977 許冠文
1981 汪明荃
1982 關正傑
1983 羅文
1985 陳美齡
1986 成龍
...
boy4dudes 發表於 2020-10-3 05:37 PM

1977 許冠文
1981 汪明荃
1982 關正傑
1983 羅文
1985 陳美齡
1986 成龍
1989 盧業瑂
1994 倫永亮
1998 張學友 黎明
1999 劉德華
2002 陳慧琳
2003 郭富城 梁詠琪
2005 許志安 古巨基 楊千嬅
2010 謝安琪
2011 伍樂城
2012 關心妍 王祖藍
2014 方力申

佢一見到個list, 有LI幾個人, 就即刻衝過去報名啦
尤其係見到05年同10年啦!

太平公主

無言

「今日拎咗呢個獎,下次唔知拎咩獎好喇」 ...
ricnature 發表於 2020-10-3 15:13

金像獎/世界傑青

「在2015年她成立「容祖兒慈善基金」,希望更多基層兒童有機會找尋夢想,有日能有所成就。」

見到咁多當紅女歌手都拎左, 自己點都要拎番一次啦!
btw, 佢都做左十幾廿年啦, 要到2015年先開個基金, 一睇就知佢心諗乜啦....
要籌謀一個獎都唔易, 要5年同埋錢的堆砌。
太平公主

金像獎/世界傑青
星夢情真 發表於 2020-10-3 06:09 PM

下? 評論學會果個頒獎禮都唔會有佢份啦下話?
仲妄想金像獎??

新演員佢又唔係...女配角又大把人爭, 如果爭女主角佢連stephy都打唔嬴啦?
太平公主

1977 許冠文
1981 汪明荃
1982 關正傑
1983 羅文
1985 陳美齡
1986 成龍
...
jaytang 發表於 2020-10-3 18:08

應該要highlight 埋Gigi
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

睇返大家會員留言 都幾唔認同容小姐拎傑青
無他 呢個女人為咗獎 間直係到達無恥級別
40 歲 趁last 都要報名 人地見你咁厚面皮
咪豪個獎比你囉 反正唔會比你年年霸獎
容小姐 會唔會向電影獎項埋手?
如果佢有朝竟然拎影后 我到時更加無言
佢可唔可以放過電影界 ?

可能填表申請個時候未滿40

容小姐 會唔會向電影獎項埋手?
如果佢有朝竟然拎影后 我到時更加無言
佢可唔可以放過電影界 ?
洗衣王國130 發表於 2020-10-3 18:27

學Mariah Carey當年拍自傳電影Glitter, 容小姐拍自傳電影重演食春捲一幕同激情演出酒店大戰人生重要人物, 完全演自己無需演技拎影后

學Mariah Carey當年拍自傳電影Glitter, 容小姐拍自傳電影重演食春捲一幕同激情演出酒店大戰人生重要人物,  ...
boy4dudes 發表於 2020-10-3 19:04

請問用邊度食春卷咁特別 要拍自傳呢?

原來美轉咁早攞過
So proud

http://toyp1.jcihk.org/past-world-toyp-from-hk/

List of 世界傑青(香港)藝人
1988 成龍
1999 張學友
2000 劉德華
2004 陳慧琳

Joey要紅眼Kelly了

呢廿年都頒唔落手,最後有人出手所以有?

不過我祖不嬲正面形象,歌曲十分有意義,包括我的驕傲世上只有明日恩曲陪我長大
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

下個會不會張敬軒?

下個會不會張敬軒?
乐坛风云 發表於 2020-10-3 20:39

Juno吧
它對香港的藝術發展有很貢獻

支持天后

Juno吧
hehehaha 發表於 2020-10-3 20:43

喺推廣大眾了解色盲患者嘅痛苦方面的確好有貢獻

下個會不會張敬軒?
乐坛风云 發表於 2020-10-3 20:39

張敬軒2021年2月1日40歲, 唔知趕唔趕得切?
Juno吧
hehehaha 發表於 2020-10-3 20:43

Juno2024年40歲, 係時候報下名

應該要highlight 埋Gigi
ricnature 發表於 2020-10-3 06:25 PM

唔好意思, 真係miss左~~
同佢本人一樣, 與世無爭, 容妃應該都睇佢唔到

太平公主

張敬軒2021年2月1日40歲, 唔知趕唔趕得切?

Juno2024年40歲, 係時候報下名  ...
boy4dudes 發表於 2020-10-3 09:57 PM

應該係話, 係時候開番個基金, 幫下貧苦大眾

太平公主

List of 世界傑青(香港)藝人
1988 成龍
1999 張學友
2000 劉德華
2004 陳慧琳

Joey要紅眼Kelly ...
boy4dudes 發表於 2020-10-3 08:12 PM

真係要拎, 真係拎唔完~~~

太平公主