返回列表 發帖
會唔會歌名就係「.....」,讀出嚟就係「省略號」
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

賤 > 傷疤 > 無力感 > 慌 > ...... > 苦果 > 謊 > 痛 > Negative > 恨
下半場講真係幾驚喜 ...
kwanie 發表於 2020-11-11 00:42

Pro-陳考威 的我 表示支持
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

痛 > 賤 > 無力感 > Negative > 慌 > 傷疤 > 苦果 > 謊 > 恨

(見我咁排法,應該都估到我唔太鍾意呢隻碟)

反而佢做到一隻真療癒既專輯
samsam 發表於 2020-11-17 18:59

要療癒,係要先比人痛,痛到最深,先可以開始療癒之路

許廷鏗 描寫嘅痛,從來都過份理智
係為舖排 跟住落嚟嘅 療癒 而去寫嘅痛
而唔係讓人可以忘記理智,盡情去痛
痛到死去活來,先再從谷底去尋找療癒

一日唔肯擁抱 真正非理性嘅痛,係行唔到去下一步嘅療癒的

要療癒,係要先比人痛,痛到最深,先可以開始療癒之路

許廷鏗 描寫嘅痛,從來都過份理智
係為舖排 跟住 ...
Bluejays 發表於 2020-11-18 02:50

或者因為呢個原因,呢隻碟我寧願揀 Track3 痛
Track3 描述嘅痛(包括曲詞編唱),都係最簡單直接感性嘅痛
冇其他幾首嗰種 解剖式嘅理性推論,或者只為 療癒服務嘅痛

痛 > 賤 > 無力感 > Negative > 慌 > 傷疤 > 苦果 > 謊 > 恨

(見我咁排法,應該都估到我唔太鍾意呢隻碟) ...
Bluejays 發表於 2020-11-12 06:26

我唔講 vocal,可能會有人問: 咁 vocal 呢 .... 以下全部淨係指 vocal:

痛 我只嫌最後兩段 冇舖排 就跳去 把咁硬嘅聲,但前面全部都好正,正過 你可能未必不喜歡我

賤 只欠 first verse 把聲太緊(要有力量都可以鬆,唔代表要緊),之後就好 ok

無力感 我之前講過 ... 服,勁

Negative 我之前都講過,vocal 只可形容為「冇野」

慌 好過 神奇之旅 好多,今次知道要同音樂夾

傷疤 好 smooth,但冇乜特別

....... 唔係我期待想聽嘅 looper,vocal as instrument 亦唔 work

苦果 仲係 人曲 咁,未搵到方法唱好佢

謊、恨 真係災難級

剛聽完 叱咤樂壇 訪問講 痛,原來 痛 又係冇修改過嘅 T-Rexx
我發覺我真係分到架
喺未知有冇修改前,我已經講左我鍾意 單數 綠洲 痛 嘅詞
但唔得 無力感 Negative 嘅詞

另外,我一直撐陳考威,小克又係我最鍾意嘅詞人
所以我一直好 guilty 點解我唔得 傷疤
聽完訪問就謎團解開了
原來 傷疤 嘅 origin 係 于逸堯 嘅 demo

經過咁多次測試,我諗我可以幾肯定
我係鍾意 最純粹 嘅 陳考威 同 T-Rexx
而于逸堯作曲或監製嗰啲,我好多都唔得

原因係 ? 想知喎
samsam 發表於 2020-11-21 14:19

我喺上面 post #200-201 解釋左
T-Rexx 嘅情感,係好 簡單 直接 感性 貼地
修改佢嘅詞,係將佢 解剖式 理性化,同埋要 為療癒 去服務
T-Rexx 令 Alfred 變得貼地
但 Alfred 改 T-Rexx,就係令本來嘅貼地,變成 Alfred 式嘅 理性抽離

至於于逸堯,佢將 感性 文青藝術化,並唔係爭取共鳴嘅方法
佢建議剝除所有唱腔上嘅修飾,並唔等於更自然
因為嗰種藝術化,都係修飾嘅一種

純粹嘅 T-Rexx,先真係直接表達緊 gut feeling
亦只有咁,先可以 reach 到聽者嘅 gut,從而產生共鳴

我喺上面 post #200-201 解釋左
T-Rexx 嘅情感,係好 簡單 直接 感性 貼地
修改佢嘅詞,係將佢 解剖式 理 ...
Bluejays 發表於 2020-11-21 19:44

我諗到點講喇

係 Natural vs Naturalism

T-Rexx 係 乜都冇爛命一條 嗰種 Natural
于逸堯 係 佢嘅 藝術流派 係 崇尚自然 嘅 Naturalism

你話邊樣更容易有共鳴?

提起今年Alfred的歌。專業評語
start from 16:53
schoe 發表於 2020-11-23 16:24

我以為我咁得《痛》,係我向 kkbox 屈服左,好彩都有人支持首歌

tombus20002000 發表於 2020-11-27 00:35

又一個 spoil 左首歌嘅 MV
比人痛個暢快啦,係都要跳去療癒,真係好煩

洗滌 (catharsis),係要有程序架
唔可以中間跳一個步驟架
唔先痛個暢快,療癒都唔會暢快
淨係覺得阻頭阻勢,被截住度氣,洗滌唔到

總之我以後只會當 Joox 線上音樂會 嗰個係 痛 嘅 MV
(既然 賤 得,點解 痛 唔得 :P)
而家呢個 MV 我會當睇唔到