返回列表 發帖

40歲容祖兒趕上尾班車獲「十大傑青」

在樂壇上得過不少獎項的容祖兒,今年剛踏入40歲,趕上尾班車獲選今年度的「十大傑出青年」(參加年齡須為21至40歲)。祖兒表示格外珍惜「傑青」這個意義重大的獎,因為這麼多年來,大家較為熟悉在鎂光燈下的她,今次以自身經歷讓大家認識鎂光燈之外的自己,其實跟很多香港人一樣,是屋邨長大的普通人,只是幸運地找到自己的興趣,為追夢而努力。

出身基層的祖兒自小喜歡唱歌,1999年出道前曾幾經波折,不被外界看好,之後20年的音樂道路,她一直秉持一個信念,就是比其他人更努力。祖兒表示:「很榮幸得到呢個榮譽,是音樂賦予我的生命更多意義,最想將獎項與歌迷分享,因他們陪伴我共同成長,經歷高低起跌,還有所有支持我的人,包括屋企人、公司老闆楊受成博士、同事、朋友,他們一直對我不離不棄,能夠得到音樂以外這麼有份量的獎,很受鼓舞,代表一個新的里程碑、新的動力。申請傑青的過程亦給了自己一個機會回望過去,雖然仍有很多不足,但會更有使命感,堅守初心,堅持夢想。

祖兒多年來參與近千次公益活動,接觸過很多兒童,她明白到家庭條件會令兒童缺乏機會拓闊接觸面,祖兒覺得每個兒童都應該有機會享受快樂,和做自己有興趣的事,所以很想集中精力去支持這班兒童,於是在2015年她成立「容祖兒慈善基金」,希望更多基層兒童有機會找尋夢想,有日能有所成就。疫情期間,祖兒連同慈善基金會積極籌款捐贈予有需要的學童,探訪基層,並參與抗疫慈善義演等活動。

報道來源 : https://today.line.me/hk/v2/article/J1xwvx?utm_source=copyshare

———————

人地謝安琪 十年前已經拎傑青啦
容祖兒真係咩都要爭 連傑青都要趕尾班車
人地真心想比 唔會等你40 碎 就嚟超齡 先施捨比你啦

睇返大家會員留言 都幾唔認同容小姐拎傑青
無他 呢個女人為咗獎 間直係到達無恥級別
40 歲 趁last 都要報名 人地見你咁厚面皮
咪豪個獎比你囉 反正唔會比你年年霸獎
容小姐 會唔會向電影獎項埋手?
如果佢有朝竟然拎影后 我到時更加無言
佢可唔可以放過電影界 ?

學Mariah Carey當年拍自傳電影Glitter, 容小姐拍自傳電影重演食春捲一幕同激情演出酒店大戰人生重要人物,  ...
boy4dudes 發表於 2020-10-3 19:04

請問用邊度食春卷咁特別 要拍自傳呢?

佢一直都有做慈善。參選傑青唔需要慈善基金,睇到前面話kay十年前已拎,至今都未聽過佢有個人慈善基金會。 ...
tham 發表於 2020-10-4 09:10

咁咪証明Kay 係憑實力得到傑青 唔係做門面嘢 成立咩基金
    Kay 十年前參與好多公益活動 個人事業又憑自己雙手打拼
     唔似某啲女歌手 靠討好老細起家 用錢堆砌出嚟

講真唔明點解早早咁遲先傑青
我記得早早好多年前就投身公益
非洲小朋友食樹皮好可愛呢句話我記得係好多年前 ...
aussie2013 發表於 2020-10-4 10:18

今年得咗 先比大家知 之前咁多年衰咗 唔通話你知

如果你真係想比較兩位參加過嘅公益活動,咁祖祖一定比kay多,無論係十年前定十年後,既然唔係因為慈善, ...
tham 發表於 2020-10-4 11:08

如果咁講咪形象問題 容小姐形象有幾好 唔使我講啦
     Kay 十年前 樂壇新貴 深入民心 形象健康  一首喜帖街街知巷聞
        唔比佢 比邊個呀 ?

即係話形象好就有傑青?咁點解你口中形象差嘅容小姐可以得獎啊?得咗係咪證明你講嘅係錯?容小姐街知巷聞 ...
tham 發表於 2020-10-4 11:29

無他 形象好咪快啲得傑青 形象麻麻推到last 先比囉
     既然你講到 容事業好過謝 點解反而謝咁早有傑青
        唔知點解啦何 ? 真奇怪 !

其實呢度提到嗰幾位,形象好唔好係見仁見智,不過佢哋都早過kay拎。我之前問你,你話歌紅可以拎傑青嘛, ...
tham 發表於 2020-10-4 11:57

2010 年 謝安琪出道只有五年 咁都唔叫快 ?
     容祖兒出道21 年 先得到  呢個咪分別囉
      大會有咩評選準則 你問返大會
        或者 只因為謝安琪生得靚 咪咁快得傑青 掛

美祖幫公司賺到錢咪有資源。PC演唱會hit爆全港啊

而且係年代百大選,美祖有十首歌入圍初選二百強,包括心 ...
on07111 發表於 2020-10-4 13:20

百大選 佔最多首係Kay   Joey  佔最少 咁都話CM 多會員撐 ?
     你睇吓呢個post 一致恥笑祖祖拎傑青 就知CM 幾多人唔like 佢

可能個陣祖兒未搵夠錢啫
後尾搵夠 覺得真係夠多餘錢幫人 所以先成立基金 ...
John 發表於 2020-10-4 14:14

2015 年前都未搵夠?

我睇到新聞心情好,咁啱又得閒就好有耐性復不過都講得七七八八啦~話時話講講下發現祖祖 ...
tham 發表於 2020-10-4 14:42

真係兜得好牽強 要比其他女歌手 做得更多先拎到傑青
     即係佢本身底分低過人 要用雙倍 甚至三倍 時間同心機先得到同一樣嘉許
      咁又係 「英皇」 一姐 呢個朶唔知係加分 定減分 ?

幾勤力幾努力都好
一諗起佢賣身俾老闆加打壓全港九成女歌手
再叫西方寫衰Kay
而家仲要奶共
講嘢又冇腦
真係 ...
森姆@結論 發表於 2020-10-4 15:10

好多謝你幾句已經summarise 佢惡行 抵佢係樂壇無得再爭奬 今年要爭傑青
     Kay 早佢十年拎傑青 證明呢個獎唔係靠錢就爭到
       突登五年前成立基金 鋪路爭傑青 呢個女人 為.咗奬 咩做得出

而家你又話無特別follow演唱會消息
咁你之前就唔好話有睇到消息啦
仲話我視力有問題

Mani話就 ...
森姆@結論 發表於 2020-10-4 16:09

英皇所有歌手只係映襯一姐
     Hins 係男歌手已經幸運
       如果係女歌手 好似泳兒 只能活係一姐的陰影下

陳慧琳 亦都係 世界傑出青年...
應該暫時得佢一個香港女歌星拎過...
Joey應該去搶叱個獎而唔係本地傑出青年 ...
hokc422 發表於 2020-10-4 17:06

你慌佢唔會 ? 佢係爭獎界KOL 喎

呢個04年拎過喇
反而係我最喜愛的歌曲未攞到
森姆@結論 發表於 2020-10-4 17:26

咁我幾肯定 容祖兒永遠拎唔到 呢個獎

有基金說服力大淨係第3點祖祖已最值,祖祖積極進取認第2無人認第1
sexykaren 發表於 2020-10-5 20:39

嘔 ! 祖祖最有說服力 係為爭奬 咩都做得出 不惜公司打撃對手/當紅女歌手

同佢哋解釋佢哋會聽?20年來酸的少咩?唔係得個酸,改變到咩,容祖兒唔係一樣該摞獎 ...
TT进化论 發表於 2020-10-6 01:23

你地容粉即管圍爐取暖啦 點解呢度咁多會員負皮祖祖 一定有原因
        不過 你地都唔會理咩原因 你哋繼續崇拜呢個過氣女歌星啦 叫佢以後唔好返香港喇 !

攞個咁既wfc獎都咁癲, 直頭malding
笑死人喇
仲要唔知醜到無啦啦搬謝安琪出黎同容祖兒比較事業

有D人生 ...
SPNicole 發表於 2020-10-6 08:45

除左抹黑反容GE 人  你地仲可以出邊招  ?       容祖兒根本就係OVERRATED   
         佢事業表現同佢獲得嘉許不成正比
             所以 先咁多人串佢係爭獎界KOL  
                 因為佢只估沽名釣譽
                   如果呢度恥笑佢GE人係NONSENSE
                     你地使咩走入黎護主  
                       咪由得我地狂踩容祖兒咪算囉 係咪 ?
                         依家好笑在  佢連傑青都要埤尾班車爭  
                            呢個先係POINT嘛
                              建議你地去FACEBOOK 睇下  
                                如果你地睇完個度對容小姐獲傑青GE COMMENT
                                  我相信你地會認為呢度會員已經比較上鍚住容小姐

web design 好唔掂下
bagfgfcde 發表於 2020-10-6 14:21

擺明呢個基金係HEA搞啦        其實 都好搞笑  網頁無任何基金的審批準則  資助範圍 或基金架構  
           只係目標話想幫小朋友增長知識  咩知識改變命運 .....(下刪一百字) 呢D廢話
               只係有D 好AD HOC PROJECT   咩幫助學童免受疫情影響學習進度  
                   個55萬分比四間中心 具體係做咩又無講   又話幫SEN  咁係幫 AD/HD 定讀寫障礙 學童 具體點幫又無講 ?
                       成個基金亳不專業  !

搞慈善基金佢哋的確係新手,所以需要外界幫手。不過以香港媒體,特別係蘋果日報對容小姐嘅關注,如果嗰慈 ...
tham 發表於 2020-10-6 21:09

擺明係求其搞個基金 出容小姐個名 比佢要嚟改善形象

呢個link可以睇下,尋日嘅娛樂專欄
tham 發表於 2020-10-7 08:30

我見到報導入面  CAP 李明蔚FACEBOOK STORY 都有多謝 謝安琪的幫助    KAY 真係好  連JOEY FAN 都照顧埋

始終有個獎佢應該LI世都拎唔到, 叱吒我最喜愛的歌曲大獎!!
佢高峰已過, 應該冇咩可能可以再有一首爆紅至 ...
jaytang 發表於 2020-10-6 20:54

佢仲想拎903 最歌  最女  ?  發夢啦  !   所以容祖兒兩年前  心之科學 拎至尊歌 根本未算叱吒大滿貫       佢只係播放率獎項 三連彩 (歌手  歌曲  唱片 )  但樂迷投票 (最女 最歌)未達標
         叱吒一向都標榜  專業推介 + 樂迷投票  兩邊拎曬 個人 + 歌曲獎項 先算大滿貫
                  謝安琪 就真正 叱吒大滿貫  仲要係唯一女歌手有呢項成就  男歌手有  張學友  黎明  陳奕迅  古巨基 大滿貫