返回列表 發帖

[Oct/16/2020] Revisit - 張國榮 (CD)

歌手:張國榮
唱片名稱:Revisit
唱片封面:

推出日期:2020/10/16
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. 春夏秋冬A Balloon's Journey
02. 大熱 The Acca-Jungle
03. 枕頭 Bedtime Soul
04. 寂寞有害 Ancient Boutique
05. 路過蜻蜓 Piano in the Attic
06. 左右手 The Paradox of Choice
07. 同道中人 Night Thoughts
08. 陪你倒數 The Sambass & Bossa
09. 夢到內河 A Rose's Spike
10. 我 The Hymn of Water Fairies
11. 發燒 Fervour of the Passionate (國語)
12. 全世界只想你來愛我 The Only Thing That Matters (國語)
13. 敢愛 Original Demo  
14. 我(永遠都愛) The Reprise (國語)

附加資料:
2020環球唱片 摯誠呈獻 最新一輯紀念唱片環球唱片特地把張國榮於環球年代的經典名作,斥重金打造全新專輯《REVISIT》,第一首派台作《春夏秋冬2020》計劃於今年9月12日,張國榮64歲這個特別時候推出。

《春夏秋冬2020》邀來跟張國榮合作無間的唱片監製梁榮駿(Alvin Leong)及唐奕聰(Gary Tong)為哥哥名作改頭換面,經典重製,讓張國榮不朽經典再次賦予時代意義。
張國榮於1999年簽約環球唱片,加盟後首張大碟《陪你倒數》,跟早在新藝寶時期已合作無間的Alvin合作,聯合監製這張標誌性大碟。碟中歌曲如《左右手》、《寂寞有害》、《春夏秋冬》以及點題作《陪你倒數》均成為大熱經典。
從未曝光錄音
在籌備今次《REVISIT》時,Alvin在過往的錄音聲帶中,意外發現了當年張國榮錄製《春夏秋冬》時,有另一個版本未有選用,今次新版《春夏秋冬2020》用上這個從未曝光的聲帶,同時亦跟今次《REVISIT》經典重遇的主題十分貼合,順理成章成為這張專輯的一大驚喜。

出處:Echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

個封面可唔可以做好少少
個fonts同隻色完全唔襯哥哥

其他歌喺咩版本

個封面可唔可以做好少少
個fonts同隻色完全唔襯哥哥
hehehaha 發表於 2020-10-8 18:38

好藍

計劃於今年9月12日,張國榮64歲這個特別時候推出。

有咩咁特別?
DM多仔多到覆唔哂

有咩咁特別?
mosesming 發表於 2020-10-8 22:40

係咪暗藏玄機?

CD
01. 春夏秋冬A Balloon's Journey
02. 大熱 The Acca-Jungle
03. 枕頭 Bedtime Soul
04. 寂寞有害 Ancient Boutique
05. 路過蜻蜓 Piano in the Attic
06. 左右手 The Paradox of Choice
07. 同道中人 Night Thoughts
08. 陪你倒數 The Sambass & Bossa
09. 夢到內河 A Rose's Spike

10. 我 The Hymn of Water Fairies
11. 發燒 Fervour of the Passionate (國語)
12. 全世界只想你來愛我 The Only Thing That Matters (國語)
13. 敢愛 Original Demo  
14. 我(永遠都愛) The Reprise (國語)

其實哥哥佢咁完美主意, 邏佢 reject 咗嘅 vocal take 嚟出 remix 幾 disrespectful

聽咗幾首新版無咩feel

唉,點解要咁樣消費哥哥
之前cover佢d歌都出過幾次碟

今次冇野出到出vocal take......

年年都話仲有啲未曝光嘅聲帶
究竟仲要消費到幾時

有咩咁特別?
mosesming 發表於 2020-10-8 22:40

AKA 2020年環球缺錢

究竟仲要消費到幾時
hlyung 發表於 2020-10-9 10:35

平時環球都係靠班老野去大陸登台賺錢
今年去唔到就發死人財
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

究竟仲要消費到幾時
hlyung 發表於 2020-10-9 10:35

美軒係黨01訪問話係Avon搵到追另一個版本
下年可以繼續Revisit

美軒係黨01訪問話係Avon搵到追另一個版本
下年可以繼續Revisit
阻住 發表於 2020-10-9 23:47

追嘅版權唔係滾石咩?

其實哥哥佢咁完美主意, 邏佢 reject 咗嘅 vocal take 嚟出 remix 幾 disrespectful

聽咗幾首新版無咩fee ...
30rock 發表於 2020-10-8 23:16

都明顯有心機諗過啲 chord 嚟 remix 嘅,但又有啲未經哥哥同意之下褻辱原作嘅感覺,特別係 process 佢啲人聲嗰陣

呢間垃圾U唔係念在有Gin lee同AGA係度,真係望都唔會望

聽咗幾首新版無咩fee ...
30rock 發表於 2020-10-8 23:16

完全同意!舊版已經係顛峰之作,
個幾首新版,老實講,
完全唔得囉!無曬feel

如果得的, 就唔會有原本CD的版本, 就係哥哥覺得唔好先唔用
呢樣野呢間唱片公司好唔尊重, 都唔係番抄精選咁簡單
佢地有無知會唐唐GA

唔中意唔買就得,唔需要踩多一腳仲要講到自己好偉大。當年未出到可能有好多原因,同埋當年係唔興出demo版以及另一個編曲版,可能哥哥當年揀左最啱當年個心境的版本出黎,唔代表佢唔中意其他版本,亦唔代表如果宜家有的揀佢會覺得Gary唔尊重佢。可以話環球翻炒舊歌,講到唔尊重人就有d過分。

聽晒
呢個project定位真係好奇怪
要有趣咁remix一定要將人聲斬開、砍掉重練,拼接啲新嘢出嚟
但冇人會敢咁做,畀我都唔敢
所以只能夠改吓啲chord同樂器咁
改完都ok嘅,但個人聲都唔配合個新嘅氣氛,變咗人有人唱、chord有chord唱,《左右手》最明顯
唯一係慶幸cy kong、其他環球人做咗咁多年編曲去到今日都仲有貨交
但與其冇勇氣去將哥哥嘅vocals大改,倒不如唔做

哥哥