返回列表 發帖

致明日的舞 - 陳奕迅

單選投票, 共有 123 人參與投票
70.73% (87)
7.32% (9)
5.69% (7)
2.44% (3)
13.82% (17)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: peter722

派台日期: 15/10/2020

詞:Oscar
曲:林家謙
編:林家謙
監:陳奕迅 / 林家謙

躺於瘠土一片 若你沒法入眠 踮起腳尖
舞擺里兜兜轉 轉身去找光線 就快望見
路中有霧一同探險 沿途遇到麥田
如累了 坐低半天 有歌唱多遍
搖曳里 到曠野 到晚空
要碰到 永遠青春的夢
會跌痛 也會哭 教會我 要記得 心處的悸動
隨傷疤 滲入你 栽種一彎笑容 um~
我會與你抱擁 雨再降 也覺得不凍
再穿過幽谷去 遇上萬呎巨人 嚇驚了嗎
哪知會邀請你 坐於最寬肩膊 共舞著嗎
跨出的步履如作畫 沿途靜聽山海清雅
帶點耐性 再兜個圈嗎
搖曳里 到曠野 到晚空
要碰到 永遠青春的夢
會跌痛 也會哭 教會我 要記得 心處的悸動
隨傷疤 滲入你 栽種一彎笑容 wo~
我會與你抱擁 雨再降 也當吹吹風
還未到埗 我知道 忐忑的旅途
唯願看盡 各種美好 如舞蹈~
會更暖 會更光
我與你 永遠一起守望
會嘆氣 會怯慌 更看到 哪處可心安~
成長的故事里跟我一起盼望遠方
眼見你已發光 這個你已叫天清朗
再與你轉個圈 發覺你會更耐看

呢種曲風我鍾意
聽得好舒服
5 fun
再將我相信的如煙火般綻放

家謙曲風好正
再加埋EASON唱一定係5分~
今日都狂loop啦

vocal有林家謙影子
唔知係好事定壞事lol

youtube 做咩又用埋晒d search唔到既拼音名

第一次 verse 轉 chorus 係自由飛翔個 bridge 嚟

第一次 verse 轉 chorus 係自由飛翔個 bridge 嚟
just11256 發表於 2020-10-21 23:48

家謙比自己偶像二手貨

vocal有林家謙影子
唔知係好事定壞事lol
hihi 發表於 2020-10-21 23:15

唔覺,eason 完美表演點樣將一首普普通通嘅林家謙歌提升幾個層次
仲要聽落好輕鬆好似第一 take 咁,完全係駕輕就熟,化腐朽爲神奇
eason 嘅 vocals 今時今日真係大師級

vocal有林家謙影子
唔知係好事定壞事lol
hihi 發表於 2020-10-21 23:15

Vocal仲係陳奕迅
但編曲太似某首林家謙既歌

好啱呢個季節聽既歌

陳生得閒就記定歌詞啦
我們的總和

just11256 發表於 2020-10-21 23:48

曲同編曲都好自由飛翔,會唔會係自由飛翔前嘅棄曲

翻唱潛水?
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

發現呢一年以黎
啲詞經常出現個「光」字同「夢」字

第一次聽的感覺潛水好聽些
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

最後一句曲詞都致敬 和你吐心聲更耐看 ?

林家謙編曲真係麻麻
潛水有Mac Chew編差好遠
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

林家謙編曲真係麻麻
潛水有Mac Chew編差好遠
JayantL 發表於 2020-10-22 04:34
個編曲同just carrie lam差唔多 過目即忘
加上melody本身已經唔係特別搶耳
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

林家謙啲編曲真係好廢

林家謙啲編曲真係好廢
bagfgfcde 發表於 2020-10-22 08:16

但陳奕迅有份監製

醫神陳夢遊仙境?

林家謙啲編曲真係好廢
bagfgfcde 發表於 2020-10-22 08:16

但浸cliched正能量味幾啱呢首歌 我ok

不過首歌啲 chord 可以再保守啲,明明有好多位可以玩吓
bridge 之後好似完全冇計去翻 chorus 咁,求其加返大聲就算
「成長的」個三下好吃力,都唔知點解要 emphasize 嗰三個字,尤其「的」

最後一句改做 發覺你會更加堅壯 更好
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

Vocal仲係陳奕迅
但編曲太似某首林家謙既歌
Garfield 發表於 2020-10-22 00:09

我知! 似just carry on,疊埋首歌以為一樣

似潛水啊?

唔覺,eason 完美表演點樣將一首普普通通嘅林家謙歌提升幾個層次
仲要聽落好輕鬆好似第一 take 咁, ...
just11256 發表於 2020-10-21 23:57

真係已達殿堂級水平,對比返同樣拎過金獎/我最喜愛既同級或前輩歌手們 (不開名) 同期作品,就見到Eason去到超越既境界,其他仲係原地踏步甚至倒退

好容易聽得出係林家謙STYLE, 唔知係好定唔好啦.

如果林家謙唱返會有個FEEL的

都係鍾意英皇時的EASON
而家無左份感動

真係已達殿堂級水平,對比返同樣拎過金獎/我最喜愛既同級或前輩歌手們 (不開名) 同期作品,就見到Eason去 ...
powerful 發表於 2020-10-22 11:19

呃雖然你話唔開名,但除咗楊千嬅李克勤仲有第三個人咩

講翻首歌,我覺得無論vocal定編曲都係平平無奇......

melody好普通,3分

唔覺得呢首可以搶到至尊

我覺得好聽過上一集碟任何一首

編曲同某幾句melody都勁似just carry on
不過似又唔一定係壞事嚟嘅 首歌好聽咪得

有D似家謙
Btw我中意呢D曲風
5 fun

首歌好林家謙 不過vocal當然好好多

真係得個唱係好.....
編曲冇層次感,尤其後段,好混亂
首歌好似潛水,但潛水編得好好多。
如果呢首係至尊,sorry,係因為俾面陳奕迅而已。
最喜愛歌曲? 不了

呢首歌證明林家ling除咗唱功係業餘級之外 連編曲都不外如是

唯一好處係今次識得俾首歌其他人唱 唔再禍害人間
雖然旋律質素都幾次貨
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

繼驚世之作"心之科學"後,林家謙又一代表作品
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

曲詞編監唱都好好
特別鍾意個編曲, 好warm同d歌詞意境好配合
5分

淨係美謙都值五分
「微笑之中 接受還未有 答案。」

唔覺得呢首可以搶到至尊
小伙子. 發表於 2020-10-22 14:52

至尊我覺得係修理員
「微笑之中 接受還未有 答案。」

呢首可以至尊,咁潛水都應該攞至尊
比左4分,編曲略有瑕疵
我估錯這個世界得到教訓

年度之歌降臨 5fun

5分, 好好聽

聽得好舒服, 以為好易唱, 其實要好夠氣先唱到, 有些少Christopher Chak feel

好好聽呢  反而好鍾意個編曲  詞未get
光線引我再次回眸 岸邊伸出這一對手

我們的總和

Wonders 發表於 2020-10-23 18:10

歌似just carry on
MV = just carry on + 以青春之名

鐘意謙b同吹臣,但係都覺得個編曲爭d...
vocal救返d,4分~

曲 VOCAL都好,但詞普通咗D