返回列表 發帖
無力感 > 賤 > 傷疤 > 恨 >= Negative > 慌 > 痛 > 謊 > 苦果 > ……

《賤》冇第一次live聽咁驚艷不過都好聽過大半隻碟
《謊》個曲真係好悶,點解CC首首melody都咁老氣橫秋
《……》我諗起王菲《浮躁》入面d歌,一樣咁癲喪

CC 啲歌硬係覺得要陳珀編先好聽

傷疤啲編曲好80s...其實佢啲歌音樂性都好強,但唔知點解冇咩想loop既意欲,
係咪因為冇咩big hits呢?不過都俾面買左隻支持下

啱啱買左,$169
hin0526 發表於 2020-11-11 17:20

Where $169?

回復 93# Stanley

元朗喜利

上環輝煌$180已入手

我覺得今次歌詞一本好過之前拾一大張

佢造碟已經俾人讚咗幾年,所以攞咗嚟聽吓,但真係唔識欣賞
都係一般vocalist嘅咩genre都掂下路線,但我去到今日都仲唔係好頂得順佢啲vocals,啲震音好嚇人
然後production都係樣樣out咗幾年咁,啲大膽嘅歌又到喉唔到肺
個負面theme畀人感覺係gimmick多過喺音樂上有作出探討

都係一般vocalist嘅咩genre都掂下路線,但我去到 ...
just11256 發表於 2020-11-11 23:12

呢隻未聽
不過聽佢前幾隻好多「好評」既碟都有同感

理想與現實

賤 算係最好聽

上隻碟同今隻碟我都係prefer快歌,或許佢可改路線行跳唱?

覺得Alfred演繹慢歌愈黎愈退步,佢把聲柔唔到落黎,硬梆梆既感覺,多咗用假音但音質唔好聽

都係一般vocalist嘅咩genre都掂下路線,但我去到 ...
just11256 發表於 2020-11-11 23:12

我識人又係話近年先開始聽佢
聽前隻碟(同名專輯嗰隻) 佢話覺得好悶wo
我唔知拾佢聽完之後有咩感覺啦
不過呢2隻佢都偏向擺一首慢歌做第一首又真係唔係幾吸引

理想與現實
Garfield 發表於 2020-11-12 00:34

透視裝

賤 算係最好聽

上隻碟同今隻碟我都係prefer快歌,或許佢可改路線行跳唱?

覺得Alfred演繹慢歌愈黎愈退步,佢把聲柔唔到落黎,硬梆梆既感覺,多咗用假音但音質唔好聽
Garfield 發表於 12/11/2020 00:41
幾同意

TrackList:
CD
01. 對住紅軍好無力感
02. 恨死紅軍
03. 心痛紅軍飛左我
04. 紅軍謊話一個接一個
05. ...
sexykaren 發表於 2020-11-11 18:35

繼美aii 我自在之後 另一隻得cm子民幻想背後故事既唱片~

TrackList:
CD
01. 對住紅軍好無力感
02. 恨死紅軍
03. 心痛紅軍飛左我
04. 紅軍謊話一個接一個
05. ...
sexykaren 發表於 2020-11-11 18:35

笑到pk
咁睇黎應該俾個credit佢

賤同negative最好聽
其實我見過都好多人同佢講過佢唱快歌反應好好多,我最loopable都係佢d快歌,招數單數偽人果啲
至於慢歌我覺得今次編個vocal唔係好得,好重好實,尤其恨
但聽返佢唱恨既live其實係好聽過cd版好多
0鏗失戀後啲歌路同唱風都轉左,以前佢唱慢歌聲音厚得黎都有一種溫柔干淨既感覺,而家我都唔知點講,都唔係唔好聽既但係有啲唔同

痛 > 賤 > 無力感 > Negative > 慌 > 傷疤 > 苦果 > 謊 > 恨

(見我咁排法,應該都估到我唔太鍾意呢隻碟)
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

有無人知最尾果首係咩意思??

佢呢隻碟好多歌都好嘈

到底係十呢隻碟太好,定係Negative呢隻碟太差?

我去返loop十先

and 可否唔好再搵吳林峰比歌佢,好Q悶,上年首 雪糕 同今年首痛都好一般。

回復 122# Kaka07165

可能係想講人既負面 (定係陰暗面?) 太多,一隻碟講唔晒既省略號咁解?
    「人性負面包括無力感、恨、痛、謊、苦果、Negative、賤、傷疤、慌、......」

佢呢隻碟好多歌都好嘈
Kaka07165 發表於 2020-11-12 09:06

我反而覺得痛同謊個編曲太悶,苦果、賤同傷疤先叫有多少少野聽下
整首......咁嘅純音樂係最尾以佢黎講係少見,但出黎個效果又無乜特別,佢嘅吟唱亦唔見得有咩亮點,變左好似為做而做,夾硬湊夠10首歌咁
呢隻碟優勝之處在於個flow好順,但如果逐首歌秤就一定係上兩隻碟完勝
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

經過拾之後,今次明顯係letdown

目前聽過一次,唔排除有啲作品比較慢熱,但聽落後半tracklist比較多野聽,同拾剛好相反

同埋有主題同有flow 係兩回事,呢隻碟只係有主題,唔認為曲目之間過渡流暢

亦同意樣樣嘗試少少但好generic,例如negative 搵得Kiri T 但編曲同用聲都好平鋪,對比Kiri T 同樣交比主流歌手(kay)演繹嘅773312 就聽得出好大分別

我去返loop十先

and 可否唔好再搵吳林峰比歌佢, ...
samxdxd 發表於 2020-11-12 09:39

係真!其實吳林峰啲曲真係麻麻地

佢呢隻碟好多歌都好嘈
Kaka07165 發表於 2020-11-12 09:06

唔夠budget搵林夕填詞 但係死都要出10歌大碟
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

我去返loop十先

但係林峰話痛係今年寫既歌之中最鍾意既一首
我就覺得越壊越強好聽啲
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

繼美aii 我自在之後 另一隻得cm子民幻想背後故事既唱片~
星夢情真 發表於 2020-11-12 01:00

唔知紅軍有無碟評呢?

痛 > 賤 > 無力感 > Negative > 慌 > 傷疤 > 苦果 > 謊 > 恨

(見我咁排法,應該都估到我唔太鍾意呢隻碟) ...
Bluejays 發表於 2020-11-12 06:26

依隻碟麻麻 連佢d vocals都差左

慌同謊,演唱會叫佢唱慌,最後得隻謊

但係林峰話痛係今年寫既歌之中最鍾意既一首  
我就覺得越壊越強好聽啲 ...
cymusic 發表於 2020-11-12 12:41

風0,越壞越強,下一束光都ok,其他不了

啱啱買左,$169
hin0526 發表於 2020-11-11 17:20

Where? Plx

拾 只係重新

哩隻碟終於係佢入行以來第一隻完完整整的大碟
聽咗一次已經好有畫面

唱得好咗,加油

希望谷到至尊碟

究竟隻CD有咩咁特別要賣$190?貴過曬近期出嘅新碟 i.e. 楊丞琳 AGA

暫時 Negative > 恨 >> 慌 >> 賤 > 無力感

其餘5首真係唔識欣賞, 尤其是......

仲有D假音聽到我打冷震

本身仲期望可以多隻碟loop, 宜家我都係返去聽拾算喇

好過之前幾隻碟
DM多仔多到覆唔哂

其實好成功 喜歡就好喜歡
唔欣賞就點都唔欣賞

只係一個原因
香港唯一年年仍然做專輯的本地男歌手
撐爆佢

其實好成功 喜歡就好喜歡
唔欣賞就點都唔欣賞

只係一個原因
香港唯一年年仍然做專輯的本地男歌手
撐爆佢 ...
samsam 發表於 2020-11-12 20:36

Hello 林一峰呢

Hello 林一峰呢
josey 發表於 2020-11-12 21:38

Hello 我寫年年喔唔係今年喔
當然林一峰都好正

喜歡CC所以支持謊
苦果都ok

究竟隻CD有咩咁特別要賣$190?貴過曬近期出嘅新碟 i.e. 楊丞琳 AGA
angelcheng0203 發表於 2020-11-12 16:03

寫真相

支持仲出concept大碟
但聽完一次覺得上隻碟好聽啲
聽唔出下首plug可以係邊首 可以再loop下先

但190真係貴咗少少 上兩隻碟都有買
呢隻咁貴真係有啲卻步
Week53
1. 陳宗澤 - 滴滴金 2. 陳蕾/岑寧兒 - 言之無物 3. 林家謙 - 記得 4. 雷同二友 - 讓時間變慢 5. 馮允謙 - Me and the Moon

回復 137# angelcheng0203

64頁濕身淫照

支持仲出concept大碟
但聽完一次覺得上隻碟好聽啲
聽唔出下首plug可以係邊首 可以再loop下先

但190真係貴 ...
yinjai 發表於 2020-11-13 00:41

上一隻都賣16幾好似??點解起價起到咁……

我去返loop十先

極度同意
個melody奇怪得黎唔好聽
佢自己首新歌都係旋律麻麻

回復  angelcheng0203

64頁濕身淫照
Kaka07165 發表於 2020-11-13 01:28

無野睇

最鍾意都係一頭一尾兩首
Rock嘢啱佢把聲多啲

無野睇
sexykaren 發表於 2020-11-13 17:44

睇下你想睇咩囉,

謊 唱得好災難 笑死人咩

謊 唱得好災難  笑死人咩
bagfgfcde 發表於 2020-11-13 22:49

個verse嘅災難程度可以同kenny首暫定一戰