返回列表 發帖
覺得星夢好無規矩, 明明謝東閔上年有派台歌得失一笑中, 仲取得冠軍位, 都可以不當上年新人.  ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-10-17 10:35

雙重標準?王君馨憑咩今年係新人? 她最好你唔講?

音樂記錄
don't forget tonight

話說 霍朗齊 算唔算新人?
tombus20002000 發表於 2020-10-13 23:41

唔清楚係邊位。。首歌有派台嗎?

終於等到呢個post

多謝樓主一年一度的整理

今年星夢竟然得一個新人,閔大人拎硬tvb新人金獎
阿mark 發表於 2020-10-13 23:35

覺得星夢好無規矩, 明明謝東閔上年有派台歌得失一笑中, 仲取得冠軍位, 都可以不當上年新人.

禁多個新人當中Anson Lo比較OK

公務員及專業人士貸款

這個主題不用多討論吧,新人來說,呀Jer在全部方面已拋離全部對手一大段距離,根本不用比較。 ...
joeyfanshk 發表於 2020-10-15 12:41

咁又唔好咁樣講,大家俾啲空間Jer
佢畢竟都係新人大把嘢要改進
唔好吹捧得佢太厲害 咁樣反而對佢唔係好事

其實有好多無咁多人討論嘅新人都好值得留意,例如謝雅兒,佢首光幾好聽,希望多d人認識佢
在這畢生不滅 無極的狀態

Jer可能係實力同歌曲上取勝
但整體我都係比較鐘意Anson Lo
大家口味唔同吧
樂壇有多點variety係好事
唔好 ...
polarbearbear 發表於 2020-10-15 19:42

講得好我都覺得Anson Lo跳唱歌幾好聽
MV/Live show跳舞又好睇
Jer又無做呢類音樂
唔通我地就不用多討論呢個類型的音樂?
唔合理架嘛

這個主題不用多討論吧,新人來說,呀Jer在全部方面已拋離全部對手一大段距離,根本不用比較。 ...
joeyfanshk 發表於 2020-10-15 12:41

Jer可能係實力同歌曲上取勝
但整體我都係比較鐘意Anson Lo
大家口味唔同吧
樂壇有多點variety係好事
唔好抹殺其他人o既努力~

啱啱發現, 原來當年concert yy係花姐做導演(除非咁啱同名), 點解唔搵下wyman填詞 ...
losyes 發表於 2020-10-15 07:58

鏡圈傳緊新團歌係wyman填詞

但樂壇不只是Jer一人的樂壇
可能Jer真係好出色
但唔代表唔需要留意其他新人喎 ...
longdistance 發表於 2020-10-15 17:44

真,今年好多新人都好出色,雖然我都好鐘意呀Jer,但我都好欣賞今年其他新人,例如黃凱逸都好正

但樂壇不只是Jer一人的樂壇
可能Jer真係好出色
但唔代表唔需要留意其他新人喎

這個主題不用多討論吧,新人來說,呀Jer在全部方面已拋離全部對手一大段距離,根本不用比較。

回復 41# losyes

孤單公園mv導演都係黃慧君,唔知係咪同名
我估錯這個世界得到教訓

PØK1 一定唔係啦,佢話佢自己啲歌唔派台住
星勤 發表於 2020-10-14 19:10

我自已當年第一次出歌就當新人
太多獨立歌手無派台但首次出歌 都值得俾更多人聽到
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

仲要係喺一個團入邊就要咁多高質歌
mrshadowll 發表於 2020-10-15 06:37

啱啱發現, 原來當年concert yy係花姐做導演(除非咁啱同名), 點解唔搵下wyman填詞
在這畢生不滅 無極的狀態

雖然成日鬧viu整係做solo唔做團
但不得不承認今年solo 3子嘅製作都好好
fish3333 發表於 2020-10-14 23:06

仲要係喺一個團入邊就要咁多高質歌
我估錯這個世界得到教訓

其實viutv三子ge promote相令我諗起3T ge 少女蝶。

唔知viu會唔會出隻合輯叫少男蝶強搶至尊碟 ...
on07111 發表於 2020-10-14 22:20

唔少架喇喎,遲出道啫
長埋在我心我的你不會變。

Viutv三子d歌咁高質,你叫隔離台情何以堪
mrshadowll 發表於 2020-10-14 21:04

雖然成日鬧viu整係做solo唔做團
但不得不承認今年solo 3子嘅製作都好好

上面kenneth有講唐浩嘉
唐浩嘉=唐曉彤, 2015年已經出左首 我只是假裝很快樂
boy4dudes 發表於 2020-10-14 21:59

我見Youtube好多片同TVB訪問都聲稱佢係新人,所以我keep住佢先

仲有呢幾個
女歌手: XTIE:(獨立)
派台作品:Flower Town、Virgo

組合/樂隊: WHIZZ(獨立)
派台作品:Summe ...
hictons 發表於 2020-10-14 16:47

孔惠佳我就係見佢上年派過歌所以無計

胡學軒/WHIZZ/Sex on the Beat 無派歌
XTIE無派華語歌所以無計
不過都歡迎大家post更多新聲音上黎等大家認識下,討論唔止局限於有派歌上各大媒體既新人

麗英@小薯茄 點解唔計
PEACH 發表於 2020-10-14 12:54

集思廣益應唔應該計 我見佢唔似出道咁

支持Anson Lo
三首歌都不同風格

其實viutv三子ge promote相令我諗起3T ge 少女蝶。

唔知viu會唔會出隻合輯叫少男蝶強搶至尊碟
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

仲有呢幾個

胡學軒好似出2首歌無派過
音樂記錄

上面kenneth有講唐浩嘉
唐浩嘉=唐曉彤, 2015年已經出左首 我只是假裝很快樂

都係支持Anson Lo
亦都欣賞牙柳同Fiester

Viutv三子d歌咁高質,你叫隔離台情何以堪
我估錯這個世界得到教訓

Anson Lo

仲有呢幾個

PØK1 一定唔係啦,佢話佢自己啲歌唔派台住
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

仲有呢幾個

派台作品:Summer SeaLet's Keep Dancing Tonight

組合/樂隊: Sex on the Beat(獨立)
派台作品:22

仲有孔惠佳又計唔計, 上年出過單曲, 今年先比較落力宣傳

同埋胡學軒,PØK1 又計唔計?
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

支持 柳應廷 Jer

麗英@小薯茄 點解唔計

謝東閔好尷尬,明明上年plug過歌但TVB收起佢上年無候選,咁我加番先
李施嬅半首歌算唔算呢我都有 ...
KITSTON 發表於 2020-10-14 00:10

許廷鏗唱刑警主題曲都延遲一年選新人,無問題
張振朗唱堅尼地主題曲,今年唱埋live勁難聽

馬國明唱半首同譚嘉儀合唱

今年係阿jer啦,年頭聽完水刑已經買重佢,宜家all in佢啊今日出新歌喇!!!
啱啱聽完風靈物語...可以成副身家all in佢

女新人今年幾鍾意李芷君,不過應該係礙於歌路播唔起,其實今年整體女新人都播唔起…
長埋在我心我的你不會變。

回復 16# KITSTON

好似谷微2016咁,2017先做新人?

唐浩嘉點解係新人?

FINALLY!!!

三字今日12點會派新歌,樓主可否加埋上去,Thanks
samxdxd 發表於 2020-10-14 01:07

好多新人個名都係三個字喎 你講緊邊個吖

三子今日12點會派新歌,樓主可否加埋上去,Thanks

Peace Lo 係女性
同埋係 SENZA A Cappella 成員之一

Tyson Yoshi 雖然第一次派歌,但碟都出過
我 ...
星勤 發表於 2020-10-14 00:14

Thanks

Peace Lo 係女性
同埋係 SENZA A Cappella 成員之一

Tyson Yoshi 雖然第一次派歌,但碟都出過
我覺得唔應該計入去
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

我唯一最熟果位你反而漏左, tvb最受歡迎新人獎 謝東閔
仲有馬國明及李施嬅及張振朗 ...
sexykaren 發表於 2020-10-13 23:27

謝東閔好尷尬,明明上年plug過歌但TVB收起佢上年無候選,咁我加番先
李施嬅半首歌算唔算呢我都有諗過 至於另外兩位今年有歌咩?

tombus20002000 發表於 2020-10-13 23:41

我本身睇錯佢之前出過歌,應該算,我加番先

R&K 計
SOULJASE 唔計??

萬年新人 R&K
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

支持Jer同走音蝸牛
我覺得AK走音走得很完美,很穩!通常歌手投入時就會進入忘我狀態,呈現那狀態出來而已,應該不會說AK唱得差吧

支持萬年新人RVHOCPC
RVHOCPC 發表於 2020-10-13 22:56

Support
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

柳應廷 2020 最強新人

tvb 嗰堆人應該年年都可以候選新人

音樂記錄

阿mark 發表於 2020-10-13 23:35

tvb最受歡迎新人獎 謝東閔 李施嬅 艾妮

我唯一最熟果位你反而漏左, tvb最受歡迎新人獎 謝東閔
仲有馬國明及李施嬅及張振朗 ...
sexykaren 發表於 2020-10-13 23:27