返回列表 發帖
恭喜cm燈神成功燈死侵侵

林鄭可以參考美國搞大灣區mail-in投票

香港問題同 Trump 唔知幾時劃左上等號?  連真係推動人權法上台既國際線手足都要被鬧埋一份,明明動議係要 ...
powerful 發表於 2020-11-5 17:45

因為香港問題基本上係中國問題
biden唔見得會對中國強硬
佢上場可能even,貿易戰都唔會打

但呢D只係陰謀論假說啊,就算唔打貿易戰都可以有更強硬制裁,Trump 好處係佢出招難以捉摸,但Biden 勝在可 ...
powerful 發表於 2020-11-5 18:37

係囉 你都講咗個假設
若果佢肯圍中嘅話
問題係佢家族同中國有千絲萬縷關係
喺何志平事件已經睇得出
所以佢會唔會對中國強硬呢
同中國咁friend又有痛腳係中國手

我好想將我過去12年睇過,過千篇嘅 Biden 文章
介紹比大家睇,可惜大家連一百字都唔會肯睇

大家係從 pro ...
Bluejays 發表於 2020-11-5 18:40

美國媒體自從trump上台之後己經小足佢四年喇喎
邊忽仲有pro trump新聞

電視媒體 pro-trump real news = fox 新唐人
主流紙媒pro-trump real news就已經美國英文版大紀元
其 ...
kenneth 發表於 2020-11-5 19:00

新唐人大紀元唔算mainstream啦
親共和黨嘅主流傳媒得fox
其他多數都係小trump
所以我好好奇邊忽仲有pro trump新聞

Joe's wife and baby daughter were killed in a car crash in 1972 .... Joe's sons Beau (aged 4) and Hu ...
Bluejays 發表於 2020-11-5 19:10

係 佢係好慘 佢係一個好爸爸
但唔代表佢係一個好嘅國家領袖

Since there are some rational discussion, I want to ask:

1) Why do we wish for a true popular vote  ...
kin888 發表於 2020-11-5 21:07

1. 因為後續仲有一堆法律程序 而家先係事情嘅開始
香港人冇份選嗟 討論下都得掛

2. 因為香港人想要一個可以對抗中共嘅人做總統
主要總統候選人得兩個
biden嘅中國關係令人懷疑佢可唔可以對抗中共
harris更加唔使講 睇佢debate就知唔敢得罪中共
而trump睇佢過去四年表現
佢團隊嘅人例如pence pompeo都係夠膽反共嘅人
所以香港人想trump繼續做

3. 其實呢個世紀疫症 邊個做總統都差唔多
好似歐洲嗰邊都係一日死幾萬人都得
西方人就係比較liberal
就算你叫佢戴口罩唔出街佢都唔會做
況且每個州有自己法律
州長可以下令人戴口罩或者lockdown
唔一定要等總統落order
就算到時lockdown咗 但個經濟仆晒街
啲人都可以賴總統做乜為咗死亡率咁低嘅病lockdown放棄經濟

Thanks for your response, really appreciate it.
1. "Why doesn't that end the discussion?" really  ...
kin888 發表於 2020-11-6 10:19

1. shout for 真普選唔代表唔可以懷疑選票真確性
啱啱相反真普選個真字係包括追求選舉嘅真確性
mail in ballot的確係有好多問題
正如柒婆話如果將來立法會選舉包含大灣區嘅mail in ballot
我相信好多香港人都會反對 同埋一定會有好多爭拗

2. 抗中共當然唔可以單靠總統
我之前都有講pence, pompeo都係有心有力反共嘅人
但biden呢? 佢同中國嘅千絲萬縷關係好多人都知
仲有佢副手harris都係唔敢反共嘅
咁佢團隊有咩人係夠膽抵抗中共呢?
二者選其一 所以好多香港人支持trump
不過講到底香港人都冇份選
我哋點支持或者反對都影響唔到佢哋
樓上有人話biden好大方
所以應該唔會影響美港關係

3. 佢當然都得唔好
但我覺得唔可以將武肺推晒俾總統
因為每個州都有自主權去抗疫
仲有講到美國人咁憎佢 應該做佢講嘅嘢相反
例如佢叫人唔好戴口罩
啲人應該做相反野即係戴口罩
但啲人都係唔戴口罩 出咗事又賴當撈侵
有啲奇怪囉

梁啟智其實已經講左mail-in vote 係美國通行已久,同香港既分別係邊度。In short 香港隨時有國安招呼你, ...
powerful 發表於 2020-11-6 11:41

係 美國係有mail-in vote
但有冇好似今次咁咁大量?
因此而有懷疑好正常
係咪唔可以質疑先?
因為中共近年滲透得好厲害
所以香港人先有咁嘅憂慮
係咪咁都有問題?

憂慮可以,但而家D網軍係毫無保留咁攻擊拜登同民主黨,話中共收買佢地,美國選舉好黑暗

我唔打算企拜登定 ...
powerful 發表於 2020-11-6 13:55

講到受到攻擊
我諗侵呢4年受過嘅攻擊同拜登俾真係冇得比
又話佢痴線又話佢癲佬
hillary仲攻擊埋投侵票嘅人係a basket of deplorable

所以應該觀望拜登若上台後的表現,另外追蹤有機會做下任總統、為香港人權法出過力既都非常合理

以下文章 ...
powerful 發表於 2020-11-8 14:31

仲等下任 四年後香港仲喺唔喺度都成問題

Anyway let’s wait and see and binc, if we still have chance~