返回列表 發帖
All about love呢首歌都叫挽回返歌迷對千嬅的信心,07年都仲繼續拎到我最喜愛女歌手
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

其實d歌比美蘭唱應該更適合,好可能會紅。但唔系太適合美千既形象定位。嗰時我都好鐘意集體回憶,主要係 ...
Gary 發表於 2020-10-28 21:00

集體回憶我都好鍾意,首歌好難唱,個range好闊話說,最後一天 moov live版都好好聽

Wonder Miriam CD版全部俾Moov Live版吊打
可能有人山人海同Ellen坐鎮

05年同一峰拉闊唱過音樂盒
wchild 發表於 2020-10-28 21:11

人瑞講過佢好鍾意音樂盒,首歌係講母親㗎

All about love呢首歌都叫挽回返歌迷對千嬅的信心,07年都仲繼續拎到我最喜愛女歌手 ...
on07111 發表於 2020-10-28 21:54

當時一出,cm嬅粉ff aal可以攞十大
aal係千千趁黎明唔係香港偷偷出嘅

佢自己應該都真係唔台鍾意呢三隻碟,特別係隻遊艇,勁嫌棄
Jacz 發表於 2020-10-28 21:39

遊艇好似賣到30000隻

見你地講開Meridian,搭咀問下。。
呢隻碟響Spotify,第5-10首歌都係得純音樂
知唔知係咪版權問題定係出錯
曾經email過去寰亞但無人覆過。。。

咁事實甲記三隻碟係比唔上以前任何一隻碟加上佢自己除咗唱,冇份參與製作
同以前隻隻都參與製作好唔同

...
Jacz 發表於 2020-10-28 21:45

如果隻碟畀新人唱係ok嘅,但係人瑞本身定位唔啱呢d。加上過往音樂立場水準太高,fans會鬧都好自然。

wchild 發表於 2020-10-28 22:02

係,仲高過Meridian同WM,詭異到

集體回憶我都好鍾意,首歌好難唱,個range好闊話說,最後一天 moov live版都好好聽

Wonder Miriam CD版 ...
Jacz 發表於 2020-10-28 21:54

明日再會moov live編曲都好聽。不過講真,07、08佢live水準真係唔系好得。我比較頂唔順呢三年佢唱腔既變化,譬如你幸福嗎,每次聽到都略過。不過好歌都有,我到而家都好鐘意遊艇裡面隻我在橋上看風景。

應該係結婚原因,好多人買。

明日再會moov live編曲都好聽。不過講真,07、08佢live水準真係唔系好得。我比較頂唔順呢三年佢唱腔既變 ...
Gary 發表於 2020-10-28 22:24

當時啲人鬧佢唱腔,同埋啲key太高

遊艇係唯一一隻我冇入落macbook itunes人瑞嘅碟
好多歌都好難聽,你幸福嗎,藍風箏...

Gary 發表於 2020-10-28 22:25

結婚嗰陣本milk都賣到斷市仲有人攞嚟炒

Meridian好似賣得18000左右
WM都賣到25000隻
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

結婚嗰陣本milk都賣到斷市仲有人攞嚟炒
Jacz 發表於 2020-10-28 22:28

相比之下水準好高嘅single賣得好差。single係我心目中係佢作品中嘅top3之一。

有出過隻咁嘅碟
Jacz 發表於 2020-10-28 21:50

呢隻有乜嘢歌喺入面?   

見你地講開Meridian,搭咀問下。。
呢隻碟響Spotify,第5-10首歌都係得純音樂
知唔知係咪版權問題定係出錯
...
masterdragon 發表於 2020-10-28 22:04

我覺得幾好,可以俾自己唱K   
其實meridian 係幾easy listening,雖然質素唔太突出

相比之下水準好高嘅single賣得好差。single係我心目中係佢作品中嘅top3之一。 ...
Gary 發表於 2020-10-28 22:36

Single同Unlimited都好正,金牌時期的歌其實幾好
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

呢隻有乜嘢歌喺入面?
Serendipity 發表於 2020-10-28 22:57

入面有 化,不認不認還需認 同 陌路 演唱會片段,但聲係cd ver

Meridian好似賣得18000左右
WM都賣到25000隻
LoveMirkay520 發表於 2020-10-28 22:34

Meridian 唔係20000咩?

Single同Unlimited都好正,金牌時期的歌其實幾好
on07111 發表於 2020-10-28 23:06

但咪就係好似Paco話齋,呢啲歌唔賣錢

入面有 化,不認不認還需認 同 陌路 演唱會片段,但聲係cd ver
Jacz 發表於 2020-10-28 23:58

哦⋯⋯即係唱K嗰個版本?

Gary 發表於 2020-10-28 22:25

我記得有個page話當人情

呢隻有乜嘢歌喺入面?
Serendipity 發表於 2020-10-28 22:57

不認不認還需認、陌路同埋好似係all about love既所謂mv

我都想聽,08最女幫呢隻歌加分!但唱嘅機會微乎其微,基本上A Music三隻碟佢都盡量唔唱lol ...
Serendipity 發表於 2020-10-28 15:04

真,嗰3隻碟都算滄海遺珠,想聽化同集體回憶/一葉舟live,不過化LB同MBL都唱過

哦⋯⋯即係唱K嗰個版本?
Serendipity 發表於 2020-10-29 01:21

係,啲人話係咪咀mv

以前好嫌棄Meridian,覺得啲編曲好娘好唔楊千嬅,
但咁多年過去,甲記三碟反而係Meridian最好聽
有種淡淡 ...
Jacz 發表於 2020-10-28 19:10

Meridian隻碟的FLOW係最好雖然比LEON攪到佢好JANICE, 但呢個係之前完全無出現過的千嬅
都好配合佢當年中女怨婦的FEEL, 無金牌個的咁港女惡毒FEEL
由化播到人情世故, 係叫你由執著到放下

化真係好正- 係啊妙的心聲

成碟我成日晚上11點的時候聽, 好治療

WONDER MIRIAM就好似聽緊佢唱JOEY的歌咁,係變化最多

最後個隻, 只想講- LEON,放佢走吧
應該佢同LEON做完3年, 應該關係唔好
佢結婚個晚,全公司,半個娛樂圈人去哂,
LEON都唔去, 去左做劉華嘉賓

Meridian隻碟的FLOW係最好雖然比LEON攪到佢好JANICE, 但呢個係之前完全無出現過的千嬅
都好配合佢當 ...
gordon0807 發表於 2020-10-29 09:11

Meridian收番黎既Melody都好好聽
但如果不認不認放BONUS TRACK,個FLOW會更加好,全碟幾乎都係抒情慢歌,突然中間黎隻跳TONE快歌

但如果不認不認放BONUS TRACK,個FLOW會更加好,全碟幾乎都係抒情慢歌, ...
Garfield 發表於 2020-10-29 10:44

我反而覺得頭六首係ok,其實隻碟應該減返或者轉一兩首歌,因為後面嗰四首太重覆,係最大敗筆。

但如果不認不認放BONUS TRACK,個FLOW會更加好,全碟幾乎都係抒情慢歌, ...
Garfield 發表於 2020-10-29 10:44

相比之下擁有海張碟雖然歌唔係太好聽,但個flow勁順,連天橋都入耳番。
天橋派台時覺得有d難聽。

真,嗰3隻碟都算滄海遺珠,想聽化同集體回憶/一葉舟live,不過化LB同MBL都唱過 ...
let'sbegin 發表於 2020-10-29 03:00

化淨係LB第四場唱過咋,可以繼續唱嘅
MBL係唱人情世故,唔算喇

反而呢幾年成日唱火鳥同翅膀下的風,開始厭厭哋

相比之下水準好高嘅single賣得好差。single係我心目中係佢作品中嘅top3之一。 ...
Gary 發表於 2020-10-28 22:36

Single真係好高質唔知係咪知碟啲歌太side,
同埋初時聽唔係咁easy listening,
隻碟反而唔會咁易聽厭
幾時拎返出嚟聽都ok
概念完整,快慢歌亦都結合的好好

都好配合佢當年中女怨婦的FEEL, 無金牌個的咁港女惡毒FEEL
由化播到人情世故, 係叫你由執著到放下

化真係好正- 係啊妙的心聲

成碟我成日晚上11點的時候聽, 好治療

WONDER MIRIAM就好似聽緊佢唱JOEY的歌咁,係變化最多

最後個隻, 只想講- LEON,放佢走吧
應該佢同LEON做完3年, 應該關係唔好
佢結婚個晚,全公司,半個娛樂圈人去哂,
LEON都唔去, 去左做劉華嘉賓
gordon0807 發表於 2020-10-29 09:11

Meridian亦都好啱夜晚自己一個揸車聽
我覺得最阿妙係 每當變化時 (雖然首歌係主題曲)
好好聽
隻碟最難聽係 傑出青年,次次都skip

相比之下擁有海張碟雖然歌唔係太好聽,但個flow勁順,連天橋都入耳番。
天橋派台時覺得有d難聽。 ...
Gary 發表於 2020-10-29 12:45

agree!! 天橋入碟之後順耳咗好多
愛在旁若無人的太空 都係,閉上眼聽真係好似漫遊太空咁 (希望今次會唱)

隻碟 風起了 唱得好難聽,個唱腔嘥咗首歌   

房間號碼 都係,首歌好正,如果唱到好似 藍與黑 咁放就好了

愛在旁若無人的太空 都係,閉上眼聽真係好似漫遊太空咁 (希望今次會唱) ...
Jacz 發表於 2020-10-29 13:10

我覺得房間號碼正喎,唱都ok因為個題材都係好特別,其實佢可以試吓現場唱呢首,因為佢都冇乜中板歌

愛在旁若無人的太空 都係,閉上眼聽真係好似漫遊太空咁 (希望今次會唱) ...
Jacz 發表於 2020-10-29 13:10

可能趕住出碟,錄得好倉促。同埋唱腔唔係太OK,我聽番以前d歌,佢唱得好自然。但係擁有海呢隻有d姣,同埋唱得好緊。
藍與黑果時真係好鬆弛,魂斷威尼斯都好好聽。
不過風起了歌詞寫得幾好,房間號碼都係。肥謙寫畀佢d詞都幾好下。

人瑞講過佢好鍾意音樂盒,首歌係講母親㗎
Jacz 發表於 2020-10-28 21:55

點解你係fans都叫佢人瑞

沒title sponsor? 好少可
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

點解班容粉咁關心今次演唱會

但咪就係好似Paco話齋,呢啲歌唔賣錢
Serendipity 發表於 2020-10-29 01:20

um...所以Single咪派左長信不如短信同烈女。
超齡得第三plug,派左等如無派

um...所以Single咪派左長信不如短信同烈女。
超齡得第三plug,派左等如無派 ...
on07111 發表於 2020-10-29 21:47

係WOR..
今次演唱會希望有長信不如短訊LIVE!!!!

我覺得房間號碼正喎,唱都ok因為個題材都係好特別,其實佢可以試吓現場唱呢首,因為佢都冇乜中板歌 ...
Serendipity 發表於 2020-10-29 13:21

係正㗎,我覺得佢可以唱得再wild啲,再放鬆啲

可能趕住出碟,錄得好倉促。同埋唱腔唔係太OK,我聽番以前d歌,佢唱得好自然。但係擁有海呢隻有d姣,同埋唱得好緊。
藍與黑果時真係好鬆弛,魂斷威尼斯都好好聽。
不過風起了歌詞寫得幾好,房間號碼都係。肥謙寫畀佢d詞都幾好下。
Gary 發表於 2020-10-29 14:23

沒關係不是愛情 都係病緊嗰陣錄
魂斷威尼斯真係好正,有幸MC聽到live

點解你係fans都叫佢人瑞
hehehaha 發表於 2020-10-29 17:50

係group班奸妃都係咁叫佢,知道係冇惡意就得

係WOR..
今次演唱會希望有長信不如短訊LIVE!!!!
Garfield 發表於 2020-10-29 22:10

呢首好似未係紅館live過
Single好似得返扭到十同長恨哥哥未live過

一直覺得wonder miriam係我心中最差嘅唱片
得明日再會同啦啦誇啦啦好聽
塗鴉都有時聽下

一直覺得wonder miriam係我心中最差嘅唱片
得明日再會同啦啦誇啦啦好聽
塗鴉都有時聽下 ...
electric 發表於 2020-10-29 23:27

對隻碟印象只係前中後加隻快歌
其餘全部慢歌,扮無咁悶