返回列表 發帖
風>水>光
新人嚟講算係咁,但唔好再話佢咩下一個陳奕迅,又話似林宥嘉咁
咁講其實好娘,點解一定要似前輩又或者行人地既舊路
佢既風格已經慢慢build up到啦
Vocal都要再練,尤其是低音位

今次個編曲好有黃耀明嘅作品嘅味道
有少少想睇明哥翻唱
應該會變好華麗+醉生夢死

我都學得吹噓得 Jer 太犀利,歌曲難度高反而突顯佢 handle 唔到首歌,畀d進步空間佢啦,反而期待佢出年試下第二種曲風,講起唱得新人,傳聞出年出道的 mc 都值得期待,我覺得佢好過 Jer

其實水唱得最好,風反而顯得好吃力。同意佢係鏡裡面係突出既一位,但講真音色又唔係好特別,技巧方面高低音都唔係handle到,對歌曲細節處理上都一般般。點解會吹佢係Eason接班人,仲要話佢係最強新人⋯⋯

我都學得吹噓得 Jer 太犀利,歌曲難度高反而突顯佢 handle 唔到首歌,畀d進步空間佢啦,反而期待佢出年試下 ...
50129995 發表於 2020-10-17 16:50

其實MC唱功遠遠拋離Mirror所有人

其實MC唱功遠遠拋離Mirror所有人
rickychan0809 發表於 2020-10-17 17:55

who is Mc?
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

唔好對一位新人咁嚴苛,好難要求佢出道一年就唱得好過鏗B/家謙B
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

who is Mc?
cathay1996 發表於 2020-10-17 19:13

Mc 是張天賦,全民造星2亞軍。

風>水>光
新人嚟講算係咁,但唔好再話佢咩下一個陳奕迅,又話似林宥嘉咁
咁講其實好娘,點解一定要似前輩又 ...
JarvisCocker 發表於 2020-10-17 11:59

同意柳要做第一個柳應廷

陳奕迅好似係花姐用經理人角度期望柳奮鬥嘅目標
啫係唔算靚仔,跳舞唔係超叻,主要以歌曲意境同感情表達俘虜歌迷嘅心
不過唱功技巧等等當然未及Eason 啦(雖然難保有某d網友自己ff得太多)

然後林宥嘉我覺得純粹係某角度有d似,例如水形第一張宣傳相,同唱歌無咩關係

其實柳mv下面d cm亦都無乜人會提起呢2位前輩
在這畢生不滅 無極的狀態

呢首唔錯!

聽完真係覺得幾好!

將水刑同迴光嘅片段剪埋一齊加埋風靈好感動

真心想聽 關淑怡 唱
個編曲同 深夜港灣 一樣咁寒咁淒美

losyes 發表於 2020-10-19 23:53

睇正式mv好過

losyes 發表於 2020-10-19 23:53

唔好再Ff,小心愈捧愈反感,留空間給樂迷評論好過。

唔好再Ff,小心愈捧愈反感,留空間給樂迷評論好過。
hkwilliamsiu 發表於 2020-10-20 16:58

係咪quote 錯左?

呢三首物語算係2020年最出色嘅十特快破產申請首廣東歌之三,希望一月一號可以聽到佢上台唱。

花姐講得無錯,佢絕對有資 ...
joeyfanshk 發表於 2020-10-14 23:56

陳奕迅接班人又未到,不過就堅好聽

好期待MV, 唔知幾時出

好期待今日1pm JOOX LIVE, 7pm KKBOX LIVE

應該係風靈首live, 唔知會唔會唱哂3部曲呢

https://www.facebook.com/KKBOXHK/videos/363793128400161

迴光LIVE有D炒
水刑有返水準,風靈唱得好聽

迴光LIVE有D炒
水刑有返水準,風靈唱得好聽
kakako 發表於 2020-10-22 23:41

原來風靈本身係第二首歌

其實水唱得最好,風反而顯得好吃力。同意佢係鏡裡面係突出既一位,但講真音色又唔係好特別,技巧方面高低音 ...
Gary 發表於 2020-10-17 17:45

其實唱歌要喺MIRROR入面做最突出真係唔難...好似當年九餅嘅KARY咁

唱左重陽 (私心推薦, 有驚喜)、
水刑 (之前d versions好聽d)、
迴光 (3首物語呢首唱得最好, 應該係經過上次炒左之後要一雪前恥)、
風靈 (Patrick單靠keyboard都做得出好唔同嘅感覺)

暫時3首我最鍾意呢隻

咩係風靈
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

雖然佢唔算靚仔,但係搞到咁嘅樣

咩係風靈
b01091018 發表於 2020-11-1 00:07

」象徵死後帶領魂的使者,每每「風鈴」響起,就代表轉生的出現。

雖然佢唔算靚仔,但係搞到咁嘅樣
lmml4 發表於 2020-11-5 00:17

畫左唇膏之後最靚仔

希望下一首係輕快歌,叫零食物語

希望下一首係輕快歌,叫零食物語
KITSTON 發表於 2020-11-5 23:43

下一首不如叫牧場物語,順便做埋遊戲代言人

「風」象徵死後帶領靈魂的使者,每每「風鈴」響起,就代表轉生的出現。 ...
losyes 發表於 2020-11-5 13:40

典解水刑唔 attach 解釋
week13

當日五盞紅燈 今日叱咤新力軍
Love Hong kong

典解水刑唔 attach 解釋
b01091018 發表於 2020-11-6 13:56

一次過講哂3首:

(特別鳴謝私家音樂)

一次過講哂3首:

(特別鳴謝私家音樂)
losyes 發表於 2020-11-7 10:20

已mark
week13

好好聽

又推下先,希望風靈有機會播返生

又推下先,希望風靈有機會播返生
gocrazy 發表於 2020-11-14 13:39

冇機會啦,擺明今次3個都係一周命
阿柳迴光已經用哂quota
我係想rthk上姐

冇機會啦,擺明今次3個都係一周命
阿柳迴光已經用哂quota
我係想rthk上姐 ...
michael344 發表於 2020-11-14 20:21

不過有啲安慰嘅係,就算今次風靈被壓,應該都唔影響柳柳攞到新人金,除非花姐又搞換獎

不過有啲安慰嘅係,就算今次風靈被壓,應該都唔影響柳柳攞到新人金,除非花姐又搞換獎 ...
gocrazy 發表於 2020-11-14 20:46

Jer 其實 >99%既
我諗花老母都唔想ak出醜

雖然旋律無迴光咁上口 但如果唔係第三plug 成績應該會好好多

今年三部曲都好高汁
支持佢拎男新人金

今年三部曲都好高汁
支持佢拎男新人金
Jason0223 發表於 2020-11-15 10:16

集氣攞新人金
今年三首都咁高質,成績又好,柳柳自己都話壓力好大,希望明年嘅歌大家都會繼續鍾意啦

聽完chill club嘅live更加鍾意呢首歌

究竟幾時先會有MV

係咪唔會有mv
鏡近月出6首歌,得1首有真mv

係咪唔會有mv
鏡近月出6首歌,得1首有真mv
iwnlyg 發表於 2020-11-17 09:59

無MV架啦
年頭洗突晒,今年又冇晒商演搵真銀,年尾咪冇晒筆直囉
得姜B一個keep住接廣告,咪有資源拍MV,仲要諗到上年佢有2首solo都冇MV,冇人會敢challenge
角落生物無MV我可接受,普通抒情歌有冇MV都得
但係風靈物語作為高質三部曲最後一首,有MV會更完滿
不過佢地同日出歌,就唔會一個有MV其餘冇MV架啦

...

無MV架啦年頭洗突晒,今年又冇晒商演搵真銀,年尾咪冇晒筆直囉
得姜B一個keep住接廣告,咪有資源拍MV,仲要諗 ...
lalaland 發表於 2020-11-17 10:50 

我都覺得好可惜,柳柳物語三部曲,如果有齊三個MV會完整好多
角落生物都想有MV,想睇AL拍返個有女主角嘅
三子solo筆直洗突其實都同花老母突然加推契兄弟合唱版,仲拍埋MV有關系…

估唔到CHILL CLUB都會搞咁多effects

風靈live真係好高難度

估唔到CHILL CLUB都會搞咁多effects

風靈live真係好高難度
losyes 發表於 2020-11-18 13:16

落多d effects多d野睇
咪名正言順慳返個MV
不過真係睇到暈