返回列表 發帖
Stephy x 顧定軒 = 藍天白雲 reunion (上次好似冇同場機會),加埋李任燊更fit

美音派歌拎最女
stephybest 發表於 2020-11-17 18:21

最男鄭中基 最女鄧麗欣 金牌盛世

暫時viutv 下半年劇首集而言,叫做最睇得過

認同 計埋打天下
HOTMAN 發表於 2020-11-23 22:21

打天下係上半年啦

Stephy 淨係今集比 Ian 鬧玩玩下果場對手戲已經係今年視后級數嘅演出

今次king有啲無辜,不過佢情商真係太低

目前最精彩係今集,最後一節做到好似大結局咁

Live係,但係studio一向會執呀
明明連走音蝸牛都執到見得人
不過唔緊要啦,我又唔係鏡粉,係鄧鏡覺得好尷 ...
losyes 發表於 2020-12-8 10:03

配合角色而唔係歌手身份姐,可能劇集會有一段比佢地唱呢首歌。

嚴格而言呢首唔係鏡歌啦,唔齊人又有Error成員同stable hin

一路都發展好好,今集終於有D難頂劇情,典型臉譜反派+唔make sense情節,同viu劇經常太心急要link政治逼害聯想,畫公仔畫出腸問題又出返黎,之前跟住隊排球隊表現起跌去就好得多
頂 成班仔仔跪地好想喊
stephybest 發表於 2020-12-9 22:17

如果有個合理D既鋪排會有好D效果

雖然我知香港而家個現實社會係極唔合理

今集又好睇返好多,呢段劇情寫得非常用心,仲tribute左柔道龍虎榜場signature scene

雖然拍得多情節可能會出現節奏問題,但如果有budget拍長少少,一年內咁大轉變原因,劇情會更有說服力,而家一黎好shocking,之後要觀眾想像去填補返空白,都唔係太差既處理,但睇果陣係會幾火滾。諗深一層,如果鋪陳返阿神方丈等有為被選入港隊努力過,但發現進步已到極限,雜務纏身令自己疏遠排球,其實係講得通既。

家瑜返屋企前既失落獨白、輕鐵軌前唔轉身開始喊、同給十年後的力圖三場戲都係 Stephy 癲峰演技表現,之前拍戲係有突破但未至於殺晒全場,今次真係演藝生涯代表作。

班仔啲戲好尷
所以一路睇啲煽情劇情都冇乜感覺
直至去到輕鐵嗰度 Stephy 演技大爆發先有被真正觸動 {:1_114 ...
bagfgfcde 發表於 2020-12-18 10:53

咦,我以為你唔睇劇

班仔 (顧定軒之外) 問題係佢地演繹比較表面,所以只能跟住劇情去演咁單向,有討好段落時就討好,反感時就會令人覺得好突然、好唔連貫,但其實D角色係應該立體有流動性

不過stephy好早已經觸動我喇,包括第三集鬧魚仔同第五集一路日劇跑一路獨白

至於全劇目前最好睇最完整始終係拎丙組冠軍果集,一氣呵成、高潮迭起、各盡其位、兄弟爬山,劇情唔夾硬、演員合拍自然

簡直係怕你唔明套戲真正意義 畫公仔畫埋出腸
HOTMAN 發表於 2020-12-18 21:49

次次出親魯sir就係植入式政治訊息時間,魯sir今次個記者會台詞明顯係777度抄出黎,個排總咁正義炒左佢,件事好fairy tale

Viu 套套都係咁 反而判出去做嘅二月廿九係最收斂
亦係開台以嚟最好嘅一套

當然男排都係好好睇 ...
HOTMAN 發表於 2020-12-19 14:02

二月廿九都有D口號同遊行頭條,其實我鍾意男排女將多好多