返回列表 發帖

慌 - 許廷鏗

單選投票, 共有 75 人參與投票
52.00% (39)
4.00% (3)
9.33% (7)
4.00% (3)
30.67% (23)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 16/10/2020

曲:Bert
詞:林夕
編:Ariel Lai
監:于逸堯/許廷鏗

有伴侶會恐懼 完美開心到累~
要獨處也恐懼 沒有觀眾 收看眼淚
面對自己似朗月照溝渠 無人亦端正地進睡
形象已揮之不去 人人也讚許

日日夜夜浪浪蕩蕩在人群裡 說話細聲 到底驚困擾誰
浩浩瀚瀚順順利利 就算敢失去 怕要得到允許
熱熱鬧鬧寂寂寞寞在人潮裡 偶遇鏡子 到底驚嚇驚誰
不對 自信最怕粉碎 我怯慌會刺激誰
不太像我的我 擔心會忤逆誰

進食也會恐懼 饒恕口腹有罪(驚恐症為何自取)
肚餓也更恐懼 為了三餐 一世畏懼
被迫或堅決要做更好的人 創造期望所以自製恐懼
其實怕失望是誰 還是害怕被讚許

日日夜夜浪浪蕩蕩在人群裡 那樣怕衰 到底驚喪失誰
熱熱鬧鬧寂寂寞寞在人潮裡 偶遇鏡子 到底驚嚇驚誰
不對 最怕的竟是我 我又最畏懼誰
不對 相信自細敦厚善良 喝醉亦不醉

自從逃避天陰會行~雷 會避到我的堡~壘
未曾承認也愛懸崖廢墟~
言行極規矩 然後怕面對我心虛

日日夜夜浪浪蕩蕩在命途裡 奮力去追 要討好哪些誰
熱熱鬧鬧寂寂寞寞在怒濤裡 偶遇鏡子 到底驚嚇驚誰
恐怕 被日夜唱衰

日日聚聚夜夜會會在人群裡 永未鬥嘴 到底驚刺傷誰
浩浩瀚瀚順順利利沒有膽失~去 才得到莫名畏懼
熱熱鬧鬧寂寂寞寞在人潮裡 看著鏡子 我心知最驚誰
我看不起我飾演誰 從沒灑脫到疲累~ 勇敢得我自許

估唔到歌名同曲風好大反差
不過幾時先有正式音源
音樂記錄
don't forget tonight

有神奇之旅的影子
未算好鍾意
今年都係鍾意無力感&NEGATIVE

聽落幾舒服,鍾意呢首多過恨

好恨係Spotify有得聽呢首

嘩,呢首一聽前奏就覺得好九十年代vibe,返左去學友 big hit 時期

呢首個vibe幾正 好聽過恨好多

派4首沒首中
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

好過恨太多
但係上隻碟真係高汁好多
希望淨返嗰幾首可以俾到驚喜我

幾正 好過恨好多

5 分
因為仲係林夕填詞

KKBOX幾時有?
「微笑之中 接受還未有 答案。」

好過恨太多
但係上隻碟真係高汁好多
希望淨返嗰幾首可以俾到驚喜我 ...
hlyyy 發表於 2020-10-22 19:24

上隻碟其實未出之前d主打歌都係評價同反應一般

Negative > 慌 >>>> 無力感 > 恨

in that order

Negative > 慌 >>>> 無力感 > 恨

in that order
rileyyk47 發表於 2020-10-25 09:30

Totally agree

29/10 全線音樂平台正式上架

真係好慢
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

KKBOX幾時有?
misterben111 發表於 2020-10-22 23:53

29/10

29/10 全線音樂平台正式上架

真係好慢
cymusic 發表於 2020-10-25 17:00

今次好似話係版權野攪左好耐
所以遲咗上架

上架個音質靚啲之後應該好聽啲
個melody幾舒服ok洗腦
但no surprise
今年最好聽真係negative
5分for Alfred

所以遲咗上架
森姆@結論 發表於 2020-10-25 17:23

唔怪得佢之前ig冇提過幾時上架 btw仲未聽過

呢首好過恨嘅
但Negative實在太突出同太正

所以遲咗上架
森姆@結論 發表於 2020-10-25 17:23

扮麼 不想撞eason 咋 !
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

想聽阿Kay唱

神奇之旅嚟嘅等上架再聽

btw可唔可以唔好再同豹撞歌名

神奇之旅嚟嘅等上架再聽

btw可唔可以唔好再同豹撞歌名
ka_sakura 發表於 2020-10-27 16:03

之前《出走》係豹撞佢喎

好想聽佢唱番招數呢D歌

好想聽佢唱番招數呢D歌
eggsteven 發表於 2020-10-27 16:49

佢有首「賤」係快歌
明明d beat 正到...
仲有首「痛」
又係好聽到...

偏偏呢2首就唔派
唔明點解要派呢首
希望之後會派返啦

呢首都唔係差
但係太有神奇之旅的影子了!

佢有首「賤」係快歌
明明d beat 正到...
仲有首「痛」
又係好聽到...

偏偏呢2首就唔派
唔明點解要派呢 ...
森姆@結論 發表於 2020-10-27 18:58

恨播得咁差
呢plug保守d正常
生存以上 生活以下 總找到開懷的原因

又「恨」又「賤」又「慌」又「痛」, 有「Negative」, 其實首「無力感」可以叫「Powerless」or「Powerlessness」, 全碟一字歌. 雖然Kelly已經有首「零」, Aga已經有首「一」, 都希望零鏗會有首「零」同首「一」

音樂記錄
don't forget tonight

又「恨」又「賤」又「慌」又「痛」, 有「Negative」, 其實首「無力感」可以叫「Powerless」or「Powerlessne ...
都希望零鏗會有首「零」同首「一」
boy4dudes 發表於 2020-10-27 22:45

可能已暗藏密碼在《單數》、《拾》

Btw, 琪待未派台的作品
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

Negative >>>>> 正過晒今年PLUG既歌

等KKBOX再比FUN

唔知點解呢首岩JF唱多D

Negative >>>>> 正過晒今年PLUG既歌

等KKBOX再比FUN

唔知點解呢首岩JF唱多D  ...
wchild 發表於 2020-10-28 22:10

如果歌詞變成正面啲真係好啱JF 個曲都幾係佢style

個個都話negative最正,但negative係佢今年點擊率最差果首loll到底

利申最愛negative

回復 26# eggsteven

Same

上年唔計adjust有男金,adjust完都有男銀,睇尼華納今年真係博盡

上年唔計adjust有男金,adjust完都有男銀,睇尼華納今年真係博盡
森炎 發表於 2020-10-29 13:18

如果903唔係為左照顧英皇面子
上年佢早就已經男金啦
今年其實真係當還返俾佢

p.s. 我到呢一刻
都暫時覺得佢上年啲歌值男金多啲
今年啲歌唔係話差
但的的確確未有上年咁有迴響(最大迴響應該係Negative)
希望之後再plug d大迴響既歌

順帶一提,今日下午3點先出MV

又「恨」又「賤」又「慌」又「痛」, 有「Negative」, 其實首「無力感」可以叫「Powerless」or「Powerlessne ...
boy4dudes 發表於 2020-10-27 22:45

人地咪有首「拾」囉

評分人數

如果903唔係為左照顧英皇面子
上年佢早就已經男金啦
今年其實真係當還返俾佢

p.s. 我到呢一刻
都暫時覺 ...
森姆@結論 發表於 2020-10-29 13:43

我反而覺得佢今年最完整 成個概念都係流暢

佢過去都已經有好多成功既歌曲
覺得佢完全走緊一個成功歌手既方向
今年4 首歌都各有特色
用迴響,今年都無咩歌好大迴響
成個世界都死曬既時候
大家都仲邊有心情時間講音樂

好過前三首派台

今年四首派台歌都好高質, 祗是恨稍為偏鋒了一點.  今次慌就充滿90年代的日本流行元素, 除了令人聽得舒服外, 亦帶點舞曲味道. 如果能減少一點pop, 或加重一點Jazz元素可能是今年最佳的歌曲.5+fun

今年唯一一首聽得落的歌
好90年代學友最當紅個時霖女的歌feel
之前個三首都太為唱唔同曲風來做
但真係唔好聽
簡簡單單pop係最啱佢

但之前個三首,應該都令我要放棄佢今年出個隻碟

有無人覺得好rubberband?

無力感高音大爆
Negative 嘅偏鋒
恨嘅太大路
都係呢首舒舒服服四平八穩反而最好
多啲嘗試係好事嘅
反正有903 照

人地咪有首「拾」囉
Thomas 發表於 2020-10-29 15:03

首歌係叫做「十」
「拾」係上隻碟名

今年唯一一首聽得落的歌
好90年代學友最當紅個時霖女的歌feel
之前個三首都太為唱唔同曲風來做
但真係唔好 ...
gordon0807 發表於 2020-10-29 19:33

你聽埋其他新歌先再講

Vocal Track Take 到好似 音樂會 Live 咁