返回列表 發帖

為食熊貓 - 李克勤

單選投票, 共有 79 人參與投票
31.65% (25)
2.53% (2)
0.00% (0)
3.80% (3)
62.03% (49)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 16/10/2020

作詞:陳耀森/KW朱敏希    作曲:徐沛昕
編曲:蘇道哲
監製:馮翰銘

送達晚餐總靠外人
我習慣 睡床苦等
看盡最新影片解睏
門鐘響起 頹廢起身開燈

咬著漢堡想約女神
怕被永久單身
上載動態 標籤 #一人
又再等回覆自困

幾多餐 客廳得我食而無味幻想你
幾多天 桌面的你有如離岸十英里
螢幕裡注視你 分隔又兩星期
限制距離 遠距離 不見限期

幾多則 語音短訊你全無視或清理
幾多張 有關於你螢幕截圖極隱秘
情人近況 提及你 體貼入微
無位置讓我接觸你 三餐對著空氣

既定晚餐仿似病人
我就算偶然更新
缺乏你都差點吸引
甜筒苦啃 嚐夠反差質感

大門外有各種厄困
我沒有天分
王子般捍衛你 做你的超人
在你的時空合襯

螢幕裡注視你 分隔又兩星期
限制距離 遠距離 不見限期

幾多則 語音短訊你全無視或清理
幾多張 有關於你螢幕截圖極隱秘
情人近況 提及你 體貼入微
無法略過懶得理

螢幕裡貼近你 不要被你疏離
限制距離 遠距離 抱緊處理

好想 你批准我隔離陪伴或跟尾
好想 至少一晚成為情侶在一起
四面牆內我 無運氣 向來自理
留了座獨對空氣 通宵線上等你

如果廢老肯放下身段出首歌叫 送禮勤
可能會有興趣聽啲
好似之前關家姐咁
佢啲主打歌啲咩如珠如寶格林童話真 ...
hehehaha 發表於 2020-10-31 21:23

其實30克都有幾首 OK
呢首真係完全唔適合佢唱

2020年10月16日,發行《為食熊貓》單曲。於同日發佈《為食熊貓》的MV。亦公佈為李克勤2020年廣東專輯第二首主打歌。《為食熊貓》找來新晉填詞人陳耀森及KW朱敏希填詞, 並由合作無間的馮翰銘監製,被網民大讚十分貼地。
from wiki
請問邊度黎嘅網民
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

可能會有興趣聽啲
好似之前關家姐咁
佢啲主打歌啲咩如珠如寶格林童話真 ...
hehehaha 發表於 2020-10-31 21:23

恭喜你
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

個音樂底我可以原隻全首《隔離》唱入去!
xteve 發表於 2020-10-23 16:16

森林可唔可以全首唱入去

可能會有興趣聽啲
好似之前關家姐咁
佢啲主打歌啲咩如珠如寶格林童話真係好悶
其實咪又係改個題材再包裝嘅K歌
返而佢上隻廣東碟啲side track仲有趣

really?

有d位真係幾諗起隔離
John 發表於 23/10/2020 18:06
D 連音D PHRASING

就歌而論歌系協辦離婚好聽既

有d位真係幾諗起隔離
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

唔識欣賞.....
光線引我再次回眸 岸邊伸出這一對手

見到李克勤個名已經俾咗1分

見到個歌名為食熊貓都唔開謂

以歌論歌,克勤唱恰到好處,祗是大家總要代入角色,以後中年歌手都要避免唱單戀味道的歌曲 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-10-20 16:40

中年人有中年人嘅單戀
但係一個「咬著漢堡想約女神」、「幻想你」嘅中年男人
點睇都係痴漢阿伯啦
香港人,只聽廣東歌

當係唱人地故事又點?
森炎 發表於 2020-10-20 16:18

歌詞寫明「餐廳得我食而無味幻想你」
點當人哋故事啊?
真係睇多次歌詞都打冷震
香港人,只聽廣東歌

以歌論歌,克勤唱恰到好處,祗是大家總要代入角色,以後中年歌手都要避免唱單戀味道的歌曲 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-10-20 16:40

以歌論歌,呢首歌都幾有李克勸的味道
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

首歌其實真係唔差

當係唱人地故事又點?
森炎 發表於 2020-10-20 16:18

今次是MV 影響了歌曲,如果Mv 男主角是克勤,女主角是祖祖,可能5分會大幅增加

以歌論歌,克勤唱恰到好處,祗是大家總要代入角色,以後中年歌手都要避免唱單戀味道的歌曲

同意
啲歌詞好尷尬
臨老入花叢feel
BillyTam 發表於 2020-10-18 12:23

當係唱人地故事又點?

佢唱到首歌好普通,唔好聽

睇名,我以為係Ian/AK既歌

其實唔難聽

好好聽!同意題材可能同佢比較脫節,但首歌係好聽嘅!
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

普通K歌 mamaday
love wins!

原始心態頭幾天都和送禮一樣, 都是一分多
hkwilliamsiu 發表於 2020-10-19 09:32

呢首應該幾難反cup到啦

坤哥原始心態5多過1啦呢啲咪叫轉型成功囉
呢首 唔差既 但都係果種唱法 好悶啫 ...
kevin2011 發表於 2020-10-19 01:12

原始心態頭幾天都和送禮一樣, 都是一分多

坤gor 在 cm 都是一樣, 祗看歌手名就一分, 但祗要好歌, 亦會有知心人.
李克勤唱為食熊貓祗計唱就真的好 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-10-18 12:01

坤哥原始心態5多過1啦呢啲咪叫轉型成功囉
呢首 唔差既 但都係果種唱法 好悶啫

係咪唔老土唔做 ??
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

直接叫英文歌名Hunger for Love咪算
個中文歌名唔知想點
同埋聽到送禮唱 想約女神 , 打左冷震 ...
PEACH 發表於 2020-10-18 08:07

想約女神 嗰度真心頂唔順熄咗無論把聲/唱腔定個人既形象都係叔叔,carry唔到份詞
森仔玩佢?

呢首歌都係岩後生仔唱多D

佢會唔會同一姐詠合唱?

曾經佢都幾多合唱歌,eg.世界真細小,刻不容緩,. 一拍兩散 X 罪人 ...
on07111 發表於 2020-10-18 14:58

可能見一姐詠隔離咁hit
送禮自己都整返首

好似當年洪卓立 獨活 vs Kary 告白

頂呢個死廢老唔順,唔洗聽。1分

格林童話又話唔係FANS
呢首又話唔係FANS

此地無銀兩次加埋有六百兩~
kwanie 發表於 2020-10-18 16:07

我知你講緊我,我只係純粹以歌論歌既角度評論首歌,
同埋純粹講下睇唔慣呢到d人為插而插既風氣,

如果你覺得我替某個歌手講d說話就覺得我係佢fans,
ok!隨便你點諗,
我無乜興趣去改變你諗法!

feat鄭嘉穎 指日可待
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

好同意!隻歌其實唔錯,不過我覺得格林童話搶耳啲,呢隻好side track feel
但最大問題係啲歌詞真係 ...
Serendipity 發表於 2020-10-18 16:20

我掉翻轉,呢首好d,格林好快悶!不過都好同意樓上講佢呢個年紀同地位應該唱反d人生哲理既歌既!

個中文歌名唔知想點

好同意!隻歌其實唔錯,不過我覺得格林童話搶耳啲,呢隻好side track feel
但最大問題係啲歌詞真係唔夾克勤,佢唱係完全代入唔到
個MV都係,低成本製作都算,做乜無啦啦要克勤做情敵角色,個女主角同個毒男真係起碼細佢廿年⋯⋯

格林童話又話唔係FANS
呢首又話唔係FANS

此地無銀兩次加埋有六百兩~

陳耀森/KW朱敏希  我覺得呢兩個填詞人係專填新生代生活寫照歌詞
上次隔離已是這個

我唔明白李克勤既是年齡同心態上已脫節
仲學當年甘唱C3PO兵歌做咩。
咪唱下人生觀,講生命既歌仲好啦

其實呢首歌比家謙同Jace 首隔離同埋合唱版做個呼應會幾有gimmick
欣賞宋禮嘅 不過佢呢個年紀真係唔適合再做呢啲歌

佢會唔會同一姐詠合唱?

曾經佢都幾多合唱歌,eg.世界真細小,刻不容緩,. 一拍兩散 X 罪人
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

欣賞送禮想貼地啲, 可惜佢浪費曬首歌

D歌詞關佢咩事?係咪搵錯人唱
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

Um...其實佢應該唱返適合佢年齡唱既歌曲…

誰知我  上傳十個限時動態定時直播

個中文歌名唔知想點

同意
啲歌詞好尷尬
臨老入花叢feel
香港人,只聽廣東歌

首歌其實都唔差

首先,我唔係佢fans,
我係純粹以歌論歌黎評論,
首歌唔差既!幾入耳下!
不過唔明首歌歌名同歌詞有乜關係! ...
RichieLau22 發表於 2020-10-18 09:48

坤gor 在 cm 都是一樣, 祗看歌手名就一分, 但祗要好歌, 亦會有知心人.
李克勤唱為食熊貓祗計唱就真的好聽, 歌名都okay, 祗是對克勤來講好似無難度,稍為普通了一點, 印象不夠深刻.

首先,我唔係佢fans,
我係純粹以歌論歌黎評論,
首歌唔差既!幾入耳下!
不過唔明首歌歌名同歌詞有乜關係!

但呢到d人好奇怪既係,
如果係純粹首歌聽左之後唔係你心水既,
又或者首歌唔好聽既!唔係佢適合唱既類型既!
咁既評論我覺得可以理解!

但如果聽都未聽就因為"李克勤"呢三隻字就話唔好聽,又好似樓上有人講"淨係李克勤三隻字已經值得去畀一分"呢d評論,
老實講,真係有點為插而插!

可能你覺得我認真你就輸了,
但呢種風氣,好奇怪