返回列表 發帖
一隻碟出咗三首災難級之作
候任男金好勁

個verse嘅災難程度可以同kenny首暫定一戰
joycewy 發表於 2020-11-14 01:31

有無咁差呀,完全唔覺有事喎

成隻碟聽個 FLOW 係幾好
今次 MIXING 都唔錯 幾有質感 編曲都豐富0左
獨立每首歌聽就差 D

$178 入手

回復 157# 星夢情真

邊度?

回復  星夢情真

邊度?
caijinglong 發表於 2020-11-14 19:59

灣仔 188

CD Warehouse 買左啦。成隻碟聽個flow幾順。

覺得呢隻碟冇對上兩隻咁好聽
不過裡面d濕身相、close up相都幾好j嘅
乾一罐冰汽水

賤同negative最好聽
其實我見過都好多人同佢講過佢唱快歌反應好好多,我最loopable都係佢d快歌,招數單數 ...
Kaka07165 發表於 2020-11-12 01:14

佢把聲唱快歌有力,節奏感愈勁愈好聽

年尾出碟 派新歌 力爭男歌手獎同埋至尊唱片

請問除了itune, 可以在那個平台買到歌曲?

請問除了itune, 可以在那個平台買到歌曲?
greenmike 發表於 2020-11-15 12:47

各大串流apps都有啦

回復 165# winky.h

用錢,一首一首買啊。不是用apps, 付月費任聽  ...... 求指教。

謊 唱得好災難  笑死人咩
bagfgfcde 發表於 2020-11-13 22:49

恨最恐怖
其實佢尾音除咗震音化開仲識唔識其他方法處理

冇派台個d最鍾意《賤》同《苦果》

佢應該派賤唔好派恨
不過佢本人好似好鐘意恨

佢把聲唱快歌有力,節奏感愈勁愈好聽
lmml4 發表於 2020-11-15 00:11

係,聲底厚,呢樣天生麗質黎

其實幾鍾意痛同謊

個verse嘅災難程度可以同kenny首暫定一戰
joycewy 發表於 2020-11-14 01:31

kenny is worse

成隻碟最喜歡謊 ,可能講中我呢幾年既感受吧

一隻碟出咗三首災難級之作
候任男金好勁
bagfgfcde 發表於 2020-11-14 08:54

邊3首?
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

邊3首?
fifty1205 發表於 2020-11-16 08:19

最唔鍾意 謊 賤 ......
謊 唱得太差 完全唱唔出好微細既contour 低音又落唔到
賤 玩翻10年代頭興起既trap其實幾out 同埋接受唔到佢唱腔
...... 好畫蛇添足 又拖又多餘 本身慌做收尾其實已經收得算幾好

派咗台既歌入面 恨 都好麻麻

真心, 先唔好講呢隻碟有好幾隻歌個Melody 係奇怪同唔好聽
成隻碟Vocal 好差, 我唔明而家D 人因為做左一隻有"完整性"既碟就去吹捧
而明明最重要既Vocal 可以唔著重,
許廷鏗最大問題唔係佢唔唱得, 而係把聲用D 位好奇怪
Mag 以前有鼻音呢個問題, 但近年佢呢個問題接近無出現過
而用既聲係幾首歌都有唔同既質感

而家廣東歌比我既感覺係
明明唔好聽既Melody, 因為填詞, 編曲 甚至乎 政治取向就追捧
Vocal 同 曲擺左係最後

CD倉變咗209
「微笑之中 接受還未有 答案。」

CD倉變咗209
misterben111 發表於 2020-11-16 14:52

一個禮拜之後仲貴左

我覺得無可能造到一張每個人都鍾意既大碟
況且今次專輯其實都好聽,但同《十》比一定會比下去
音樂記錄
don't forget tonight

一個禮拜之後仲貴左
samsam 發表於 2020-11-16 15:36

仲要唔係間間有貨 琴日鑽石山話賣晒 今日係沙田買到
「微笑之中 接受還未有 答案。」

零鏗話Negative係佢最滿意既大碟

https://www.instagram.com/p/CHdTG8GB_Nn/

boy4dudes 發表於 2020-11-16 17:07

咁其實有咩問題 ? 唔通做一隻自己最討厭的嗎?

仲要唔係間間有貨 琴日鑽石山話賣晒 今日係沙田買到
misterben111 發表於 2020-11-16 17:04

頭先九龍灣都無

覺得呢隻碟冇對上兩隻咁好聽
不過裡面d濕身相、close up相都幾好j嘅
kio0909 發表於 2020-11-15 00:05

有一張係咪隱約露點

其實點解大家講到恨咁差

有一張係咪隱約露點

其實點解大家講到恨咁差
Flambeau 發表於 2020-11-16 21:51

無興趣睇佢露點

鍾意《苦果》
...

boy4dudes 發表於 2020-11-16 17:07

係呀,我最滿意的相。

「謊」可唔可以親身上陣拍個hehe MV,首歌一定hit
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

今日去CD Warehouse睇睇,第二批竟然賣209。

Ching2015 發表於 2020-11-17 13:16

下 又貴左乜料啊

有一張係咪隱約露點

其實點解大家講到恨咁差

恨 ok的
唔洗理其他人

Ching2015 發表於 2020-11-17 13:16

209 今日店員話個倉真係無曬貨

有一張係咪隱約露點

其實點解大家講到恨咁差

其實上一隻碟大家都狂鬧將心比己 其實音樂真係主觀,
我覺得
隻碟真心幾好。

209 今日店員話個倉真係無曬貨
samsam 發表於 2020-11-17 18:32

店員話隻碟賣得好。朋友做Marketing佢話加印第二批成本較高所以加價。

我覺得
隻碟真心幾好。 ...
samsam 發表於 2020-11-17 18:34

點解我覺得將心比已好好聽。Negative隻碟成隻循環聽好正呀! 反而上隻碟似分左兩隻碟。

點解我覺得將心比已好好聽。Negative隻碟成隻循環聽好正呀! 反而上隻碟似分左兩隻碟。 ...
Ching2015 發表於 2020-11-17 18:51

要做一隻碟收十首適合題材既歌 收完要做再改十首歌名
要做到成件事連貫

而專輯的音樂要做到平衡
樓上有人講vocal 差
但我聽,
覺得許廷鏗唔係要做到最完美既歌手
反而佢做到一隻真療癒既專輯

我覺得
隻碟真心幾好。 ...
samsam 發表於 2020-11-17 18:34

無啲咁嘅事
將心比己反應好過佢九成主打囉
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

無啲咁嘅事
將心比己反應好過佢九成主打囉
ricnature 發表於 2020-11-17 21:20

chill club都特登唱呢首~

賤呢隻歌...點解要唱到咁妖艷
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

反而佢做到一隻真療癒既專輯
samsam 發表於 2020-11-17 18:59

要療癒,係要先比人痛,痛到最深,先可以開始療癒之路

許廷鏗 描寫嘅痛,從來都過份理智
係為舖排 跟住落嚟嘅 療癒 而去寫嘅痛
而唔係讓人可以忘記理智,盡情去痛
痛到死去活來,先再從谷底去尋找療癒

一日唔肯擁抱 真正非理性嘅痛,係行唔到去下一步嘅療癒的
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

要療癒,係要先比人痛,痛到最深,先可以開始療癒之路

許廷鏗 描寫嘅痛,從來都過份理智
係為舖排 跟住 ...
Bluejays 發表於 2020-11-18 02:50

或者因為呢個原因,呢隻碟我寧願揀 Track3 痛
Track3 描述嘅痛(包括曲詞編唱),都係最簡單直接感性嘅痛
冇其他幾首嗰種 解剖式嘅理性推論,或者只為 療癒服務嘅痛

痛 > 賤 > 無力感 > Negative > 慌 > 傷疤 > 苦果 > 謊 > 恨

(見我咁排法,應該都估到我唔太鍾意呢隻碟) ...
Bluejays 發表於 2020-11-12 06:26
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

我唔講 vocal,可能會有人問: 咁 vocal 呢 .... 以下全部淨係指 vocal:

痛 我只嫌最後兩段 冇舖排 就跳去 把咁硬嘅聲,但前面全部都好正,正過 你可能未必不喜歡我

賤 只欠 first verse 把聲太緊(要有力量都可以鬆,唔代表要緊),之後就好 ok

無力感 我之前講過 ... 服,勁

Negative 我之前都講過,vocal 只可形容為「冇野」

慌 好過 神奇之旅 好多,今次知道要同音樂夾

傷疤 好 smooth,但冇乜特別

....... 唔係我期待想聽嘅 looper,vocal as instrument 亦唔 work

苦果 仲係 人曲 咁,未搵到方法唱好佢

謊、恨 真係災難級

賤呢隻歌...點解要唱到咁妖艷
SugarFree 發表於 2020-11-17 22:40

妖豔
賤佢有幾句唱得真係好bitchy
妖豔淫0味出哂黎