返回列表 發帖
咪當還翻囉!
一二三三二一同搖滾老母呢啲爛歌都可以五分多過一分
呢首其實好過佢早一兩年啲歌 ...
bagfgfcde 發表於 2020-10-20 23:04

甘其實千華有排還喔
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

只可以話依家既人有幾憎佢
之前就有幾咁鍾意佢
victor1991415 發表於 2020-10-20 22:32

有三成八投五分,CM已經算好厚道,仲有唔少會員護航

利申,未聽首歌、未評分

楊千嬅好慘。。以前派歌邊會有咁多1分,如今連kkbox 新歌榜都只是僅僅入頭二十位置。 ...
xteve 發表於 2020-10-20 22:27

咪當還翻囉!
一二三三二一同搖滾老母呢啲爛歌都可以五分多過一分
呢首其實好過佢早一兩年啲歌

之前就有幾咁鍾意佢
victor1991415 發表於 2020-10-20 22:32

SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

楊千嬅好慘。。以前派歌邊會有咁多1分,如今連kkbox 新歌榜都只是僅僅入頭二十位置。 ...

條路自己揀
仆街唔好喊
香港人,只聽廣東歌

之前就有幾咁鍾意佢

楊千嬅好慘。。以前派歌邊會有咁多1分,如今連kkbox 新歌榜都只是僅僅入頭二十位置。

笑左出黎 作為一篇樂評寫到咁都仲有人吹捧
leung1020 發表於 2020-10-18 13:53

其實你都幾好笑
我幾時有話覺得佢作為一篇樂評係好?
又幾時有吹捧佢?
我話自己想follow佢咋喎
我就係想聽人鬧人瑞
你唔抵得咩?
香港人,只聽廣東歌

唱得麻麻 聽到有少少辛苦

從前的千嬅,5 分
今時今日的千嬋,1分
#如果可磊落做人你會更吸引

曲詞4分,唱功-3分

我覺得最岩佢唱既快歌係照相本子個種
不過依家佢都冇可能去返個把聲
呢d 要rock 要power 既歌不嬲都唔岩佢  ...
victor1991415 發表於 2020-10-19 12:05

我覺得vocal都係佢一貫水準啦,不過呢首啲音樂推得大聲咗少少遮咗佢把聲,佢聲底唔夠厚咁樣顯得好似好弱,可能要好似熱血青年咁將佢把聲放返前啲大家先容易接受。
其實我覺得佢試新嘢都係好事,因為就算做抒情慢歌都唔會hit得過當年嗰啲

副歌真係麻麻地,不如唱番詭異、吵我呢類歌。

我覺得最岩佢唱既快歌係照相本子個種
不過依家佢都冇可能去返個把聲
呢d 要rock 要power 既歌不嬲都唔岩佢 根本係vocal 問題 曲同詞其實係ok

每日都去spotify單曲循環⋯5分

其實都欣賞佢作為樂壇人瑞都仲會試新嘢轉下歌路
但唱功就如二十年前嘅佢一樣咁初心
大量auto tune都遮蓋唔到唱功零technique嘅事實
浪費咗首歌 希望係supper自己唱返

#如果可磊落做人你會更吸引

真心係好難頂下。本身都無聽開 美嬋,只係識佢d 舊歌。
一開始Verse 把聲非常作狀,而且mixing 吾balanced 去到副歌 完全俾音樂搶晒聲,妹仔大過主人婆。聽完Chorus, 我熄都熄吾切。
衣不稱身,但聽聽下稔起 美容 首 一種永遠。 但都比呢首好,甚至MLLM 首 天容空之門,都比較好d ~

聽左兩秒頂唔順 1fun

MV 有啲似玩緊跑 online
希望下首派台翻唱鄧麗欣首 Fantasy Tale
bagfgfcde 發表於 2020-10-19 00:21

唔係呀嘛 之前已經毀過《派對動物》  BTW 呢首佢啲轉音真係好難頂 真心俾0分

MV 有啲似玩緊跑 online
希望下首派台翻唱鄧麗欣首 Fantasy Tale

其實佢啲歌已經好多年係咁
Fans以外嘅人完全冇共鳴
適逢今年連佢啲fans都開始動搖
DM多仔多到覆唔哂

呢種曲風同主題諗起五月天隻<乾杯>
覺得o岩熱血band仔唱多d

首歌係講到明唔會再理你地點睇佢
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

千千=千分
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

1:11 你在外 阻擋那愛 我困在內 急急接載

歌曲有抄襲之嫌。歌名都要刻意湊足9個字,要標榜去年的9字歌嗎???不自量力

「本報收到消息指千嬅灌錄新歌《飲酒思源》時,因哮喘病發影響水準,惟當時要趕製新歌派台,而監製陳輝陽亦收貨,千嬅以為歌曲OK,加上早前已飛往非洲探訪,故不清楚新歌派台反應,直至返港後細聽後才發現自己不在狀態,要求高的她為保聲譽,主動向唱片公司要求回收次貨兼重錄歌曲再派台。」

不如黎多獲啦,就算唔係唱得差,mixing都出現問題掛...

曲好過搖滾之母好多
但唱得唔夠氣
音樂聲大過人聲

曲同編都ok, 但唔岩佢唱, 聽得辛苦

從前有四分 現令只有兩分

曾經 發生過感情
發生過不能推翻的許多事情
呼天不應 還是有一秒溫馨
為我去指證 發生過感情
發生過不能假裝的一些反應
無法經營 難道你敢說只因 已亂性
曾經 發生過感情
發生過不能推翻的許多事情
叫天不應 留住記憶裏風景
為我去指證 發生過感情
發生過不能假裝的一些反應
無法經營 原來你在不確定時候 已盡慶
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

正喎
請問有無IG / page?
想 follow
BillyTam 發表於 2020-10-18 12:48

抱歉,冇。

冇問題,我認錯,48改46。 然後其他評價一樣。

一早寫好,過咗兩年冇哂閱歷,尤其是上年,那就真係炒冷飯。仲要搵個唔係熟悉佢好耐嘅人寫首同一二三三二一既類似歌曲
那個上年佢或最近佢經歷左什麼? 係咪十分正面的當冇事發生過?

同123321份詞有咩分別

Er.... 「前fans」其實你唔鍾意冇問題,不過資料都要準確唔好自己作
佢好似46唔係48
訪問講隻歌Sunny啲 ...
Serendipity 發表於 2020-10-18 14:11

就是…首歌18年已經寫好,歌詞今年執執,咩叫靠害?
唯恐天下不亂,人人有工開,唔通你想人人住劏房?

唱腔配合到首歌既編曲/曲風 我覺得千千駕馭得幾好
5分!
JasOh103 發表於 2020-10-18 09:28

我都覺佢唱得ok,好多人都冇細心聽又話唔夠氣?其實隻歌根本唔難唱,旋律起伏不大又有唞氣位,只係音樂聲大就變咗索氣?

楊千嬅 - 現在就是最後的意願

評分: 0/10       快踏進五十仲扮活潑

楊千嬅而家已經48歲。還以為兩年前的 ...
tonycheung1986 發表於 2020-10-18 08:22

Er.... 「前fans」其實你唔鍾意冇問題,不過資料都要準確唔好自己作
佢好似46唔係48
訪問講隻歌Sunny啲詞一早已寫咗,唔係因為呢一兩年嘅事先寫,冇話咩嘢靠害

正喎
想 follow
BillyTam 發表於 2020-10-18 12:48

笑左出黎 作為一篇樂評寫到咁都仲有人吹捧

楊千嬅而家已經48歲。還以為兩年前的 ...
tonycheung1986 發表於 2020-10-18 08:22

正喎
想 follow
香港人,只聽廣東歌

4fun for曲詞編監,中意呢類曲風。唱就麻麻啦,留翻比Supper或者鐵樹蘭唱幾好,
我估錯這個世界得到教訓

喜歡千嬅舊歌, 這首真是聽一次就夠, 聲線變了, 唱得好勉強

詞出事
又係人生倒數 時光瑞道

唱腔配合到首歌既編曲/曲風 我覺得千千駕馭得幾好
5分!
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

以歌論歌, 真係唱得好難聽....

5分

評分人數

編曲諗起琢磨
寧願比條再出殯唱⋯

楊千嬅而家已經46歲。還以為兩年前的一二三三二一係佢既告別之作。那麼,作為佢既長期fans的我想同佢講:你肯見好就收未?

一二三三二一寫自己生涯踏入最後倒數階段,教人要好好珍惜眼前事物。對,千嬅由鄰家少女,再做烈女,然後成家立室,仲成功係歌影事業獲大獎。林夕當佢係阿女,幫佢度身訂做左好多歌曲,仲要係呢d歌曲係反映千嬅的個性。所以,作為fans的我,從來覺得沒有任何一個女歌手能成功翻唱到佢既歌曲(趙學而翻唱過飛女同少女,真心聽唔落耳)點解? 千嬅向來歌人合一。佢就算唱一二三三二一,都好像係一個syllabus,係好有時序講緊佢而家既人生經歷。
就係因為咁,我會好明白點解Wyman曾經嬲左千嬅成10年,要靠最好的債黎完場。而家我都會好感受到點解當年Wyman會咁嬲。

佢原來係「賣」真性情。

一開始聽呢首歌,我以為係「熱血青年」黎嫁? 我估唔到48歲,就快開始踏入老人階段,仲可以有甘活潑既輕快歌,係咪好好笑? 那又真係好岩播,佢真係以為而家時下新歌手唔唱輕快歌,要靠佢黎扛起個樂壇? 好心佢今年聽下JC首天生二品,自己同公司的淑蔓啦!

好,自己已經唔係擅長唱快歌,人老氣唔夠,仲出黎獻醜,D背景音樂就黎蓋過佢把聲,然後越唱越唔夠氣,仲要扮哂有感情係度拖慢個音: 扭轉,幼稚,挑選。再上高一個key時果句現在就是最後的志願,個的字,好尖好un 耳。
既然唔夠料(向來都唔夠料)唱咁重beat的快歌,配合埋個年紀,真係仲以為黎緊西九龍中心係咪要掛佢幅卡通banner ,然後寫「老而彌堅」?

好啦,係時候講下歌詞。大家都要明白,千嬅既歌,最緊要係歌詞。今次冇佢老豆或損友,就搵佢同佢一樣隱退左近兩年既Sunny。其實呢,人地唔係識左你好耐,你真係俾個陷阱俾人去踩,好賤格。

近少少,Sunny幫你2018年寫果首一二三三二一,呢首簡單係抄同一個主題出黎。不過,一二三係識左你好多年既契爺幫你去寫嫁。你係咪玩Sunny?

當天的你難過 k房點唱情歌
苦酒都喝得清光 痛得刻骨 醉得清楚

今天的你常駐 醫院中那輪椅
仔女親友於身邊 說一說笑 流淚不淺

咁既歌詞黎同我講配首輕快歌曲?

若果Sunny寫俾其他歌手,合格有餘
寫俾你,真係想講: 你係咪要拖埋佢一齊霉姐?

我對你已冇咩好講,好俾心機聽左一次之後,可以bye了。

Carl take瑞瑞vocal真係無一隻欣賞得落
2020年仲有d咁假嘅假音,去唱快歌

佢把聲同佢個樣一樣隨住年齡增長救唔返
完全聽得出四十歲中女去唱熱血歌真心不了

如果可磊落做人你會更吸引
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

首歌唔計係千嬅唱嘅話,曲詞都好好,但呢一年嘅千嬅令人摸唔透想點,我以為佢會派返《穿越》先,而家派呢首只會令人覺得佢係扮嘢。

(呢首應該同《一二三·三二一》同期收?)
最愛林家謙❤️