返回列表 發帖

[Nov/2020] 達明一派Replay 意難平 / 神經 Live

達明一派Replay - 意難平 / 神經 Live
演出日期:2020年11月13-15及17-19日
演出時間:8:15PM
演出地點:伊利沙伯體育館
票價﹕$780 / 580

門票 10月28日城市售票網公開發售

唱在瘟疫蔓延時。
在記憶和歷史都急速消失的時代,達明一派Replay達明一派;30周年專輯「意難平」、「神經」從頭到尾原汁原味和你唱,天花亂墜的世紀末香港故事共同睇。

「共你悽風苦雨
共你披星戴月
共你蒼蒼千里度一生
共你荒土飛縱
共你風中放逐
沙滾滾但彼此珍重過」

Source: 達明一派fb

令人感動的演唱會

20201119 尾場歌單
(意難平)
世紀末顏色
最佳朋友
我有兩個
盡在今夜
情流夜中環
Talking
天花亂墜
Talking
Viva La Diva
Talking
四季交易會
Talking
愛在瘟疫蔓延時
Talking
忘記她是他

(神經)
今天我願你平安,阿們
諸神的黃昏
皇后大盜
天問
Talking
排名不分先後左加忠奸(無大無細超)
十個救火的少年
Talking
講嘢
你情我願
Talking
愛彌留
Talking
開口夢
God Save The Queen

Encore
自由之夏
Talking
回憶有罪
1+4=14
Talking
今天應該很高興
Talking
今天世上所有地方

Encore 2
It’s my party
每日一禁果
「微笑之中 接受還未有 答案。」

From Anthony Wong Archive
18/11 Encore

晚節不保
恐怖分子
回憶有罪
1+4=14
今天世上所有地方
It’s My Party

1+4=14 was the song of the decade

人喺台灣想去都去唔到
Swamp 發表於 2020-11-16 17:55

So sad, 可一不可再

買la,仲有飛賣,今次唔睇,下次都唔知港共仲批唔批個場
joshua 發表於 2020-11-16 13:02

人喺台灣想去都去唔到
達明一派聖誕節要開騷呀~

真心走得好前...
2020聽返1989作品一啲都唔過時,仲應景到心都寒
uraniumrocks 發表於 2020-11-16 16:13

除咗歌詞+意識形態
達叔啲結他同編曲好多都好正(雖然近十幾年都係人山人海發功)

何秀萍 fb 分享,佢14號晚都有去現場呀!

//
其實我份人唔中意解畫,又賣仔唔摸頭,更加不好為人師,總相信有啲嘢你明就明,唔明就罷⋯⋯
吖,點知今晚<達明一派Replay Live> 裡面唯二令阿明仔唱時感觸落淚嘅歌詞都係我寫嘅,咁我覺得有啲責任令今晚至第一次聽呢兩首歌嘅(年輕?)人明白多啲嗰啲唔夠直白,文藝過文藝嘅字究竟講啲乜囉⋯⋯

《情流夜中環》
青春少艾,精力過剩的我們,最愛夜聚於中環,流連大街小巷。中環的日與夜,是兩種截然不同的風貌,最熱鬧的地方有最深的寂寞,最繁榮的城市背後有惘惘的威脅。然而年輕就是任性,抓住剎那歡愉是正經。
多少年過去,今天的中環,已經不是我們忘情流過的中環了。

《開口夢》:30年前嘅6月同舊年嘅6月一樣,全香港人都通宵睇住電視新聞直播,唔想瞓亦瞓唔著,唔同嘅畫面衝擊住我地嘅「神經」,深深刻喺我地嘅腦海。昔日北京有民主牆,今天香港有連儂牆,牆上密密麻麻嘅字句,我同你記得嘅都唔一樣,大家記住嘅有幾多,忘記咗又有幾多?有時但願嗰段日子發生過嘅,親眼目擊嘅,親身經歷嘅,都只不過係發咗一場惡夢。

夢裡夢外,交呢首詞嗰陣大概係89年秋,我最想同大家講嘅係:

「我歌我哭我笑我再默然沉睡
我醒我知我驚見星轉月移
我思我想我怕我會心意變灰
我寫我講我要唱出我夢」
//

真心走得好前...
2020聽返1989作品一啲都唔過時,仲應景到心都寒

佢係演唱會果晚就話每次唱兩隻碟,四次唱晒,當然都有擔心場館,話驚個名會改左做林鄭月娥 ...
powerful 發表於 2020-11-16 15:05

想聽 林鄭 唱天問、忘記他是她、皇后大盜

因為明哥話下次唔知仲會唔會book到場 重點係啲歌唔知可唔可以再唱
佢係Hocc個youtube 訪問係咁講 當 ...
misterben111 發表於 2020-11-16 14:56

佢係演唱會果晚就話每次唱兩隻碟,四次唱晒,當然都有擔心場館,話驚個名會改左做林鄭月娥

但Replay 呢個theme 係打算run一年,每季玩兩隻碟,玩到最尾就應該真係last
powerful 發表於 2020-11-16 14:35

因為明哥話下次唔知仲會唔會book到場 重點係啲歌唔知可唔可以再唱
佢係Hocc個youtube 訪問係咁講 當然佢都希望可以唱埋個幾隻碟
佢仲話如果多啲時間準備今次會唱到四張大碟

明哥都話今次當last dance咁做
misterben111 發表於 2020-11-16 13:45

但Replay 呢個theme 係打算run一年,每季玩兩隻碟,玩到最尾就應該真係last

joshua 發表於 2020-11-16 13:02

明哥都話今次當last dance咁做

聽講唔會出碟

真心好想去睇 我覺得我一定會從頭喊到尾
Swamp 發表於 2020-11-14 01:11

似乎Encore每晚有一首唔同, 尋晚係自由之夏

聽講達叔有唱晚節不保
Swamp 發表於 2020-11-15 15:37

我尾場睇,希望到時多啲Encore

Anthony Wong Archive講多咗呢首,其他應該一樣
misterben111 發表於 2020-11-15 14:42

聽講達叔有唱晚節不保

求尋晚歌單
Swamp 發表於 2020-11-15 13:07

Anthony Wong Archive講多咗呢首,其他應該一樣

琴晚Encore多咗 It’s my party
misterben111 發表於 2020-11-15 12:44

求尋晚歌單

琴晚Encore多咗 It’s my party

卻更要相信自由必將釋放
那裡缺少的
在那裡補上

聽講唔會出碟

真心好想去睇 我覺得我一定會從頭喊到尾

仲以為會有排名不分先後2020 希望尾場有今天應該更高興
misterben111 發表於 2020-11-13 23:19

今天應該更高興 個effect好震撼

因為明哥
大家可以一齊嗌口號
呢個畫面好震撼
再將我相信的如煙火般綻放

新歌好聽
填詞潘源良

首場歌單 (有啲歌出現次序調咗所以都係反白)

20:30開場

(意難平)
世紀末顏色(?)
最佳朋友
我有兩 ...
阻住 發表於 2020-11-13 23:12

仲以為會有排名不分先後2020 希望尾場有今天應該更高興

首場歌單 (有啲歌出現次序調咗所以都係反白)

20:30開場

(意難平)
世紀末顏色(?)
最佳朋友
我有兩個
盡在今夜
情流夜中環 (明哥喊咗)
Talking
天花亂墜
Talking
Viva La Diva
Talking
四季交易會
Talking
愛在瘟疫蔓延時
Talking
忘記她是他

(神經)
今天我願你平安,阿們
諸神的黃昏
皇后大盜
天問
Talking
排名不分先後左右忠奸 (無大無細超)
十個救火的少年
Talking
講嘢
你情我願
Talking
愛彌留
Talking
開口夢 (明哥又喊)
God Save The Queen

安可
1+4=14
回憶有罪
Talking
恐怖份子 (對上一次唱係2013廣州演唱會)
Talking
今天世上所有地方 (新歌,潘源良作詞,送俾世界各地既手足)
22:57完場

今天世上所有地方
新歌

新歌新歌新歌

沙滾滾但彼此珍重過

準備安可
全場嗌緊 香港人加油!

想知Encore唱咩歌

會唱新歌

因應場地放寬入場觀眾座位的上限,現加推《達明一派REPLAY LIVE》11月13、14、15及19日場次的門票。

加推門票將於11月4日(星期三)上午10時起於城市售票網公開發售,顧客可同時透過以下途徑購票:

* 各城市售票網售票處
* 城市售票網網頁:http://bit.ly/tatmingpairreplaylive
* 流動應用程式My URBTIX(Android 及 iPhone版)
* 信用卡電話購票:2111 5999(每日上午10時至晚上8時,包括公眾假期)

每人每次限購最多10張門票

買咗尾場580

推下先
仲未full

共6場,約8600 門票於城市售票網公開發售 (門票開售首天不設售票處售票)

* 售票首天每人每次限購最多8張門票,翌日起每人每次限購最多10張門票

除城市售票網和伊利沙伯體育館的渠道外,主辦機構僅會透過以下指定平台公布所有最新的演唱會訊息:

(1) Facebook:
http://www.facebook.com/tatmingpair

主辦機構查詢電話:2959 1580

售票首天信用卡購票限制 (適用於網上購票及使用流動應用程式購票)
請注意,為防止來自電腦自動程式的大量購票,此節目設有售票首天信用卡購票限制。顧客於售票首天透過網上或流動應用程式購買此節目的門票時,當使用同一信用卡的累計購票數量在任何一次交易中已達上述的每次購票上限,該信用卡於當天即不能再用於購買此節目任何場次的門票。此項信用卡購票限制或會因應售票情況而放寬而不作另行通知。        開售日期:2020年10月28日 上午10時

共6場,約8600 門票於城市售票網公開發售 (門票開售首天不設售票處售票)

* 售票首天每人每次限購最多8張門票,翌日起每人每次限購最多10張門票

除城市售票網和伊利沙伯體育館的渠道外,主辦機構僅會透過以下指定平台公布所有最新的演唱會訊息:

(1) Facebook:
http://www.facebook.com/tatmingpair

主辦機構查詢電話:2959 1580

售票首天信用卡購票限制 (適用於網上購票及使用流動應用程式購票)
請注意,為防止來自電腦自動程式的大量購票,此節目設有售票首天信用卡購票限制。顧客於售票首天透過網上或流動應用程式購買此節目的門票時,當使用同一信用卡的累計購票數量在任何一次交易中已達上述的每次購票上限,該信用卡於當天即不能再用於購買此節目任何場次的門票。此項信用卡購票限制或會因應售票情況而放寬而不作另行通知。

想去睇

可惜人喺台灣

淨可以期待佢出碟

非常非常期待

好期待!

估唔到疫情同修例下,達明仲可以開show

想睇
呢兩張碟好經典

點解要用廢urbtix
uraniumrocks 發表於 2020-10-20 21:38

因為係康文署場地

點解要用廢urbtix