返回列表 發帖
張相好老味啊,睇落好似d過時韓劇feel。希望可以換一張喇。
講真,近幾年演唱會海報得let’s begin 好d。

近日千嬅除了拍攝「千言.慢煮」外,同時亦灌錄唱片,她笑言再錄唱片好似重回以前做女的心情,她其實是個幾 ...
Jacz 發表於 2020-10-21 15:40

專輯同演唱會主題希望唔好係倒數人生。

影poster嗰陣有呢啲波波
應該仲會有version 2
Jacz 發表於 2020-10-21 15:49

其實好似d沐浴露廣告咁⋯主要係美顏太過頭喇。
btw,有識既HF friends都話想去睇,最大考慮係疫情問題。

今次睇怕都幾難再推到爆post了
John 發表於 2020-10-21 15:58

但你睇因為人瑞出新歌,流行榜個post推到差唔多20頁wor⋯⋯
其實推爆post既人大部分都係死忠fans。

咁快就兩頁喇

唔知演唱會之前有冇新歌聽?比較期待CY Kong嗰首。樹妮妮好似都幫佢寫過一首。

明明呢個係演唱會post,又未賣飛又未開show都有咁多人瑞Haters踩場,好神奇!入咗行25年都仲有咁高討論價值 ...
Serendipity 發表於 2020-10-27 12:53

我都覺得幾搞笑,明明冇乜人當連續跨年當成一個成就,只不夠fans之間吹下水,點解某d人咁激動?
我懷疑呢嗰post好多人記掛住,時不時入黎睇下有冇一d嘢可以令佢地發洩下。可能踩唔到人瑞踩下d fans都可以令佢地心情愉快。

想聽明日再會
caijinglong 發表於 2020-10-28 12:48

moov live果嗰版本編曲好聽。原版編曲太普通。

以前好嫌棄Meridian,覺得啲編曲好娘好唔楊千嬅,
但咁多年過去,甲記三碟反而係Meridian最好聽
有種淡淡 ...
Jacz 發表於 2020-10-28 19:10

歌曲本身唔差,只不過金牌三碟太巔峰,顯得呢一張太平庸。而家聽番,其實化歌詞寫得超好,前年國語版人情世故都爆左。

呢隻碟都有好多首夕爺填詞geK歌 eg.同病相愛、傑出青年、知情識趣
應該無可能會再唱 ...
on07111 發表於 2020-10-28 20:33

其實,同病相愛人瑞唱得有d姣味,好多人唔系太鐘意。陌路好好多。好似陌路都未live過。

記得一出呢隻碟,d人話黎明係咪比左Janice d K歌比千嬅唱

陌路我都曾經熱播過 ...
on07111 發表於 2020-10-28 20:58

其實d歌比美蘭唱應該更適合,好可能會紅。但唔系太適合美千既形象定位。嗰時我都好鐘意集體回憶,主要係份歌詞好,不過編曲真係有d娘味。

AAL 唱過架
wchild 發表於 2020-10-28 20:59

thanks,唔系太記得AAL既曲目,原來有唱過。AAL好似從未出過碟。

咁事實甲記三隻碟係比唔上以前任何一隻碟加上佢自己除咗唱,冇份參與製作
同以前隻隻都參與製作好唔同

...
Jacz 發表於 2020-10-28 21:45

如果隻碟畀新人唱係ok嘅,但係人瑞本身定位唔啱呢d。加上過往音樂立場水準太高,fans會鬧都好自然。

集體回憶我都好鍾意,首歌好難唱,個range好闊話說,最後一天 moov live版都好好聽

Wonder Miriam CD版 ...
Jacz 發表於 2020-10-28 21:54

明日再會moov live編曲都好聽。不過講真,07、08佢live水準真係唔系好得。我比較頂唔順呢三年佢唱腔既變化,譬如你幸福嗎,每次聽到都略過。不過好歌都有,我到而家都好鐘意遊艇裡面隻我在橋上看風景。

遊艇好似賣到30000隻
wchild 發表於 2020-10-28 22:02

應該係結婚原因,好多人買。

結婚嗰陣本milk都賣到斷市仲有人攞嚟炒
Jacz 發表於 2020-10-28 22:28

相比之下水準好高嘅single賣得好差。single係我心目中係佢作品中嘅top3之一。

Meridian收番黎既Melody都好好聽
但如果不認不認放BONUS TRACK,個FLOW會更加好,全碟幾乎都係抒情慢歌, ...
Garfield 發表於 2020-10-29 10:44

相比之下擁有海張碟雖然歌唔係太好聽,但個flow勁順,連天橋都入耳番。
天橋派台時覺得有d難聽。

agree!! 天橋入碟之後順耳咗好多
愛在旁若無人的太空 都係,閉上眼聽真係好似漫遊太空咁 (希望今次會唱) ...
Jacz 發表於 2020-10-29 13:10

可能趕住出碟,錄得好倉促。同埋唱腔唔係太OK,我聽番以前d歌,佢唱得好自然。但係擁有海呢隻有d姣,同埋唱得好緊。
藍與黑果時真係好鬆弛,魂斷威尼斯都好好聽。
不過風起了歌詞寫得幾好,房間號碼都係。肥謙寫畀佢d詞都幾好下。

Single真係好高質唔知係咪知碟啲歌太side,
同埋初時聽唔係咁easy listening,
隻碟反而唔會咁易聽厭
幾 ...
Jacz 發表於 2020-10-29 13:01

而家聽番金牌三碟,電光幻影呢張我最鐘意明日之歌,single係風采依然,unlimited裡面最愛水月鏡花。

04年開年大典尾場做過了
要請都唔好再請EASON,EDMOND就得
gordon0807 發表於 2020-10-30 14:17

唔系話今次演唱會會特別d,似係一個故事咁,如果請佐嘉賓,會不會破壞完整性~~

呢個演唱會係史上最垃圾,除咗氣氛好,一無是處
Jacz 發表於 2020-10-30 15:47

張poster都影得好樣衰。不過唱冰點時喊得好犀利,應該係諗起番之前d經歷,作為觀眾睇到幾有共鳴。

明明903係指定電台,但新歌居然播都唔播⋯
Serendipity 發表於 2020-10-31 14:18

佢而家都冇唱片公司支持,唔播都意料之中。相比之下Eason真係派乜都熱播。

想睇, 但D FD 全部黎唔到HK.
有冇人可以陪我睇 lol
快劍俠 發表於 2020-11-5 08:57

CM呢度唔係好多人陪你睇咩?
疫情原因,過唔到HK,到時聽下你地分享下現場。
good show!

唔好講唱成點
其實上台慶仲唱番果幾隻歌
真係好流行經典50年
點解唔唱下美味情緣、無雙、嫁給愛情、有過去 ...
jason567 發表於 2020-11-26 00:44

丁子高心頭有個勇字。

丁子高心頭有個錢字
快劍俠 發表於 2020-11-26 09:05

丁子高係唔係離開老婆接唔到job

想聽替換
caijinglong 發表於 2020-11-26 23:05

想聽有時寂寞。