返回列表 發帖

阿Jer登今周903推介榜冠軍 網民譏「冇人識」惹怒本地樂評

成日話香港娛樂圈一台獨大,但6年前,王維基的香港電視被港府拒絕發電視牌照,其後電視風雲由ViuTV接力,證明香港娛樂圈絕非一潭死水。ViuTV努力有回報,今年二月播的劇集《二月廿九》好評如潮,除了獲新加坡亞洲學院創意獎頒發香港區「最佳電視劇」外,亦宣佈開續集《940920》;《全民造星》系列就為樂壇誕生不少新星。

facebook專頁「King Jer 娛樂台」昨日就點名讚柳應廷(Jeremy)第二首派台歌《迴光物語》表現出色,成功拿下今個星期903專業推介榜冠軍,King Jer仲形容阿Jer會是今年新人獎大熱,因為當年薛凱琪同Shine都試過以新人身份拿下每周數榜冠軍,並於叱咤頒獎禮再贏生力軍金獎。

不過King Jer出完post,有人唔識貨,反問「邊X個嚟」、「香港樂壇己死」等字句,今日引來極大反彈,除了有鏡粉反擊「唔識就google吓」、「未聽過就話已死」,有做開本地樂壇的專頁都睇唔過眼,「論盡音樂」就狠狠批評「呢種留言好笑咩」並反寸「孤漏寡聞響香港係值得炫耀嘅事」,勸留言者「因為唔識先要增進知識」。專頁「紅白藍孩」更狠心,鬧香港有人經常批評XX圈已死,但事實係自己唔去注意:「有人有心做你又唔留意,有新人你又唔願聽唔願睇,所以話題永遠圍繞陳奕迅同楊千嬅,港產片就成日要搵劉德華古天樂張家輝谷票房。」

阿Jer昨日就對上榜相當興奮,在IG寫道:「細細個每年1月1號就坐喺電視前面等睇呢個頒獎禮,估唔到今年自己竟然榜上有名。」
https://hk.appledaily.com/entertainment/20201018/4PE2GCEMMVC5FE2GECZQXYCPPQ/

個人意見: 新人無聽過唔出奇啦, 希望有多D人因為咁而去聽柳嘅歌
討論重點: 恭喜論盡上蘋果

在這畢生不滅 無極的狀態

有啲人思想就係咁
再將我相信的如煙火般綻放

有啲人思想就係咁
kaman921 發表於 2020-10-19 12:54

原來真係有人咁講 我以為唔知邊度帶緊風

論盡 = 首席香港樂評 confirmed

The rest can choke
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

星勤好紅

其實論盡講得無錯喎
幾時開始 d人變到咁proud of 自己嘅無知
利申:唔係鏡粉

Pound of
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

星勤不紅 天理不容

香港真係好多喱D pk
自己唔了解,唔認識,就話娛樂圈,樂壇已死
仲有有時有啲人對初出道嘅歌手,又話好難聽,樂壇已死
仲要將新人同歌王歌后比,真係好on9

本地人都唔支持本地音樂 仲要踩多兩腳

好憎人成日攞新人同d天王級歌手比,究竟有幾自卑先至要攞新人同自己偶像比
我估錯這個世界得到教訓

未聽先踩 你玩曬

支持星勤

逢新人必被小 這就是香港
柳應廷真係開始紅啦
多謝Kingjer 多謝蘋果 多謝星勤

星勤幾時出道?
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

唔明點解d人覺得自己聽歐美日韓歌好似高人一等咁

香港真係好多喱D pk
自己唔了解,唔認識,就話娛樂圈,樂壇已死
仲有有時有啲人對初出道嘅歌手,又話好難聽 ...
michael344 發表於 2020-10-19 15:01

人地係支持有出聲個啲歌手嘅

唔發聲個啲話唔支持喎,唔好賺香港人錢
再將我相信的如煙火般綻放

雖然無聽呀JER 但903冠呢首有咩出奇

香港人就係咁
未聽先踩

原來星勤個樣好似陳志雲

I still don't know him or his group.
I talk a lot of BS.

從何時開始忌諱空山無人 從何時開始怕遙望星勤
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

I still don't know him or his group.
angelicdestiny 發表於 2020-10-19 22:38

無知真的值得炫耀麼?
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

支持阿Jer

因為有人集體出醜見報 都唔知畀咩反應好
專注做好音樂always win 永遠支持柳

因為有人集體出醜見報 都唔知畀咩反應好
專注做好音樂always win 永遠支持柳 ...
ka_sakura 發表於 2020-10-20 03:06

冠軍歌?唔通多人識ROOT過JER咩?搵蒞講
佢咁令JER成為左新生代港樂既象徵 好逆向操作

柳星勤
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

星勤 - 紅到上蘋果嘅CM明星級樂評人

星勤幾時出道?
on07111 發表於 2020-10-19 18:36

睇錯咗幾時出櫃 sor

仲有一堆 "介紹番"

呢類comments真係好煩

睇錯咗幾時出櫃 sor
hlyung 發表於 2020-10-20 11:06

佢唔係一早出咗啦咩

佢咁令JER成為左新生代港樂既象徵 好逆向操作
kenneth 發表於 2020-10-20 03:35

其實好多人嘅慣性心態都係見人讚就要踩下黎平衡下, 相反亦然
當年花姐做全民造星初期都係玩呢套, 安排旁白不斷嘲笑參賽者
所以當我有時見到網友以認真評歌為名吹得越黎越大, 仲要到處焫焫焫焫焫焫火頭,
就好明顯唔係好了解一般人嘅心理囉...
(除非其實佢先係逆向大師想惹人反感, 咁就幾成功啦)

星勤 - 紅到上蘋果嘅CM明星級樂評人
samxdxd 發表於 2020-10-20 10:49

好似十幾年前都有人同我講佢出名
但其實我一早知佢邊個(真身)

好似十幾年前都有人同我講佢出名
但其實我一早知佢邊個(真身)
kenneth 發表於 2020-10-21 08:40

我係睇佢YouTube講jer條片先知佢咩樣