返回列表 發帖

Jer 柳應廷商台奪冠 與周杰倫睇齊 花姐:Jer無唔開心

MIRROR成員Jer(柳應廷)早前推出今年最後一首派台作品《風靈物語》,為「物語系列」劃上句號。而次部曲《迴光物語》繼上周在「Chill Club推介榜」登頂後,在今個星期得到「903專業推介」冠軍,繼上年林家謙後,再有歌手初出道就奪得商台冠軍歌。然而,有網民直言從未聽過Jer的任何作品,不少樂迷紛紛留言評擊。

叱咤千禧後僅7人出道當年即奪冠 Jer成第8人

一位歌手要在出道當年就得到「903專業推介」冠軍歌並不簡單,自千禧年起,過去就只有7位歌手能達成這個成就,包括周杰倫(《龍捲風》、《開不了口》)、側田(《我有今日》)、許廷鏗(《出走》)等,全部在樂壇上都有一定實力。今次Jer成為第8位初出道就得到商台冠軍的歌手,一再證明他具備擔任MIRROR唱歌擔當的實力。Jer隨後在社交媒體貼文,對成績感到十分意外:「細細個每年1月1號就坐係電視前面等睇呢個頒獎禮,估唔到今年自己竟然榜上有名。」消息一出,姜濤、Anson Lo(盧瀚霆)等兄弟都有留言祝賀。

認《造星》年代ViuTV仍未成主流 花姐:Jer冇唔開心

事實上,MIRROR最近在「903專業推介」成績不俗,除單曲《IGNITED》奪冠外,成員單飛作品在榜上得到不俗成績,其中姜濤《孤獨病》本周得到季軍。MIRROR經理人花姐接受《香港01》訪問時指,自己在工作時在商台DJ梁文禮口中得知成績,直言「開心到癲」。被問到網民留言指不認識Jer時,她坦言:「雖然佢哋嚟自《全民造星》,但係嗰時ViuTV未算係主流,而MIRROR本身亦都唔係太普及,加上Jer今年都係新人,所以聽到之後都冇唔開心。就算我有留意開樂壇,我都未必知道所有新人嘅名,相信好似陳奕迅咁,天王出道嗰陣都會遇到有人唔識嘅時候。依家慢慢畀樂迷認識Jer,總有一日你哋會知道Jer係好嘢嚟!」

Source:https://www.hk01.com/%E7%9C%BE%E ... 0%E7%BD%B5%E6%88%B0
2020-10-19 HK01

個人意見:啲報紙越吹越大,吹到同JayChou比較⋯⋯

討論重點:柳真係好謙卑

Edan 姜B AnsonLo 同 Jeremy 真係好有愛,比D自稱有義氣嘅人更有義氣

如果只係講緊出道年有冠
當然係提周杰倫、側田......
只係怕有d人乘機越吹越大
惹人反感囉

不過花姐都好串
"未必知道所有新人嘅名"
做得經理人都對樂壇咁唔敏感

如果只係講緊出道年有冠
惹人反感囉

不過花姐都好串 ...
longdistance 發表於 2020-10-20 12:33

花姐說話技巧有待提升

MIRROR成員Jer(柳應廷)早前推出今年最後一首派台作品《風靈物語》,為「物語系列」劃上句號。而次部曲《 ...
samxdxd 發表於 2020-10-20 12:21

可能私底下有祝賀呢
   不過明知Fans會留意呢啲野 就點都做下公開祝賀啦

相比之下Error成員之間幾乎互like哂其他成員ge posts

Jer係CM好紅
係Cool Chat都有兩個post
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

可能私底下有祝賀呢
   不過明知Fans會留意呢啲野 就點都做下公開祝賀啦

相比之下Error ...
rickychan0809 發表於 2020-10-20 12:55

三個一齊出歌,某人真係做樣都應該做吓啦,一陣又上報就唔好

如果只係講緊出道年有冠
惹人反感囉

不過花姐都好串 ...
longdistance 發表於 2020-10-20 12:33

咁的確好多新人,就連日日有上CM嘅人都未必識曬隔離新人Post嘅所有新人

咁的確好多新人,就連日日有上CM嘅人都未必識曬隔離新人Post嘅所有新人 ...
samxdxd 發表於 2020-10-20 13:00

可以表達得更得體囉
講完Jer無唔開心 直落話慢慢畀樂迷認識佢咪得
依家反而講多錯多

Jer係CM好紅
係Cool Chat都有兩個post
cymusic 發表於 2020-10-20 12:56

以前鏗鏗都有好多post
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

就算我有留意開樂壇,我都未必知道所有新人嘅名

花姐吃在誠實豆
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

我識薛凱琪、許廷鏗、官恩娜啊,仲有邊個
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

風見志郎 發表於 2020-10-20 14:10

CM男神 謙B 下一位前度

CM男神 謙B 下一位前度
samxdxd 發表於 2020-10-20 14:14

仲有陳芳語
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

周杰倫, Ella, Fiona, Justin, Alfred, Kimberley, 謙B, Jer. 其實Hocc都有, 不過係1/4首 十九樓半的夏天

側田計嗎?他係2006年的冠軍歌
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

就算我有留意開樂壇,我都未必知道所有新人嘅名

花姐吃在誠實豆 ...
cathay1996 發表於 2020-10-20 14:07

咁如果計埋手作仔、自己搞、細公司,真係可能冇人識哂

原本都唔想作比較, 但好希望Jerry 粉絲不要太過自吹自擂, 雖然迴光物語算是不錯,但流傳度其實不算高, 最多是viutv和903播得多, 但未算入屋, 如果真的十分好的作品,大家不如叫朋友聽完比下評論或share 一下, 看一看是否可以吸納更多粉絲好過.

周杰倫, Ella, Fiona, Justin, Alfred, Kimberley, 謙B, Jer. 其實Hocc都有, 不過係1/4首 十九樓半的夏天 { ...
boy4dudes 發表於 2020-10-20 16:02

頭四個實至名歸!

周杰倫, Ella, Fiona, Justin, Alfred, Kimberley, 謙B, Jer. 其實Hocc都有, 不過係1/4首 十九樓半的夏天 { ...
boy4dudes 發表於 2020-10-20 16:02

仲有羅力威,Root
其實新人有冠軍歌唔算係咩

原本都唔想作比較, 但好希望Jerry 粉絲不要太過自吹自擂, 雖然迴光物語算是不錯,但流傳度其實不算高, 最多 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-10-20 19:05

當年你咪一樣自吹自擂kwan gor

hehehaha 發表於 2020-10-20 19:36

過來人經驗分享
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

原來天后祖兒首未知903都係得亞軍,柳柳真係好叻

所以咪前車可鑑

地平線已經證明Ella係實力派唔係淨得個靚樣,不過好似冇咩人記得佢上過冠軍
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

仲有羅力威,Root
其實新人有冠軍歌唔算係咩
PEACH 發表於 2020-10-20 19:27

其實羅力威2010年上過一首個人歌曲現實不重要, 903最高#15, RTHK & 997最高#3. 不過過兩年簽左蛋記, 蛋記幫佢報名做2012年新人.
Dreamy Lam林麗詩2018年出過Hi-Fi碟 (有一首新歌), 今年蛋記幫佢改名Elly艾妮似報名做新人

原來仲有2002年Shine燕尾蝶同At17始終一天&你有自己一套

學張曼玉話齋 個獎喺我手任你講乜都得 我唔理
BTW 都要恭喜美柳

其實羅力威2010年上過一首個人歌曲現實不重要, 903最高#15, RTHK & 997最高#3. 不過過兩年簽左蛋記, 蛋記 ...
boy4dudes 發表於 2020-10-20 20:55

以前係出碟年先計新人

on07111 發表於 2020-10-20 20:21

咁樂壇係長途賽黎,紅極一時、拎幾多獎最後都可以名譽掃地;開局不順亦有機會逐漸捱出頭

原來仲有2002年Shine燕尾蝶同At17始終一天&你有自己一套
boy4dudes 發表於 2020-10-20 21:52

你有自己一套 無記錯係02年派歌上到榜
03年先冠
新人個年都係得一冠
但已經好勁

想問FIONA當年係邊首歌? END UP佢有冇新人獎?

想問FIONA當年係邊首歌? END UP佢有冇新人獎?
JarvisCocker 發表於 2020-10-21 01:06

當年k先生唱到街知巷聞架,當然橫掃四台新人金

咁樂壇係長途賽黎,紅極一時、拎幾多獎最後都可以名譽掃地;開局不順亦有機會逐漸捱出頭 ...
powerful 發表於 2020-10-21 00:13

example " 千女华

吹到太誇張喎,仲要同周杰倫比,暫時我又未覺得 Jer 真係去到超級新人咁款

吹到太誇張喎,仲要同周杰倫比,暫時我又未覺得 Jer 真係去到超級新人咁款 ...
50129995 發表於 2020-10-21 07:12

我都覺,又Eason又周杰倫,啲報紙太嘩眾取寵,柳應該專心做好自己音樂就夠

powerful 發表於 2020-10-21 01:07

可唔可以加埋坤gor, 當年原來她不夠愛我唱到街知巷聞架, 當然橫掃四台新人金.......

可唔可以加埋坤gor, 當年原來她不夠愛我唱到街知巷聞架, 當然橫掃四台新人金....... ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-10-21 10:30

上面講緊電台冠軍歌,坤哥第一年都拎唔到,我亦覺得呢首同K先生比,hit程度仲有一定距離,只係年尾頒獎禮既起霧效應谷起左首歌

上面講緊電台冠軍歌,坤哥第一年都拎唔到,我亦覺得呢首同K先生比,hit程度仲有一定距離,只係年尾頒獎禮 ...
powerful 發表於 2020-10-21 10:53

年尾霧鏡效應谷起是陽光點的歌

地平線已經證明Ella係實力派唔係淨得個靚樣,不過好似冇咩人記得佢上過冠軍 ...
SugarFree 發表於 2020-10-20 20:49

記得,當年許冠傑帶住佢出黎,又有黃貫中作曲,又有胸,覺得佢應該後台好勁。
地平線播到癡線,仲出埋remix,都有可能因為薛凱琪拋離得太勁要追返。

風見志郎 發表於 2020-10-20 14:10

第1首派台歌冠始祖,kelly, 陳芳語,林家謙。 周董係咪?

陳芳語才最勁,第一首冠 ,十大,新人金,jer有乜咁勁?

powerful 發表於 2020-10-21 01:07

fi新城無新人金

on07111 發表於 2020-10-20 20:21

問過kelly未?

成日漏左kelly

有人做了紀錄四台第一首派台歌冠兼十大廿大陳芳語是唯一903

側田泳兒rthk

古天樂泳兒997

最神奇tbb係無,最接近世紀賤男都無

其實個post本身係咪記者出? 自製新聞

成日漏左kelly
sexykaren 發表於 2020-10-21 12:14

Kelly係95同一只係2weeksno.1

Kelly係95同一只係2weeksno.1
kenneth 發表於 2020-10-21 12:29

可惜無歌曲獎

咁樂壇係長途賽黎,紅極一時、拎幾多獎最後都可以名譽掃地;開局不順亦有機會逐漸捱出頭 ...
powerful 發表於 2020-10-21 00:13

*烈女不怕死 但憑傲氣 絕沒有必要呵你似歌姬
知你好過了便要分離 沒有骨氣只會變奸妃
烈女不怕死 又何懼你 不會失去血性和品味
知你一向以我去攝期
迎合你便令名譽掃地 呸呸*

唔知點解同一個方式出嚟嘅好多班fans都係咁樣LLV/垃圾坤/第三者人夫牙flop/Viu嗰堆
明明好普通吹奏到世紀之歌
明明待遇比好多歌手好-
都可以吹奏到懷才不遇
呢類型出身無呢種"待遇"應該得mag同alfred
其實間接證明呢班人有啲係懶嘅井底之蛙
唔係因為電視擺到入耳邊我懷疑都唔會聽廣東歌

btw威廉相對係少數有改變嘅
由垃圾坤打手入到嚟變到有聽新廣東歌