返回列表 發帖

ViuTV邁向5周年 2021年首辦樂壇頒獎典禮

ViuTV邁向5周年,昨晚播出半小時的《ViuTV 2021》節目巡禮,有別於以往舉行的大型發佈會。ViuTV在節目中公佈即將有新劇集、全新節目推出,務求做到是香港人的電視台,給觀眾一個選擇。男子組合MIRROR成員姜濤和陳卓賢繼續備受力捧,兩人分別有兩套劇集孭飛,瞬間成為當家小生。

在原創劇方面,有本月26日播出、由鄭中基及張可頤主演的《暖男爸爸》;鄧麗欣、陳卓賢等主演的《男排女將》,《男》劇將對撼下月推出的無綫台慶劇《使徒行者3》;姜濤、周秀娜、吳綺莉、黃德斌等主演的《太平紋身店》;陳卓賢、盧慧敏主演的《無限斜棟有限公司》;姜濤在台灣與蔡凡熙拍攝的劇集《超感應學園》;今年掀起不少熱話的劇集《二月廿九》,將原班人馬拍攝PART 2《940920》。

在藝綜、真人騷方面,當然有MIRROR fans必捧的《MIRROR GO》;肥仔、DEE、193和保錡的《ERROR自救TV 2》;將有剛簽約、《全民造星II》冠軍吳啟洋(Phoebus)、落選者歐鎮灝(George)及葉振弘(Marco)主持的《大海男兒》,並於周一首播;曾參與《中佬唔易做》的古明華將夥拍貝依霖、Rose Ma、邱晴、陳婉婷等參與節目《家務戰場》;剛離婚的林曉峰則與練美娟參與節目《調查男女》;阮小儀和呂爵安則有節目《考有feel》;還有《全民造星III》、《造美人》、《賭命夫妻》、《最後一屆口罩小姐》、《點擺》、《膠戰》、《開運旅神團》、《學神出沒注意》、《執屋》。

至於音樂方面,除有《Chill Club》外,亦有一個與歌手訪談節目《歌手‧門》。ViuTV將於2021年首辦樂壇頒獎典禮,「Chill Club」推介榜的每週冠軍歌將競逐年度推介獎項,歌曲、歌手獎由全民投票產生,ViuTV強調機制透明,製作部副總裁金廣誠早於5月時曾經表示,舉辦樂壇頒獎禮是希望可讓歌手聚首一堂,揚言不會偏幫「親生仔」MIRROR和ERROR。

此外,體育方面,將免費播放《歐洲國家盃2020精華直播》,《英格蘭超級聯賽》及《西班牙甲組足球聯賽》亦有每月精選直播。

https://hk.appledaily.com/entertainment/20201018/2WPMIQXUW5HWJHVG2KPDSXAVNY/

個人意見: 想睇《ERROR自救TV 2》,《膠戰》; 希望Chill Club年度推介唔會變左Mirror頒獎禮
討論重點: 大家覺得點?

ViuTV 綜藝節目《膠戰》
主持 : Dee 何啟華 @ ERROR 
偶像戰士(像膠) Edan 呂爵安 @ MIRROR
孱仔戰士(軟膠) 岑珈其 
肚腩戰士(腩膠) 肥腸 徐浩昌 
男神戰士(神膠) Jeffrey 魏浚笙 
粗魯戰士(硬膠) 阿正 黃正宜 
索女戰士(索膠) Hillary 劉沛蘅 
在這畢生不滅 無極的狀態

人氣高 不等於協辦離婚
音樂質素好我絕對唔相信全部投票嘅人會係投歌唔係投人
Pure. 發表於 2020-10-18 15:43

唔好講個事實出尼啦

冠軍歌自己決定(非民意決定)已經唔大眾, 仲要懶公正, 自己決定完個list先叫人投票, 等睇最後個候選list應該會係大公司even quota, 加幾個細公司/獨立. 根本係2011年叱咤我最喜愛的歌曲翻版, 當年係全年播放率最高的20首上榜歌作為20大候選歌曲, 被何韻詩媽到七彩.
真係全民決定就應該個榜都係週週投票投出黎, 每週有已在榜上+挑戰歌可以被投票, 每首歌可以被投票13週(一季). 即係每首歌最長壽命係13週.

好似有冠先選得
sigmasigma 發表於 2020-10-19 21:21

邊首歌冠唔冠都係由VIU決定
喺呢個位已經篩走好多人

其實全民投票都唔代表Mirror會贏, 叱吒我最喜愛啲獎最後都冇佢地份 (當然你可以唔信商台, 始終佢地冇公開票數)

有D歌手嘅Fans都癲到狂買太空卡刷票

不過自己睇叱吒希望聽歌手唱live + 分享心聲多啲

攞咩獎對我黎講唔係最重要

希望ViuTV搞得好好睇睇, Tag 歌俾啲心思, 多啲感人場面, 唔好好似其他頒獎咁趕收工

支持

如果真係純投票, KT會所有歌都得獎, 唔會一首咁少.
GTN2 發表於 2020-10-19 18:55

好似有冠先選得
理性與任性之間 落淚又大笑之間
結局最後縱使終於輸給時間

Viutv唔係要創新,而係取代TVB
但我支持佢取代TVB

如果真係純投票, KT會所有歌都得獎, 唔會一首咁少.

其實以專業推介黎講 903係最岩香港人 以大眾化既pop同歌手主導 間唔中recognize下冷門歌手
成日講咩專業評審真係曲高和寡 搞出黎無人care真係浪費資源

要同903唔同 不如綜合串流+銷量+投票data黎頒 等d fans努力去投資畀歌手咪仲好

香港版金曲獎要搞得成,要睇[color=Red]幕後有幾人肯做
之問題係,幕後果堆黎黎去去都係果幾個
叫佢地評自己都{:4_102: ...
lmml4 發表於 2020-10-18 17:57

幕後揾唔到,可以揾莫后

平日Chill club榜, 都唔知有邊啲評審~~~
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

分獎典禮

好難做到公平, 齋計投票咁肯定鬥fans多
有「專業」評審好可能又變分豬肉

可能十首金曲:
Mirror x 2
姜 x 1
Ian x 1
AL x 1
AK x 1
Jer x 1
l00540 發表於 2020-10-18 13:23

confirm係10首?

垃圾頒獎禮,mirror and thor掃獎

男金:KT
男銀:Ian
男銅:AK

十大:
Mirror 兩首
Error一首
KT,Jer,Ian,柳兒,AK+Ian各一首
允謙B一首
一姐詠一首

女金:一姐妍
女銀:一姐華
女銅:一姐詠

組金:Mirror
組銅:Error
組銅:Dear Jane

公平過TVB好多!
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

今時今日有邊個頒獎典禮係100%有公信力
每個台都有自己PREFERENCE
就算參考金像獎/金曲獎都係睇唱片公司影 ...
JarvisCocker 發表於 2020-10-18 22:06

對啦,cm人真難服待,有1個完全公平的機制麼?grammy都被人叫scammy 拉!
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

MIRROR囊括男歌手大獎包括金、銀、銅
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

全民投票 即係MIRROR會拎晒D最受歡迎系列

今時今日有邊個頒獎典禮係100%有公信力
每個台都有自己PREFERENCE
就算參考金像獎/金曲獎都係睇唱片公司影響力
評審係業內人士咪又係要跟公司玩法 唔洗搵食咩
SO CALLED全民投票已經係算比較公平
一個手機號碼連身分證號碼只可以投一次票
就算FANS可以用太空卡都收集唔到咁多身分證號碼啦
最多咪用埋屋企人 唔會影響好大
同埋香港人學習下尊重投票精神 偶像更加要教育FANS

如果參考香港電影金像獎呢??
起碼有公信力DD
有冇得諗?
jaytang 發表於 2020-10-18 19:25

金像獎有公信力?
鬥朋友夠唔夠多, 同埋有冇公司票支持咋喎?

香港版金曲獎要搞得成,要睇幕後有幾人肯做
叫佢地評自己都{:4_102: ...
lmml4 發表於 2020-10-18 05:57 PM

如果參考香港電影金像獎呢??
起碼有公信力DD
有冇得諗?

太平公主

其實本宮真係好支持有投票, 真係可以反映人氣、受歡迎的程度。
但如果係所有獎都係「全投票」, 又未免太極 ...
jaytang 發表於 2020-10-18 15:34

香港版金曲獎要搞得成,要睇幕後有幾人肯做
叫佢地評自己都

投票又唔中意 其實投唔投都預Mirror有獎 viuTV搞喎
henhenhen 發表於 2020-10-18 13:40

又唔係咁講吖,當youtube觀看次數都可以刷嘅時候
刷投票呢啲對粉黎講都係濕濕碎
粉越勤力就越有勝數
雖則後面果句係事實

好多EDAN

會投大台big big fun的人係差不多架啦
on07111 發表於 2020-10-18 03:48 PM

用得LI個app的人, 都知咩質素
mytv super個APP down左都冇乜點用....
更何況係big big fun..
完全冇未download過
太平公主

人氣高 不等於 音樂質素好
我絕對唔相信全部投票嘅人會係投歌唔係投人
Pure. 發表於 2020-10-18 03:43 PM

係, 全投票只會變成鬥多fans
所有獎項都只會變成「我最喜愛歌手」的結果

如果最佳男歌手/組合 及 我最喜愛男歌手/組合都係投票,
你覺得觀眾真係會分得清LI兩個獎的分別??
從來投票都係我喜愛你, 就投你, 那理你歌曲質素如何或者個獎係乜

如果係咁的機制, mirror第一年或成大嬴家
(假設歌手獎都係分三甲: mirror或許會拎到4首十大、組金、男歌手獎霸1-2個、新人三甲霸2個、最組、最男、甚至最歌)
因為之前mirror叱吒失落左最組, 你覺得mirror fans唔狠過你?
仲有男歌手、十大都係有得投的話, 一定唔會放過機會all in 組合/solo歌曲

所以, 最後如果咁搞落去只會同其他頒禮的公信力無異.
而且影響街客對mirror的觀感
太平公主

睇得出d耳仔好「雪亮」
powerful 發表於 2020-10-18 15:36

會投大台big big fun的人係差不多架啦
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

Pure. 發表於 2020-10-18 15:43

唔一定啦。當年大家都好愛我家祖兒的充電器和另眼相看。如果唔係投票,金曲未必分到比呢兩首

支持投票,最少係一人一票,總好過由大台決定。

而且參考大台2013年投票結果,觀眾的耳朵係雪亮的!

2013 ...
on07111 發表於 2020-10-18 15:06

睇得出d耳仔好「雪亮」

其實本宮真係好支持有投票, 真係可以反映人氣、受歡迎的程度。
但如果係所有獎都係「全投票」, 又未免太極端。
始終有D獎, 係需要真正專業的評審, 先至有能力分析其質素。
例如: 評一首歌的質素都有幾個部分去評, 曲詞編監唱等等

叱吒係所謂公信力較好的唯一頒獎禮,
但始終係冇「專業的評審團隊去評價而得出結果」, 所以所謂「專業推介」的男女組三甲其實都幾主觀/唔客觀。
叱吒雖然最後有投票獎項, 但相信係為左補足番佢地的所謂「叱吒專業推介」而設立,
感覺上平衡番, 比觀眾感覺好DD

都係果句, 要評最佳男女歌手、組合, 都已經好需要一個專業的評審團先夠分量、資格去評

要真正做到公信力, 先決條件真係個頒獎禮係同各公司冇利益關係,
要真係以歌論歌、以歌的質素行先 先得。

如果唔係, 都只會愈來愈「做show化」, 只係一場Show

再者, 如果viu真係想所有獎項都係投票產生,
(仲要好似話係冠軍歌先有得入閘?? 咁viu米又係好似TBB選港姐咁,
佢地篩選好, 先比你揀 扮有得揀)

雖然咁搞法, 都算係比較宜家眾頒禮禮的獨特性(全投票),

但係都將會面對同其他頒獎禮一樣的問題: 獎項變得冇份量、過份依賴觀眾的一時喜好。

同埋開始搞頒獎禮的頭幾年, 投票的人應該會集中在有睇開Viu的支持者,
投票個pool應該未普及到好多唔同層面的人投票,
變左頭幾年的獎好可能真係會集中左去mirror/erorr~

至少第一年搞頒獎禮, mirror熱度仲夠+之前失落叱吒最組, fans一定會all in mirror
太平公主

每周冠軍歌先有競爭資格,咁即係地球來的人已DQ
powerful 發表於 2020-10-18 14:36

如果佢繼續分餅仔,一個歌手得一首冠軍,我驚我柳都係得迴光投

支持投票,最少係一人一票,總好過由大台決定。

而且參考大台2013年投票結果,觀眾的耳朵係雪亮的!

2013年度勁歌金曲頒獎典禮
勁歌金曲獎
第一位 容祖兒 - 天窗
第二位 胡鴻鈞 - 化蝶
第三位 羅力威/容祖兒 - 雙子情歌
第四位 許廷鏗 - 青春頌
第五位 鄭欣宜 - 擁抱愛
第六位 林欣彤 - 一千零一次人生
第七位 G.E.M. - 你把我灌醉
第八位 林欣彤 - Little Something
第九位 容祖兒 - 另眼相看
第十位 容祖兒 - 充電器

每周冠軍歌先有競爭資格,咁即係地球來的人已DQ

投票又唔中意 其實投唔投都預Mirror有獎 viuTV搞喎

話就話唔會偏幫親生仔 但係用得投票機制就係鬥fans多 其他星d fans邊會夠班親生仔嘅fans癲 ...
小伙子. 發表於 2020-10-18 11:15

應該限每人只可投一首
可避免過半金曲自己人拎
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

所有都係遲早只會玩死個頒獎禮
abcxyz302006 發表於 2020-10-18 08:21

可能十首金曲:
Mirror x 2
姜 x 1
Ian x 1
AL x 1
AK x 1
Jer x 1

大家已經唔記得磨榜比自己人嘅事件,仲要環球親ViuTV
公信力喎機制透明喎

話就話唔會偏幫親生仔 但係用得投票機制就係鬥fans多 其他星d fans邊會夠班親生仔嘅fans癲

大失望
之前cm都好多人話 香港樂壇欠嘅 唔係多一個勁歌/叱咤
係類金曲獎形式嘅頒獎禮
用公信力賺長久嘅收視

同埋99台枱面上打勁歌
暗地裡全民投票機制完全同903我最喜愛系列對撼
dj已經明裡暗裡咁唔妥班人嘅fans
而家903完全有條件同99台終止合作了

長線對99台旗下藝人發展不利之餘
頒獎禮亦極有可能2-3年內就勁歌化
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

首先恭喜mirror 成為大贏家

門!開!
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

投票會唔會mirror贏晒㗎

片播地球來的人

Btw 膠戰應該會冇尼頭過error

「Chill Club」推介榜的每週冠軍歌將競逐年度推介獎項,歌曲、歌手獎由全民投票產生

即係所有獎都全民投票 ...
hello12324 發表於 2020-10-18 07:42

所有都係遲早只會玩死個頒獎禮
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

「Chill Club」推介榜的每週冠軍歌將競逐年度推介獎項,歌曲、歌手獎由全民投票產生

即係所有獎都全民投票? 咁MIRROR嗰啲Fans咪...

介紹頒獎典禮條片有幸福門
已經知道會好公正