返回列表 發帖
曲詞4分,唱功-3分

從前的千嬅,5 分
今時今日的千嬋,1分
#如果可磊落做人你會更吸引

唱得麻麻 聽到有少少辛苦

笑左出黎 作為一篇樂評寫到咁都仲有人吹捧
leung1020 發表於 2020-10-18 13:53

其實你都幾好笑
我幾時有話覺得佢作為一篇樂評係好?
又幾時有吹捧佢?
我話自己想follow佢咋喎
我就係想聽人鬧人瑞
你唔抵得咩?
香港人,只聽廣東歌

楊千嬅好慘。。以前派歌邊會有咁多1分,如今連kkbox 新歌榜都只是僅僅入頭二十位置。

楊千嬅好慘。。以前派歌邊會有咁多1分,如今連kkbox 新歌榜都只是僅僅入頭二十位置。 ...
xteve 發表於 2020-10-20 22:27

只可以話依家既人有幾憎佢
之前就有幾咁鍾意佢

楊千嬅好慘。。以前派歌邊會有咁多1分,如今連kkbox 新歌榜都只是僅僅入頭二十位置。 ...

條路自己揀
仆街唔好喊
香港人,只聽廣東歌

之前就有幾咁鍾意佢
victor1991415 發表於 2020-10-20 22:32

SSN Chart (4 Dec)
1. One And All (1 Week No.1) - MIRROR
2. 燦 爛 一 次 - FIESTER
3. 東 京 人 壽 - 容 祖 兒

咪當還翻囉!
一二三三二一同搖滾老母呢啲爛歌都可以五分多過一分
呢首其實好過佢早一兩年啲歌

之前就有幾咁鍾意佢
victor1991415 發表於 2020-10-20 22:32

有三成八投五分,CM已經算好厚道,仲有唔少會員護航

利申,未聽首歌、未評分

咪當還翻囉!
一二三三二一同搖滾老母呢啲爛歌都可以五分多過一分
呢首其實好過佢早一兩年啲歌 ...
bagfgfcde 發表於 2020-10-20 23:04

甘其實千華有排還喔
當我望向這一扇門 背後還想等到什麼

現在咁多人反楊千嬅,用番她經常講的口頭禪“哇,好驚啊!”

新嘗試, 幾好
嫁給愛情 慢歌之後有首快, 都好

歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 15/10/2020

作曲:Sunny@Supper Moment
填詞:Sunny@Supper Momen ...
CunninG 發表於 2020-10-17 23:32

琪實我覺得Sunny寫得唔錯
不過vocal做得可以好D/ 放D

給了5分~
梁詠琪《Preludio》榮登IFPI唱片銷量榜冠軍 • 全新Moving 加強版(CD+DVD)現已上市
2018梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

應該甘講,佢唱歌一向難聽,聲底吾多ok,但因為以前形像ok,  所以點吾好聽,d 人都會俾5分。
但依家形像變左,好多人吾鐘意,所以就反映返佢唱歌吾掂ge 事實,俾反佢唱歌應得ge 分數,當然吾排除有d 人係反佢所以先俾1分。
以形象挽救唱歌差ge 表表者 仲有美Fi

其實你都幾好笑
我幾時有話覺得佢作為一篇樂評係好?
又幾時有吹捧佢?
我話自己想follow佢咋喎
我就係想 ...
BillyTam 發表於 2020-10-20 21:24

即管繼續搞樂壇納粹,夠黃既就值得拎乜乜乜乜獎,中立既藍既就係批鬥到佢死為止,你班仆街所謂樂迷先係樂壇身亡既主因

即管繼續搞樂壇納粹,夠黃既就值得拎乜乜乜乜獎,中立既藍既就係批鬥到佢死為止,你班仆街所謂樂迷先係樂 ...
leung1020 發表於 2020-10-21 11:36

你就真係納粹啦
我鍾意睇咩都要你管?
依家邊個仆街大家有眼睇嘅
如果唔係仆街又點會咁多人討厭?
香港人,只聽廣東歌

你就真係納粹啦
我鍾意睇咩都要你管?
依家邊個仆街大家有眼睇嘅
如果唔係仆街又點會咁多人討厭? ...
BillyTam 發表於 2020-10-21 11:48

你都幾好笑
你自己quote佢篇所謂樂評話「正喎 想follow」
轉個頭話返人轉頭 自己根本唔係鍾意篇樂評 純粹想睇人仆街
咁樣唔叫齋批鬥?
呢度係音樂討論區,咪拖低呢度討論質素

不過你個名都臭晒,可能係我真心左面對引戰狗

你都幾好笑
你自己quote佢篇所謂樂評話「正喎 想follow」
轉個頭話返人轉頭 自己根本唔係鍾意篇樂評 純粹 ...
leung1020 發表於 2020-10-21 12:20

係人都睇得出邊個引戰
我話想follow其他人你嚟鬧
而且我就無話人仆街(係你鬧我啫)
如果你覺得我鬧佢
係你自己覺得佢應該仆街啫
真係咩偶像有咩fans
香港人,只聽廣東歌

真心覺得好唔適合佢...

好大噚Sunny味

應該甘講,佢唱歌一向難聽,聲底吾多ok,但因為以前形像ok,  所以點吾好聽,d 人都會俾5分。
但依家形像變 ...
hkbaby 發表於 2020-10-21 11:15

講得真係好好
香港人,只聽廣東歌

5分1分比例都幾勁下⋯⋯

係人都睇得出邊個引戰
我話想follow其他人你嚟鬧
而且我就無話人仆街(係你鬧我啫)
如果你覺得我鬧佢
係 ...
BillyTam 發表於 2020-10-21 13:42

我偶像係邊個你又知?
真心on9

我偶像係邊個你又知?
真心on9
leung1020 發表於 2020-10-21 15:53

你又對號入座啦
你自己知道自己偶像好衰咩?

其實
1)條路自己揀 仆街唔好喊
2)咩偶像有咩fans
兩句都係好中性嘅
有人睇到某歌手覺得佢仆街
自然對號入座㗎啦
覺得自己偶像好衰
咪覺得人哋踩緊自己囉
香港人,只聽廣東歌

你又對號入座啦
你自己知道自己偶像好衰咩?

其實
1)條路自己揀 仆街唔好喊
2)咩偶像有咩fans
兩句都 ...
BillyTam 發表於 2020-10-21 16:44

Quote我既reply都可以話我對號入座
你呢類回覆都幾百搭
有啲咩又唔駛正面回應 又可以轉移話題
夠膽講又唔夠膽認

Btw, 我既偶像今年淨係出左一首碧玉
同埋一向同呢啲紛爭大纜都扯唔埋

你呢啲引戰狗一日唔ban一日都唔會有理性討論

講得真係好好
BillyTam 發表於 2020-10-21 14:55

認同,以前都鍾意佢D歌,但佢尼幾年既形象真系...

Quote我既reply都可以話我對號入座
你呢類回覆都幾百搭
有啲咩又唔駛正面回應 又可以轉移話題
夠膽講又 ...
leung1020 發表於 2020-10-21 17:36

哈哈哈
引戰狗就只有一種特質:
不斷以「仆街」、「引戰狗」丶「on9」等說話話人
又引人離開討論話題

我已經講咗大家都睇到問題係邊個到
唔需要爭論啦
咁你為乜要死纏爛打?
為咗引戰?
香港人,只聽廣東歌

認同,以前都鍾意佢D歌,但佢尼幾年既形象真系...
qwerasd123 發表於 2020-10-21 18:27

我以前無特別鍾意/唔鍾意佢
只覺得佢形象幾開心、林夕啲詞又正
都會聽下
但係今時今日真係「不了」
香港人,只聽廣東歌

哈哈哈
引戰狗就只有一種特質:
不斷以「仆街」、「引戰狗」丶「on9」等說話話人
又引人離開討論話題

我 ...
BillyTam 發表於 2020-10-21 18:40

自有公論,係咁

blue trash catched
我在乎~~~~我在乎~~~~~

blue trash catched
henhenhen 發表於 2020-10-21 19:16

香港人,只聽廣東歌

唔講政治
隻歌真係好唔啱佢
依家佢都唱唔返熱血青年嗰種Feel

其實都欣賞佢作為樂壇人瑞都仲會試新嘢轉下歌路
但唱功就如二十年前嘅佢一樣咁初心
大量auto tune都遮蓋唔 ...
JarvisCocker 發表於 2020-10-19 07:10

CD版都咁災難Live版更驚嚇

其實呢首歌好聽
但想聽SUNNY唱

我以前無特別鍾意/唔鍾意佢
只覺得佢形象幾開心、林夕啲詞又正
都會聽下
但係今時今日真係「不了」 ...
BillyTam 發表於 2020-10-21 18:43

唔知林夕以後以後仲會唔會寫歌俾楊千嬅。最近的歌除左123321之外,如WW, 搖滾之母,嫁給愛情,現在就是最後的意願都冇林夕了。如果怕得罪大陸,可以考慮找何方填詞。。

唔知林夕以後以後仲會唔會寫歌俾楊千嬅。最近的歌除左123321之外,如WW, 搖滾之母,嫁給愛情,現在就是最 ...
xteve 發表於 2020-10-22 08:31

我諗人瑞應該唔會啦(雙方都未必想)
其他歌手都應該會減少
何方個名揚咗
話唔定佢而家用緊另一個名寫緊
香港人,只聽廣東歌

曲詞5分,唱-4分

咁多年fans 盲撐5fun。
講真 好期待佢live會唱成點。

ls有人話佢呢兩年嘅歌 除左fans無人追捧,嫁給愛情串流平台成績說明一切啦。
唔係做碟 唔係做劇歌,想唱咩就唱咩,幾適合佢而家個心態。

呢個時勢,佢仲敢出來plug歌開show,呢個先係對應翻佢 「心口有個勇字」。
獲得群體免疫了

好高質,好洗腦,5 fun
乾一罐冰汽水

123321都爛歌, 想知你哋平時聽開咩歌咁高質

隻歌越聽越上腦
「現在就是最後的意願」個句好搶耳
仲有「仔女都有同學」個句都好入腦
SSN Chart (4 Dec)
1. One And All (1 Week No.1) - MIRROR
2. 燦 爛 一 次 - FIESTER
3. 東 京 人 壽 - 容 祖 兒

唉 唔知點解佢D歌越聽越唔入耳 明明以前好鐘意佢D歌

咁多人評分既,仲多過eason。
佢唔適合唱呢類歌,唱唔起個情緒出嚟。

我覺得佢最正既快歌又有rock底既,係熱血青年,到而家我都會聽

我覺得首歌好正!勁熱血!啲詞好得!
投1分嗰啲其實無論覺得首歌好聽唔好聽都係1分架啦,佢地唔係聽歌,係睇人投分,然後再話你知佢地係幾咁民主…
將政見同歌手歌曲掛勾,唔知做咩事…聽首歌又依樣嗰樣,依啲怨恨真係留返俾佢地,反正嬲同唔開心都係佢地…唔知為乜

發現有 最後 兩個字嘅歌都係年底出

現在就是最後的意願
最後一間唱片舖
最後一個收費亭
最後的搖滾
最後的信仰
開始到最後
最後的歌
dixitque Deus fiat lux et facta est lux

楊千嬅 - 現在就是最後的意願

評分: 0/10       快踏進五十仲扮活潑

楊千嬅而家已經46歲。還以為兩年前的 ...
tonycheung1986 發表於 2020-10-18 08:22

作為千嬅多年FANS好同意你大部分你寫既
睇完你篇文去聽返一二三,三二一真係好唏噓

講返首歌
曲1分詞1分
唱就算吧喇

發現有 最後 兩個字嘅歌都係年底出

現在就是最後的意願
最後一間唱片舖
最後一個收費亭
最後的搖滾
最後的 ...
hehehaha 發表於 2020-10-26 01:01

最後的信仰唔係年中?
秉承cm精神 推廣好音樂

最後的信仰唔係年中?
kenneth 發表於 2020-10-26 12:25

好似係9月定10月派?
dixitque Deus fiat lux et facta est lux