返回列表 發帖

【名人沽貨】謝安琪沽大埔中心 6年勁賺147萬

近月二手樓市有回暖現象,差估署資料顯示,9月份私人住宅售價指數報382.6點,按月微升0.4%,名人趁高位沽貨離場。土地註冊處資料顯示,大埔中心20座高層C室,實用面積315平方呎,屬於2房間隔,剛以497萬元易手,呎價15778元,屬於市價水平。

資料顯示,原業主為本地著名歌手謝安琪,於2014年以350萬元購入單位,持貨6年是次易手帳面獲利147萬元離場。

區內代理透露,上述單位是謝安琪購入予其家人居住,而家人最近已搬入大埔比華利山別墅居住,故沽出單位套現。資料顯示,謝安琪目前仍租住比華利山別墅湖景道單號屋,實用面積2,617平方呎,估計現時月租約6萬至6.5萬元。

《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

佢好似唱完條街之後就已經搬咗入比華利山
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

估計現時月租約6萬至6.5萬元

佢都只係租

6年勁賺147萬? 年回報甘少都叫勁賺
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

cathay1996 發表於 2020-11-11 16:55

你有冇投資經驗教教大家?你賺得好多?

cathay1996 發表於 2020-11-11 16:55

國泰 幫你日日賺
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

唔係踩佢, 但真係太少

重點係琪琪睇淡樓市 過多幾年上面D會員可以拎黎鞭佢賺得少

每年有6 厘回報其實仲想點

估計現時月租約6萬至6.5萬元

佢都只係租
Garfield 發表於 2020-11-11 16:45

據悉張繼聰與謝安琪現時居住的比華利山別墅是在2008年,金融海嘯時以1,200萬低價買入,全屋面積約4,000呎。由於屋苑遠離市區,私隱度極高,同區也有不少圈內人居住,如陳豪、徐淑敏(現名徐菁遙)、楊怡等。

之前又話買嘅

據悉張繼聰與謝安琪現時居住的比華利山別墅是在2008年,金融海嘯時以1,200萬低價買入,全屋面積約4,000呎 ...
hlyung 發表於 2020-11-11 21:33

雜誌果D不嬲都唔FACT CHECK
一路都係租

岩岩搬入去好似係住最細果隻

跟住早幾年先搬而家4000呎果度(呢度唔知買定租啦)

一度吹其他雜誌就照抄
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

hehe 發表於 2020-11-11 16:41

然後入左比華利山之後響入面又搬左一次

hehe 發表於 2020-11-11 16:41

09年年尾搬的同埋佢之前都唔係住大埔中心
而家的記者唔查下就登
大埔大元村是但問過街坊都知啦

賣左呢間細樓  再買比華利山 唔使比DSD
KAY 可能等緊樓市跌先買返依家住個度
  4000 呎  買就要好大舊錢  其實個度根本唔值咁貴 等跌撈平貨好過

147萬只係夠比佢比華利山2年租

09年年尾搬的同埋佢之前都唔係住大埔中心
而家的記者唔查下就登
大埔大元村是但問過街坊都知啦 ...
gordon0807 發表於 2020-11-12 08:26

果陣好似話大中係買俾佢兩老住丫嘛

【名人入市】六福集團家族疫市撈底 7000萬掃3豪宅 做埋謝安琪包租婆
不過,值得一提是,黃蘭詩購入的單位,由紅歌手謝安琪租住多年,估計現時月租約6萬至6.5萬元,即黃蘭詩享約2.6厘租金回報。

https://ps.hket.com/article/2761449