返回列表 發帖

(轉自Facebook)

[Trump,you will be missed]
我支持Trump唔係因為我係香港人期望佢連任會為香港帶來任何好處,而係我真係欣賞佢。如果而家啲少女嘅偶像係韓星,我嘅偶像就係Trump。

Trump吸引到我,係因為佢自身充滿趣味性、話題性,係一個顛覆現存政治體系及邏輯嘅男人。佢嘅一言一行都打破左一般人對美國總統嘅刻板形象。由四年前開始欣賞佢,一開始都冇諗過佢會成功當選,到佢真係做咗美國總統就覺得呢個世界開始變得有趣!佢令世界充滿不確定性,亦都令我對呢個世界嘅未來抱有更多嘅期待。

有時唔開心、抑鬱嘅時候會覺得呢個世界無咩值得我期待,值得我留喺度見證,但講真Trump係其中一個原因令我覺得值得繼續留喺度。好想繼續見證佢做美國總統,好想日日都喺媒體上面睇到佢嘅報道,因為每次佢都會令我覺得呢個世界依然有有趣新奇嘅事。所以我一直都好期待今次嘅總統大選,可以睇到佢競選拉票嘅表現,亦都好希望佢能夠成功連任,咁至少呢個世界未來嘅四年對我來講係值得期待嘅。

但而家嘅情況,睇黎Trump大勢已去。如果佢唔再係美國總統,呢個世界就少咗一樣令我對未來有所期待嘅嘢,對我黎講就好似鍾意嘅歌手話封咪咁,雖然佢唔係死左,但你知道你已經唔會好似以前咁成日睇到佢嘅作品、唔會再喺各大媒體知道佢嘅消息、佢嘅影響力亦都會大不如前……

Trump無得繼續做美國總統,大家無得睇佢用Twitter控制全球股市、無得再睇佢喺媒體嘅直播發表震驚全人類嘅講話、無得再睇到佢講話時可愛嘅小動作、冇得再睇佢大大力咁制裁中共、無得再見證佢同金仔友誼嘅發展……呢對絕對係全人類嘅損失!

我諗Trump過去呢四年來帶比人類各式各樣嘅驚喜、衝擊、顛覆……我相信未來好難再有其他政治人物可以做到。
Trump,you will be missed.

堅離地球 · 沈旭暉  
17.6萬 位訂閱者

很多人認為,中美脫鉤已成定局,特朗普和拜登上台,都沒有分別。然而,關鍵並非立場,而是手法。拜登的手法則是在現有機制下,盡力和中國周旋,卻忽視了「現有機制」包括種種民主制度、西方法治、國際組織、言論自由等文明規範,都已經被中國洞悉弱點,「適合中國國情的就用、不適合的就把它丟棄」。繼續因循,過多十年,整個人類文明範式都會被扭轉。

林日曦
讚好此專頁 · 12 小時 ·

不懂甚麼國際關係,
美國選總統我又冇票。
我喜歡Donald Trump,
理由其實很膚淺。

不是妄想他可以打救香港,
只是希望在僞君子當道的世界中,
可以看到掌有權力的,
是一位喜怒形於色的、
沒有經常把仁義道德掛在嘴邊的、
真實的人類。

人無完人,
越是把自己包裝得毫無死角的人,
才越令人作嘔。

(P.S. Trump on99喺度跳舞嗰條片,
我仲Loop緊)

所以應該觀望拜登若上台後的表現,另外追蹤有機會做下任總統、為香港人權法出過力既都非常合理

以下文章 ...
powerful 發表於 2020-11-8 14:31

事到如今
都冇得唔觀望
但base on拜登做VP 8年既政續同埋佢家族同中國千絲百縷既利益關係
我偏向悲觀

有機會做下任總統、為香港人權法出過力既議員當然有留意
上面都有人舉咗啲例子
諷刺地 全部都係Republicans

Oh I purposely wrote all Republicans, because a war (of some kind) on China is their meal ticket. Bo ...
kin888 發表於 2020-11-8 17:44

1. 之前講過拜登家族同中國有千絲萬縷既利益關係,佢會唔會夠膽大大力打擊中共?
2. 拜登確實會同歐洲易啲connect,但個問題都係佢抗共既決心有幾大?究竟佢會團結歐洲抗共定團結歐洲奶共?又,呢堆「左膠」思想既政權係歐美一路圍爐落去,對個世界會有咩影響?
3. 就算拜登會抗共,但之前我post條片講得好清楚,重點係佢會用咩手法抗共。中共已經洞悉晒西方民主制度同國際組織既弱點,但拜登似乎無打破或者修正呢個制度既意慾。留意返,佢話過做咗總統之後第一日就會加入返WHO,一個已經俾中共玩爛咗既國際組織之一。