返回列表 發帖
我唔係佢本人當然唔知佢心入面諗咩
但小小既個人分析:
佢去握手目的係咩呢? 令大陸人鍾意佢?
< 你覺得 ...
wildchild 發表於 2020-10-22 00:55

好好嘅分析
根本講咗好多人都係偽善,批評其他人容乜易,社會大眾都少咗份同理心
再講佢真係冇做過乜,握吓手只係禮貌,根本去到嗰個場合任何人都唔會有其他應對方法,嗰個仲要只係慶祝澳門回歸,我唔信佢呢啲級數嘅星事前會知習總會唔會出現啦

好好嘅分析
根本講咗好多人都係偽善,批評其他人容乜易,社會大眾都少咗份同理心
再講佢真係冇做過乜, ...
Serendipity 發表於 2020-10-22 03:58

btw新聞有大肆宣揚國家主席會出席,嗰個回歸晚會佢年年都會去

票就一定買
FF下佢今次RUNDOWN想點玩仲好

MOVIE SONG PART,. 點都會做一次掛
我想聽友誼小姐
當年佢的港女愛情片連帶的歌都好好聽

btw新聞有大肆宣揚國家主席會出席,嗰個回歸晚會佢年年都會去
angelcheng0203 發表於 2020-10-22 08:05

....香港都唔會年年去喎,你肯定佢年年去澳門?
Btw我意思事前係佢接job嗰時,呢啲節目唔會一星期前先邀請歌星做吧

票就一定買

我想聽友誼小姐
當年佢的港女 ...
gordon0807 發表於 2020-10-22 08:48

我估佢可能想玩啲返璞歸真嘢,簡單為主,減低製作成本同埋如果取消都冇咁傷
或者會有啲unplugged style,又或者有minor classics環節

Btw我意思事前係佢接job嗰時,呢啲節目唔會一星期前先邀 ...
Serendipity 發表於 2020-10-22 09:52

佢之前D演唱會個個台都好簡陋, 唔見到任何製作成本

北京站 唔俾唱少女的祈禱
重慶站直頭唔批俾佢開

而重慶成都簡直係佢第二個地頭咁,超級多fans
唔信可以 ...
Jacz 發表於 2020-10-22 01:30

到底佢做左D 乜係大6先會紅左

快劍俠 發表於 2020-10-22 10:51

最大影響一定係春嬌與志明,之後14,15開始係咁上內地綜藝同歌唱節目
的人會搵返佢的舊歌
而佢又未內地TOUR過, 的歌聽左10年20年, 邊個地方第一次開都一定會好顛

最大影響一定係春嬌與志明,之後14,15開始係咁上內地綜藝同歌唱節目
的人會搵返佢的舊歌
而佢又未內地TOUR ...
gordon0807 發表於 2020-10-22 10:54

其實我覺得好神奇,佢唔出國語碟都紅到,好多香港歌星恨都恨唔到

我覺得係丁生大陸公關做得好好 令到佢紅咗
不過有咩災難呢就係丁生既錯
千千成功時就完全唔關management事 係靠佢一個人功勞

例如 贏到女喜 就係佢有觀眾緣 演出贏到共鳴
但係輸視后就係丁生廢幫佢爭唔到獎

Miriam always wins噶
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

佢之前D演唱會個個台都好簡陋, 唔見到任何製作成本
快劍俠 發表於 2020-10-22 10:50

佢意思應該係唔會好似LET BEGIN 咁多舞台野同埋要彩排好多時間的野- 樂器,DANCE, MUSICAL 走位個幾PART
最多似ALL ABOUT LOVE 咁吧, 或者直接MIRROR CLASSIC 2

其實我覺得好神奇,佢唔出國語碟都紅到,好多香港歌星恨都恨唔到
Serendipity 發表於 2020-10-22 10:57

佢自己都講過內地紅係因為戲同劇
的人認知佢係影星多過歌星
個TOUR都好多電影歌
佢真係靠近幾年狂上節目, 唱舊歌,打返來

而又好少港星係完全用廣東歌歌LIST走TOUR
華仔, GIGI, EASON, 都會有國語版RUNDOWN行國內TOUR

志明與春嬌系列就開始紅咗
跟住又被人番煲再見二丁目嘅歷史,一系列嘅歌突然爆紅
係大陸5大音樂播放平台人氣長期排頭十
MBL頭場反應超好,啲飛秒殺之後,連帶其他站都秒殺
頭場廣州站買唔到飛嘅人要去到海心沙核心外圍聽,塞爆成個珠江新城,又上新聞
基本上佢開show嗰個星期都會上微博熱搜
跟住又上妻子的旅行,又hit咗
年頭仲hit埋處處吻,3月嗰陣抖音已經19億播放率

佢自己都講過內地紅係因為戲同劇
的人認知佢係影星多過歌星
個TOUR都好多電影歌
佢真係靠近幾年狂上節目, ...
gordon0807 發表於 2020-10-22 11:03

真係唔覺佢上嘅大陸節目咁厲害令佢可以紅,以為要上我是歌手呢類先可以紅得到
電影我諗寰亞都幫咗佢好多,唔覺佢啲舊戲大陸受歡迎

利申:冇睇佢上嗰啲大陸節目

真係唔覺佢上嘅大陸節目咁厲害令佢可以紅,以為要上我是歌手呢類先可以紅得到
電影我諗寰亞都幫 ...
Serendipity 發表於 2020-10-22 12:45

有應彩兒二公婆佢做嘉賓果個都無睇過??以前拍武十郎有睇過掛 睇過幾集幾好笑!

志明與春嬌系列就開始紅咗
跟住又被人番煲再見二丁目嘅歷史,一系列嘅歌突然爆紅
係大陸5大音樂播放平台人 ...
Jacz 發表於 2020-10-22 11:06

其實佢起大陸紅起身,可以話偶然事件,但其實都系有跡可循,作品品質確實系高,特別系同近年hit噶歌對比。所以最重要系因為本身作品品質高(當然因為佢身邊有一大把音樂人為佢保駕護航),加上依家有好發達噶宣傳網路同手段,再加豉油味精豐富首歌噶故事,跟住就一堆舊歌同個人都爆紅

有應彩兒二公婆佢做嘉賓果個都無睇過??以前拍武十郎有睇過掛 睇過幾集幾好笑! ...
河童妹妹~ 發表於 2020-10-22 13:39

冇⋯⋯對應采兒同佢老公都冇興趣⋯佢老公直程憎
佢啲大陸節目只睇過極速前進,見證丁生幾冇用搞到佢俾隻牛撞

佢都算係第一批港星上國內拍劇
佢仲有套紀曉南
紀曉南係國內都叫做一線劇來
佢個底打得其實幾穩
已經開始返係公司做野狂聽千嬅的生活

Btw我意思事前係佢接job嗰時,呢啲節目唔會一星期前先邀 ...
Serendipity 發表於 2020-10-22 09:52

佢接嗰個好似係CCTV慶祝澳門回歸祖國文藝晚會,冇記錯嘅話習近平近年都有去
    但係澳門自己攪嘅慶祝澳門特區成立20周年體藝匯演就唔會去

北京站 唔俾唱少女的祈禱
重慶站直頭唔批俾佢開

而重慶成都簡直係佢第二個地頭咁,超級多fans
唔信可以 ...
Jacz 發表於 2020-10-22 01:30

距同澳門關係都幾奇妙,08年奧運火炬都系澳門

談到年底在紅館舉行的6場跨年演唱會,她稱一直在準備中,歌曲已揀好,會以一個故事形式進行,不是如以往純演唱會。談到填詞人林夕這個名字在內地較敏感,問到會否避唱對方的歌?千嬅直言不會,其大部分歌曲都是由黃偉文及林夕作詞,
今次是純音樂旅程及分享。千嬅又說現在最大挑戰是減肥,笑指要接受地獄式訓練,目標是不要壓死舞蹈員。

談到年底在紅館舉行的6場跨年演唱會,她稱一直在準備中,歌曲已揀好,會以一個故事形式進行,不是如以往純 ...
Jacz 發表於 2020-10-22 17:41

即ALL ABOUT LOVE 2.0
會係告別我的戀人們定係HUMAN咁行呢

點解無人討論個演唱會有無嘉賓? 會唔會有Eason

距同澳門關係都幾奇妙,08年奧運火炬都系澳門
ericp222 發表於 2020-10-22 17:15

可能因為同何超蕸係好姊妹嘅關係?

好好嘅分析
再講佢真係冇做過乜,握吓手只係禮貌 ...
Serendipity 發表於 2020-10-22 03:58

公眾人物呀 定係街市呀嬋呀 政治野點都要識少少啦

即ALL ABOUT LOVE 2.0
會係告別我的戀人們定係HUMAN咁行呢
gordon0807 發表於 2020-10-22 18:16

AAL個rundown好side好大膽

票就一定買

我想聽友誼小姐
當年佢的港女 ...
gordon0807 發表於 2020-10-22 08:48

友誼小姐次次都有人提,但冇唱過,堅想佢唱
但其他電影歌好多都唱過,eg: 勇,熱血青年,煉金術
比較少唱嘅得返:男女關係科,咬唇

楊千嬅為兒童故事書首次聲演 疫情中開騷千嬅深有體會

日前宣布開跨年騷的楊千嬅,今日出席兒童故事書發布會,千嬅首次聲演故事書,在故事同時要扮聲演忠角奸角,有不少挑戰。

千嬅指今次將藝術擴展到小朋友層面,是一個新嘗試,她又指平時也會囝囝講故事,但往往兒子會把故事再講一次給她,又會挑戰書中的內容再演繹,千嬅覺得這是很好的親子活動,可以了解成長。

至於12月舉行6場紅館跨年演唱會,千嬅指仍在籌備中,但會觀察疫情發展。

千嬅指今次不是單純演唱會,會以舞台形式去講人生、以及人的成長歷程,尤其大家在疫情有不少體會,可以用演唱去表達出來。

千嬅現在積極健身,每日做三小時運動,老公丁子高則去跑山。

楊千嬅勤為紅館跨年騷操Fit 唔敢玩升降舞台:費事壓死班Dancers

楊千嬅今日(22/10)在尖沙咀出席故事書發布會,她接受傳媒訪便透露今次是首度聲演故事書,最難是扮聲,既要扮忠又要扮奸,幸好一Take過。她又指兒子Torres喜歡講故事,更會邊講邊挑戰書中內容,非常搞笑。提到楊千嬅年尾會搞一連6場紅館跨年演唱會,她坦言歌單、舞台已經定好,現時正在排練當中,又透露今次不是一個「純演唱會」,會以舞台形式去探討人生,希望觀眾可以有不同體會。至於有否特別為演唱會操Fit身體,她坦言疫情期間經常在家中飲飲食食,所以現在每日都要做3個鐘運動補救,又笑指演唱會的舞台不會升起,「費事壓死班Dancers」。

日做3個鐘運動操Fit 楊千嬅開騷講人生

歌手楊千嬅出席故事書發布會,透露此是首次聲演故事書,難度是要扮聲,有忠有奸,幸好一take過,而今次就將藝術擴展到小朋友層面,問到平時可有向囝囝講故事?她表示:「佢好勁,會講番畀我聽,又會挑戰啲書嘅內容,都係個好好嘅親子活動,可以了解成長。」

講到年尾6場紅館跨年演唱會,她坦言一直籌備中,歌單、舞台都定好,現時排練中,但都要觀察疫情發展,問到太多歌可會難揀中?她坦言:「都係,太多歌,有啲偏啲嘅歌都冇唱,都有聽fans意見。」她又謂今次不是純演唱會:「係舞台形式去講關於人生、每人嘅成長歷程,大家喺疫情都有唔同體會。」問到可用為演唱會操fit?她即笑言:「要呀,疫情成日喺屋企食嘢,依家每日做3個鐘運動。(跟老公丁子高操練?)佢跑山,一開跑我已經唔見咗佢,我驚要直升機救我。」她又笑言舞台不會升起:「費事壓死啲dancers,唔想踩冧台,所以會平地。」

楊千嬅為兒童故事書首次聲演 疫情中開騷千嬅深有體會

日前宣布開跨年騷的楊千嬅,今日出席兒童故事書發布 ...
Jacz 發表於 2020-10-22 20:31

兒童故事shu~~~~~

兒童故事shu~~~~~
wchild 發表於 2020-10-22 20:44

有聲

如果返香港唔駛隔離肯定開幾場睇幾場
不過估計比較渺茫
靠香港班死忠喇

日做3個鐘運動操Fit 楊千嬅開騷講人生

歌手楊千嬅出席故事書發布會,透露此是首次聲演故事書,難度是要扮 ...
Jacz 發表於 2020-10-22 20:36

上次無整番part唱聖誕冬天歌已經好可惜 希望今次會有
想聽寒舍 木偶奇遇記
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

上次無整番part唱聖誕冬天歌已經好可惜 希望今次會有
想聽寒舍 木偶奇遇記 ...
fifty1205 發表於 2020-10-22 20:53

冬天的故事好耐冇唱過,又啱feel

佢話今次隻碟係自己出嚟做,已經做咗三個月

rundown都諗好
又可以套落MY Gratitude 25個主題 又可以套落香港:

Opening: 燭光夜 (悼念64晚會)

歌舞昇平 (現場播放千千首奪女金video)

熱血青年 (條街開始多人)
龍爭虎鬥 (驚方驅趕示威者)
E-714342 (驚方查身份證)
呼吸需要 (條街好大煙)
私奔 (示威者逃離現場1)
向左走向右走 (示威者逃離現場2)
一千零一個 (剩返一個手足留守)
抬起我的頭來 (be water)

離題萬丈 (驚方記者會)
吹牛娃娃 (送比林鄭)
狼來了 (送比泛民)
藍與黑 (送比藍絲同驚方)
來生舞 (送比手足)

小城大事 (悼念多名少年墜樓身亡)
台北夜沒有車 (送比移左民既林夕)

放煙花 (遍地開花)
開大 (遍地開花)
繼續努力 (遍地開花)

encore:
再見二丁目
少女的祈禱
野孩子
楊千嬅
我係我

encore2:
最好的債

如果返香港唔駛隔離肯定開幾場睇幾場
不過估計比較渺茫
靠香港班死忠喇
aussie2013 發表於 2020-10-22 20:48

但係番澳洲又有14日quarantine....

rundown都諗好
又可以套落MY Gratitude 25個主題 又可以套落香港:

歌舞 ...
hehehaha 發表於 2020-10-22 21:39

典解無嬅女與阿姐
再將我相信的如煙火般綻放

友誼小姐次次都有人提,但冇唱過,堅想佢唱
但其他電影歌好多都唱過,eg: 勇,熱血青年,煉金術
比較少 ...
Jacz 發表於 2020-10-22 20:12

唱友誼小姐唔該順便唱埋香港小姐
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

但係番澳洲又有14日quarantine....
electric 發表於 2020-10-22 23:05

其實work from home係可以考慮
不過自費住酒店十幾日真係好唔抵
但係又好想睇
分分鐘今次係告別香港樂壇演唱會

rundown都諗好

歌舞 ...

有呢個rundown 我會場場去睇

rundown都諗好

歌舞 ...

千嬅版的Miriam isn’t me?

回復 143# Serendipity

miriam isnt me係咪要唱丁子高嘅歌,唔好玩啦...
    希望做到321go嘅水準,個rundown可以balance到major and sidetrack。
    同埋 其實321go另一樣做得好嘅地方在於,(尾場除外)無嘉賓...可以唱多幾首自己歌。
舞來舞去 不日內開始錄音。

回復 140# LoveMirkay520

首歌叫「給香港小姐」 應該港姐show mic咀唱過一次咁大把。
舞來舞去 不日內開始錄音。

楊千嬅勤為紅館跨年騷操Fit 唔敢玩升降舞台:費事壓死班Dancers

楊千嬅今日(22/10)在尖沙咀出席故事書發 ...
Jacz 發表於 2020-10-22 20:33

諗起一千零一個拉闊

好想佢live可人兒同簡愛啊
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

楊千嬅今日(22/10)在尖沙咀出席故事書發 ...
Jacz 發表於 2020-10-22 20:33

Music Box 全碟唔該
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

$980, $680, $380

個台都係fran9

回復  LoveMirkay520

首歌叫「給香港小姐」 應該港姐show mic咀唱過一次咁大把。 ...
黃家正 發表於 2020-10-23 07:09

香港小姐 同 給香港小姐 唔係兩隻唔同歌嚟咩?